ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παπαμακάριος: "Απολαμβάνω κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι"

Παπαμακάριος: "Απολαμβάνω κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι"
EUROKINISSI

Ο ΓΣΛ πήρε σπουδαίο διπλό στην έδρα της Κύμης (71-70) κι ο Μανώλης Παπαμακάριος μίλησε για την πορεία της ομάδας τους, την προσπάθεια που γίνεται στη Λάρισα και τους προσωπικούς του στόχους. Τι είπε για τα "παράθυρα" της FIBA.

Το ματς ανάμεσα στην Κύμη και τον ΓΣΛ είναι από αυτά που μπορεί να κρίνουν την κατηγορία. Βρισκόμαστε στις πρώτες αγωνιστικές, ωστόσο κάθε παιχνίδι ανάμεσα σε ομάδες με κοινούς στόχους, είναι κομβικής σημασίας. Πολύ περισσότερο όταν αυτό ολοκληρώνεται με νίκη της φιλοξενούμενης ομάδας. Όπως έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (28/10) όταν ο Γυμναστικός επικράτησε με 71-70 .

Εκ των πρωταγωνιστών για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου ήταν ο Μανώλης Παπαμακάριος. Ο πολύπειρος γκαρντ επέστρεψε φέτος στη μεγάλη κατηγορία κι έχει βοηθήσει τα μέγιστα την ομάδα του, η οποία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου κι έχει ξεκινήσει πολύ καλά στη Stoiximan.gr Basket League. Στο 71-70 επί της Κύμης, ο άλλοτε αρχηγός του Ολυμπιακού μέτρησε 13 πόντους με 2/2 τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής και παράλληλα είχε 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ και κανένα λάθος!

Έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ, έβγαλε άμυνες, βοήθησε με την εμπειρία του και συγκέντρωσε 24 βαθμούς στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης. Τους περισσότεορους από τη σεζόν 2010-11 όταν καθιερώθηκε το ranking. Παράλληλα, έφτασε τους 503 πόντους στη μεγάλη κατηγορία κι είναι πλέον 7ος σκόρερ όλων των εποχών, καθώς άφησε πίσω του τον Μίλαν Τόμιτς. Παρά τα 37 του χρόνια, αντέχει ακόμα. Παρά το γεγονός ότι η κατηγορία έχει απαιτήσεις λόγω των αρκετών Αμερικανών, ο Παπαμακάριος είναι από τους πρωταγωνιστές. Και δεν είναι ο μόνος από τις παλιοσειρές που... αντέχει κι έχει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, στο ματς με τον Κόροιβο, όπου ο Πανιώνιος έχασε για ένα σουτ ( 67-68 ), ο… 40άρης Νίκος Μίχαλος έμεινε στο παρκέ για πάνω από 34 λεπτά και μέτρησε 10 πόντους και 3 ασίστ. Το μπάσκετ είναι τέχνη, όχι μόνο ποιος πηδάει πιο ψηλά.

Ο Μανώλης Παπαμακάριος μίλησε στο Sport24.gr κι αφού αρχικά μας εξήγησε πως η ομάδα του κατάφερε να φτάσει στο διπλό επί της Κύμης, εν συνεχεία σχολίασε τους στόχους του ΓΣΛ όπως και τους προσωπικούς του, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο πως έχει αποδεχθεί ο κόσμος της Λάρισας τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Τέλος, δεν αφήσαμε εκτός κουβέντας τα… παράθυρα των Εθνικών ομάδων.

Αρχικά, πες μας για τη χθεσινή νίκη. Βρεθήκατε με πολύ σημαντικό προβάδισμα, ωστόσο στο τέλος λίγο έλειψε να το χάσετε το ματς. Εν τέλει πήρατε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα…

" Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι στο αμυντικό κομμάτι. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Και στην επίθεση δεν δώσαμε δικαιώματα στην Κύμη. Ειδικά στο πρώτο μέρος όταν είχαμε 2 μόνο λάθη και 11 ασίστ. Ελέγξαμε πλήρως τον ρυθμό του αγώνα στο διάστημα αυτό. Για αυτό είχαμε και το προβάδισμα. Ήμασταν σίγουροι πως η ομάδα της Κύμης θα αντιδράσει στο δεύτερο ημίχρονο. Έτσι έγινε. Μπήκαν με πολλή ενέργεια, μπήκαν δυναμικά. Εμείς δεν είχαμε την ίδια διάθεση και για αυτό η διαφορά έκλεισε. Ευτυχώς, στο τέλος είχαμε καθαρό μυαλό, πήραμε σωστές αποφάσεις και πήραμε μία πολύ σημαντική νίκη".

Θεωρείς ότι διπλά σαν κι αυτό είναι που… σώζουν την κατηγορία;

" Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Η Κύμη είναι ομάδα με ίδιους στόχους με εμάς. Το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει μεγαλύτερη άνεση για δουλειά και μας επιτρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η ομάδα είναι πολύ καλή. Αλλά κανείς δεν έχει σωθεί από την 4η αγωνιστική. Αν θεωρήσουμε πως με αυτή τη νίκη θα σωθούμε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Θεωρώ όμως ότι έχουμε την εμπειρία να το διαχειριστούμε και σαν παίκτες και σαν ομάδα συνολικά. Μπροστά μας έχουμε μία περίεργη περίοδο, με επανειλημμένες διακοπές λόγω των Εθνικών, η οποία δεν πρέπει να μας χαλάσει τον ρυθμό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ πιο δυνατά. Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι με τα Τρίκαλα στην έδρα μας, το οποίο πρέπει να πάρουμε για να έχει αξία το διπλό επί της Κύμης".

Σε προσωπικό επίπεδο, ήσουν από τους κομβικούς παίκτες στο διπλό επί της Κύμης. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη φετινή χρονιά;

" Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες… τέλους. Εφόσον έχω όρεξη, το κορμί μου είναι σε καλή κατάσταση κι έχω βρει ένα περιβάλλον που με εμπιστεύεται, θέλω να συνεχίσω. Έχω κι ένα παραπάνω κίνητρο. Να βοηθήσω τα νέα παιδιά που είναι στην ομάδα. Αν μπορέσω έστω και λίγο να τα βοηθήσω με την εμπειρία μου, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα σταματήσω μόνο όταν ξυπνήσω μία μέρα και δεν έχω όρεξη να έρθω στο γήπεδο. Αυτή θα είναι η… καθοριστική ημέρα. Όσο μπορώ να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο και να αγωνίζομαι όπως έχω συνηθίσει με ένταση και ενέργεια, θα συνεχίσω. Στόχους δεν βάζω. Σκέφτομαι μόνο την επόμενη προπόνηση και τον επόμενο αγώνα. Απολαμβάνω το μπάσκετ γιατί όταν θα σταματήσουμε θα μας λείψει. Σκέφτομαι μόνο θα διασκεδάσω και θα βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες μου".

Η ομάδα έχει ρεκόρ 2-2. Πού θεωρείς ότι μπορεί να φτάσει φέτος;

" Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία μακρινών σκέψεων. Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι να απολαμβάνω κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι. Αυτός τον στόχο έχω κι αυτό προσπαθώ να μεταφέρω στα νέα παιδιά της ομάδας. Θέλω σε κάθε προπόνηση, κάθε λεπτό, σε κάθε παιχνίδι να δίνουμε το 100%. Αν γίνει αυτό, στο τέλος της χρονιάς η ομάδα θα είναι κερδισμένη και θα πετύχει τους στόχους της".

Έχοντας ζήσει κάποιες εβδομάδες στη Λάρισα, θεωρείς πως έλειπε στην πόλη μία ομάδα στη μεγάλη κατηγορία;

" Αυτό που εκλαμβάνω εγώ με την καθημερινή μου τριβή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι πως η Λάρισα διψά για μπάσκετ. Ήταν κρίμα να μην υπάρχει τόσα χρόνια μία ομάδα στη Stoiximan.gr Basket League. Θεωρώ πως με την κίνηση που έγινε η ομάδα απέκτησε έναν πολύ δυνατό εκπρόσωπο. Έχει γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια. Οι άνθρωποι της διοίκησης έχουν δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μία πολύ καλή ομάδα κι εντός του γηπέδου, αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Σίγουρα το κάθε τι καινούργιο αντιμετωπίζεται με δισταγμό στην Ελλάδα, αλλά αυτή η προσπάθεια αξίζει τη στήριξη του κόσμου. Και σιγά σιγά τον κερδίζουμε τον κόσμο. Τόσο με τα αποτελέσματα όσο και με την αγωνιστική μας εικόνα. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα. Νομίζω πως έρχονται πολύ καλύτερες μέρες στη Λάρισα".

Παπαμακάριος: "Απολαμβάνω κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι"
EUROKINISSI

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Γυμναστικού.

" Επιθετικά έχουμε πολύ ταλέντο. Ειδικά αν φανταστείς ότι παίζουμε χωρίς το βασικό μας “πεντάρι” τον Χολ και χωρίς τον βασικό μας πλέι μέικερ τον Πέρι. Άλλες ομάδες του βεληνεκούς του Γυμναστικού θα είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Εμείς, όμως, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να σταθούμε πάρα πολύ καλά. Στο επιθετικό κομμάτι έχουμε πολύ ταλέντο, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές καταστάσεις. Αλλά υπάρχουν και σχήματα που θα μας επιτρέψουν στο αμυντικό κομμάτι να είμαστε πολύ δυνατοί, πολύ σκληροί. Ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου ο ρυθμός είναι πιο χαμηλός, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σχήματα και να πάρουμε σημαντικά αποτελέσματα".

Ως αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ κι άνθρωπος που ασχολείται επί σειρά ετών με το άθλημα, θα ήθελες να μας πεις την άποψη σου για την "κόντρα" FIBA - Euroleague κι αν συμφωνείς ή όχι με τα "παράθυρα" των Εθνικών;

"Βρέθηκα ως εκπρόσωπος του ΠΣΑΚ στην πρόσκληση της FIBA στους συνδέσμους των 6 μεγαλύτερων Ομοσπονδιών πριν από 20 ημέρες. Η FIBA μας παρουσίασε το πλάνο και θεωρώ πως υπάρχει μία γενικότερη παρερμηνεία και δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Κοίτα, μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο μπορούν να λυθούν όλα αυτά τα θέματα. Απλά το ζητούμενο είναι να βάλουμε όλοι το μπάσκετ πάνω από όλα! Πρέπει να υπολογίσουμε τους παίκτες που δεν είναι μηχανές. Για να έχουμε καλό προϊόν, οι παίκτες πρέπει να είναι καλά σωματικά. Θα πρέπει να γίνει καλύτερη οργάνωση και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία. Και να δούμε ποιο θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το μπάσκετ. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί τώρα δεν είναι ωραία και προφανώς δεν είναι ευχάριστη. Αυτό που θέλω εγώ είναι το καλό των παικτών και το καλό του μπάσκετ".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ