ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πετρούνιας στο Sport24.gr: "Να πετύχω ρεκόρ που δεν θα μπορούν να χτυπηθούν!"

Πετρούνιας στο Sport24.gr: "Να πετύχω ρεκόρ που δεν θα μπορούν να χτυπηθούν!"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στο Sport24.gr για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές, απευθύνει πρόσκληση στην Πολιτεία να τα δει από κοντά και τονίζει πως θέλει να πετύχει ρεκόρ που δεν θα σπάσουν ποτέ. Γιατί πανικοβλήθηκε στο Κλουζ.

Θεωρείται -και όχι άδικα- ο "Μίδας των κρίκων", καθώς εδώ και μερικά χρόνια σαρώνει τα μετάλλια σε όποια διοργάνωση και αν αγωνιστεί, αποδεικνύοντας πως αυτή την στιγμή στο άθλημά του είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Με τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο να κοσμούν ήδη την τροπαιοθήκη του, ο Λευτέρης Πετρούνιας σε κάθε ευκαιρία δείχνει πως στην καλή του ημέρα "δεν βλέπει" κανέναν και δεν έχει αντίπαλο.

Στο Κλουζ, αν και υπήρξε ένα απρόοπτο με τον επίδεσμό του, το οποίο πέραν του ότι είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια την ώρα που εκτελεί την προσπάθειά του, έβαζε σε κίνδυνο και ένα μετάλλιο, κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό και να γράψει ιστορία. Αυτή που γράφει με ευλαβική συνέπεια τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Αθλητές με το επίπεδο, την κουλτούρα και την κλάση του Πετρούνια δεν βγαίνουν συνέχεια.

Στη Ρουμανία απλά επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και για τρίτη διαδοχική χρονιά κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Μπήκε, λοιπόν, σε μία σπάνια λίστα, την τετράδα των αθλητών με τα περισσότερα χρυσά στους κρίκους. Με την τρίτη του άνοδο στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου, του επέτρεψε να πιάσει τους Σοβιετικούς θρύλους, Γιούρι Τιτόφ (πρωταθλητής Ευρώπης 1957, ’59, ’61) και Μιχαήλ Βορονίν (1967, ’69, ’71). Παράλληλα, βρίσκεται μόλις ένα χρυσό μετάλλιο μακριά από τον Ιταλό ρέκορντμαν, Γιούρι Κέκι, ο οποίος έχει στην συλλογή του τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους (1990, ’92, ’94, ’96). Είναι σε θέση να σπάσει και αυτό το ρεκόρ!

Παράλληλα, ο 27χρονος πρωταθλητής, ο οποίος στηρίζεται σε όλη την προσπάθειά του από την Stoiximan, επανέλαβε τον άθλο του Μπέρεντ. Ποιος είναι αυτός; Να κατακτήσει κάποιος το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να επαναλάβει το κατόρθωμα του στο αμέσως επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κάτι που είχε συμβεί μόλις μία φορά. Το έκανε και αυτό ο Πετρούνιας, καθώς ήταν ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1989, σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το "ταβάνι" του δεν το γνωρίζει ίσως ούτε ο ίδιος.

Να χτυπήσω ρεκόρ που δεν θα μπορούν να χτυπηθούν

Γι' αυτό άλλωστε θέλει να γίνει μεταξύ των θρύλων και όταν σταματήσει, να τον θυμούνται ως έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών στους κρίκους. Όνειρό του, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Sport24.gr, είναι να πετύχει ρεκόρ, τα οποία δεν θα μπορούν να καταρριφθούν. Με τους ρυθμούς του, δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να το πετύχει. Αν μη τι άλλο, αν κάποιος μπορεί, είναι αυτός και μόνο αυτός.

"Θέλω να αφήσω το στίγμα μου στο άθλημα αυτό και θα κάνω τα πάντα γι' αυτό. Σκέφτομαι ότι θέλω να χτυπήσω κάποια ρεκόρ που δεν θα μπορούν να χτυπηθούν και μέχρι τώρα πάει καλά", είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση και για το αν θέλει να τον θυμούνται ως θρύλο του αθλήματος όταν βάλει "τίτλους τέλους", ήταν ειλικρινής: "Βεβαίως, αυτός είναι ο στόχος και το όνειρο κάθε αθλητή, ο οποίος βλέπει ότι έχει μια καλή πορεία μέχρι τώρα".

Τα προβλήματα πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να τα λύνουμε

Ο Πετρούνιας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό. Τα αντιμετωπίζει και ο ίδιος στην καθημερινότητά του, αλλά δεν τον πτοούν και γι' αυτό έχει τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Όμως, έκανε κάλεσμα στην πολιτική και αθλητική ηγεσία της χώρας να δει από κοντά τους χώρους που προπονούνται οι αθλητές και να αποκτήσουν πλήρη γνώση των συνθηκών που επικρατούν.

"Θα είναι μεγάλη μου τιμή και εμένα και των συναθλητών μου και φυσικά η πρόσκληση αυτή δεν είναι μόνο με παράπονο, αλλά και με χαρά γιατί θέλουμε να υπάρχει πλήρης επίγνωση της κατάστασης και των θετικών πραγμάτων που υπάρχουν μέσα στα γυμναστήριά μας και της αισιοδοξίας που υπάρχει γενικότερα. Φυσικά και των αρνητικών γιατί τα προβλήματα δεν είναι για να τα κρύβουμε. Τα προβλήματα πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να τα λύνουμε", απάντησε σε σχετική ερώτησή μας ο Πετρούνιας.

Όσον αφορά στο σχόλιο της Κατερίνας Στεφανίδη ότι πρέπει να σταματήσουν οι δικαιολογίες από τους αθλητές για τα προβλήματα κάθε φορά που αποτυγχάνουν, απάντησε στο Sport24.gr: "Συμφωνώ με την Κατερίνα και γι' αυτό Δόξα τω Θεώ έχω την υγεία μου και κερδίζουμε, γι' αυτό και εγώ είμαι αυτής της άποψης και αυτής της νοοτροπίας. Αλλά κάποια στιγμή μπορεί και ο αθλητής που αντιμετωπίζει προβλήματα επί μακρόν να τα βρίσκει σκούρα και θα λυγίσει, δεν γίνεται. Και τώρα, μπουνιά στο καρφί, δεν γίνεται αλλιώς...".

Πανικοβληθήκαμε με τον προπονητή μου

Για τον επίδεσμο που χάθηκε πριν τον τελικό και παραλίγο να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθειά του, σχολίασε: "Δεν φοβήθηκα ότι θα κάνω μια εκτέλεση που θα μου στερήσει το μετάλλιο. Αυτό που φοβήθηκα, ήταν ότι ο επίδεσμος που χάθηκε, είναι φτιαγμένος έτσι για να μου κρατάει το λουρί και να μην κατεβαίνει στον καρπό μου.

Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι στην έξοδό μου, στο φινάλε, δεν κρατάω τον κρίκο. Οπότε, κατά ένα τρόπο σκεφτόμουν πώς θα κάνω το φινάλε σωστά χωρίς να κρατάω τον κρίκο. Πανικοβληθήκαμε με τον προπονητή μου, διότι πέραν όλων των άλλων, είναι και επικίνδυνο. Θα ήταν πολύ χαζό να χάσουμε ένα μετάλλιο για ένα τέτοιο λόγο".

Ανεκτίμητη η βοήθεια της Stoiximan οικονομικά και ψυχολογικά

Για την υποτροφία από το ίδρυμα Λεβέντη και για την συνεχή στήριξη από την Stoiximan, ο Λευτέρης Πετρούνιας θέλησε να πει το δικό του "ευχαριστώ", διότι αυτές οι ενέργειες είναι που βοηθούν τους Έλληνες πρωταθλητές να συνεχίζουν στον δρόμο των επιτυχιών και να μην τα παρατούν.

"Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι που έχουν σώσει τους αθλητές και θα τους βοηθήσει να συνεχίσουν την προετοιμασία τους σε δύσκολες συνθήκες. Πάνω απ' όλα, αυτές οι κινήσεις πρέπει να συνεχίζονται, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και τα χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο, οπότε αυτή είναι μια ανάσα για τους αθλητές", ανέφερε για την υποτροφία από το Ίδρυμα Λεβέντη, ενώ για την βοήθεια της Stoiximan είπε:

"Η εταιρεία αυτή είναι χορηγός μου, είμαστε συνεργάτες, είμαστε τιμ και φίλοι πάνω απ' όλα και βαδίζουμε μαζί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο δρόμο και κάνουν τα πάντα για να βγάζουν από μπροστά μου όλα τα εμπόδια. Τους ευχαριστώ γι' αυτό και θα συνεχίσω να τους ευχαριστώ, διότι η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη οικονομικά και ψυχολογικά".

Υπάρχει υλικό, αλλά χρειάζεται στήριξη

Τέλος, για το αν υπάρχει διάδοχη κατάσταση στην ενόργανη γυμναστική, απάντησε καταφατικά, όμως ζήτησε στήριξη απ' όλους: "Υπάρχει υλικό και στους κρίκους, όπως ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, αλλά και στα άλλα όργανα. Θέλουν όμως στήριξη για να μπορούν αυτοί οι αθλητές να τα καταφέρουν, γιατί και εγώ αφότου δέχτηκα τη στήριξη που χρειαζόμουν, έφτασα στο επιθυμητό αποτέλεσμα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ