ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τζον Γκούντμαν στο Sport24.gr

Ο Τζον Γκούντμαν στο Sport24.gr

Ο Τζον Γκούντμαν, προπονητής της NIKE Academy, της ομάδας που προπονείται στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Αγγλία και ετοιμάζει νεαρούς ποδοσφαιριστές ώστε να γίνουν επαγγελματίες, μίλησε στο Sport24.gr για το εγχείρημα της ΝΙΚΕ και τους στόχους του προγράμματος.

Ο Τζον Γκούντμαν είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Premier League και συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΝΙΚΕ από την πρώτη ημέρα, ενώ τώρα είναι επικεφαλής ως προπονητής της πρώτης ομάδας. Η εμπειρία του ως επαγγελματίας παίκτης αλλά και τα διπλώματα ως προπονητής του παρέχουν ένα πλήρες πακέτο το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο για τον head coach του προγράμματος, ώστε να δώσει στους ταλαντούχους νέους όσα χρειάζονται για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Κατά τη διάρκεια του NIKE Most Wanted Global Showcase μίλησε στο Sport24.gr για την λειτουργία της Ακαδημίας και τις σκέψεις που υπήρχαν για να γίνει η NIKE Academy κανονική επαγγελματική ομάδα.

Πως ξεκίνησε το NIKE Most Wanted;

" Αρχικά ήταν μία συνεργασία της Premier League με την ΝΙΚΕ UK για να μπορέσουν νεαροί ποδοσφαιριστές που ήταν στις ακαδημίες των ομάδων της Premier League αλλά δεν είχαν επαγγελματικό συμβόλαιο, να μπορέσουν να βελτιωθούν να πάρουν μία δεύτερη ευκαιρία και να βοηθηθεί μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Premier League. Αυτό ήταν στο πρώτο χρόνο. Ήταν ένα part-time πρόγραμμα αλλά στη συνέχεια η NIKE κατάλαβε πως το συγκεκριμένο project θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο και όχι μόνο για τo Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που έγινε απίστευτα γρήγορα με παίκτες από όλο τον κόσμο. Την Αυστραλία, την Αφρική, πραγματικά ήρθαν παίκτες από παντού.

Είναι σημαντική η ύπαρξη της Ακαδημίας και είναι μία εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ειδικά σε αυτούς που ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα για πλήρη και καθημερινή επαγγελματική προπόνηση στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της Premier League ή για κάποιους που έχασαν την ευκαιρία να παίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Νιώθουμε πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά κυρίως είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς εδώ στη NIKE να δουλέψουμε με παιδιά από όλο τον κόσμο και να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν τόσο στο κομμάτι της τακτικής αλλά και σε αυτό της φυσικής κατάστασης".

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Πόσο διαφέρει η NIKE Academy από τα επαγγελματικά σωματεία;

" Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο πρόγραμμα έχουμε δουλέψει σε επαγγελματικό επίπεδο. Η διαφορά μας από τα επαγγελματικά club είναι πως δεν έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις όσον αφορά τα παιχνίδια που πρέπει να δώσουμε. Επιλέγουμε εμείς το πρόγραμμά μας, τα παιχνίδια μας, τους αντιπάλους μας. Μπορούμε και παίζουμε με οποιαδήποτε ομάδα κάτω των 21 σε όλο τον κόσμο Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του προγράμματός μας. Οι εγκαταστάσεις μας είναι του υψηλότερου επιπέδου, προπονούμαστε κάθε μέρα, έχουμε τρομερή υποστήριξη σε υλικό και τεχνολογική βοήθεια, έχουμε μεγάλη βάση δεδομένων και πληροφοριών ώστε να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά. Αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές όσα δίνουν στην Μάντσεστερ Σίτι ή στην Μπαρτσελόνα, αλλά όπως είπα και στην αρχή δεν είμαστε σε κάποιο πρωτάθλημα και έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο για να βελτιώσουμε τους παίκτες μας και φυσικά οι ποδοσφαιριστές μας είναι ελεύθεροι! Αν κάποια ομάδα θέλει να πάρει οποιονδήποτε, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή και να κερδίσει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο".

Προπονούμαστε στο St George Park το οποίο δημιουργήθηκε για να είναι μία από τις καλύτερες προπονητικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Το γεγονός πως είμαστε εδώ μας δίνει τη δυνατότητα να παίζουμε στα καλύτερα γήπεδα που υπάρχουν και να χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας γυμναστήρια. Η αποθεραπεία των παικτών γίνεται σε κορυφαία εργαστήρια, έχουμε κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε την Εθνική ομάδα της Αγγλίας να προπονείται δίπλα μας όταν είναι εδώ. Μαθαίνουμε από αυτούς και βλέπουμε τον τρόπο που δουλεύουν και ετοιμάζονται για έναν αγώνα οι κορυφαίοι παίκτες στον κόσμο. Αυτό, για έναν νεαρό παίκτη, είναι φανταστικό.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έρχονται στις προπονήσεις μας για να μοιραστούν τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Η ΝΙΚΕ μας βοηθάει με τους παίκτες που διαθέτει σε όλο τον κόσμο. Είναι κάτι πάρα πολύ έξυπνο. Ο Τζο Χαρτ που ήρθε πρόσφατα μπορεί να δώσει πολλά στα νέα παιδιά όταν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο με τα γάντια του. Αν προσπαθούσε να τους μιλήσει σε μία αίθουσα δεν θα ήταν το ίδιο. Δεν θα αισθανόταν και ο ίδιος τόσο άνετα. Είναι απίστευτο για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να μαθαίνουν σε προπονήσεις από τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως. Μέσα στο γήπεδο μπορεί να τους δείξει πολλά πράγματα".

Η ιστορία μέσα από φωτογραφίες

Πόσο αυστηρή είναι η Ακαδημία με τα παιδιά; Υπάρχει συγκεκριμένο ποινολόγιο;

" Δεν είμαστε στον στρατό. Προτιμούμε να δίνουμε συμβουλές στους παίκτες μας. Φυσικά και υπάρχουν κανόνες και θέλουμε από τους ποδοσφαιριστές άψογη συμπεριφορά γιατί εκτός όλων των άλλων εκπροσωπούν την ΝΙΚΕ. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα άσχημο περιστατικό. Άλλωστε όλοι θέλουν να βρεθούν στο πρόγραμμα και πραγματικά απολαμβάνουν την εμπειρία και τη ζωή όταν είναι μαζί μας. Είναι ευτυχισμένοι. Αλλά η δουλειά μας είναι να τους δίνουμε καλές συμβουλές και η δική τους να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Όταν φύγουν από εδώ θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως θα είναι σωστοί επαγγελματίες και αυτό δεν μπορείς να το επιβάλεις. Απλά προσπαθείς να δώσεις στα παιδιά να καταλάβουν τι είναι το σωστό και που είναι το λάθος, να μάθουν να τα ξεχωρίζουν και να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις στη ζωή τους. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουμε και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο κομμάτι".

Τι είναι αυτό που προσέχετε για να πάρετε κάποιον παίκτη;

" Αυτά που προσέχουμε είναι η συμπεριφορά και τον χαρακτήρα. Το πρόγραμμα της ΝΙΚΕ είναι αρκετά δύσκολο. Είσαι μακριά από το σπίτι σου, είναι πλήρης απασχόληση, είναι μεγάλη η αλλαγή στην κουλτούρα για αρκετούς παίκτες, οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα γκρουπ. Μετά φυσικά κοιτάμε την τεχνική, την τακτική αλλά και την φυσική κατάσταση".

Έχετε σκεφτεί να γίνει η Ακαδημία κανονική επαγγελματική ομάδα;

" Το έχουμε συζητήσει, αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως μπορούμε να έχουν όποιον ποδοσφαιριστή θέλουμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μπορούμε να ταξιδεύουμε παντού σε όλο τον κόσμο και να δίνουμε παιχνίδια. Το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είναι καλά δομημένο και σχεδιασμένο, δε νομίζω πως θα ήταν πλεονέκτημα για εμάς αυτή τη στιγμή να μπούμε σε κάποιο πρωτάθλημα".

Τι διαφορές έχετε εντοπίσει στους νέους ποδοσφαιριστές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από τα διάφορα στυλ στα μαλλιά ή τα τατουάζ;

" Βλέπουμε παίκτες με φανταστικά ατομικά χαρακτηριστικά. Τερματοφύλακες και αμυντικοί νιώθουν άνετα με το να κρατήσουν τη μπάλα και να παίξουν, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο γρήγορο, η κατοχή έχει γίνει επιτακτική, το οποίο είναι φανταστικό γιατί είναι πιο ωραίο να το βλέπεις. Όσο αλλάζει το ποδόσφαιρο τόσο αλλάζουν και οι παίκτες. Είναι πιο επιθετικοί, με περισσότερα από ένα θετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους, πιο γρήγοροι, πιο δημιουργικοί, είναι καλύτεροι στο ένας με έναν, αλλά από την άλλη υπάρχουν λίγοι κλασικοί επιθετικοί, το οποίο είναι φυσικό γιατί το παιχνίδι αλλάζει".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ