ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τα "μωρά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς μιλούν για εκείνον στο Sport24.gr

Τα "μωρά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς μιλούν για εκείνον στο Sport24.gr

Οι Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Μάντζαρης και Κώστας Σλούκας, μίλησαν στο SPORT24.GR για την συνεργασία που είχαν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την προπονητική , σε ηλικία 73 ετών. Ύστερα από τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη που μίλησαν για τον Ντούντα στο SPORT24.GR , το ίδιο έπραξαν και τα "μωρά" του Σέρβου κόουτς, με τα οποία έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης το 2012 με τον Ολυμπιακό.

Οι Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Μάντζαρης και Κώστας Σλούκας, μίλησαν στο SPORT24.GR για την συνεργασία που είχαν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος τεχνικός δούλεψε εντατικά μαζί τους στην ομάδα του Πειραιά. Τους βελτίωσε, εξέλιξε το παιχνίδι τους και τους καθιέρωσε. Ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε πως ο Ντούντα άλλαξε την καριέρα του, βοηθώντας τον να απελευθερώσει το παιχνίδι του, ο Βαγγέλης Μάντζαρης θυμάται πως τον πήρε 21 χρονών παιδάκι από το Περιστέρι και τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά, ενώ και ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος δυσκολεύτηκε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, επεσήμανε πως οφελήθηκε από την παρουσία του.

Μάντζαρης: "Δεν ήξερε το όνομα μου και με έκανε βασικό πλέι-μέικερ"

Related content Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, μιλώντας στο SPORT24.GR για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, σχολίασε τα εξής: "Για μένα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ένας δάσκαλος σαν προπονητής. Με πήρε ένα παιδάκι μόλις 21 ετών από το Περιστέρι, μη γνωρίζοντας καλά-καλά το όνομα μου και με έβαλε κατευθείαν στα βαθιά, καθιερώνοντας με ως βασικό πλέι-μέικερ του Ολυμπιακού από την αρχή της πρώτης μου σεζόν στην ομάδα. Πίστευε πως θα ταιριάξω και θα "δέσουμε" σαν δίδυμο στα γκαρντ με τον Βασίλη (Σπανούλη) και μας καθιέρωσε μαζί από το ξεκίνημα της σεζόν 2011-2012. Του χρωστάω πάρα πολλά και τον ευχαριστώ για τα όσα μου προσέφερε. Πίστεψε στις δυνατότητες μου και με εμπιστεύτηκε σε τεράστιο βαθμό από τον πρώτο μήνα μου στην ομάδα. Αν και ήμουν άπειρος με καθιέρωσε στον Ολυμπιακό και από εκεί που την προηγούμενη χρονιά ήμουν ένας πιτσιρικάς στην ομάδα του Περιστερίου, μου έδωσε βασικό, ενεργό και σημαντικό ρόλο σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, η οποία στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ούτε στο πιο τρελό μου όνειρο δεν μπορούσα να το φανταστώ αυτό. Του είμαι ευγνώμων. Από το Περιστέρι βρέθηκα να παίζω τελικό Euroleague και το γεγονός αυτό το οφείλω σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον, γιατί συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα.

Είναι ένας σπουδαίος προπονητής, με τεράστια ιστορία, έχει κοουτσάρει τρομερές ομάδες, ήταν προπονητής σε πολλούς από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αναμφισβήτητα είναι ένας από τους κορυφαίους κόουτς όλων των εποχών στην Ευρώπη. Άφησε το στίγμα του και η δουλειά του, η φιλοσοφία του, επηρέασε πάρα πολλούς προπονητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Του άρεσε πάρα πολύ να δουλεύει με τα νεαρά παιδιά. Πίστευε στους νέους παίκτες, τους πρόσεχε, τους εμπιστευόταν, τους έδινε ψυχολογία, τους καθοδηγούσε και του άρεσε να τους βελτιώνει και να τους βλέπει να εξελίσσονται μέσα στην ομάδα. Αυτό έκανε και σε εμάς στον Ολυμπιακό. Ήταν κάτι που τον ικανοποιούσε και ένιωθε χαρά να βλέπει τους νεαρούς παίκτες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις.

Αναμφίβολα, στην σεζόν 2011-2012, έβαλε τις βάσεις και τα θεμέλια για την δημιουργία μίας ομάδας που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στηρίζεται εκεί, έχοντας συγκεκριμένη φιλοσοφία και αγωνιστική νοοτροπία. Άφησε έργο πίσω του και έχτισε μία ομάδα μοντέλο την οποία αρκετοί θέλησαν να μιμηθούν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τα όσα ζήσαμε μαζί στην πρώτη μου σεζόν στον Ολυμπιακό, κατακτώντας το πρωτάθλημα πρώτα στην Ευρώπη και μετά στην Ελλάδα, φέρνοντας στον Ολυμπιακό πρωταθλήματα μετά από 15 χρόνια, σε μία σεζόν που λίγοι πίστευαν σε εμάς. Έκανε καταπληκτική δουλειά και οδήγησε την ομάδα στην κορυφή αν και είχε χαμηλό μπάτζετ.

Ήμασταν μία παρέα και είχαμε εξαιρετικό κλίμα σαν ομάδα, σαν σύνολο, τόσο εντός παρκέ, όσο και στα αποδυτήρια. Ήμασταν ενωμένοι, είχαμε χημεία, ομοιογένεια, παίζαμε ο ένας για τον άλλον και βάζαμε πάντα το "εμείς" πάνω από το "εγώ", έχοντας αρχές στο παιχνίδι μας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον γιατί πάντα πίστευε τόσο στις δυνατότητες του κάθε παίκτη του, όσο και στην δύναμη της ομάδας. Η ομάδα ήταν για εκείνον πάντα πάνω από όλους. Θα λείψει από τους πάγκους, θα λείψει από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι ένας θρύλος του αθλήματος για την Ευρώπη. Τον ευχαριστώ για τα όσα προσέφερε στον Ολυμπιακό, τον ευχαριστώ για το πόσο με βοήθησε σαν παίκτη, τον ευχαριστώ που με έφερε στην ομάδα, του οφείλω πολλά και του εύχομαι ό,τι καλύτερο σε ό,τι και αν κάνει από εδώ και πέρα. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνον".

Παπανικολάου: "Άλλαξε την καριέρα μου, απελευθέρωσε το παιχνίδι μου"

Τα "μωρά" του Ντούσαν Ίβκοβιτς μιλούν για εκείνον στο Sport24.gr
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Παπανικολάου, μιλώντας στο SPORT24.GR για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, μας σχολίασε πως: " Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν για μένα ένας προπονητής ο οποίος ουσιαστικά άλλαξε την καριέρα μου. Ήταν ο άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό. Θυμάμαι το 2010, όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, τότε που εγώ ήμουν μόλις 20 ετών, με την ομάδα να διαθέτει στο ρόστερ της τεράστιους παίκτες, όπως τους Παπαλουκά, Σπανούλη, Τεόντοσιτς και άλλους πολλούς εξαιρετικούς παίκτες, μου έδωσε κατευθείαν την θέση του βασικού στην πεντάδα. Ήταν μία τεράστια αλλαγή για εμένα. Ύστερα από μία σεζόν που είχα μικρό χρόνο συμμετοχής, μου έδωσε την ευκαιρία να βγω στο προσκήνιο και να δείξω τις δυνατότητες μου. Πίστευε στο ταλέντο μου, στις δυνατότητες μου, πάντα επιχειρούσε να μου δίνει ψυχολογία και να μου δείχνει πως με εμπιστεύεται. Ασχολιόταν αρκετά μαζί μου. Με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να βελτιωθώ, να εξελίξω το παιχνίδι μου, να βρω τον ρόλο μου μέσα στην ομάδα και να αποκτήσω την δική μου αγωνιστική ταυτότητα σαν παίκτης. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση και με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο σε μένα.

Με βοήθησε αρκετά και στο κομμάτι της τακτικής, το πως να κινούμαι μέσα στο παρκέ, την αντίληψη που πρέπει να έχω. Είναι κάτι που ενδεχομένως να το λένε όλοι, αλλά ισχύει πέρα για πέρα: του άρεσε πάρα πολύ να δουλεύει και να συνεργάζεται με τα νεαρά παιδιά. Δούλεψε αρκετά και με μένα και με τον Κώστα (Σλούκα) και με τον Δημήτρη (Κατσίβελη) και την ερχόμενη χρονιά (2011) και με τον Βαγγέλη (Μάντζαρη). Πίστευε στο ταλέντο των νεαρών παικτών και του άρεσε να τους βλέπει να βγάζουν το ταλέντο τους στο παρκέ και να εξελίσσονται. Τον ικανοποιούσε αυτό. Του άρεσε να δίνει ευκαιρίες και να ρίχνει... στα βαθιά τους νεαρούς παίκτες.

Την σεζόν 2011-2012 δημιούργησε μία ομάδα-μοντέλο. Έκανε εξαιρετική δουλειά, δημιούργησε μία καταπληκτική ομάδα με αρχές και με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, έχοντας ο κάθε παίκτης τον ρόλο του. Υπό τις οδηγίες του παίξαμε εξαιρετικό μπάσκετ, σημειώσαμε μεγάλες νίκες κάναμε πολλές υπερβάσεις και στο τέλος κατορθώσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη με εντυπωσιακό τρόπο. Ζήσαμε ένα όνειρο τότε που ήταν όμως πέρα για πέρα αληθινό. Κρατώ επίσης το γεγονός πως δημιούργησε μία ομάδα που ήμασταν ενωμένοι, παίζοντας ο ένας για τον άλλον και κυρίως ευχαριστιόμασταν το μπάσκετ. Το απολαμβάναμε. Έδωσε στον καθένα μας κίνητρα και ευκαιρίες. Μας πίστευε και μας το έδειχνε κάθε φορά.

Το 2012 κατάφερε να αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού και το γεγονός αυτό του πιστώνεται σε τεράστιο βαθμό. Ύστερα από το 1997, κατάφερε να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη, φέρνοντας πρωταθλήματα στον Πειραιά ύστερα από 15 χρόνια. Και αυτό το κατόρθωσε με μία ομάδα που δεν είχε τα υψηλά μπάτζετ του παρελθόντος. Με τα υλικά που είχε στα χέρια του, με νεαρούς φιλόδοξους παίκτες, με παίκτες που προσπαθούσαν να ανάγεννήσουν την καριέρα τους, με ξένους που δεν ήταν σούπερ-σταρ, έφτιαξε το δικό του αριστούργημα, μία ομάδα που έγραψε ιστορία, κατακτώντας ακολούθως το ευρωπαϊκό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Νομίζω πως όταν ένας προπονητής καταφέρνει να φτιάξει μία τόσο καλή ομάδα με αυτόν τον τρόπο, δείχνει την αξία του και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αναμφισβήτητα είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένας κόουτς που άφησε την δική του εποχή, ο οποίος έγινε παράδειγμα για πολλούς προπονητές που ακολούθησαν. Ο θρίαμβος του 2012 πιστώνεται πρώτα σε εκείνον και μετά σε όλους τους άλλους.

Για εμένα σε προσωπικό επίπεδο ήταν ένας δάσκαλος. Έχω κρατήσει λόγια του, και συμβουλές του και με έμαθε να σκέφτομαι διαφορετικά το μπάσκετ. Με έμαθε να διαχειρίζομαι καλύτερα το παιχνίδι, αλλά και καταστάσεις. Σε αυτό που με βοήθησε σε τεράστιο βαθμό ήταν στο να απελευθερώσω το παιχνίδι μου. Μου έδωσε ψυχολογία και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Με έκανε να νιώθω πιο άνετος μέσα στο γήπεδο, πιο σίγουρος για τον εαυτό μου και για τις δυνατότητες μου. Κάποιες από αυτές τις συμβουλές είναι και γνωστές, όπως το γεγονός που μου τόνιζε να μην σκέφτομαι όταν σουτάρω, να σουτάρω με αυτοπεποίθηση, να μην τραβώ τα μαλλιά μου όταν αστοχώ, κάτι που στο παρελθόν το έκανα, να μην με παίρνει από κάτω αν δεν μπουν ένα-δύο σουτ. Μου έλεγε πάντα να παίζω πιο ελεύθερα και να μην αγχώνομαι! Σαν παίκτης, πιο μικρός, είχα αρκετό άγχος και εκείνος μου το απέβαλε. Αν θυμάστε, σε εκείνη την σεζόν (2011-2012), δεν είχα ξεκινήσει τόσο καλά, αλλά από τα μέσα της σεζόν και ύστερα ανέβασα σε μεγάλο βαθμό την απόδοση μου, έγινα καλύτερος, βρήκα τον εαυτό μου και βοήθησα περισσότερο τον Ολυμπιακό ώστε να πετύχει τους στόχους του. Αυτό οφείλεται σε εκείνον.

Έχω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με βοήθησε σε τεράστιο βαθμό στην καριέρα μου. Με βοήθησε να χτίσω χαρακτήρα, να αποκτήσω αυτοπεποίθηση σαν αθλητής, να πιστέψω ακόμη περισσότερο σε μένα, να λειτουργώ καλύτερα στην τακτική και να εξελίξω το παιχνίδι μου. Ήξερα πως είχε την φήμη πως του αρέσει να δουλεύει με τα νέα παιδιά, ήξερα πως πάντα ήταν το χαρακτηριστικό του αυτό, να φτιάχνει καλές ομάδες με νεαρούς παίκτες και το διαπίστωσα στην πράξη όταν συνεργάστηκα μαζί του. Του χρωστάμε πολλά όλοι εμείς, οι τότε πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού, γιατί μας δίδαξε πολλά πράγματα. Ένας προπονητής που ήταν δάσκαλος για εμάς, τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Αγαπούσε πάρα πολύ την προπονητική, λάτρευε το μπάσκετ, ασχολιόταν ώρες μαζί του και είναι σπουδαίος και ως άνθρωπος, γιατί ασχολείται με έναν παίκτη όχι μόνο καθαρά και ψυχρά με το αγωνιστικό κομμάτι, ασχολείται και με το ανθρώπινο κομμάτι του κάθε αθλητή. Του έχω μεγάλο σεβασμό".

Σλούκας: "Οφελήθηκα που συνεργάστηκα μαζί του"

Related content Ο Κώστας Σλούκας, μιλώντας στο SPORT24.GR για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, τόνισε πως: "Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους και σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μία μεγάλη προσωπικότητα. Η πορεία του τα λέει όλα. Πραγματοποίησε μία τεράστια καριέρα και κατέκτησε πολλούς τίτλους, τόσο με τις εθνικές ομάδες της χώρας του, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει μεγαλώσει γενιές Σέρβων παικτών. Σε όλες αυτές τις δεκαετίες είχε διάρκεια και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες, φτιάχνοντας καλές ομάδες που έπαιξαν ωραίο μπάσκετ. Έχει κοουτσάρει πολλούς από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην Ευρώπη. Το μπάσκετ μόνο να χάσει έχει που σταματάει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς από την προπονητική. Επηρέασε αρκετούς προπονητές με την φιλοσοφία του και άφησε το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπικά οφελήθηκα που συνεργάστηκα μαζί του. Έμαθα πολλά πράγματα από εκείνον. Δούλεψα μαζί του πάρα πολύ σκληρά και προσπαθούσα πάντα να βγάζω τον καλύτερο μου εαυτό.

Ήταν ένας απαιτητικός προπονητής και προσπαθούσε πάντα να πάρει το καλύτερο από εσένα για το καλό της ομάδας. Σπουδαίος κόουτς, τον οποίο σεβόμουν και σέβομαι. Του άρεσε να δουλεύει αρκετά με τους νεαρούς παίκτες. Ήθελε να τους βελτιώνει, να τους εξελίσσει και να τους κάνει καλύτερους. Έδινε μεγάλη προσοχή πάντα στα νέα παιδιά και έτσι έκανε και με εμάς στον Ολυμπιακό. Τόσο εγώ, όσο και τα άλλα παιδιά, ο Κώστας (Παπανικολάου), ο Βαγγέλης (Μάντζαρης), αλλά και ο Δημήτρης (Κατσίβελης), πήραμε πολλά πράγματα από εκείνον και μας βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι. Στο τέλος της σεζόν είχαμε πάρει όλοι τις ευκαιρίες μας και φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε σε τελικό Final Four. Το 2012 ήταν ένα όνειρο για εμάς, κατακτώντας το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο, στο οποίο η ομάδα ήταν πάνω απ' όλους. Ο καθένας είχε τον ρόλο του και παίζαμε ο ένας για τον άλλον. Ήμασταν ενωμένοι και έχτισε μία ομάδα με αρχές και με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, η οποία και διέπρεψε".

Related content

Related content

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ