ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης μετά το πέρασμα του από τη Νίκη Βόλου και την Ολλανδική Φένλο επιστρέφει στο τριφύλλι και ενόψει των συζητήσεων με τους ανθρώπους της ομάδας στέλνει το μήνυμα του μέσω συνέντευξης του στο Sport24.gr. Τι είπε για την δουλειά που γίνεται στους πράσινους, τον Γιάννη Αναστασίου, τους γκολκίπερ του Παναθηναϊκού αλλά και την τριάδα των καλύτερων επιθετικών που έχει αντιμετωπίσει.

Πριν καλά-καλά συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, τον Ιούλιο του 2008, κλήθηκε να δώσει το παρών στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού που είχε διεξαχθεί στο Ίρντνινγκ της Αυστρίας και αυτό γιατί όλοι τότε μίλαγαν για ένα πολύ μεγάλο ταλέντο το οποίο θα βγει από την ακαδημία του τριφυλλιού και τα επόμενα χρόνια θα υπερασπίζεται την πράσινη εστία.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Ταμπάκη, ο οποίος έκτοτε μετείχε άλλες τέσσερις φορές στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας κερδίζοντας κάθε φορά σε εμπειρία και σε παραστάσεις δουλεύοντας δίπλα σε μεγάλους γκολκίπερ αλλά και υπό τις οδηγίες πολύ καλών προπονητών.

Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίστηκε, ο 21χρονος τότε γκολκίπερ, να παραχωρηθεί δανεικός στη Νίκη Βόλου προκειμένου να πάρει παιχνίδια και να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του. Τα πράγματα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς και τον Ταμπάκη να είναι βασικός γκολκίπερ της ομάδας του Βόλου. Η τύχη όμως δεν του τα έφερε δεξιά καθώς τραυματίστηκε και απείχε για ενάμιση μήνα ενώ η επιστροφή του και πάλι σε φουλ ρυθμούς έγινε λίγο πριν την οριστική αποχώρηση της Νίκης Βόλου από το πρωτάθλημα.

Το επόμενο βήμα του ήταν η Ολλανδία και η Φένλο, όπου πήγε το δεύτερο μισό της ποδοσφαιρικής χρονιάς. καθώς οι Ολλανδοί αναζητούσαν έναν ικανό γκολκίπερ αλλά για δεύτερο. Πρώτος εξάλλου ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Φινλανδίας, Νίκι Μάενπα. Με αποτέλεσμα να μην πάρει ούτε εκεί τις ευκαιρίες που θα ήθελε.

Πλέον έχει επιστρέψει και βρίσκεται εν αναμονή της κουβέντας που θα έχει με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού για το μέλλον του, το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2016, με τον 22χρονο πλέον γκολκίπερ να θεωρεί ότι έχει πάρει τις εμπειρίες που θα μπορούσαν να τον διατηρήσουν στο ρόστερ του τριφυλλιού ενώ ο ίδιος νοιώθει έτοιμος για να παίξει.

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"

Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης μιλώντας στο Sport24.gr μιλάει για την περιπέτεια του σε Ολλανδία και Νίκη Βόλου, για τον Παναθηναϊκό, τον Γιάννη Αναστασίου, την δουλειά που γίνεται όσον αφορά τους πράσινους γκολκίπερ, την μεταγραφή του Εσιέν αλλά και την τριάδα των καλύτερων επιθετικών που έχει αντιμετωπίσει έστω και σε προπονήσεις του τριφυλλιού.

Απολαύστε τον μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.sport24.gr:

Ας ξεκινήσουμε με το βήμα που έκανες πηγαίνοντας ως δανεικός στην Ολλανδία και στην Φένλο, πως ήταν σαν εμπειρία;
"Ήταν μια καλή εμπειρία, στην αρχή πήγα εκεί με σκοπό να πάρω κάποια παιχνίδια αλλά έτυχαν κάποια πράγματα εκεί και λόγω κάποιων εσωτερικών καταστάσεων της ομάδας δεν κατέστη δυνατόν να πάρω παιχνίδια εκτός από 2-3 με την U21. Αν είχα πάει από την αρχή της σεζόν θα ήταν πολύ καλύτερα, θα έπαιζα σίγουρα κάποια παιχνίδια. Αυτό το πρόβλημα βέβαια ξεκίνησε από τη Νίκη Βόλου που διαλύθηκε γιατί και πάλι φύγαμε προς το τέλος και έπρεπε να βρούμε και πάλι ομάδες.

Αλλά γενικά σαν εμπειρία ήταν πολύ καλά. Και το κλίμα στην ομάδα ήταν καλό και η προπόνηση, θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω όλα τέλεια. Ήταν μια καλή εμπειρία και παρά το γεγονός ότι δεν έπαιξα δεν το μετανιώνω".

Θεωρείς ότι αν η προοπτική της Φένλο είχε παρουσιαστεί πέρυσι το καλοκαίρι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για σένα;
" Σίγουρα θα ήταν καλύτερα. Σε σχέση με τη Νίκη Βόλου και το επίπεδο ήταν καλύτερο. Μπορεί να μιλάμε για μια ομάδα Β' Ολλανδίας αλλά το επίπεδο ήταν αρκετά καλό δεν ήταν χαμηλό".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"

Ο τρόπος δουλειάς διέφερε με ότι είχες συνηθίσει στην Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό και τη Νίκη Βόλου;
"Με τη Νίκη Βόλου υπήρχε τεράστια διαφορά, καταρχήν είναι επαγγελματίες οι άνθρωποι εκεί πέρα. Με τον Παναθηναϊκό ήταν περίπου η ίδια γιατί ήταν και Ολλανδοί και στον Παναθηναϊκό τόσα χρόνια είχαμε Ολλανδούς, οπότε πάνω κάτω σαν δουλειά ήταν σχεδόν η ίδια".

Ήταν λίγο ξαφνική η παραχώρηση σου στην Φένλο, πως ήρθε η πρόταση;
"Είχαμε μιλήσει με τον μάνατζερ μου και είχαμε πει να δούμε και στο εξωτερικό. Υπήρχε μια προσφορά από την Ολλανδία γιατί ήθελαν έναν δεύτερο τερματοφύλακα εκεί πέρα, καθώς είχε φύγει ο δεύτερος είχε πάει δανεικός. Μίλησαν με πολύ καλά λόγια για μένα ο κ. Τεν Κάτε και ο κ. Φλουτ και έτσι ήρθε η πρόταση.

Οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία, στο εξωτερικό ήταν να πάω να δω πως είναι γιατί δεν είχα φύγει ξανά. Και θεώρησα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου".

Ήταν τα πράγματα όπως τα περίμενες πηγαίνοντας στην Ολλανδία;
"Ναι όπως τα περίμενα ήταν, επαγγελματίες ήταν όλοι τους, πολύ καλοί άνθρωποι και γενικά στο εξωτερικό νομίζω ότι είναι τοπ το επίπεδο. Σαν τον Παναθηναϊκό, δεν είχε μεγάλες διαφορές".

Ολοκληρώνοντας την παρουσία σου στην Φένλο σου είπαν κάτι για την επόμενη σεζόν; Υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή;
"Στην Φένλο είχαν κάποια οικονομικά προβλήματα προς το τέλος και φυσικά ήταν δύσκολο να κάνουν πρόταση αγοράς στον Παναθηναϊκό".

Εκεί συναγωνιζόσουν τον γκολκίπερ της Εθνικής Φινλανδίας, τον Νίκι Μαένπα. Πήρες πράγματα απ' αυτόν; Όπως έχεις πάρει από τον Κοτσόλη, τον Καρνέζη...
" Πήρα πολλά πράγματα. Είναι πολύ καλός τερματοφύλακας, δουλεύαμε κάθε μέρα μαζί και γενικά πάντα κοιτάω να παίρνω κάποια στοιχεία απ' όποιον τερματοφύλακα και αν συνεργάζομαι, οπότε πήρα και απ' αυτόν".

Στο μη αγωνιστικό κομμάτι πως ήταν αυτοί οι μήνες στο Φένλο; Πως πέρασες, υπήρχαν δυσκολίες;
"Όχι δεν είχα δυσκολίες. Ήταν καινούρια πράγματα για μένα όλα αυτά καθώς δεν είχα φύγει ξανά από την Ελλάδα για να πάω κάπου αλλού. Ήταν μικρή πόλη, δεν ήταν μεγάλη αλλά είμαι και παιδί που μου αρέσει η ησυχία και δεν είχα πρόβλημα, έμενα κοντά σε 3-4 συμπαίκτες μου με τους οποίους περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου, τρώγαμε μαζί, γενικά ήταν ήρεμη η ζωή δεν είχε τίποτα τρελό".

Τι άποψη είχαν για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, το ελληνικό ποδόσφαιρο;
"Δεν ξέρουν πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ τους είπα διάφορα πράγματα, γενικά όμως για παίκτες Έλληνες ξέρουν περισσότερα. Γνωρίζουν τον Λάμπρου που είναι τερματοφύλακας στην Ολλανδία, τον Καραγκούνη που παίζει στην Τσβόλε, γνωρίζουν κάποιους Έλληνες ποδοσφαιριστές και έχουν καλή άποψη".

Τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τις δικαστικές εξελίξεις τα έχουν μάθει ή δεν έχουν φτάσει μέχρι την Ολλανδία;
"Δεν τα συζητούσαμε. Δεν ήξεραν πολλά, με ρωτούσαν τι γίνεται στην Ελλάδα, πως είναι το επίπεδο αλλά μέχρι εκεί".

Είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις άλλους Έλληνες στο Φένλο;
" Ναι είχε πολλούς Έλληνες και στην Ολλανδία και φυσικά και στην Γερμανία όπου ήταν δίπλα εκεί που έμενα. Μάλιστα πήγαινα σε ένα ελληνικό εστιατόριο εκεί στην Γερμανία που το είχαν κάποιοι Έλληνες από την Πάτρα. Πήγαινα και ήταν μια χαρά. Λες και δεν είχα φύγει από την Ελλάδα".

Τι κρατάς απ' αυτούς τους έξι μήνες που πήγες στην Ολλανδία και τη Φένλο για τη συνέχεια της καριέρας σου;
" Την εμπειρία που απέκτησα αυτούς τους έξι μήνες, την καλή προπόνηση που ήταν πολύ σημαντική για μένα γιατί στη Νίκη Βόλου μετά την έλευση του κ. Καντά δουλέψαμε καλά αλλά ήταν λίγο πριν διαλυθεί η ομάδα. Δούλεψα πολύ καλά στην Ολλανδία, με βοήθησε πολύ και θεωρώ ότι όλη αυτή η εμπειρία θα μου χρησιμεύσει".

Πέρυσι το καλοκαίρι έφυγες από τον Παναθηναϊκό και πήγες δανεικός στη Νίκη Βόλου, μια ομάδα που έδειχνε ότι σε ήθελε, είχε έναν Ολλανδό προπονητή, πήγατε εκεί μαζί με άλλα παιδιά από την ομάδα και με τις καλύτερες προδιαγραφές τι συνέβη;
" Είχα μιλήσει με τους ανθρώπους της ομάδας και με τον πρόεδρο αλλά και τον προπονητή. Με είχαν πάρει για να είμαι ο βασικός γκολκίπερ, μου το είχαν πει ξεκάθαρα. Ξεκινάω, παίζω όλα πήγαιναν καλά αν εξαιρέσουμε τα αποτελέσματα φυσικά της ομάδας μετά ήμουν άτυχος γιατί τραυματίστηκα και έμεινα ενάμιση μήνα έξω, σε εκείνο το διάστημα αλλάξαμε και προπονητή.

Μέχρι να επανέλθω έπαιζε το άλλο το παιδί. Ήταν δύσκολα τα πράγματα εκείνο τον καιρό. Επανήλθα όμως και τότε ήταν που ακουγόταν ότι μπορεί να διαλυθεί η ομάδα και τελικά διαλύθηκε ενώ θα έμπαινα να παίξω πάλι".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Στη Νίκη Βόλου πρόλαβες να πάρεις κάποια παιχνίδια, τόσο στα επίσημα ματς όσο και στα φιλικά σαν πρώτος γκολκίπερ που δεν τις είχες κάνει σαν τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού τις προηγούμενες χρονιές. Θεωρείς ότι και αυτά τα ματς σε βοήθησαν ώστε να γίνεις πιο έμπειρος καθώς όλοι λένε πως η θέση του γκολκίπερ θέλει μεγάλη εμπειρία που κερδίζεται μόνο μέσα από τα παιχνίδια;
" Πήρα τρομερή εμπειρία. Τα πρώτα παιχνίδια ειδικά παίξαμε με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης", με ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με Ατρόμητο, ήταν τρελή εμπειρία. Από το πουθενά έπαιζα ως πρώτος γκολκίπερ και κόντρα σε καλές ομάδες. Όλα τα παιδιά που ήμασταν εκεί προερχόμασταν από ακαδημίες οπότε πήραμε πολλές εμπειρίες. Μας βοήθησε πάρα πολύ".

Πως είναι για έναν τερματοφύλακα να δέχεται επιθέσεις κατά κύματα καθώς αυτό συνέβαινε στα περισσότερα ματς της Νίκης Βόλου αφού δεχόσασταν συνέχεια πίεση;
"Εγώ ήθελα πίεση, ήταν καλό, με βοήθησε. Βέβαια είναι και δύσκολο πράγμα γιατί δεν θες να ξεφύγει και το σκορ αλλά όταν παίζαμε με τις μεγάλες ομάδες ξέραμε ότι θα δεχτούμε μεγάλη πίεση. Εμένα όμως μου έκανε καλό, να μάθω να παίζω κάτω από πίεση, να δω πως είναι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι άλλο προσπαθούσαμε όσο μπορούσαμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο".

Θεωρείς ότι μετά το πέρας της φετινής χρονιάς, παρά τις όποιες αναποδιές υπήρξαν, είσαι πιο έμπειρος, πιο βελτιωμένος;
"Ναι φυσικά το νοιώθω και εγώ ότι είμαι πιο έτοιμος και πιο έμπειρος. Με βοήθησαν πάρα πολύ αυτά τα παιχνίδια και νομίζω ότι όποτε είναι να παίξω ξανά πρώτος θα είμαι έτοιμος".

Με τη Νίκη Βόλου τι θεωρείς ότι πήγε στραβά, είναι και ευθύνη της λίγκας, αποδείχτηκαν αφερέγγυοι οι άνθρωποι της; Είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες να παίζουν στηνSuper Leagueχωρίς να τηρούν κάποια στάνταρ. Τι συνέβη;
" Όλα αυτά μαζί. Είναι συγκυρία όλων αυτών και από την λίγκα και από την διοίκηση που είχαμε, εδώ στην Ελλάδα δεν είναι επαγγελματίες. Θα πουν κάτι και μετά από λίγο καιρό δεν θα ισχύει αυτό το πράγμα και αυτό είναι πολύ κακό για αυτό και το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έτσι όπως είναι".

Βλέπατε να έρχεται η διάλυση, είχατε δηλαδή από την αρχή κάποια προβλήματα ή όχι και ότι συνέβη ήταν ξαφνικό;
"Ξεκινήσαμε χωρίς προβλήματα, όλα ήταν καλά, πηγαίναμε μια χαρά στην αρχή και φυσικά δεν περιμέναμε να γίνει αυτό το πράγμα. Μετά από λίγο καιρό άρχισαν τα προβλήματα αλλά όσο περνούσε ο χρόνος βλέπαμε ότι θα πάμε προς τα εκεί γιατί δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση".

Τόσο εσύ όσο και αρκετοί συμπαίκτες σου με όσα έγιναν μείνατε ξεκρέμαστοι, υπάρχει κάποιος τρόπος να μην χάσετε τα χρήματα σας και να ανταμειφθείτε για την δουλειά σας;
"Είχαμε κάνει προσφυγή αλλά ήταν απλά για να μείνουμε ελεύθεροι γιατί αλλιώς δεν μπορούσαμε να μείνουμε ελεύθεροι. Δεν θα κερδίσουμε κάτι άλλο απ' ότι μου έχουν πει γιατί έχω μιλήσει και με τα άλλα παιδιά και τους εκπροσώπους μας".

Σε ότι αφορά το μέλλον σου έχεις για έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, έχεις κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει, είστε σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας;
"Είμαστε σε συζητήσεις αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Θα δούμε. Εγώ είμαι από τις ακαδημίες στον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι από τους πιο παλιούς. Είμαι Παναθηναϊκός από μικρό παιδί και έχω όνειρο να παίξω στην ομάδα αλλά το τι θα γίνει δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θα πρέπει να μιλήσουμε και θα δούμε".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"

Εσύ θα ήθελες να μείνεις στον Παναθηναϊκό αλλά θα ήθελες να πάρεις και κάποιες ευκαιρίες;
" Σίγουρα αυτό είναι που θέλουν όλα τα παιδιά, έτσι και εγώ. Θέλω να μείνω αλλά να πάρω και κάποιες ευκαιρίες για αυτό θα μιλήσουμε τις επόμενες μέρες με τους ανθρώπους της ομάδας και θα δούμε τι θα γίνει, θα αποφασίσουμε".

Η θέση του γκολκίπερ έχει την ιδιαιτερότητα στο ποδόσφαιρο ότι παίζει μόνο ένας και δύσκολα γίνεται αλλαγή, κάτι το οποίο φυσικά το γνωρίζεις. Άρα θέλει περισσότερη υπομονή...
"Το γνωρίζω αυτό, συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Κάθε χρονιά εγώ πάλευα για την θέση μου. Έδινα το 100% και πάντα αυτό θα κάνω. Θα δούμε τι θα γίνει, εγώ θέλω να παίζω όπως και όλοι οι τερματοφύλακες και αυτό θα προσπαθώ να κάνω όσο μπορώ".

Παρότι αρκετά νεαρός σε ηλικία έχεις πάρει μέρος σε αρκετές προετοιμασίες με την ομάδα του Παναθηναϊκού, τι θεωρείς ότι σου έχουν προσφέρει;
"Κάθε χρόνο κερδίζω εμπειρία. Με κάθε προπονητή άλλη προπόνηση, μαθαίνω κάθε χρόνο σε κάθε προπόνηση. Μας κάνει καλό σε όλους τους μικρούς γενικότερα αυτό το πράγμα. Έχω κερδίσει πάρα πολλά και ειδικά όταν ξεκίνησαν ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία στα 15 κέρδισα πολλά".

Είσαι μόλις 22 χρονών αλλά στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού είσαι στο επίκεντρο εδώ και επτά χρόνια καθώς το καλοκαίρι του 2008 σε ηλικία μόλις 16 χρονών ακολούθησες την προετοιμασία των πράσινων. Βέβαια γνωρίζεις πολύ καλά ότι ένας τερματοφύλακας μπορεί να ξεπεράσει και τα 25-26 για να αρχίσει να παίζει με χαρακτηριστικά παραδείγματα του Καρνέζη, του Στιλ. Είναι διαφορετική η ποδοσφαιρική ηλικία όπως λέμε για τους τερματοφύλακες;
"Σίγουρα είμαι πολύ μικρός για τερματοφύλακας και πολλοί παίζουν και στα 28-29. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα σε αυτό, ξέρω όποτε θα μου δοθεί η ευκαιρία θα είμαι έτοιμος, είμαι μικρός αλλά και τώρα εγώ νοιώθω έτοιμος και θα ήθελα να παίξω ακόμα και βασικός σε κάποια ομάδα".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Το ιδανικό σενάριο για σένα ποιο θα ήταν; Να πας σε μια ομάδα και να ξέρεις ότι θα είσαι βασικός ή να μείνεις στον Παναθηναϊκό και να ξέρεις ότι θα πάρεις κάποιες ευκαιρίες;
"Εγώ σίγουρα θέλω να παίξω σαν πρώτος. Ο Παναθηναϊκός βέβαια είναι πολύ μεγάλη ομάδα και αν ήξερα ότι θα πάρω κάποιες ευκαιρίες θα ήθελα να μείνω στον Παναθηναϊκό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να πάρω κάποιες ευκαιρίες. Δεν θέλω να κάθομαι δηλαδή και να μην παίζω καθόλου, να κάνω μόνο προπονήσεις. Πιστεύω όλοι οι τερματοφύλακες θέλουν να παίζουν".

Στην διάρκεια της χρονιάς, τόσο στην Ολλανδία, όσο και όταν ήσουν στη Νίκη Βόλου έβλεπες τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού;
"Ναι συνέχεια κάθε παιχνίδι όταν είχα την ευκαιρία. Τόσο στην Ολλανδία όσο και όταν ήμουν στη Νίκη Βόλου. Δεν αλλάζει αυτό, είμαι Παναθηναϊκός και θέλω να βλέπω τα παιχνίδια της ομάδας".

Ποιες θεωρείς ότι ήταν οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι που ήσουν μέλος της ομάδας και έζησες από κοντά την όλη πορεία;
"Το κλίμα ήταν τρομερό πέρυσι. Ήμασταν όλοι πολύ δεμένοι. Φέτος δεν ξέρω τι έγινε γιατί έφυγα κάποια στιγμή από τον σύλλογο. Πέρυσι παίξαμε καλά, βέβαια και φέτος δεν παίξαμε κακό ποδόσφαιρο και στο πρωτάθλημα ήμασταν μέσα αλλά έγιναν κάποια πράγματα τα οποία συμβαίνουν μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία γίνονται συνέχεια και είναι λίγο περίεργα που έκοψαν την πορεία προς το πρωτάθλημα. Βέβαια για μένα και η φετινή σεζόν ήταν πετυχημένη. Πιστεύω όμως ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη".

Αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός από την Ξάνθη θεωρείς ότι η φετινή χρονιά μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα καλύτερη από την περσινή;
"Αν περνούσαμε την Ξάνθη στο Κύπελλο πιστεύω θα το παίρναμε κιόλας. Οπότε θα ήταν σαν πέρσι και λίγο καλύτερα. Ήρθε αυτός ο αποκλεισμός, σε εκείνο το ματς ίσως να μην παίξαμε τόσο καλά, έπρεπε να παίξουμε καλύτερα αλλά γίνονται αυτά. Πιστεύω ότι ήταν ένα μάθημα για την ομάδα, για όλους και νομίζω ότι η ομάδα του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη".

Έχεις ζήσει τον Γιάννη Αναστασίου ως προπονητή, γράφει ιστορία καθώς θα είναι ο πρώτος Έλληνας που ξεκινάει για τρίτη συνεχή χρονιά στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Πως είναι ως προπονητής;
"Έφτιαξε το κλίμα στην ομάδα με το που ήρθε, είναι πολύ σημαντικό να είναι κοντά οι παίκτες. Με την φιλοσοφία του θέλει να παίζουμε και καλό ποδόσφαιρο, είναι φαν της ολλανδικής φιλοσοφίας. Κάθε χρόνο και ο ίδιος γίνεται καλύτερος, όχι μόνο οι παίκτες. Νομίζω ότι του χρόνου και για τον ίδιο θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση. Είναι και τρίτη χρονιά που θα μείνει και νομίζω ότι κάθε χρόνο θα είναι πιο δεμένη η ομάδα και πιο καλή".

Παρατηρούμε ότι σιχαίνεται την εκτέλεση των άουτ με μεγάλο βολέ και θέλει πάντα η πρώτη μπάλα να πηγαίνει στα στόπερ και να ξεκινάει με αυτό τον τρόπο κάθε επίθεση, είναι κάποια οδηγία του;
"Αυτή είναι η Ολλανδική φιλοσοφία γιατί και στη Φένλο που ήμουν το ίδιο ακριβώς ήθελαν. Να αποφεύγουμε τα ελεύθερα και να παίζουμε από κοντά και να ξεκινάμε από την άμυνα τις επιθέσεις μας. Πάντα το ήθελε αυτό και θεωρώ ότι το πήρε από την Ολλανδία και είναι καλό. Γιατί αν κτυπάς την μπάλα συνέχεια μέσα είναι διεκδικίσημη και μπορεί να την χάσεις. Αν ξεκινάς από πίσω είναι καλύτερα, θα κάνεις κατοχή, θα έχει εσύ την μπάλα, θα είσαι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού."

Παρατηρώντας τους αγώνες του Παναθηναϊκού βλέπουμε ότι το ίδιο μοντέλο ακολουθείται ακόμα και κάτω από πίεση, αυτό δεν είναι ρίσκο; Δεν φοβίζει λίγο εσάς τους γκολκίπερ;
"Ναι είναι ρίσκο, αυτό δεν θα το κάνεις συνέχεια και είναι δουλειά του τερματοφύλακα να επιλέξει και να καταλάβει πότε θα παίξει με πάσα και πότε με βολέ. Πάντως το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να παίξουμε κοντά, να μην παίξουμε με ελεύθερο μέσα. Είναι και τι παίκτες έχεις στην ομάδα. Αν έχεις έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζει πως να αποφύγει την πίεση, να κοντρολάρει την μπάλα και να την δώσει είναι σημαντικό. Στον Παναθηναϊκό έχουμε τέτοιους παίκτες που μπορούν να παίξουν αυτό το ποδόσφαιρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα".

Πριν λίγες μέρες ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την μεταγραφή του Μάικλ Εσιέν. Πως είδες αυτή την κίνηση;
"Είναι τεράστια μεταγραφή. Μεγάλος παίκτης με μεγάλη καριέρα. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ γιατί δεν θα είναι ένας παίκτης που απλά θα κάτσει εδώ στην Ελλάδα και δεν θα παίξει ποδόσφαιρο. Είναι σημαντική προσθήκη αυτή, είναι σε μια θέση που είναι σημαντικό να έχεις έναν έμπειρο παίκτη, θα βοηθήσει πάρα πολύ".

Όλα αυτά τα χρόνια που μετέχεις στις προετοιμασίες της πρώτης ομάδας αλλά και στις προπονήσεις έχεις δουλέψει με αρκετούς προπονητές τερματοφυλάκων. Τον κ. Οικονομόπουλο, τον κ. Αλεξούδη, τον κ. Αγριόγιαννη το επίπεδο προπόνησης άλλαζε, υπήρχαν διαφορές;
"Ο καθένας είχε τη δική του προπόνηση. Πήρα απ' όλους πολλά πράγματα. Όλοι τους θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικοί. Εγώ χρωστάω πολλά στον κ. Οικονομόπουλο καθώς ήταν ο άνθρωπος που με έφερε στον Παναθηναϊκό. Και με βοήθησε πάρα πολύ να γίνω ο τερματοφύλακας που είμαι. Με τον κ. Αλεξούδη δούλεψα αρκετά χρόνια και δουλέψαμε αρκετά καλά, στον ψυχολογικό τομέα ήταν τρομερός ο κ. Αλεξούδης. Με βοήθησε πάρα πολύ. Μας έφτιαχνε, ένιωθες έτοιμος".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Για αυτό και ο Καπίνο όταν μπήκε να παίξει 17χρονών για πρώτη φορά άρπαξε την ευκαιρία ήταν έτοιμος;
"Ναι σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του. Βέβαια ήταν και η προπόνηση του κ. Αγριογάννη γιατί δουλέψαμε μαζί από τις ακαδημίες και εν συνεχεία στην πρώτη ομάδα. Χρωστάω και στον κ. Αγριογιάννη πολλά. Και ήταν πολύ σημαντική όλη η προπόνηση που κάναμε όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι γκολκίπερ και ο Καρνέζης, και ο Κοτσόλης και ο Καπίνο".

Ο κ. Αγριογιάννης δεν θα συνεχίσει στην ομάδα, αυτή την εξέλιξη πως την βλέπεις;
"Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί, τι έγινε. Προσωπικά εγώ θα ήθελα να μείνει στην ομάδα γιατί είμαστε τόσα χρόνια μαζί, τον γνωρίζουμε, τον έχουμε συνηθίσει και κάνει πολύ καλή προπόνηση. Του εύχομαι ότι καλύτερο όπου και να πάει και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει καθώς είναι καλός στην δουλειά του".

Έχεις δουλέψει όμως και με αυτόν που ακούγεται ως αντικαταστάτης του, τον κ. Λάππα, ποια είναι η άποψη σου;
"Ναι και τον κ. Βαγγέλη τον γνωρίζω, έχω κάνει μερικές προπονήσεις μαζί του στην ακαδημία. Εξίσου πολύ καλός προπονητής, κάνει μια ποικιλία προπόνησης που είναι καλή, δυνατή προπόνηση, σε έχει συνέχεια στην πίεση και πιστεύω ότι θα τα πάει πολύ καλά".

Στην Εθνική ομάδα βρίσκονται τρεις γκολκίπερ, Καρνέζης, Καπίνο, Βελλίδης οι οποίοι έχουν δυο κοινά. Έχουν περάσει από τον Παναθηναϊκό και μάλιστα και οι τρεις τους έχουν αγωνιστεί και σε ματς της ομάδας των Νέων του τριφυλλιού. Το θεωρείς τυχαίο ή όχι; Αυτό δείχνει και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ακαδημία σε ότι αφορά τους γκολκίπερ;
"Εντάξει πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε πολύ καλούς τερματοφύλακες. Και νομίζω ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Είναι βέβαια και τι προπονητές τερματοφυλάκων θα έχεις, αυτούς τους τερματοφύλακες που έχει τώρα η Εθνική, ο Βελλίδης δούλεψε με τον κ. Οικονομόπουλο και οι Καρνέζης, Καπίνο με τους Αλεξούδη, Αγριόγιαννη οπότε αυτοί έφτιαξαν αυτούς τους τερματοφύλακες που είναι τώρα στην Εθνική. Πάντα γινόταν πολύ καλή δουλειά και θα συνεχίσει να γίνεται. Είχαμε και στην ακαδημία πάντα καλούς μικρούς τερματοφύλακες".

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Το ότι έχεις βγει από αυτή τη σπουδαία σχολή των τερματοφυλάκων είναι και για σένα ένα αβαντάζ σε περίπτωση που τελικά φύγεις από τον Παναθηναϊκό για τη συνέχεια της καριέρας σου;
"Σίγουρα είναι. Όπως είπα ο Παναθηναϊκός πάντα βγάζει καλούς τερματοφύλακες αλλά και καλά παιδιά και αυτό είναι το σημαντικό καθώς και δουλευταράδες κιόλας. Πιστεύω ότι θα βγάλει και άλλους. Και για μένα είναι θετικό καθώς η σχολή του Παναθηναϊκού είναι τρομερή και είναι πολύ σημαντικό που βγήκα και εγώ από την ακαδημία του τριφυλλιού".

Σε ένα γκάλοπ που έκανε το Sport24 σχετικά με τους παίκτες που θέλει να κρατήσει ο κόσμος το 66% ψήφισε υπέρ της παραμονής σου. Πως νιώθεις για αυτό;
"Είναι σημαντικό αυτό το πράγμα για μένα. Χαίρομαι κιόλας που το μαθαίνω. Είναι αλήθεια ότι δεν με έχει δει πολύς κόσμος να παίζω. Θα δούμε τι θα γίνει. Ο κόσμος που με ξέρει, ξέρει τι τερματοφύλακας είμαι, πόσο δουλεύω και θα συνεχίσω να δουλεύω και επίσης ξέρει και τι άνθρωπος είμαι".

Όλα αυτά τα χρόνια που είσαι στον Παναθηναϊκό έστω και στις προπονήσεις έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς σπουδαίους επιθετικούς. Αν σου έλεγα να ξεχωρίσεις τους τρεις που σε δυσκόλευαν περισσότερο ποιους θα έλεγες;
"Η απάντηση μου μπορεί να σε εκπλήξει αλλά για μένα ο πιο δύσκολος αντίπαλος ήταν ο Βαγγέλης Μάντζιος. Η τριάδα που θα επέλεγα θα ήταν Μάντζιος, Σισέ και Μπεργκ. Ο Μάντζιος μπορούσε να σουτάρει και με τα δυο πόδια. Πότε με το δεξί, πότε με το αριστερό. Επίσης είχε την ικανότητα να στέλνει την μπάλα χαμηλά και ψηλά. Δεν ήξερες δηλαδή όταν θα γυρίσει πως θα σουτάρει και αυτό τον έκανε πάρα πολύ καλό επιθετικό.

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Όσο για τον Σισέ είχε πολύ δυνατό σουτ που μπορούσε να σου πάρει μέσα τα χέρια ενώ και αυτός είχε την ικανότητα να σουτάρει εντελώς ξαφνικά και μάλιστα κάτω από τα πόδια του αντίπαλου αμυντικού. Πολλές φορές μάλιστα το εκμεταλλευόταν αυτό καθώς σούταρε προς την εστία αλλά το σουτ του μπορεί να κόντραρε και να άλλαζε πορεία.

Φυσικά και ο Μπεργκ είναι ένας πολύ καλός επιθετικός με φανταστικά τελειώματα. Τόσο με την μπάλα κάτω, όσο και στον αέρα καθώς χρησιμοποιεί πολύ καλά το κεφάλι του και παίρνει σωστές θέσεις μέσα στην περιοχή".

Ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν θα διατηρήσει σίγουρα στο ρόστερ του τους Κοτσόλη και Στιλ. Με τον Στέφανο να είναι ο παλιότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας και ο πιο έμπειρος;
"Τον γνωρίζω αρκετό καιρό, αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί στον Παναθηναϊκό. Είναι ένα τρομερό παιδί και πολύ καλός τερματοφύλακας. Είμαστε δεμένοι με τον Στέφανο, δουλεύει πολύ καλά στις προπονήσεις, λες και είναι είκοσι χρονών. Και αυτό είναι σημαντικό και για εμάς τους μικρούς που τον βλέπουμε. Καθώς όταν τον βλέπεις να δουλεύει τόσο σκληρά θες να δουλέψεις και εσύ μαζί του, να δουλέψεις ακόμα πιο πολύ και είναι σημαντικό αυτό το πράγμα".

Είχες την ευκαιρία να δουλέψεις λίγο και με τον Στιλ στην προετοιμασία και μέχρι να φύγεις. Ποια είναι η άποψη σου;
"Ο Στιλ ήρθε από την Αγγλία. Είχε κάποια καλά στοιχεία, δηλαδή ήταν τρομερά γρήγορος στα πόδια, στις κινήσεις του. Επίσης πολύ καλό παιδί. Είδαμε όλοι ότι μετά από κάποια παιχνίδια βελτιωνόταν πάρα πολύ και έχει πετύχει στον Παναθηναϊκό. Έχει δεθεί με την ομάδα και είναι σημαντικό αυτό και για τον ίδιο αλλά και τον Παναθηναϊκό".

Στα χρόνια που βρίσκεσαι στον Παναθηναϊκό έχεις δουλέψει με αρκετούς καλούς γκολκίπερ όπως ο Γκαλίνοβιτς, ο Καρνέζης, ο Τζόρβας. Ποιον από αυτούς θα ξεχώριζες έστω και λίγο;
"Όλοι είχαν από κάτι. Με τον Γκαλίνοβιτς δούλεψα στην πρώτη μου προετοιμασία, με βοηθούσε πάρα πολύ, ήταν βασικός τότε, πολύ καλός γκολκίπερ που επίσης δούλευε πολύ. Ο Καρνέζης είχε πάντα το ταλέντο. Φαινόταν ακόμα και όταν δεν έπαιζε ότι θα κάνει το βήμα παραπάνω. Ήταν πολύ καλός στις προπονήσεις. Και είδαμε που έφτασε, πήγε στην Εθνική Ελλάδος, έχει πάρει μεταγραφή για το εξωτερικό. Σημαντικό αυτό και για τον ίδιο.

Ταμπάκης: "Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό, νιώθω έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία"
INTIME SPORTS

Με τον Τζόρβα είμαι πιο κοντά από όλους. Είναι πολύ μεγάλος δουλευταράς και κατά την άποψη μου πολύ καλός τερματοφύλακας. Με βοήθησε πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Τον γνωρίζω από πολύ μικρή ηλικία και δουλεύαμε μαζί με τον κ. Οικονομόπουλο. Και είμαι χαρούμενος που δούλεψα με όλους αυτούς".

Πόδια ή χέρια τι παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για έναν τερματοφύλακα;
"Και τα δυο. Παλιά δεν έπαιζαν πολύ με τα πόδια, τα τελευταία χρόνια παίζουν πολύ με τα πόδια και το ζητάνε και οι προπονητές όπως είπαμε προηγουμένως που ζητούν να παίξουμε με την μπάλα κάτω από πίσω. Έτσι κάνουν και με τους τερματοφύλακες αυτή στιγμή. Αλλά φυσικά και τα χέρια καθώς χωρίς να είσαι καλός στα χέρια δεν νοείται να είσαι τερματοφύλακας".

Το μεγαλύτερο σου προσόν πιο νομίζεις ότι είναι;
"Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω το ότι είμαι ήρεμος πολύ κάτω από την εστία. Βγάζω αυτή την ηρεμία στους συμπαίκτες μου. Με τα πόδια έχω βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δυο θα μπορούσα να πω".

Και το στοιχείο όπου θα έπρεπε να δουλέψεις ακόμα περισσότερο για να το βελτιώσεις;
"Πάντα σαν τερματοφύλακας και γενικά όλοι οι τερματοφύλακες έχουμε ένα θέμα με τις εξόδους. Είναι η πιο δύσκολη φάση για έναν τερματοφύλακα. Δηλαδή να αποφασίσεις εκείνη την στιγμή πότε θα το κάνεις. Αυτό το είχα πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια αλλά θεωρώ ότι το έχω βελτιώσει πάρα πολύ".

Δεν είναι και θέμα εμπειρίας;
"Ναι σίγουρα είναι θέμα εμπειρίας. Εγώ δεν την είχα. Τώρα όμως που πήρα και την εμπειρία με τη Νίκη Βόλου θεωρώ ότι έχω βελτιωθεί αρκετά".

Τερματοφύλακας πρότυπο;
"Ο Ίκερ Κασίγιας. Ακόμα και αν δεν έχει πάει πολύ καλά τη φετινή σεζόν πάντα τον είχα πρότυπο. Απ' όταν ήταν στα καλύτερα του".

Και στο δίλημμα Νόιερ ή Μπουφόν;
"Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι ο Νόιερ είναι ο καλύτερος αν και μου αρέσει πολύ ο Μπουφόν ο οποίος έφτασε και στον τελικό με την Γιουβέντους αλλά ο Νόιερ και λόγω ηλικίας μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ