ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σέρχιο Λεάλ: Ο πιο "Κρητικός" Ουρουγουανός

Σέρχιο Λεάλ: Ο πιο "Κρητικός" Ουρουγουανός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σέρχιο Λεάλ επέστρεψε σε ηλικία 34 ετών στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον Εργοτέλη να επιστρέψει με τη σειρά του στις μεγάλες κατηγορίες. Ο Ουρουγουανός μιλά στο Sport24.gr για το "δέσιμό" του με την Κρήτη και την πατρίδα μας.

Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το Ηράκλειο το 2009, ορμώμενος εξ' Ουρουγουάης. Ο Σέρχιο Λεάλ φόρεσε για μια τριετία (2009-2012) τη φανέλα του Εργοτέλη και "δέθηκε" αμέσως με τον κόσμο στην Κρήτη. Λίγο η τεχνική του, λίγο το στυλ του, πολύ περισσότερο το λάτιν ταμπεραμέντο του και το "γλυκό έδεσε".

"Την εποχή που ήρθα στην Ελλάδα, ήρθαν κι άλλοι Ουρουγουανοί. Ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Εστογιανόφ, ο Ρεκόμπα. Πέρυσι, ήρθε και ο Πογέτ, ως προπονητής της ΑΕΚ. Ταιριάξαμε όλοι. Μοιάζουν τα χαρακτηριστικά των δύο λαών", υποστηρίζει ο ίδιος στο Sport24.gr.

Επέστρεψε στη Νότιο Αμερική και την Κολομβία για λογαριασμό της Ντεπορτίβο Κάλι, στην πατρίδα του (σ.σ Ουρουγουάη) για την Ντανούμπιο, δοκίμασε την τύχη του στην Κίνα και τη Wuhan Zall, πέρυσι ξαναπήρε το δρόμο για την Ελλάδα κι ένα άλλο νησί της, την Κέρκυρα.

Σέρχιο Λεάλ: Ο πιο "Κρητικός" Ουρουγουανός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στους "Φαίακες" δεν έμεινε πολύ και ξαναμπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Μοντεβιδέο και τη δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος Ουρουγουάης, Πλάσα Κολονία.

Αλλά, σαν την Κρήτη δεν έχει. Η Κρήτη είναι το "λιμάνι" του. Στα 34 του έτη πήρε ξανά το δρόμο της δεύτερης επιστροφής στην Ελλάδα. Και της δεύτερης επιστροφής του στον Εργοτέλη. Όταν έλαβε την τηλεφωνική κλήση από τον πρόεδρο του Εργοτέλη, Γιώργο Βρέντζο, άκουσε συγκεκριμένα πράγματα. Τα ίδια που είχε στο μυαλό του κι αυτός.

"Πρώτα είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην Ελλάδα και τον Εργοτέλη, γιατί είχα τις καλύτερες αναμνήσεις από την ομάδα στην προηγούμενη μου θητεία εδώ. Μου μετέφεραν το σκεπτικό τους, ότι δηλαδή θα ήθελαν σε δύο χρόνια να είναι στη Super League ξανά.

Με κάλεσε ο πρόεδρος, Γιώργος Βρέντζος, μου παρουσίασε το πρότζεκτ του και μου άρεσε. Μέχρι και σήμερα ο,τι μου έχει υποσχεθεί το έχει κάνει. Ήθελα κι εγώ να επιστρέψω, καθώς έχω πολλούς φίλους στην Κρήτη. Μου άρεσε και η αυτή η πρόκληση, να επιστρέψει δηλαδή η ομάδα στην πρώτη κατηγορία".

Σέρχιο Λεάλ: Ο πιο "Κρητικός" Ουρουγουανός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής είναι πιο δύσκολο, πιο απαιτητικό από ο,τι έχει στο μυαλό του ο μέσος φίλαθλος. Στον τέταρτο όμιλο της τρίτης εθνικής κατηγορίας "πέφτουν κορμιά". Ο Ιωνικός είναι η μοναδική αήττητη ομάδα και πρωτοπόρος της κατάταξης με 25 βαθμούς, ο Ερμής Ζωνιανών ακολουθεί με τρεις λιγότερους.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εργοτέλης με 20 βαθμούς. Ο 34χρονος Ουρουγουανός μέσος, Σέρχιο Λεάλ, υπόσχεται μέσα από το Sport24.gr σκληρή πάλη για την άνοδο και καλύτερο δεύτερο γύρο για να επιτευχθεί ο στόχος.

"Αυτό θέλουμε και γι' αυτό δουλεύουμε. Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδώσει το 100%, αλλά στο δεύτερο γύρο θα είμαστε καλύτεροι. Θα παλέψουμε με τον Ιωνικό, νομίζω, για τον άνοδο. Ζούμε με αυτό το όνειρο, της ανόδου. Θέλω η ομάδα να είναι σε δύο χρόνια στη Super League και να αποσυρθώ ήρεμα".

Στην πατρίδα του, Ουρουγουάη, είναι γνωστός με το παρατσούκλι, "El griego" (σ.σ ο Έλληνας). Αλήθεια, ο ίδιος τι αισθάνεται; Ουρουγουανός ή Έλληνας; Γιατί επέστρεψε στην Κρήτη; Τι σκέφτεται για το μέλλον; Να μείνει μόνιμα στο Ηράκλειο ή να επιστρέψει στο Μοντεβιδέο;

"Αισθάνομαι 50% Ουρουγουανός και 50% Κρητικός. Τώρα ζω στην Κρήτη, εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά μου. Πάντα μου άρεσε η Κρήτη, γι' αυτό κι επέστρεψα.

"Αισθάνομαι 50% Ουρουγουανός και 50% Κρητικός"

Δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω στο μέλλον. Εάν θα μείνω μόνιμα εδώ ή θα επιστρέψω στην Ουρουγουάη. Το σίγουρο είναι ότι θα κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια στην Ελλάδα. Μέχρι πότε δεν ξέρω, θα με ειδοποιήσει το σώμα μου γι' αυτό. Πάντως, στο μυαλό μου είναι να γίνω προπονητής στο μέλλον. Μακάρι, όπως τα έχω τώρα στο μυαλό μου, να ζήσω στο Ηράκλειο και να γίνω στο μέλλον προπονητής του Εργοτέλη".

Χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο έμπειρος ποδοσφαιριστής των "κιτρινόμαυρων" μαζί με τον Μάουρο Πόι. Λειτουργεί ως ηγετική φιγούρα στα αποδυτήρια της ομάδας; Πώς τον αντιμετωπίζουν οι πιο νέοι ποδοσφαιριστές;

"Μέσα στο γήπεδο μιλάω πάντα στα πιο νέα παιδιά και στις προπονήσεις προσπαθώ να τα βοηθήσω με την εμπειρία μου. Τους λέω τη γνώμη μου όταν κάνουν λάθη, τους δίνω συγχαρητήρια σε μια καλή ενέργεια. Όλα αυτά, για να βελτιωθούν".

Η Κρήτη εκπροσωπείται μόνον από τον Πλατανιά στη Super League. Στη Football League βρίσκονται ο Κισσαμικός, τα Χανιά και ο ΟΦΗ. Έχει ανάγκη η μεγαλύτερη εθνική κατηγορία από το Κρητικό ποδόσφαιρο. Και το αντίστροφο; Πώς σχολιάζει ο Ουρουγουανός την πτώση ομάδων όπως η ΑΕΚ, ο Άρης κι ο Εργοτέλης στην τρίτη κατηγορία και το δύσκολο δρόμο που διανύουν μέχρι την πρώτη.

"Θα ήταν πολύ καλό στο μέλλον στη Super League να έχουμε περισσότερες ομάδες από την Κρήτη. Εντάξει, τώρα είναι ο Πλατανιάς. Μακάρι ο ΟΦΗ και ο Εργοτέλης στο μέλλον να είναι στην πρώτη κατηγορία. Ως ποδοσφαιριστής το θεωρώ πολύ ωραίο μέρος για τον αντίπαλο να παίξει ποδόσφαιρο. Η πόλη είναι ωραία, το Παγκρήτιο είναι πολύ όμορφο γήπεδο, ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα.

Όπως η ΑΕΚ, έτσι και ο Άρης είναι ομάδες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Έτσι και ο Εργοτέλης, που είναι μικροτέρου μεγέθους, πρέπει να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Εκεί, βρίσκεται η θέση του. Μακάρι αυτό το χρόνο να ανέβουμε στη δεύτερη κατηγορία και την επόμενη σεζόν στην πρώτη".

Σέρχιο Λεάλ: Ο πιο "Κρητικός" Ουρουγουανός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο τέλος της συζήτησης, ο ίδιος ήθελε να πει δυο λόγια για το πεπρωμένο του. Για το "δέσιμο" αυτό με το νησί. Τον τόπο του. Την υπόσχεση που άφησε όταν έφυγε από το Ηράκλειο και την οποία εκπλήρωσε με την επιστροφή του.

Όταν έφυγα από το Ηράκλειο είπα μέσα μου:"Δεν υπάρχει περίπτωση, θα ξαναγυρίσω σε αυτό το μέρος".

"Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε με τη γυναίκα μου, μαγευτήκαμε από αυτό το μέρος. Τον ήλιο του, τις παραλίες του. Την αγάπη που μας έδειξε ο κόσμος στο Ηράκλειο. Οπαδοί του ΟΦΗ μου λένε "έλα στον ΟΦΗ". Όλα είναι τέλεια. Γι' αυτό και το παρατσούκλι μου στην Ουρουγουάη είναι: "El griego" (σ.σ ο Έλληνας).

Η Κρήτη έχει τη δική της ιστορία. Έχουμε κι εμείς όμορφα μέρη στην Ουρουγουάη, αλλά με αυτό το νησί είμαι μαγεμένος. Μου περνά από το μυαλό να μείνω μόνιμα εδώ. Νιώθω πλήρως προσαρμοσμένος εδώ. Ο γιος μου είναι εδώ και παίζει στις ακαδημίες της ομάδες. Όλη μου η οικογένειά μου είναι εδώ κι αυτός είναι καθοριστικός παράγοντας. Όταν έφυγα από το Ηράκλειο είπα μέσα μου:"Δεν υπάρχει περίπτωση, θα ξαναγυρίσω σε αυτό το μέρος".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ