ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όουενς και Ουίλιαμς: Της αμύνης τα παιδιά

Όουενς και Ουίλιαμς: Της αμύνης τα παιδιά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τζος Όουενς και Τζαουάντ Ουίλιαμς μίλησαν στο Sport24.gr για τη νέα σεζόν της ΑΕΚ, την αμυντική προσέγγιση του Γιούρι Ζντοβτς και τη νέα φιλοσοφία της “Ένωσης”.

Ήρθαν παρέα το καλοκαίρι στην ΑΕΚ και από τότε είναι αχώριστοι. Οι Τζαουάντ Ουίλιαμς και Τζος Όουενς έχουν έρθει στην “Ένωση” για να προσφέρουν κάτι που έλλειπε από την ομάδα πέρυσι: Αθλητικά προσόντα και αμυντική προσήλωση.

Ο Ουίλιαμς είναι ο βετεράνος που καθοδηγεί και ο Ουίλιαμς ο... μαθητής. Αμφότεροι ξέρουν τι ζητάει από αυτούς ο τεχνικός των “Κιτρινόμαυρων”, Γιούρι Ζντοβτς, με όλα να ξεκινούν βέβαια από μία λέξη: Άμυνα. Και όπως φαίνεται έχουν καταλάβει αμφότεροι ότι από την συμπεριφορά τους σε αυτή την πλευρά του παρκέ θα κριθεί και ο χρόνος συμμετοχής τους.

Το Sport24 μίλησε με τους δύο Αμερικανούς, τους ρώτησε για τις σκέψεις τους και την φιλοσοφία της νέας ΑΕΚ και φυσικά τόνισε και το σχήμα οξύμωρο της υπόθεσης: Μία ομάδα που βάσει παικτών μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να παίζει επίθεση να επιζητά να παίξει άμυνα. Κάτι που, όπως φαίνεται, ειναι αυτό που αρέσει περισσότερο και στους δύο τους!

Defense, defense, defense...

Όουενς και Ουίλιαμς: Της αμύνης τα παιδιά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς φαντασία για να καταλάβει ποια είναι η λέξη που βγήκε πιο συχνά από το στόμα των δύο Αμερικανών. Με τον Γιούρι Ζντοβτς στον πάγκο εξάλλου δεν γινόταν αυτή η λέξη να είναι άλλη από την “άμυνα”.

Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις για την σεζόν;

Τζος Οουενς: “ Νομίζω οτι έχουμε μία ομάδα που αποτελείται από έμπειρους παίκτες με πολύ ταλέντο. Θέλω απλώς να συνεχίσω να μαθαίνω από όλους τους συμπαίκτες μου αλλά και το προπονητικό επιτελείο”.

Τζαουάντ Ουίλιαμς: “ Μέχρι στιγμής όλα είναι καλά. Ακόμα προσπαθούμε να συνηθίσουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου, αλλά νομίζω ότι μόλις το καταφέρουμε αυτό τότε θα είμαστε μία χαρά”.

Ποια νομίζετε ότι θα είναι η φιλοσοφία της ομάδας;

Ουίλιαμς: “ Θα είμαστε ομάδα που στηρίζεται στην άμυνα. Έχουμε έναν προπονητή που του αρέσει η άμυνα και αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που μας ζητάει στην άμυνα τότε όλα θα πάνε καλά κι αυτό γιατί έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι, οπότε πρέπει απλώς να φροντίσουμε ώστε να έχουμε μία καλή άμυνα, επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση να έχουμε μία βραδιά που τα σουτ δεν θα μπαίνουν”.

Οουενς: “ Συμφωνώ με τον Τζαουάντ, θα είμαστε ομάδα που θα εστιάζει στην άμυνα επειδή αυτό θέλει ο κόουτς. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στο ρόστερ μας κάποιους παίκτες που μπορούν να μας κουβαλήσουν στην επίθεση, οπότε κάθε βράδυ θα στηριζόμαστε και σε άλλο παίκτη, αλλά ως σύνολο πρέπει να εστιάσουμε στην ομάδα”.

Δεν ξέρω αν διακρίνετε και οι δύο την ειρωνεία της υπόθεσης: Έχετε πολύ επιθετικό ταλέντο ως ομάδα αλλά μιλάτε μόνο για την άμυνα.

Όουενς: “ Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν μιλάς για την άμυνα σκέφτεσαι την ομάδα. Σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις ενός εναντίον ενός, αλλά η άμυνα τους αφορά όλους και τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνούν. Για αυτό ακριβώς όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζουμε να βρίσκουμε χημεία η άμυνα θα γίνεται όλο και καλύτερη”.

Ουίλιαμς: “ Σίγουρα έχουμε πολύ επιθετικό ταλέντο. Μιλώντας και για τον εαυτό μου, πάντα ήμουν ένας παίκτης ιδιαίτερα παραγωγικός στην επίθεση, αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να επισκιάζεται η προσπάθειά μου στην άμυνα. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει με πολλούς παίκτες στην ομάδα. Όλοι προσπαθούν να παίξουν άμυνα και τα δίνουν όλα σε εκείνη την πλευρά του παρκέ, κι αυτό γιατί ο κόουτς Ζντοβτς έχει την ικανότητα να πείσει τους παίκτες του να κάνουν κάτι τέτοιο. Και παίζοντας για τρίτη χρονιά για τον ίδιο προπονητή ξέρω οτι η φιλοσοφία του είναι συγκεκριμένη: Αν δεν παίζεις άμυνα δεν θα βρίσκεσαι στο παρκέ”.

Κατά την διάρκεια των φιλικών πάντως δείξατε να έχετε κάποια προβλήματα στην άμυνα, ειδικά σε καταστάσεις πικ εν ρολ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει πάνω σε αυτό;

Ουίλιαμς: “ Πολλά από αυτά που ζητάει ο κόουτς στην άμυνα είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι παίκτες να τους ζητάνε. Εγώ παίζω υπό τις οδηγίες του εδώ και δύο χρόνια και ακόμα μαθαίνω. Τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν αυτή τη φιλοσοφία και να αποβάλλουν κάποιες συνήθειες που είχαν για να μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτή τη λογική. Μόλις το καταλάβουν όλοι αυτό τότε θα είμαστε καλά”.

Όουενς: “ Συμφωνώ με τον Τζαουάντ. Όντας νέος στην ομάδα μπορώ ν απω ότι με έχει βοηθήσει πολύ ο Τζαουάντ για να καταλάβω κάποια πράγματα που μας ζητάει ο κόουτς και αρχή δεν μπορούσα να αντιληφθώ στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τον τελευτάιο μήνα έχω εστιάσει όλη την προσοχή μου στο να μάθω ακόμα καλύτερα τη φιλοσοφία του. Θεωρώ κι εγώ όμως ότι μόλις όλοι καταλάβουμε τι ζητάει ο κόουτς θα είμαστε πολύ καλά”.

“Σημασία έχει το τώρα”...

Όουενς και Ουίλιαμς: Της αμύνης τα παιδιά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Όουενς και Ουίλιαμς ξερουν γιατί έχουν έρθει στην ΑΕΚ και φρόντισαν να το πουν κατευθειαν. Αυτό που τους αρέσει επίσης είναι ότι η “Ένωση” έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν παντού Εκείνο ωστόσο που αρνήθηκαν να συζητήσουν ήταν οι στοχοι της ΑΕΚ. Ο λόγος; Προτιμούν να εστιάσουν στο σήμερα και όχι σε αυτό που θα γίνει σε μερικούς μήνες απο τώρα.

Τι φέρνει ο καθένας από εσάς στην ΑΕΚ;

Όουενς: “ Εγώ φέρνω ενέργεια, άμυνα και αθλητικά προσόντα. Θεωρώ ότι αυτός θα είναι ο ρόλος μου εδώ, αφού έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν, έτσι εγώ θα πρέπει να εστιάσω στην άμυνα, τα ριμπάουντ και στο να βγάζω ενέργεια στο παρκέ”.

Ουίλιαμς: “ Εγώ επειδή είμαι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της ομάδας και από τους πιο έμπειρους παίκτες οφείλω καταρχήν να καθοδηγώ τους νεότερους. Από εκεί και πέρα θέλω να βοηθήσω την ομάδα με την ικανότητά μου να παίζω κοντά και μακριά από το καλάθι και στις δύο πλευρές του παρκέ, ακριβώς όπως κάνω σε όλη την διάρκεια της καριέρας μου”.

Έχετε πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Πιστεύετε ότι αυτό θα σας βοηθήσει;

Ουίλιαμς: “ Σίγουρα. Το πιστεύω αυτό. Όταν έχεις παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά σχήματα και να δημιουργήσεις προβλήματα στους αντιπάλους σου μέσα από τα μις-ματς που θα δημιουργήσεις στην επίθεση, ενώ θα κάνεις πιο απλά τα πράγματα στην άμυνα, κάτι που σίγουρα θα δουλέψει υπέρ μας”.

Όουενς: “ Θα συμφωνήσω με τον Τζαουάντ σε αυτό. Όταν έχεις παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις μπορείς να προσαρμοστείς σε κάθε αντίπαλο και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές ανάλογα με την κατάσταση του αγώνα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σεζόν είναι μεγάλη και έτσι αν πιθανόν προκύψει κάποιος τραυματισμός είναι πολύ πιθανό να έχεις κάποιους παίκτες οι οποίοι θα βγουν μπροστά αν χρειαστεί”.

Με τι θα είστε ικανοποιημένοι στο τέλος της σεζον; Ποιο θα είναι το ιδανικο σενάριο για την ΑΕΚ;

Όουενς: “ Δεν κοιτάζω ποτέ τόσο μακριά. Το παίρνω προπόνηση με την προπόνηση, εβδομάδα με την εβδομάδα και εστιάζω στο να βελτιώνεται η ομάδα καθημερινά. Αν καταφέρνουμε να βελτιωνόμαστε όσο προχωράει η σεζόν, τότε όλα θα πάνε καλά”.

Ουίλιαμς: “ Κι εγώ από την πλευρά μου δεν κοιτάζω καθόλου στο μέλλον. Ζω την στιγμή και το βλέπω μια προπόνηση και ένα παιχνίδι την φορά. Δε μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον. Μπορείς να ελέγξεις μόνο την επόμενη μέρα. Αν το κάνουμε αυτό, τότε θα έχουμε μια καλή σεζόν”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ