ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Παναγιώτης Βούλγαρης αποχώρησε απ' τη θέση του γυμναστή της ΑΕΚ για να ακολουθήσει τον Γκουστάβο Πογέτ στη Shanghai Shenhua. Ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε κυπελλούχος Κίνας. Ο Έλληνας γυμναστής μιλάει στο Sport24.gr για την ξεχωριστή εμπειρία που έζησε στην Άπω Ανατολή.

Στη ζωή, πολλές φορές, χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις που ενέχουν ρίσκο. Αποφάσεις που είναι πιθανό να βάλουν σε μία διαφορετική ρότα τη ζωή μας. Ωστόσο, αν έχουμε επιλέξει σωστά, το τέλος της διαδρομής θα μας βρει δικαιωμένους και χαρούμενους.

Όπως συνέβη με τον Παναγιώτη Βούλγαρη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2016 υπέβαλε την παραίτησή του απ' τη θέση του γυμναστή της ΑΕΚ για να ακολουθήσει τον Γκουστάβο Πογέτ στη Shanghai Shenhua και ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε κυπελλούχος Κίνας.

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Ο Έλληνας γυμναστής αποφάσισε να αφήσει μία σίγουρη -επαγγελματικά- θέση προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, αποδεχόμενος την πρόταση του Ουρουγουανού τεχνικού, με τον οποίο διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις απ' την περίοδο που συνυπήρξαν στην Ένωση. Και δεν το μετάνιωσε ούτε στιγμή, παρά το γεγονός πως ο Πογέτ πριν από λίγο καιρό αποχώρησε απ' την τεχνική ηγεσία της ομάδας λόγω της μέτριας πορείας στο πρωτάθλημα.

Με αφορμή την τεράστια επιτυχία, το Sport24.gr μίλησε με τον Παναγιώτη Βούλγαρη για την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησε στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Ο "Πρόφε", όπως τον φωνάζουν οι Κινέζοι, περιέγραψε πώς είναι η συνύπαρξη στα αποδυτήρια με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Κάρλος Τέβες, Φρέντι Γκουαρίν και Ντεμπά Μπα, αναφέρθηκε στους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, μίλησε για τις σχέσεις του Πογέτ με την ΑΕΚ, αλλά και το μέλλον του.

Δεν περίμενα ότι θα κατακτήσω τίτλο την πρώτη μου χρονιά στο εξωτερικό

Την 1η Δεκεμβρίου του 2016, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει πως υπέβαλες την παραίτησή σου απ' τη θέση του γυμναστή. Ένα χρόνο μετά στέφεσαι Κυπελλούχους Κίνας με τη Shanghai Shenhua. Αισθάνεσαι δικαιωμένος; Το περίμενες;

"Όταν ξεκινάς σε μία νέα δουλειά έχεις πάντα όνειρα και φιλοδοξίες. Ωστόσο, δεν περίμενα ότι θα καταφέρω να κατακτήσω έναν τίτλο την πρώτη μου χρονιά στο εξωτερικό. Να σου πω την αλήθεια, αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί δούλεψα πολύ, έλειπα μεγάλο χρονικό διάστημα απ' την οικογένειά μου, αλλά στο τέλος οι παίκτες, η ομάδα και μετά εγώ δικαιωθήκαμε για την προσπάθειά μας. Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχω καταφέρει να κερδίσω δύο τελικούς Κυπέλλου, έναν με την ΑΕΚ και έναν με τη Shanghai Shenhua. Είναι σημαντικό για εμένα".

Πώς είναι οι πρώτες ώρες ύστερα απ' την κατάκτηση ενός τίτλου; Πώς το πανηγυρίσατε;

"Εδώ, δυστυχώς, δεν έχει μπουζούκια (σ.σ. γέλια). Γενικά η Σανγκάη είναι χωρισμένη στα δύο. Οι μισοί είναι με τη Shenhua κι οι υπόλοιποι με SIPG. Ουσιαστικά, ο τελικός του Κυπέλλου ήταν ένα τοπικό ντέρμπι. Όσον αφορά στο κλίμα, ήταν πανηγυρικό. Μεμονωμένα βγήκαμε έξω. Δεν υπήρξε ομαδική έξοδος. Εγώ βγήκα με κάποιους συνεργάτες μου, διασκεδάσαμε και γυρίσαμε το πρωί. Την Τρίτη έγινε ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι απ' την ομάδα, αφού ολοκληρώθηκαν οι φετινές υποχρεώσεις μας. Πλέον, έχουμε διακοπές".

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Πώς είναι να παίζεις έναν τελικό Κυπέλλο σε διπλούς αγώνες;

"Είναι πολύ περίεργο και πολύ δύσκολο. Ειδικά, αν δεν είσαι το φαβορί. H SIPG ήταν στα χαρτιά καλύτερη ομάδα, αφού μας είχε κερδίσει στο πρωτάθλημα τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. Όμως, εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ, διαχειριστήκαμε πολύ σωστά το 1-0 του πρώτου αγώνα, ακολουθήσαμε το πλάνο του προπονητή και παρά την ήττα με 3-2, καταφέραμε να σηκώσουμε το τρόπαιο. Η ομάδα ήταν καλά, δεν είχε τραυματισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τα παιδιά την κρίσιμη στιγμή ήταν στην κατάλληλη κατάσταση προκειμένου να κερδίσουν το Κύπελλο. Μπορεί να χάσαμε 3-2, αλλά ήμασταν καλύτεροι. Μας ακυρώθηκε γκολ, βάλαμε αυτογκόλ. Γενικά, ήταν ένα τρομερό παιχνίδι".

Υπάρχει κάποιος στον οποίο θα ήθελες να αφιερώσεις το τρόπαιο;

"Στους γονείς μου γιατί είναι πάντα δίπλα μου κι είναι πολύ σημαντικό για εμένα".

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ SHANGHAI

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Σε είδαμε να πανηγυρίζεις με την ελληνική σημαία. Πώς είναι η αίσθηση για έναν Έλληνα να κατακτά έναν τίτλο μακριά απ' την πατρίδα του;

"Αρχικά, θα σου πω μία μικρή ιστορία. Πριν από 5-6 μήνες είδα στο γήπεδό μας μία ελληνική σημαία, πλησίασα και ήταν ένα παλικάρι απ' την Καλαμάτα, ο Δημήτρης, με τον οποίο έχουμε γνωριστεί κι ακολουθεί παντού την ομάδα. Απ' αυτόν πήρα τη σημαία. Αγαπάω την Ελλάδα γιατί είναι η πατρίδα μου κι έχει μεγάλη ιστορία. Εμείς απ' την πλευρά μας πρέπει να την τιμάμε οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Είμαι πολύ χαρούμενος που πανηγύρισα με την ελληνική σημαία. Ήταν ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Τουλάχιστον, εμείς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό είναι καλό να δείχνουμε πως είμαστε παντού και εκπροσωπούμε την Ελλάδα".

Ποια είναι η άποψη των Κινέζων για την Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Γνωρίζουν τις τέσσερις μεγάλες ομάδες και αγαπούν πολύ την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύς τουρισμός απ' την Κίνα στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Τους αρέσει πάρα πολύ, πιστεύουν πως είναι ένα πάρα πολύ όμορφο μέρος για διακοπές. Μας σέβονται πολύ λόγω της ιστορίας μας".

Παρά την κατάκτηση του Κυπέλλου, στο πρωτάθλημα δεν πήγατε καλά, τερματίσατε στην 11η θέση σε σύνολο 16 ομάδων. Τι έφταιξε;

"Ο αποκλεισμός απ' το ασιατικό Champions League μας επηρέασε ψυχολογικά. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ, είχαμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα στην αρχή του πρωταθλήματος, αλλά στη συνέχεια κάναμε μία 'κοιλιά' για 1,5 μήνα, μετρώντας πέντε σερί ήττες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει κι ο κ. Πογέτ. Μίλησε με τους διοικούντες την ομάδα κι αποφάσισαν πως θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει απ' την ομάδα.

Επίσης, είχαμε πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, χωρίς μεγάλη εμπειρία, με αποτέλεσμα σε κάποια παιχνίδια ο συγκεκριμένος παράγοντας να μας κοστίσει βαθμούς. Γι' αυτό είπα και προηγουμένως πως δουλέψαμε πάρα πολύ μέσα στη σεζόν, επειδή είχαμε πολλούς άπειρους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, στο τέλος η ομάδα δικαιώθηκε για την επιλογή της να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά, μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου

Σ' αυτό το σημείο να σου πω πως ο κ. Πογέτ, παρότι αποχώρησε απ' την ομάδα, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους ανθρώπους του συλλόγου. Μάλιστα, παρακολούθησε απ' τα μπουθ της διοίκησης και τους δύο τελικούς".

Παρά την αποχώρηση του Πογέτ, εσύ παρέμεινες στην ομάδα. Πόσο τιμητική είναι μία τέτοια κίνηση;

"Είναι πολύ τιμητικό για εμένα. Τόσο οι παίκτες όσο κι η διοίκηση ήθελαν να παραμείνω στην ομάδα. Γι' αυτό το λόγο το είπαν στον κ. Πογέτ, ο οποίος δεν είχε καμία αντίρρηση. Όλοι οι συνεργάτες μου ήταν ευχαριστημένοι απ' τη δουλειά μου, γι' αυτό το λόγο και παρέμεινα. Εγώ κάνω απλά τη δουλειά μου και τίποτα παραπάνω. Δόξα τω Θεώ, πήγαν όλα καλά".

Ο Πογέτ θέλει να εργαστεί ξανά στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις

Ο Πογέτ σου είπε κάτι μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου; Σε συνεχάρη;

"Όπως σου προείπα, ο κ. Πογέτ ήταν στο γήπεδο και βρεθήκαμε μετά το παιχνίδι. Μιλήσαμε και ήταν πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Εκτός από εμένα, παρέμεινε κι ο προπονητής τερματοφυλάκων στην ομάδα, επομένως είχε δύο -σημαντικούς- λόγους για να χαίρεται λίγο περισσότερο. Με τον κ. Πογέτ έχουμε μία πολύ καλή σχέση και μπορεί στο άμεσο μέλλον να συνεργαστούμε ξανά".

Αν βρει ομάδα, βλέπεις να σου κάνει πρόταση;

"Αν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις είναι κατάλληλες, τότε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεργαστώ ξανά μαζί του. Τα πράγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την Κίνα. Βέβαια, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να μιλήσω και με τους ανθρώπους της Shenhua για το συμβόλαιό μου".

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πώς είναι ο Γκουστάβο Πογέτ ως άνθρωπος;

"Είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος κι ένας προπονητής που θέλει να εξελίσσεται διαρκώς. Μην ξεχνάμε πως με τον κ. Πογέτ η Shenhua έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου. Μόνο στον τελικό ήταν ο νέος προπονητής, το οποίο σημαίνει πως είχε μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Θεωρώ πως λόγω χαρακτήρα, ταιριάζει σε κάθε μεγάλο κλαμπ και στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη".

Θα ήθελε να εργαστεί ξανά στην Ελλάδα; Διότι το καλοκαίρι υπήρξε "φλερτ" με τον Ολυμπιακό.

"Ναι, το γνωρίζω. Ο κ. Πογέτ πέρασε πολύ καλά στην Ελλάδα, αγαπάει την Ελλάδα, του αρέσει το κλίμα και το ταμπεραμέντο των Ελλήνων και θεωρώ πως αν έβρισκε μία καλή πρόταση με προοπτική και πλάνο, τότε δεν θα ήταν αρνητικός να επιστρέψει στη χώρα μας".

Ο Πογέτ δεν είναι πικραμένος απ' την ΑΕΚ, σέβεται Μελισσανίδη-Μπάγεβιτς και κόσμο

Στεναχωρήθηκε με τον τρόπο που έφυγε απ΄την ΑΕΚ; Γιατί, όπως και στην περίπτωση της Shenhua, έφυγε πριν απ' τον δεύτερο ημιτελικό με τον Ατρόμητο.

"Αυτό μου έλεγε πριν απ' τον αγώνα: 'Θα κατακτήσεις το Κύπελλο, όπως συνέβη και με την ΑΕΚ'. Τώρα, όσον αφορά στο θέμα της αποχώρησής του, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τα πράγματα δεν κυλούν πάντα όπως τα θες. Παρ' όλα αυτά, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της ομάδας. Σέβεται τον κ. Μελισσανίδη, τον κ. Μπάγεβιτς, καθώς και τους φιλάθλους. Στην ΑΕΚ κατάφερε σημαντικά πράγματα. Σέβεται την ομάδα γιατί γνωρίζει πως είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Αυτά συμβαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πάντως, δεν είναι πικραμένος".

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πώς είναι να συνυπάρχεις στα ίδια αποδυτήρια με ποδοσφαιριστές όπως ο Ντεμπά Μπα, ο Μάρτινς και ο Τέβες;

"Είναι πολύ ωραία εμπειρία, είναι κάτι το διαφορετικό. Ωστόσο, μην ξεχνάμε πως οι ποδοσφαιριστές είναι παιδιά. Φορούν σορτσάκι. Κι όταν φοράς σορτσάκι παραμένεις παιδί. Εντάξει, από εκεί και πέρα, πρόκειται για σπουδαίες προσωπικότητες. Έχω πολύ καλή σχέση με όλους. Τους βοήθησα και με βοήθησαν πολύ".

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο... ΓΚΟΥΑΡΙΝ

Εσύ σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα ή θες να συνεχίσεις στο εξωτερικό;

"Εγώ επιστρέφω σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα για διακοπές. Θα τα βάλω κάτω, θα δω τι προοπτικές υπάρχουν και θα πάρω τις αποφάσεις μου. Απ' ό,τι γνωρίζω, η Shenhua θέλει να με κρατήσει στην ομάδα γιατί έχουν μείνει όλοι ευχαριστημένοι. Θα συζητήσουμε και θα δούμε. Πρώτα απ' όλα θέλω να γυρίσω, να ξεκουραστώ, να δω τους δικούς μου ανθρώπους και μετά θα αποφασίσω για το μέλλον μου. Σίγουρα, η επιστροφή στην Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους μου".

Βλέπεις στο μέλλον να ακολουθούν κι άλλοι το δρόμο σου;

"Το εύχομαι γιατί υπάρχουν πάρα πολύ αξιόλογοι προπονητές φυσικής κατάστασης. Μακάρι να τους δοθεί η ευκαιρία, γιατί είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Οι Έλληνες προπονητές έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, δουλεύουμε, εξελισσόμαστε και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ο καθένας έχει τη φιλοσοφία του, αλλά και τα εχέγγυα για να δουλέψει στο εξωτερικό".

Παναγιώτης Βούλγαρης: Από γυμναστής της ΑΕΚ... Κυπελλούχος Κίνας

Πώς είναι η ζωή στην Κίνα;

"Είναι πολύ ωραία. Εγώ είμαι τυχερός γιατί ζω σε μία πόλη, τη Σανγκάη, η οποία είναι... ευρωπαϊκή. Δεν είναι σαν την Ελλάδα, είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά είναι μία πόλη που μπορείς να δουλέψεις άνετα για 9-10 μήνες. Σου προσφέρουν τις κατάλληλες παροχές για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου".

Πώς είναι το ποδόσφαιρο στην Κίνα; Ασχολείται ο κόσμος λόγω και των αστέρων;

"Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα προκειμένου να στηριχθεί το οικοδόμημα. Έρχονται σημαντικοί ποδοσφαιριστές και προπονητές και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον και του κοινού. Τα γήπεδα είναι γεμάτα. Φαντάσου, στον τελικό παρότι επρόκειτο για τοπικό ντέρμπι, δεν υπήρχαν νεκρές ζώνες μεταξύ των φιλάθλων. Ήταν όλοι μαζί. Μία πραγματική γιορτή".

Η ΑΕΚ βγάζει υγεία, το πρωτάθλημα θα κριθεί τις τελευταίες αγωνιστικές

Υπάρχει κάποιος παίκτης που να σου έχει κάνει εντύπωση;

"Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον ποδοσφαιριστή. Σίγουρα υπάρχει ταλέντο σε όλες τις ομάδες. Οι ξένοι είναι υψηλού επιπέδου, ενώ κι οι Κινέζοι είναι πολύ καλοί παίκτες. Στην ομάδα μας, θα έλεγα πως ο Φρέντι Γκουαρίν ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά".

Παρακολουθείς την πορεία της ΑΕΚ;

"Παρακολουθώ γενικά το ελληνικό πρωτάθλημα, βλέπω όλα τα παιχνίδια. Η ΑΕΚ έχει μία πάρα πολύ καλή ομάδα με ποδοσφαιριστές που είναι πρώτα απ' όλα φίλοι. Έχει 7-8 παίκτες που είναι μαζί απ' τη Β' Εθνική κι έχουν καταφέρει να 'χτίσουν' έναν πολύ καλό κορμό. Είναι μία οικογένεια και βγαίνει αυτό προς τα έξω. Η ΑΕΚ βγάζει υγεία απ' τη διοίκηση μέχρι τον τελευταίο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι διοικούντες την ομάδα παρέχουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου η ομάδα να δουλεύει απερίσπαστη. Εύχομαι, ό,τι στόχους κι αν έχει, να τους κατακτήσει".

Γενικά, πώς βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα; Θεωρείς ότι θα κριθεί στις τελευταίες αγωνιστικές;

"Πιστεύω πως θα πάμε έτσι μέχρι το τέλος. Κι όποιος στα τελευταία 6-7 παιχνίδια είναι πιο ψύχραιμος και σοβαρός, τότε θα πάρει και το πρωτάθλημα. Είναι ένα εκπληκτικό πρωτάθλημα, με ενδιαφέρον απ' την πρώτη θέση μέχρι την τελευταία. Εύχομαι να κριθεί στις τελευταίες αγωνιστικές κι όποιος εκ των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ατρομήτου είναι πιο ικανός, ας κατακτήσει το πρωτάθλημα".

*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Βούλγαρη για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ