ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Ο Χρήστος Σερέλης μιλάει στο Sport24.gr για όσα έχουν σημαδέψει μέχρι στιγμής την πορεία του Λαυρίου. Το ένστικτο της επιβίωσης, το μπασκετικό σοκ στο ΣΕΦ, το κάρφωμα του Κρουμπάλι, τον Κέσελ και το ιδανικό φινάλε!

Το Λαύριο έκανε φέτος το ντεμπούτο του στο παλκοσένικο της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, έχει αξιοπρεπή παρουσία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και πορεύεται με επιτυχία σε μια διαδικασία που η διαδρομή του... ωραίου από το μοιραίο απέχει τον χρόνο που κάνει μια μπάλα να φτάσει στο καλάθι.

Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη ενημερώθηκε επίσημα στις 11 Σεπτεμβρίου ότι θα αντικαταστήσει τον ΚΑΟΔ στην Α1 και ο Έλληνας τεχνικός μπορεί πλέον να δείχνει με τα δάχτυλά του τον αριθμό έξι, όσες και οι νίκες που έχουν πανηγυρίσει μέχρι στιγμής οι νεοφώτιστοι και τους κρατούν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

O κόουτς του Λαυρίου μιλάει στο Sport24.gr για όσα έχουν σημαδέψει την πορεία της ομάδας του. To -69 της συντριβής στο ΣΕΦ, τη σύγκριση με τις μικρές κατηγορίες, το ματς που συνειδητοποίησε ότι η ομάδα του ανέβηκε επίπεδο, το ασύλληπτο κάρφωμα του Κρουμπάλι, τον Κέσελ και τις παλιοσειρές του Λαυρίου.

Το Λαύριο βρίσκεται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού ενώ έχει κοντράρει στην έδρα του τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αλήθεια, έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε ότι ενδεχομένως η... ζωή σας θα ήταν πιο εύκολη αν μαθαίνατε ότι θα παίξετε στην Basket League νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου;

"Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου! Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω προλάβει καν να το σκεφτώ (γέλια)! Ξεκινήσαμε αμέσως, έπρεπε να βρούμε γρήγορα ξένους παίκτες και να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα όμως ήλθαν γρήγορα οι τραυματισμοί βασικών παικτών και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο. Εν τέλει, επιλέξαμε να μην αλλάξουμε το πόιντ γκαρντ (σ.σ. Νίξον) αλλά περιμέναμε να επιστρέψει. Δεν μπορώ να πω ότι θα ήμασταν καλύτεροι αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας. Η ομάδα ήταν έτοιμη, ξεκινήσαμε την προετοιμασία και προσπαθήσαμε να εντάξουμε τους νέους παίκτες σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Άλλο πρωτάθλημα, βέβαια, η Basket League και άλλο η Α2".

Ποιο είναι, λοιπόν, το παιχνίδι που έχετε βιώσει πιο έντονα μέχρι στιγμής;

"Υπήρχε πολύ μεγάλη ανυπομονησία από τον κόσμο για τον αγώνα με την Κηφισιά στην έδρα μας, έπειτα από την απόφαση που προηγήθηκε για την επανάληψη των 27.5" στο Ζηρίνειο ! Η ατμόσφαιρα ήταν... ηλεκτρισμένη για το παιχνίδι στο Λαύριο και θεωρώ ότι η νίκη επί της Κηφισιάς είναι, μέχρι στιγμής, η πιο σημαντική για την πορεία μας στο πρωτάθλημα".

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Η ομάδα έχει ρεκόρ 6-14 ενώ απομένουν έξι αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί ο αγώνας επιβίωσης. Είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό;

"Έχοντας υπολογίσει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος και με δεδομένο ότι το καλεντάρι ήταν πολύ δύσκολο για εμάς στον πρώτο γύρο, γνωρίζαμε ότι τα ματς που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε στην έδρα μας ήταν, ουσιαστικά, αυτά με το Ρέθυμνο και τον Κόροιβο. Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια στο Λαύριο ήταν κόντρα στις μεγάλες ομάδες όπου δεν είναι εύκολο να είσαι ανταγωνιστικός ως νεοφώτιστος. Νομίζω, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό αριθμό νικών! Δώσαμε, επίσης, τρία εκτός έδρας παιχνίδια με αρκετούς τραυματισμούς, επομένως θα μπορούσαμε να είχαμε διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Χάσαμε από την Καβάλα και το Ρέθυμνο στο τελευταίο δευτερόλεπτο όμως σίγουρα κι εμείς έχουμε κάνει κάτι λάθος για να γίνει αυτό. Μην τα βάζουμε συνέχεια με την ατυχία! Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε μια νίκη παραπάνω... Σίγουρα αν είχαμε και τους βαθμούς της νίκης από τον αγώνα με την Κηφισιά, θα ήμασταν πάρα πολύ καλά".

Σε προσωπικό επίπεδο, πως έχετε ζήσει αυτό το ταξίδι του Λαυρίου από τις μικρές κατηγορίες ως την πρεμιέρα της Basket League με την Καβάλα;

"Ο λόγος, ουσιαστικά, που έχουμε καταφέρει να παίζουμε καλύτερο μπάσκετ από αυτό που δείχνει, πιθανότατα, η θέση μας στη βαθμολογία είναι αυτός που έχω εξηγήσει και στους παίκτες μου. Πρέπει να κοιτάξουμε να το ευχαριστηθούμε όσο μπορούμε, να το ζήσουμε όσο πιο έντονα γίνεται! Είναι η πρώτη μας χρονιά, η πρώτη μας φορά και πρέπει να ζούμε έντονα τις καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά. Για μένα είναι, επίσης, η πρώτη μου χρονιά στην Α1. Προσπαθούμε να ευχαριστηθούμε κάθε παιχνίδι και να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό".

Ανεβήκαμε επίπεδο κόντρα στην ΑΕΚ

Θυμάστε τις στιγμές στον πάγκο στο ντεμπούτο στην Α1;

"Μου φάνηκε αρκετά οικεία κατάσταση αφού παίξαμε κόντρα στην Καβάλα, την οποία αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια στην Α2! Έτυχε, λοιπόν, να βρεθώ σε μια οικεία ατμόσφαιρα, απέναντι σε μια γνώριμη ομάδα και ένα γνώριμο περιβάλλον. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το γήπεδο ήταν ξανά γεμάτο. Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα κάτι πολύ διαφορετικό ή ότι ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει. Όπως, για παράδειγμα, το πρώτο μου παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ή το ΣΕΦ. Νομίζω, λοιπόν, ότι η πιο έντονη στιγμή ήταν το πρώτο μας εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ. Εκεί, ουσιαστικά, καταλάβαμε ότι ανεβήκαμε επίπεδο και παίζουμε σε άλλο πρωτάθλημα".

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Η πόλη του Λαυρίου έχει συνειδητοποιήσει ότι η ομάδα έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο;

"Αυτός είναι ένας στόχος που έχει να κάνει κυρίως με την τοπική κοινωνία. Πλέον έχουμε πολύ κόσμο στο γήπεδό μας. Κόσμο που δεν είχε έλθει ποτέ και πιθανότατα δεν είχε διανοηθεί ότι θα έλθει κάποια στιγμή για να δει το μπασκετικό Λαύριο! Είναι εντυπωσιακό ότι οι φίλαθλοί μας κάνουν ταξίδια σχεδόν σε όλα τα γήπεδα! Μόνο στο Ρέθυμνο δεν είχαμε κόσμο αφού το ματς ήταν Πέμπτη. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις εκφράσεις τους και από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν ότι τους αρέσει αυτό που παρουσιάζουμε στο γήπεδο. Ο κόσμος συμμετέχει και αυτό είναι ένα στοίχημα που έχουμε κερδίσει".

Θα ήθελα το σχόλιό σας για δυο παιδιά που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής. Τον Κρουμπάλι, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μια από τις αποκαλύψεις του πρωταθλήματος και τον Κέσελ, ο οποίος ήλθε στα μέσα της χρονιάς για να βοηθήσει το Λαύριο έχοντας στο βιογραφικό του την Euroleague με τον Ολυμπιακό.

"Όταν είδαμε στο βίντεο τον Κρουμπάλι, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ο τρόπος που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Η έκρηξή του, το γεγονός ότι κυνηγούσε όλες τις φάσεις. Ήταν εντυπωσιακός! Όταν πρότεινα να τον πάρουμε και να τον βάλουμε να παίξει στο «5», ακόμα και οι συνεργάτες μου εδώ που το συζητάγαμε μού είπαν: «δεν ψάχνουμε να βρούμε κάτι πιο... ψηλό; (γέλια)». Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να έλθει στο Λαύριο και να τον δούμε. Η ενέργεια, το πάθος που βγάζει και η αθλητικότητα που έχει καλύπτουν κάποιες άλλες αδυναμίες. Γιατί, κακά τα ψέμματα, άλλο να είσαι 2μ.08, 2μ.10 και άλλο 2μ.02. Εκεί παίζεις με το να κερδίσεις σε άλλα στοιχεία τον αντίπαλό σου από αυτά που έχουν οι συνηθισμένοι ψηλοί. Τις περισσότερες φορές είναι αλήθεια ότι τα έχει πάει καλά. Για την ακρίβεια, τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε!".

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Πιάσατε τον εαυτό σου να λέει "τι έκανε τώρα!", έπειτα από εκείνο το κάρφωμα με τον Ολυμπιακό;

"Είναι η φάση του πρωταθλήματος! Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο να βρεθεί τέτοια φάση. Δεν το πιστεύαμε ούτε κι εμείς. Στις προπονήσεις έχει δείξει πολλές φορές τέτοια δείγματα ενώ έχει προσπαθήσει 2-3 φορές να κάνει τέτοια καρφώματα και σε άλλα επίσημα παιχνίδια όμως δεν του βγήκε. Ακόμα και στην πρεμιέρα με την Καβάλα είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι... τρελό!"

Ο Κέσελ είναι πολυτέλεια για το Λαύριο

Σε ό,τι αφορά τον Κέσελ;

" Ο Κέσελ είναι μια πολυτέλεια για το Λαύριο . Όταν με πήραν και με ρώτησαν αν υπάρχει περίπτωση να έλθει στην ομάδα , τους είπα «έλα, πλάκα μου κάνετε! Κοροϊδευόμαστε;». Η αλήθεια είναι ότι δεν ψάχναμε παίκτη. Δεν θέλαμε ντε και καλά να πάρουμε κάποιον παίκτη ωστόσο ο Μάρκο είναι ο αθλητής εκείνος που σε ανεβάζει επίπεδο. Το θέμα ήταν να είχε όρεξη και διάθεση ώστε να καταλάβει τις συνθήκες που θα έβρισκε. Για παράδειγμα, δεν θα είχε δίπλα του τον Τεόντοσιτς ή τον Σπανούλη που θα έκαναν πιο εύκολη τη ζωή του. Ήλθε με διάθεση να παίξει και να προσφέρει και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από τις αντιδράσεις του βλέπεις ότι του αρέσει πάρα πολύ. Δεν το βλέπει σαν... αγγαρεία, ούτε αφ' υψηλού".

Ο Περράκης και ο Γιαννακόπουλος είναι, ουσιαστικά, συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τον προβιβασμό στην πρώτη κατηγορία. Πως ζουν αυτή την περιπέτεια;

"Είναι μια δικαίωση γι' αυτά τα παιδιά! Για τον Μιχάλη που είναι από το Λαύριο και, κυρίως, για τον Γιαννακόπουλο. Το έχω ξαναπεί.... Ο Σάκης αγωνίζεται στο Λαύριο εδώ και 11 χρόνια . Είναι ένα παιδί που ξεχώριζε πάρα πολύ από τη Γ' Εθνική, όταν προσπαθούσαμε να τον κρατήσουμε με νύχια και με δόντια, δείχνοντάς του ότι θέλουμε να ανέβουμε με αυτόν ηγέτη της ομάδας! Συνεχίζει να παίζει μαζί μας, έχει ρόλο στα 33 του ενώ δεν το έβαλε κάτω μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε στο παρελθόν με τον αχίλλειο".

Σερέλης: "Το ΣΕΦ μάς σόκαρε και μας εκτόξευσε!"

Το μπασκετικό σοκ στο ΣΕΦ

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες καταστάσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε μέσα στη χρονιά, σε αυτή την παρθενική συμμετοχή του Λαυρίου στην Α1;

"Ένα θετικό κι ένα αρνητικό θα σου πω. Οι δυο πιο δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε φέτος ήταν μετά τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και τον Παναθηναϊκό στο Λαύριο! Πριν από το ματς με τον Ολυμπιακό, λοιπόν, ξέραμε ότι κανείς δεν περίμενε από εμάς να κερδίσουμε, ότι κανείς δεν επρόκειτο να μας πει κάτι, όσο και να έλθει το παιχνίδι... Εξάλλου είχαμε στο μυαλό μας ότι αμέσως μετά ακολουθούσαν δυο πολύ δύσκολα παιχνίδια, με το Ρέθυμνο εντός και με τον Κολοσσό στη Ρόδο. Επομένως, ήταν μια καλή προετοιμασία για εμάς το ματς στο ΣΕΦ. Τελικά, πάμε και τρώμε μια μεγάλη σφαλιάρα ! Έσφιγγε την άμυνά του και δεν έβλεπες τίποτα! Ήταν ένα μπασκετικό σοκ! Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, πού να πασάρουμε την μπάλα... Μετά το παιχνίδι δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε μεταξύ μας. Η επόμενη προπόνηση ήταν πάρα-πάρα πολύ δύσκολη, με παίκτες σοκαρισμένους! Τους είπαμε, ΟΚ τελείωσε, πάμε με το Ρέθυμνο, να είμαστε σοβαροί και να κερδίσουμε έστω και με ένα πόντο. Τελικά, όχι μόνο κερδίσαμε το Ρέθυμνο αλλά η αυτοπεποίθηση εκτοξεύτηκε φτάνοντας σε τέτοια επίπεδα που κάναμε διπλό στον Κολοσσό. Το άλλο κομμάτι που ήταν δύσκολα διαχειρίσιμο ήταν το ματς με τον Παναθηναϊκό. Στο 38 το ματς ήταν ισόπαλο, χάσαμε ουσιαστικά από ένα μεγάλο τρίποντο του Διαμαντίδη κι ένα κλέψιμο στην επόμενη φάση. Εκεί πάθαμε το... αντίθετο! Πιστέψαμε ότι μπορούμε να πάμε σε οποιαδήποτε έδρα και να κερδίσουμε όμως χάσαμε το μυαλό μας. Τελικά πήγαμε στην Τρίπολη και φάγαμε 100 πόντους από τον Αρκαδικό!

Χωρίς περιστροφές... Το Λαύριο θα σωθεί;

"Εγώ πιστεύω ότι θα σωθεί. Το πιστεύω διότι έχουμε μια σταθερή πορεία. Αυτό μου δείχνει ο τρόπος που έχουμε παίξει μέχρι στιγμές. Δεν έχουμε κάνει μεγάλα σκαμπανεβάσματα σε καμία περίπτωση! Δεν έχω κανένα λόγο να μην αισιοδοξώ ότι η ομάδα δεν θα τα καταφέρει. Η κατάσταση εξαρτάται από εμάς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να φοβόμαστε".

Twitter Giannis_Stavr

Photo: ACTION IMAGES

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ