ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Το χρυσό κορίτσι του επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη, λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μιλά στο Sport24.gr για την αγάπη που έλαβε από τον κόσμο, το παγκόσμιο ρεκόρ, που θα αλλάξει χέρια το 2017, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει ένα μεγάλο παράπονο που έχει.

Κοντεύει ένας μήνας από τη στιγμή που η Σάντι Μόρις έριξε τον πήχη στην τελευταία της προσπάθεια στα 4.90, στον τελικό του άλματος επί κοντώ στο Ρίο, δίνοντας το δικαίωμα στην Κατερίνα Στεφανίδη να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου.

Ωστόσο, ακόμα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της επιτυχίας της. Αυτό τουλάχιστον εξομολογήθηκε στο Sport24.gr, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, για να επιστρέψει στο σπίτι της, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Όπου σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει την προετοιμασία της ενόψει της νέας σεζόν, με στόχο πολλές ακόμα επιτυχίες και -γιατί όχι;- ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα: " Πιστεύω ότι το 2017 δεν θα έχει πια το ρεκόρ η Ισινμπάεβα". Κοινώς, θα το καταρρίψει η Κατερίνα ή κάποια άλλη από τις αντιπάλους της.

Πάντως, η Στεφανίδη, τις προσπάθειες της οποίας στηρίζει η Stoiximan.gr, παραμένει προσγειωμένη και δηλώνει πως το βασικό της μέλημα είναι να παραμείνει υγιής, ώστε να μπορεί να διεκδικεί μετάλλια. Και αν θέλουν να έρθουν οι μεγάλες επιδόσεις, καλώς να έρθουν.

Στα 26 σου έχεις κατακτήσει κάθε τίτλο που θα μπορούσες να έχεις πάρει, εκτός από αυτόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχεις συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας σου;

" Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Μπήκαμε στον τελικό με τη λογική ότι είναι ένας ακόμα αγώνας. Εντάξει, όταν τελείωσε, υπήρξαν κάποια έντονα συναισθήματα, αλλά και πάλι νιώσαμε ότι ήταν απλά ένας ακόμα αγώνας. Δεν το έχουμε πολυκαταλάβει. Λίγο όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό, οι meeting directors μάς βλέπουν αλλιώς, έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση. Αλλά κι εδώ, όταν βγαίνουμε και με κοιτάει ο κόσμος λίγο διαφορετικά. Κοινώς, υπάρχει η αίσθηση ότι τώρα πια ο κόσμος ξέρει ποια είμαι.

Έλεγα τις προάλλες, ότι όταν ήμουν μικρή, έβλεπα τον Κεντέρη και τη Θάνου κι έλεγα "Α, οι Ολυμπιονίκες". Και τώρα καταλαβαίνω ότι τα παιδάκια με βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Αλλά εσύ ο ίδιος δεν αισθάνεσαι έτσι. Εγώ δεν αισθάνομαι κάποια διαφορά και μου φαίνεται λίγο αστείο κάποιες φορές, που έρχεται κόσμος που τον ξέρω, που είναι φίλοι, γνωστοί και μου ζητούν αυτόγραφα. Τους λέω "Τι αυτόγραφα; Εμείς γνωριζόμαστε!".

Δεν αισθάνομαι αυτή τη διαφορά που αισθάνεται ο κόσμος προς εμένα. Είχα πει και πριν τους Ολυμπιακούς πως ό,τι και να γίνει, πάρουμε ή δεν πάρουμε κάποιο μετάλλιο, θα γυρίσουμε σπίτι μας το Σεπτέμβρη και θα κάνουμε τα ίδια πράγματα. Θα ξεκινήσουμε το ίδιο πλάνο για να ετοιμαστούμε για του χρόνου. Σε μας και στη ζωή μας δεν αλλάζει κάτι με το Ολυμπιακό μετάλλιο, στο τι θα κάνουμε στο μέλλον".

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Η προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν, με ποια λογική θα ξεκινήσει; Πάω για να παραμείνω στην κορυφή ή πάω για να καταφέρω κάτι παραπάνω, όπως κάποιους αγώνες πάνω από τα 5 μέτρα ή ακόμα κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ;

" Οι επιδόσεις και οι επιτυχίες έρχονται μέσα από βελτίωση σε άλλα πολύ μικρά πράγματα. Στο τι βάρη κάνω, στο πόσο γρήγορα τρέχω, στο τι κοντάρι έχω, στο πόσο ψηλά πιάνω, σε κάποια τεχνικά θέματα. Ποτέ δεν μπαίνουμε σε μία σεζόν σκεπτόμενοι ότι "Φέτος θα πηδήξω 5.10". Μπαίνουμε σκεπτόμενοι ότι "Φέτος πρέπει να φτιάξω το δεξί μου χέρι, φέτος πρέπει να σηκώσω το κοντάρι πιο ψηλά στο τρέξιμο".

Αυτοί είναι οι στόχοι στο ξεκίνημα μίας νέας σεζόν. Σαφώς στο πλάνο μας, το οποίο το έχουμε γράψει ήδη, είναι το ευρωπαϊκό κλειστού και το παγκόσμιο ανοιχτού, αλλά δεν πηγαίνουμε κάθε μέρα στην προπόνηση και λέμε "Θα πηδήξω 5.10 φέτος, οπότε πρέπει να κάνω αυτό". Κι ειδικά σε ένα άλμα σαν το δικό μου, το οποίο είναι αρκετά καλό τεχνικά. Σαφώς και θέλω να κάνω κάποιο καινούριο ρεκόρ του χρόνου. Μπορεί να είναι 4.91, μπορεί και να είναι 5.20. Δεν μπορώ να το ξέρω. Και δεν ξέρουμε και η κάθε αλλαγή πόσο θα με επηρεάσει. Δηλαδή ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξω το "Χ" πράγμα στο τρέξιμό μου, αλλά μπορεί αυτό να με επηρεάσει 1%, μπορεί όμως να με επηρεάσει και 20%.

Σαφώς έχουμε στο μυαλό μας και το παγκόσμιο ρεκόρ. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να είχα παγκόσμιο ρεκόρ από φέτος. Αλλά ήταν μια χρονιά που είχα κυρίως σαν στόχο να μην τραυματιστώ. Έβγαλα σχεδόν όλη την προπόνησή μου, τουλάχιστον το 90%, ενώ τις προηγούμενες χρονιές έβγαζα το 70%. Άλλου είδους προπόνηση βέβαια φέτος, σε σχέση με παλαιότερα. Μπορεί στο άλμα μου να υπάρχουν δέκα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Δεν γίνεται να αλλάξουν και τα δέκα μέσα σε μία σεζόν. Επιλέγεις σε μία χρονιά να αλλάξεις τα δύο και πάει λέγοντας".

Επομένως θεωρείς ότι του χρόνου, το παγκόσμιο ρεκόρ μπορεί να είναι γραμμένο δίπλα στο όνομά σου;

" Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές κοπέλες που μπορούν να το κάνουν. Πιστεύω ότι το 2017 δεν θα έχει πια το ρεκόρ η Ισινμπάεβα. Δεν λέω ότι θα το έχω εγώ αναγκαστικά, λέω ότι είναι στις δυνατότητές μου. Μπορεί εγώ να κάνω 5.07 και την επόμενη μέρα, μια άλλη κοπέλα, να κάνει 5.08. Υπάρχουν κοπέλες που μπορούν να φτάσουν σε αυτό το ύψος από το πουθενά, που δεν τις ξέρουμε καν αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ξεκάθαρα πως το 5.06 είναι στις δυνατότητές μου. Εμείς μιλάμε και για παραπάνω ύψη μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά γι' αυτά, παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, με σημαντικότερο όλων το να είμαι υγιής, κάτι που θέλει και τύχη, πέραν της σωστής προπόνησης. Δεν μετράνε μόνο οι επιλογές, ειδικά στους τραυματισμούς".

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Θεωρείς ότι φέτος, πέραν της καλής σου προπόνησης και της υπερπολύτιμης βοήθειας του προπονητή και συζύγου σου, Μίτσελ Κρίερ, υπάρχει κάτι άλλο που σε... έσπρωξε στο να κάνεις μία τόσο καλή χρονιά; Πού να σου έδωσε μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση;

" Σαφώς και κάναμε πολύ σωστή προπόνηση, κάτσαμε κι ετοιμάσαμε ένα πολύ καλό πλάνο, για να είμαι στην καλύτερη κατάσταση εκεί που πρέπει. Αλλά είπαμε πως φέτος θα περάσουμε καλά και δεν θα πιεστούμε. Αν περνάγαμε καλά, ακόμα και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων να μην είχαμε μπει, όλα καλά θα ήταν, από τη στιγμή που εγώ θα το είχα διασκεδάσει. Νομίζω πως αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έφερε την επιτυχία.

Με εξαίρεση ελάχιστες ημέρες, που δεν θα είσαι πολύ καλά, επειδή μπορεί να έχεις κάνει ένα σοβαρό λάθος στην προπόνηση και να σου έχει χαλάσει η διάθεση, πηγαίναμε στην προπόνηση και... παίζαμε! Με σωστή πάλι προπονητική διαδικασία, αλλά πηγαίναμε και περνούσαμε καλά. Εκτός των άλλων, η ψυχολογία έρχεται και με τις επιδόσεις. Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς πήγα κι έκανα 4.71, γνωρίζοντας ότι είμαι καλά. Πηδάς μια φορά καλά, πηδάς ξανά καλά και έτσι ανεβαίνει σιγά-σιγά και η επίδοση, αλλά και η ψυχολογία. Το να φτάσω να πιστεύω πριν το Ρίο ότι μπορώ να κερδίσω, είχε έρθει μέσα από τις επιδόσεις μου".

Θεωρείς ότι έχεις κάποιο ταβάνι; Να λες "Μέχρι εκεί μπορώ να πάω. Παραπάνω, είναι δύσκολο"...

" Νομίζω ότι κάθε αθλητής, κάθε χρονιά, λέει: "Α, μέχρι εκεί. Έκανα ό,τι μπορούσα. Έδωσα το 100% κι έφτασα μέχρι εκεί". Και την επόμενη χρονιά βελτιώνεσαι 1% σε όλα και φτάνεις λίγο παραπάνω και ξαναλές "Μέχρι εκεί". Και την επόμενη χρονιά και ξανά το ίδιο. Νομίζω δεν υπάρχει ταβάνι για κανέναν. Όσο συνεχίζεις και βελτιώνεσαι ελάχιστα σε κάτι, τόσο καλύτερα θα πηγαίνεις. Εμένα προσωπικά, με ενδιαφέρουν τα μετάλλια και όχι τα ρεκόρ. Και βάσει αυτού, κάνουμε τις επιλογές μας".

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Έχεις κάποιο παράπονο που θα ήθελες να εκφράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση που έχεις λάβει εσύ και ο στίβος γενικότερα σε σχέση με τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα;

" Γενικά τα πράγματα είναι πολύ λογικά στο πώς αντιμετωπιζόμαστε. Δυστυχώς δεν είναι ποδόσφαιρο ο στίβος. Και αυτό που είπα, ότι μας θυμάστε κάθε τέσσερα χρόνια, δεν το είπα γιατί θέλω να βγαίνω από το σπίτι και να έχω δημοσιότητα. Είναι το χειρότερό μου αυτή η δημοσιότητα. Ειδικά αυτή τη στιγμή, που γίνεται αυτός ο χαμός. Εγώ το είπα, γιατί όταν ένα παιδάκι 7 χρονών βλέπει τηλεόραση, θέλει να κάνει αυτό που βλέπει στην τηλεόραση. Όταν, λοιπόν, βλέπει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, με το ποδόσφαιρο θα θέλει να ασχοληθεί. Και δεν έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με το ποδόσφαιρο, αλλά θέλω να έχουν τα παιδάκια ένα εύρος. Να έχουν επιλογές.

Τις προάλλες ήμασταν με μία οικογένεια, όπου το παιδάκι, 7-8 χρονών, κάνει τάε κβον ντο και θέλει να ξεκινήσει ποδόσφαιρο. Και του λέω "Γιατί ποδόσφαιρο; Γιατί όχι τένις;" Γιατί δεν έχει δει ποτέ τένις! Δεν το έχει δει στην τηλεόραση. Και σου μιλάω για τένις, όχι για σκοποβολή. Αυτό για μένα είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι ένα παράπονο που έχω".

Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο, που φέτος σου έδειξε έντονα την αγάπη του και το θαυμασμό του;

" Μας βοηθάει πάρα πολύ αυτή η αγάπη του κόσμου. Και τώρα με τα social media, μας έρχεται πιο άμεσα. Είναι πολύ ωραίο και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω να μου στέλνουν μηνύματα για συγχαρητήρια και μου αρέσει να απαντάω σε όλα. Μερικές φορές, μάλιστα, έρχονται και κάποια μηνύματα που λένε μερικά πράγματα παραπάνω κι αισθάνομαι κι εγώ πως θέλω να τους πω δυο λόγια παραπάνω από ένα απλά ευχαριστώ. Σημαντική βοήθεια παίρνουμε και από τις ιδιωτικές εταιρίες, γιατί εγώ φέτος, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό μου, σταμάτησα να στηρίζομαι οικονομικά από το πανεπιστήμιό μου. Επομένως ήταν η πρώτη μου χρονιά που "δεν δούλευα". Οπότε, χωρίς τον Stoiximan, αλλά και τη Nike και τη Seventeen, δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό".

Παρόντες στο χώρο της συνέντευξης ήταν ο σύζυγος και προπονητής της Κατερίνας, Μίτσελ, αλλά και η μητέρα της Κατερίνας, Ζωή, η οποία δεν μας έκρυψε πως όνειρό της είναι να δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020, και τις δύο κόρες της να αγωνίζονται, καθώς η μικρότερη αδερφή της Κατερίνας, η Γεωργία, είναι επίσης αθλήτρια του επί κοντώ.

Στεφανίδη στο Sport24.gr: "Το 2017, δεν θα έχει το ρεκόρ η Ισινμπάεβα"

Φωτογραφίες: Αγγελική Καλαμαρά

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ