ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

Στο πολυδιαφημισμένο πρωτάθλημα της Κίνας εργάζεται κι ένας Έλληνας. Ο γυμναστής της Shanghai Shenhua, Παναγιώτης Βούλγαρης, μιλά στο Sport24.gr για το ποδόσφαιρο και τη ζωή στη Σανγκάη, τον Πογέτ, τον Δέλλα και την ΑΕΚ.

Είναι η νέα μόδα στο ποδόσφαιρο. Πολλοί ποδοσφαιριστές που παίζουν σε υψηλό επίπεδο αφήνουν την Ευρώπη για την Κίνα. Η Super League της ασιατικής χώρας έχει γεμίσει από μεγάλα ονόματα, τόσο ποδοσφαιριστών όσο και προπονητών.

Την... ελληνική αρχή έκανε ο Απόστολος Γιάννου, ο οποίος άφησε την Τρίπολη και τον Αστέρα για να πάει στην Guangzhou. Αλλά δεν είναι ο Απόστολος ο μοναδικός Έλληνας που εργάζεται στην Κίνα. Από τη στιγμή που ο Ουρουγουανός πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογέτ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Shanghai Shenhua δεν είχε δίλημμα ως προς τον ποιον γυμναστή θα πάρει μαζί του.

Τι κι αν έχει δουλέψει σε Αγγλία (Σάντερλαντ, Μπράιτον) και Ισπανία (Μπέτις), η επιλογή ήταν αμιγώς ελληνική. Κάλεσε τον Παναγιώτη Βούλγαρη, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δούλευε στην ΑΕΚ, να τον ακολουθήσει στη Σανγκάη.

Κι έτσι ο Παναγιώτης έγινε... Κινέζος. Εδώ και λίγους μήνες εργάζεται στην ομάδα με τον καλύτερα αμειβόμενο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Ναι, τον Κάρλος Τέβες, ο οποίος με τα 38.000.000 ετησίως έχει υψηλότερες αποδοχές από τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το Sport24.gr συνάντησε τον Έλληνα γυμναστή στο Ηράκλειο Αττικής κι εκείνος μας μίλησε για την απόφασή του να πάει στην Κίνα, το ποδόσφαιρο και τη ζωή στη Σανγκάη, τη συνεργασία του με τον Γκουστάβο Πογέτ και τον Κάρλος Τέβες, αλλά κι αυτή που είχε με τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα - Τραϊανό Δέλλα και Δημήτρη Μπουρουτζίκα - την ΑΕΚ, τα "παιδιά" του (Λαμπρόπουλο, Αραβίδη, Μάνταλο, Κολοβέτσιο, Μπακάκη, Μπακασέτα) και φυσικά για τον Έλληνα γυμναστή και το ταλέντο που έχει.

- Έρχεται η πρόταση από την Κίνα. Είσαι στην ΑΕΚ. Τι σκέφτεσαι;

Ήρθε το πρωί ένα μήνυμα από τον Πογετ, στο οποίο έλεγε ότι ήθελε να μου μιλήσει, μου έστειλε την πρόταση, το σκέφτηκα, μίλησα με την οικογένεια μου και κατόπιν με τη διοίκηση της ομάδας και με τον κύριο Μπάγεβιτς. Αποφάσισα να πάω, ήταν ευκαιρία ζωής, κάτι διαφορετικό".

- Όταν ήρθε αυτό το μήνυμα, το σκέφτηκες αρκετά; Αμφιταλαντεύτηκες; Πάω, δεν πάω...

"Θεωρώ ότι στη ζωή σου, πρέπει να ρισκάρεις. Έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά μου και στον εαυτό μου, είχα τρομερή συνεργασία με τον Πογέτ στην ΑΕΚ και δεν φοβήθηκα να πάω να δουλέψω.

Συζήτησα με τους κοντινούς μου ανθρώπους, με την οικογένειά μου, με τον Δημήτρη τον Μπουρουτζίκα, με τον κύριο Δέλλα, με τον κύριο Μπάγεβιτς, πήρα την άποψη κάποιων ανθρώπων.

Ήθελα να δω μέχρι πού μπορώ να φθάσω. Δεν είναι εύκολο, είναι μακριά, αλλά έτσι είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τώρα είσαι εδώ, αύριο στην Κίνα. Το σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ με στήριξε σε αυτή την απόφαση και την ευχαριστώ. Νιώθω κομμάτι της ΑΕΚ. Πριν από τρία χρόνια ο κύριος Δέλλας και ο κύριος Μπουρουτζίκας με διαλέξαν να πάω στην ΑΕΚ, οι άνθρωποι της ΑΕΚ με στήριξαν μετά την αποχώρηση του κυρίου Δέλλα. Πέρυσι πήραμε το Κύπελλο και έχουμε άριστη σχέση".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

- Πρώτη ημέρα στη Σανγκάη, τι βλέπεις;

"Είναι όλα διαφορετικά. Η Σανγκάη είναι μια μεγάλη πόλη, ένα κέντρο πολιτισμού. Μπορείς να ζήσεις σε αυτήν την πόλη, να δουλέψεις, η ομάδα σου παρέχει τα πάντα. Απίστευτη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις και να τη δοκιμάσεις".

- Οι εγκαταστάσεις της ομάδας (Shanghai Shenhua) πώς είναι;

"Η ομάδα έχει έντεκα γήπεδα. Στην Κίνα θέλουν να εξελίξουν το ποδόσφαιρο, ρίχνουν αρκετό χρήμα. Έχει ξενοδοχείο, δύο γυμναστήρια, εστιατόρια. Μας παρέχουν τα πάντα για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Σίγουρα χρειάζεται να εξελιχθούμε κι άλλο. Καθημερινά ρωτούν για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε περισσότερο, ακόμη πιο πολύ.

Προσπαθούν να φέρουν το ποδόσφαιρο στα επίπεδα της Ευρώπης. Σου προσφέρουν οδηγούς, σπίτια, για να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Για να είσαι συγκεντρωμένος και να δουλέψεις για το καλό της ομάδας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα".

- Οι εγκαταστάσεις όπως είπες είναι σε άριστη κατάσταση. Που υπάρχει ακόμη έλλειμμα, πού πρέπει να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο;

"Προσπαθούν να φέρουν ξένους παίκτες, προπονητές, γυμναστές για να εξελιχθούν περισσότερο. Έχουν ποιότητα, κουλτούρα, πολιτισμό, αλλά θέλουν να ανοίξουν κι άλλο τα μάτια τους για να βελτιωθούν περισσότερο".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

- Από τη στιγμή που πήραν τον Τέβες με 38.000.000 ευρώ ετησίως, δεν θα είχαν πρόβλημα να πάρουν κι έναν γυμναστή από τη Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι με οποιοδήποτε κόστος. Αλλά, ο Πογέτ διάλεξε εσένα...

"Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Ο Πογέτ δούλεψε και στην Αγγλία και στην Ισπανία και διάλεξε εμένα, είναι σημαντικό. Κατάλαβε ότι μπορώ να τον βοηθήσω μέσα στο γήπεδο".

- Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι Κινέζοι σε σχέση με τους ξένους;

"Οι περισσότεροι είναι Κινέζοι, έχουμε πέντε ξένους. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι το ίδιο. Όλοι χρειάζονται σωστή προπόνηση για να βελτιωθούν. Έχουν διάθεση να δουλέψουν και να γίνουν καλύτεροι".

- Σου έχουν βγάλει παρατσούκλι; Π.χ ο Έλληνας;

"Πρόφε (Profe, συντόμευση του Profesor που σημαίνει καθηγητής στην ισπανική γλώσσα) με λένε. Επειδή ο Γκας με φωνάζει πρόφε, όλοι από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή με φωνάζουν πρόφε. Σέβονται αρκετά τους Έλληνες γιατί πριν από 2-3 χρόνια έπαιξε εκεί ο Παπαδόπουλος και τον εκτιμούν πολύ. Πριν πάω, για να είμαι ειλικρινής, έβαλα κάποιον γνωστό μου να ρωτήσει τον Αβραάμ για την Κίνα και μου είπε τα καλύτερα για την ομάδα. Σέβονται τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους".

- Κάρλος Τέβες. Το αστέρι της ομάδας, ο καλύτερα αμειβόμενος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Είναι βεντέτα ή απλός;

"Ο Τέβες είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γι' αυτό κι έχει φθάσει τόσο ψηλά. Του αρέσει η προπόνηση. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι παιδιά. Με τα καλά τους και τα κακά τους. Όλοι θέλουν μια ιδιαίτερη διαχείριση. Ο ρόλος μας είναι λίγο διαφορετικός. Κι ο Τέβες, κι ο Γκουαρίν, κι ο Μάρτινς κι ο Μορένο κι ο Κιμ ο Κορεάτης είναι επαγγελματίες. Καταλαβαίνουν ότι εάν δεν προπονηθούν, δεν θα αποδώσουν στο γήπεδο καλά.

Είναι παράδειγμα κι ο Τέβες και ο Γκουαρίν για τους υπόλοιπους. Κάνουν και τη ζωή μας πιο εύκολη".

- Έχει γίνει πολύ κουβέντα με τα λεφτά που παίρνει ο Τέβες. Τον βλέπουν οι Κινέζοι ως "τον ξένο που ήρθε να μας πάρει τα λεφτά" ή καμία σχέση;

"Η συμπεριφορά του Τέβες στο γήπεδο και στην προπόνηση δεν αφήνει τέτοια σκέψη. Τα λεφτά είναι κάτι σημαντικό για όλους, αλλά η συμπεριφορά του στο γήπεδο τους δείχνει ότι πήγε εκεί για να παίξει μπάλα και να πετύχει η ομάδα τους στόχους της".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

- Τα κινέζικα γήπεδα γεμίζουν;

"Έχουμε παίξει τρία ματς στην έδρα μας. Εκπληκτικός ο κόσμος, του αρέσει όλο αυτό, είναι μια γιορτή. Η προσέλευση κυμάνθηκε σε 35.000 θεατές".

- Υπάρχουν ντέρμπι, ή όλα τα ματς είναι ίδια;

"Υπάρχουν ματς που είναι πιο σημαντικά, όπως με την άλλη ομάδα της Σανγκάης (Shanghai SIPG), την ομάδα του Πεκίνου, υπάρχουν 4-5 ματς που είναι ντέρμπι. Όπως σε όλες τις χώρες. Αλλά, παντού, αν δεν είσαι σοβαρός δεν κερδίζεις. Είτε είναι ντέρμπι, είτε όχι"

- Μετά τον αποκλεισμό από την Brisbane Roar γράφτηκε ότι ο Πογέτ ήταν υπ' ατμόν. Βέβαια, τα δημοσιεύματα ήταν αναληθή, όπως αποδείχθηκε. Σας εμπιστεύεται η διοίκηση;

"Υπάρχει απόλυτη στήριξη κι από τον πρόεδρο κι από τον τεχνικό διευθυντή. Βλέπουν ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Βλέπουν ότι είμαστε 7-8 ώρες καθημερινά στο γήπεδο κι ασχολούμαστε με όλους τους ποδοσφαιριστές. Και με αυτούς που παίζουν και με αυτούς που δεν παίζουν. Είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αποκλειστήκαμε, αν και ήμασταν καλύτεροι. Αλλά βελτιωνόμαστε κι αυτό φαίνεται στο γήπεδο".

- Πιστεύεις ότι θα καταφέρει να φθάσει μια ημέρα το ποδόσφαιρο της Κίνας σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μιλάει όλος ο πλανήτης γι' αυτό; Πόσο ρόλο παίζει το χρήμα που πέφτει;

"Παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Έχουν και προγραμματισμό και ανοικτό μυαλό να δουν την κουλτούρα της Ευρώπης. Αν συνεχίσουν έτσι, το θεωρώ βέβαιο. Προγραμματισμό για τα πάντα, κοιτάζουν τη λεπτομέρεια. Από τα γήπεδα, τα ξενοδοχεία, μέχρι το κάθετί".

- Υπάρχουν Κινέζοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη;

"Εμείς για παράδειγμα έχουμε έναν πολύ καλό, τον Ζάο. Υπάρχουν Κινέζοι που εάν δοκιμάσουν, θα διαπρέψουν στην Ευρώπη".

- Υπάρχουν και τεχνίτες; Γιατί έχουμε στο μυαλό μας τους Ασιάτες περισσότερο ως τρεχαντήρια...

"Είναι όπως σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν και τεχνίτες, άλλοι πιο γρήγοροι, άλλοι πιο δυνατοί. Έτσι είναι και στην Κίνα, όπως σε όλο τον κόσμο".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

- Περνάτε ώρες στα αεροπλάνα; Φαντάζομαι τα ταξίδια θα έχουν διάρκεια λόγω της αχανούς έκτασης της χώρας...

"Είναι όλα αεροπορικά. Κατά μέσο όρο δύο με δυόμιση ώρες. Το πιο μακρινό ταξίδι είναι αυτό για να πας Ελλάδα και να επιστρέψεις".

- Υπάρχουν, έχεις γνωρίσει άλλους Έλληνες στη Σανγκάη;

"Έχω γνωρίσει τον Έλληνα πρόξενο, τον κύριο Βασίλη Ξηρό, ο οποίος έχει κάνει τρομερή δουλειά εδώ και έχει φέρει όλους τουςΈλληνες κοντά. Υπάρχουν 300 Έλληνες στη Σανγκάη που έχουν καλές θέσεις σε μεγάλες εταιρίες. Υπάρχουν τρία ελληνικά εστιατόρια".

- Έχεις πάει στα εστιατόρια;

"Ναι, έχουν ωραίο μουσακά (γέλια)"

- Οι ξένοι στις ομάδες κάνουν περισσότερο μεταξύ τους παρέα;

"Σίγουρα υπάρχει αυτό. Αλλά αυτό που προσπαθούμε - το έκανα και στην ΑΕΚ - είναι να είμαστε μαζί μια οικογένεια"

- Κίνα και τεχνολογία πάνε μαζί. Φαντάζομαι θα το έχεις διαπιστώσει κι εσύ...

"Ναι. Από το δρόμο και την καθημερινότητα του Κινέζου, μέχρι τη δική μας της δουλειά. Η τεχνολογία τους είναι εξελιγμένη, όσο δεν πάει".

- Υπάρχει κάποιος περιορισμός, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις γιατί βαίνει αντίθετα στα ήθη και τα έθιμα; Όπως για παράδειγμα στις αραβικές χώρες απαγορεύεται το αλκοόλ...

"Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, αλλά δουλεύεις σε μια ξένη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δουλέψεις και να σεβαστείς την παράδοση της χώρας στην οποία ζεις κι εργάζεσαι".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα

- Από πού ξεκίνησε η δική σου πορεία;

"Έτυχε πριν από επτά χρόνια να πάω στον κύριο Λεμονή, να με επιλέξει για να δουλέψω μαζί του στον Πανιώνιο. Μετά δούλεψα στον Αστέρα Μαγούλας στη τρίτη εθνική. Την πρώτη χρονιά πανηγυρίσαμε την άνοδο στη δεύτερη εθνική και τη δεύτερη χρονικά φθάσαμε στους "8" του Κυπέλλου Ελλάδας.

Έπειτα, είχα την τύχη να με επιλέξουν ο κύριος Δέλλας με τον κύριο Μπουρουτζίκα και να γίνω συνεργάτης τους σε τόσο ύψηλο επίπεδο. Έμαθα δίπλα τους πολλά πράγματα και στην πράξη, πέρα από το θεωρητικό κομμάτι. Άλλο να δουλεύεις σε μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις, όπως η ΑΕΚ. Εξάλλου, πιστεύω ότι ο κύριος Δέλλας είναι από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές κι έχει υψηλό επίπεδο και πιστεύω ότι θα πετύχει όπου κι αν δουλεύει.

Είμαι τυχερός που τους είχα δίπλα μου και με βοήθησαν να καταλάβω από την αρχή πώς είναι να δουλεύεις σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ".

- Σε ρωτάνε οι Κινέζοι για την Ελλάδα;

"Ξέρουν πολλά για την Ελλάδα. Γνωρίζουν τη Σαντορίνη (πρώτα από όλα), αλλά ξέρουν και τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ. Παρακολουθούν Champions League και Europa League. Παρά τη διαφορά της ώρας (έξι ώρες) παρακολουθούν σε επανάληψη τα ματς".

- Έχουμε στο μυαλό μας τους Κινέζους να δουλεύουν όλη τη μέρα. Έτσι είναι;

"Είναι ένας λαός που όλη μέρα εργάζεται, σέβονται τους ξένους που δουλεύουν στη χώρα τους και βλέπουν ότι δουλεύουμε".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Επιστροφή στην Ελλάδα. Είναι στο μυαλό σου για το μέλλον;

"Και βέβαια, θέλω να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα για δουλειά. Σίγουρα είναι σημαντικό είναι να ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα. Είναι η πατρίδα μας. Υπάρχει μια οικονομική κρίση σε όλες τις ομάδες, αλλά πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα ξεπεραστεί".

- Η ΑΕΚ είναι η ομάδα στην οποία εργαζόσουν μέχρι πριν λίγο καιρό. Παρακολουθείς την πορεία της;

"Παρακολουθώ κι έχω επαφές με τα παιδιά. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που θέλει να πετύχει και πρέπει να πετύχει. Έχει ανθρώπους όπως τους κύριους Μελισσανίδη, Μπάγεβιτς, Δημητριάδη που κάνουν τα πάντα για την ομάδα.

Άλλαξε φέτος τρεις προπονητές, αλλά τώρα έχει υγεία και φαίνεται. Είναι μέσα στους στόχους της, όπως στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και να τερματίσει στην πρώτη θέση των playoffs".

- Ένα παιδί που συνεργάστηκε μαζί σου είναι ο Βασίλης ο Λαμπρόπουλος. Ήταν ο MVP της φετινής ομάδας και πρόσφατα υπέστη σοβαρό τραυματισμό...

"Ο Λαμπρόπουλος είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, δουλεύει σκληρά καθημερινά. Όπως ο Πέτρος ο Μάνταλος, μέσα από τη δουλειά τους καθιερώνονται στην ΑΕΚ και αποτελούν κολώνες της ομάδας. Από τους καλύτερους Έλληνες κεντρικούς αμυντικούς και θα ανταμειφθεί.

Είναι εγωιστής με την καλή έννοια και θέλει συνεχώς να βελτιώνεται. Στεναχωρήθηκα για τον τραυματισμό του κι όταν το διάβασα επικοινώνησα μαζί του. Είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει πιο δυνατός σε λίγους μήνες.

Η ΑΕΚ έχει κι άλλα καλά παιδιά και εξαιρετικούς παίκτες εκτός από τον Βασίλη. Ο Μάνταλος, ο Αραβίδης, ο Μπακάκης, ο Κολοβέτσιος, ο Μπακασέτας - παιδιά που έχουν καθιερωθεί ήδη ή θα καθιερωθούν σίγουρα στην ομάδα - ο Τζανετόπουλος, ο οποίος αγωνίζεται στον Ηρακλή ως δανεικός από την ΑΕΚ. Βλέπουμε τη βελτίωση που έχει ο Ηρακλής με τον Άνταμ στην ενδεκάδα".

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

- Η γνώμη σου για τον Έλληνα γυμναστή; Μπορεί να δουλέψει σε υψηλό επίπεδο, ή ακόμη και στο εξωτερικό;

"Οι Έλληνες προπονητές φυσικής κατάστασης έχουν τη γνώση να δουλέψουν και στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού σε υψηλό επίπεδο. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από κανέναν Άγγλο, Γάλλο, Ισπανό, Γερμανό, Πορτογάλο ή Ιταλό γυμναστή. Έχουμε εξαιρετικούς προπονητές φυσικής κατάστασης, χρειάζεται μόνο εμπιστοσύνη για να κάνουμε τη δουλειά μας".

Στην παρέα μας βρέθηκε και ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλική σχέση με τον Παναγιώτη Βούλγαρη και ήθελε να τον δει στις ελάχιστες ημέρες για τις οποίες επέστρεψε στην Ελλάδα. Δεν χάσαμε την ευκαιρία και τον ρωτήσαμε για τον Έλληνα εκπρόσωπό μας στο κινέζικο ποδόσφαιρο. Άλλωστε, τον γνωρίζει καλά καθώς συνεργάστηκαν άψογα στην ΑΕΚ.

"Ήταν ένα παιδί που από τα σεμινάρια που τον γνώρισα, πίστεψα ότι μπορεί να μας βοηθήσει. Από τις πρώτες κουβέντες που έκανα μαζί του.

Επειδή ήταν και έξυπνο παιδί, μπόρεσε να αντιληφθεί και τα υπέρ και τα κατά. Κατάλαβε ότι πρέπει να στηρίζεται σε κάποιες αρχές. Προπονητικής και χαρακτήρα. Κατάλαβε ότι πρέπει να σέβεται τον παίκτη. Να είναι καλός κι έμπιστος συνεργάτης. Ένας προπονητής έχει ανάγκη από τέτοιους συνεργάτες.

Παναγιώτης Βούλγαρης: O δικός μας Έλληνας στην Κίνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μόνο έτσι μια ομάδα πρέπει να πάει μπροστά. Εγώ όταν είδα τη θέληση του Πογέτ, μετά από ένα χρόνο κι αφού είδε τη συνεργασία που είχε στην Ισπανία, κι αφού τον πήρε τηλέφωνο, του είπα από την πρώτη στιγμή και τον παρότρυνα να πάει.

Είναι καλό που τον επέλεξε ένας προπονητής που έζησε στην Αγγλία, ήταν καλός τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο κι ως προπονητής. Ήταν καλό και για την Ελλάδα που ένα παιδί έφυγε και πήγε στην Κίνα. Γιατί τώρα η Κίνα βάζει τις βάσεις για να φτιάξει το ποδόσφαιρό της και θα το φτιάξει.

Όλα παίζουν το ρόλο τους. Και οι εγκαταστάσεις και η δουλειά. Το θέμα είναι να αφήσει στοιχεία. Όταν φύγει από την Κίνα να λένε στην ομάδα ότι από εδώ πέρασε ο Βούλγαρης και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει

Έχουν περάσει από την Ελλάδα ξένοι γυμναστές κι έχω να πω ότι οι Έλληνες δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Έχουμε μεγάλο ταλέντο και δουλεύουμε πολύ. Πιστεύω ότι είμαστε καλύτεροι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει οργάνωση. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν μόνο δύο γήπεδα, το "Γ. Καραϊσκάκης και το AEL FC Arena. Πρέπει να φτιαχτούν γήπεδα".

- Θα σας δούμε κύριε Μπουρουτζίκα σε κάποιον πάγκο σύντομα;

"Συνεργάζομαι με δύο νέα παιδιά τον Τραϊανό τον Δέλλα και τον Βασίλη τον Μπορμπόκη. Το γεγονός ότι διαπιστώνουν ότι μπορώ να βοηθήσω με τις γνώσεις μου είναι πολύ ευχάριστο για μένα. Όσο μπορώ θα βοηθώ. Δεν κρατώ κάτι για μένα, θέλω να μεταδίδω τις γνώσεις μου. Ο Τραϊανός είναι ολοκληρωμένος προπονητής. Θα με θυμηθείτε στο μέλλον, όταν θα δείτε τις επιτυχίες του. Και για την ΑΕΚ ήταν λάθος που δεν τον κράτησε γιατί είχε να προσφέρει πολλά".

Photo credits: Eurokinissi

* Ευχαριστούμε τη Shanghai Shenhua για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ