ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Κρις Σίνγκλετον μίλησε στο EuroLeague Greece για τον φετινό Παναθηναϊκό, την θέση που προτιμά να παίζει και τον μεγάλο στόχο της κατάκτησης της EuroLeague.

Ο Κρις Σίνγκλετον πέρυσι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της τρελής πορείας της Λοκομοτίβ Κουμπάν μέχρι το Final four. Πλέον όμως απλώς η πρόκριση μέχρι εκεί δεν του αρκεί.

Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ του Παναθηναϊκού βάζει ψηλά τον πήχη. Θέλει να κατακτήσει την EuroLeague και δεν το κρύβει. Δε μίλησε όμως μόνο για αυτό στο EuroLeague Greece. Μίλησε για τον Ολυμπιακό, την θέση που προτιμά να παίζει, αλλά και την περίοδο που πέρασε στο ΝΒΑ, μία εμπειρία που δεν πήγε τόσο καλά όσο ήθελε και περίμενε.

Γίνε ο προπονητής και ο πρόεδρος που θα κερδίσει τον τίτλο. Πάρε μέρος στο Euroleague Fantasy Challenge, διάλεξε τους παίκτες σου και διεκδίκησε πλούσια δώρα.

“Κλειδί το βάθος μας”

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Κρις Σίνγκλετον έχει χρειαστεί να ταξιδέψει πολύ τους τελευταίους μήνες, αφού μέχρι το Μάιο αγωνιζόταν στην Ρωσία, το καλοκαίρι έπαιξε στο Κινεζικό Πρωτάθλημα και τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα. Κοινώς, είναι αυτός και μία μπάλα του μπάσκετ. Και αυτό του αρέσει. Όπως του αρέσουν και οι προκλήσεις, για αυτό ακριβώς του αρέσει το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague.

Νέα σεζόν, νέο μέρος για σένα Οι πρώτες σκέψεις σου;

“Έχω έρθει σε μία όμορφη πόλη, σε μία καλή ομάδα με καλό περιβάλλον και εστιάζουμε στο να κερδίσουμε”.

Πέρυσι έπαιξες στην Ρωσία, το καλοκαίρι πήγες στην Κίνα και τώρα είσαι στην Ελλάδα. Τί συμβαίνει αλήθεια;

(Γέλια) Το μπάσκετ συνέβη. Αυτό ορίζει τον κόσμο για εμένα. Κυνηγάω το όνειρό μου και ζω το όνειρό μου μέσα από το μπάσκετ”.

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τη νέα EuroLeague και το νέο στυλ διεξαγωγής της;

Νομίζω ότι είναι καλό για όλους. Όλοι θα παίξουν κόντρα στις καλύτερες ομάδες. Είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα διεξαγωγής όπου κάθε παιχνίδι θα μετράει. Θα είναι βέβαια πιο δύσκολο, ενώ θα πρέπει να μπεις στις πρώτες 8 ομάδες για να επιζήσεις και να συνεχίσεις να παίζεις”.

Θεωρείς ότι το γεγονός ότι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού υπάρχουν 6 Αμερικανοί και άλλοι δύο παίκτες (τα αδέλφια Καλαθη) που έχουν μεγαλώσει στις ΗΠΑ θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς πιο εύκολα;

“Πιστεύω ότι ήδη έχω προσαρμοστεί αρκετά καλά και το οφείλω εν πολλοίς σε αυτούς. Θεωρώ ότι έχουμε μία καλή ομάδα βετεράνων που αποτελείται από παίκτες που έχουν κερδίσει πολλούς Τίτλους και παίζουν χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό θα είναι καλό για εμάς και πιστεύω ότι θα φανεί στα κρίσιμα παιχνίδια, ενώ θα μας βοηθήσει να πάμε μακριά φέτος”.

Πιστεύεις ότι το στυλ παιχνιδιού του Παναθηναϊκού φέτος θα επηρεαστεί από την παρουσία τόσων Αμερικανών στην ομάδα; Θεωρείς ας πούμε ότι αυτό εξασφαλίζει ότι θα παίζετε σε ένα γρήγορο τέμπο;

“Αυτό θα είναι το παιχνιδι μας, αλλά νομίζω ότι το πως θα παίζουμε θα εξαρτάται από το ποιοι παίκτες θα βρίσκονται στο παρκέ. Έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις και αυτό σε συνδυασμό με το βάθος που έχουμε είναι το κλειδί για εμάς. Όλοι μπορούμε να σουτάρουμε και πρέπει απλώς να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στο μέσα-έξω παιχνίδι μας και θα είμαστε μία χαρά”.

“Θα παίξω όπου μου πουν”

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Η θέση που παίζει ο Κρις Σίνγκλετον είναι ένα... θέμα από μόνο του. Πολύς κόσμος είναι πιθανό να μην το γνωρίζει, αλλά όταν Σίνγκλετον μπήκε στο ΝΒΑ το 2011 αγωνιζόταν στην θέση του σμολ φόργουορντ. Όσο περνούσε ο καιρός ωστόσο πήγαινε όλο και πιο κοντά στο καλάθι, κυρίως επειδή αυτό του ζητούσαν οι προπονητές του. Και ο ίδιος, όντας πιστός στρατιώτης, το δέχεται.

Ξεκίνησες την καριέρα σου ως σμολ φόργουορντ, μετά πέρασες στην θέση του πάουερ φόργουορντ και πλέον παίζεις ως σέντερ. Ποια θέση προτιμάς εσύ όμως;

Βλέπω τον εαυτό μου ως φόργουορντ. Δε μου αρέσει η λέξη σέντερ, επειδή ειδικά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πολλοί. Παίζω σε θέση πέντε, αλλά αγωνίζομαι ως πάουερ φόργουορντ. Δεν έχει σημασία όμως για εμένα σε ποια θέση παίζω,αρκεί να βρίσκομαι στο παρκέ”.

Υπάρχει μία τάση σε όλο τον κόσμο για μπάσκετ χωρίς θέσεις. Το έκαναν οι Miami Heat και οι Warriors στο ΝΒΑ, το βλέπουμε τώρα και στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι δικές σου σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα;

Νομίζω ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Ευρώπη. Συνηθίζαμε να βλέπουμε ομάδες να παίζουν με δύο ψηλούς, αλλά στην Ευρώπη είδαμε να χρησιμοποιούνται πιο ευέλικτοι παίκτες στην θέση του πάουερ φόργουορντ. Τώρα απλώς βάζεις 5 αθλητικούς τύπους στο παρκέ και όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα”.

“Στο σωστο μέρος την σωστή στιγμή”

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Το ΝΒΑ είναι μία πονεμένη ιστορία για τον πρώην παίκτη της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο δυναμικός φόργουορντ/σέντερ είχε ξεκινήσει εξαιρετικά την καριέρα του στο Κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου με την φανέλα των Wizards. Κάποιοι τραυματισμοί όμως, αλλά και το γεγονός ότι στην Washington η ομάδα βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο στα πρώτα του βήματα εκεί, είχαν ως αποτέλεσμα να μη μπορέσει να μακροημερεύσει στο ΝΒΑ. Αυτό ωστόσο δεν έχει πλέον σημασία. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι στην Ευρώπη ο Σίνγκλετον μοιάζει να έχει βρει πλέον την ηρεμία του.

Ξεκίνησες την καριέρα σου στο ΝΒΑ το 2011 ως επιλογή των Wizards στο Νο18 του ντραφτ. Είχες μία καλή ρούκι σεζόν, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και μετά βρέθηκες εκτός ΝΒΑ. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Είχα έναν τραυματισμό στη τρίτη μου σεζόν και γενικά απλώς δε νομίζω ότι είχα καλή χημεία με τον σύλλογο. Δεν βρισκόμουν σε καλή φάση για την καριέρα μου, ενώ και η ομάδα ακόμα ψαχνόταν. Την τρίτη μου σεζόν μπήκαμε στα πλέι-οφ και φτάσαμε μέχρι τον δεύτερο γύρο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον και για τις δύο πλευρές, αλλά εγώ πλέον εστιάζω στο τώρα και δεν κοιτάζω πίσω”.

Πιστεύεις ότι το να παίξει κάποιος στο ΝΒΑ σχετίζεται άμεσα και με το timing; Να βρεθεί δηλαδή στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή;

Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο αυτό, όπως και το πόση ελευθερία θα έχεις όταν ξεκινάς να παίζεις σε μία ομάδα. Αν για παράδειγμα γίνεις ντραφτ από τους Spurs ξέρεις ότι θα δουλέψουν μαζί σου και θα βελτιωθείς. Αν όμως σε διαλέξει κάποια ομάδα που έχει προβλήματα και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται, τότε αυτό είναι δύσκολο για ένα νεαρό παίκτη. Κάποιοι παίκτες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτο και κάποιοι όχι. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος όμως”.

Εσύ πάντως σίγουρα βρέθηκες πέρυσι στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή με την Λοκομοτίβ. Μπορείς να μου μιλήσεις για την περσινή σεζόν; Ήσασταν η σταχτομπούτα της EuroLeague πέρυσι.

Την προηγούμενη σεζόν είχα αγωνιστεί στην Κίνα και σκεφτόμουν να αγωνιστώ πάλι εκεί. Η Λοκομοτίβ όμως επικοινώνησε μαζί μου και στην συνέχεια μίλησα με τον κόουτς Μπαρτζώκα και μου εξήγησε πως θα με χρησιμοποιήσει. Στην συνέχεια μίλησα με τον Ντιλέινι και σκέφτηκα ότι θα ήταν μία καλή επιλογή για εμένα. Τελικά αποδείχθηκε μία σπουδαία επιλογή και γράψαμε ιστορία φτάνοντας μέχρι το Final-4 και πέρασα καλά εκεί”.

Εσύ μάλιστα πήγαινες την σεζόν... μήνα-μήνα μέχρι να υπογράψεις συμβόλαιο έως το τέλος της χρονιάς.

Ναι αυτό είναι αλήθεια. Ανανεώναμε το συμβόλαιό μου με το μήνα. Είχα και άλλες προσφορές εκείνη την περίοδο, αλλά ήμουν σε ένα μέρος που μου άρεσε και δε μετάνιωσα στιγμή για αυτή την επιλογή μου, ενώ στο τέλος δικαιώθηκα”.

“Το Final Four απλώς δεν αρκεί”...

Σίνγκλετον: "Να πάρουμε την Ευρωλίγκα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Σίνγκλετον ξέρει που έχει έρθει. Ξέρει την ιστορία του Παναθηναϊκού. Έχει μάθει για τον Ολυμπιακό. Για αυτό ακριβώς και έχει φροντίσει να βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Καταλαβαίνει ότι τα ντέρμπι με τον “αιώνιο” αντίπαλο είναι σημαντικά. Όσο για την Ευρώπη; Δεν θέλει απλώς να κάνει μία καλή πορέια μέχρι το Final-4. Θέλει να κατακτήσει την EuroLeague.

Έχεις ενημερωθεί για την αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό; Περιμένεις αυτά τα παιχνίδια;

Μου έχουν πει κάποια πράγματα για την ατμόσφαιρα και έχω δει κάποια πράγματα. Ξέρω ότι θα είναι καλά παιχνίδια, επιπέδου EuroLeague, αλλά πιο σημαντικά επειδή ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος αντίπαλός μας και πάντα θέλεις να κερδίσεις τον μεγάλο αντίπαλό σου”.

Νομίζεις ότι το γεγονός πως στον πρώτο γύρο του Ελληνικού Πρωταθλήματος 2 εκ των 6 Αμερικανών της ομάδας δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα σας δημιουργήσει πρόβλημα;

Δε νομίζω οτι θα είναι πρόβλημα επειδή ο κόουτς μας χρησιμοποιεί όλους στην προπόνηση, δοκιμάζει πολλά σχήματα και όλοι παίζουν με όλους. Νομίζω ότι απλώς πρέπει να σκεφτόμαστε πως πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, ότι είμαστε ομάδα ανεξάρτητα με το ποιος παίζει και θα πάνε όλα μία χαρά”.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι αλλά και οι στόχοι του Παναθηναϊκού φετος;

Πέρυσι έφτασα μέχρι το Final Four, οπότε φέτος θέλω να ξαναπάω εκεί, αλλά αυτή τη φορά θελω να κερδίσω την EuroLeague. Πιστεύω ότι και η ομάδα έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ιστορία και είναι μία από τις Κορυφαίες στην Ευρώπη, οπότε είναι λογικό οι στόχοι που βάζουμε να είναι υψηλοί και φέτος πρέπει απλώς να αποδείξουμε στο παρκέ ότι αξίζουμε να πάμε ψηλά”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ