ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο μοναδικός ξένος προπονητής της Football League στο Sport24.gr

Ο μοναδικός ξένος προπονητής της Football League στο Sport24.gr

Ένας Βραζιλιάνος ανάμεσα σε 17 Έλληνες. Ο μοναδικός ξένος προπονητής ομάδας (Καλλιθέα) της Football League, Μαρσέλο Τροΐζι, μιλά στο Sport24.gr για τις αναμνήσεις του από τη χώρα μας ως ποδοσφαιριστής και το δύσκολο επάγγελμα του προπονητή στη δεύτερη κατηγορία.

Το επάγγελμα του προπονητή είναι από τη φύση του δύσκολο. Τα αποτελέσματα δείχνουν το δρόμο. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι ένα κλικ μεγαλύτερος στη δεύτερη κατηγορία. Η Football League της τρέχουσας σεζόν ξεκινά (επιτέλους!) και τα δεκαεπτά ελληνικά κομμάτια του παζλ των προπονητών, συμπληρώνει ένα βραζιλιάνικο.

Ο μοναδικός ξένος προπονητής ομάδας (Καλλιθέα) της Football League, Μαρσέλο Τροΐζι, μιλά στο Sport24.gr γι' αυτήν την ιδιαιτερότητα σε ένα πρωτάθλημα που έχει από τη φύση του αρκετές ιδιομορφίες. Άλλωστε, δεν είναι εντελώς... ξένος. Έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα ως ποδοσφαιριστής με τις φανέλες των Εδεσσαϊκού (1997-98), Λάρισας (1998-1999) και Κιλκισιακού (1999-2000). Πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα του προπονητή στη δεύτερη κατηγορία; Γιατί η Football League είναι πιο δύσκολη κι απαιτητική από τη Super League; Γιατί άφησε τη Βραζιλία για να δουλέψει στην Ευρώπη (έχει δουλέψει και στην Αλβανία, ως αθλητικός διευθυντής σε Παρτιζάνι κι ως προπονητής σε Κουκέσι και Λάτσι); Τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο και τη χώρα μας από την εποχή που ζούσε στην Ελλάδα ως ποδοσφαιριστής;

- Είστε ο μοναδικός ξένος προπονητής στη δεύτερη κατηγορία. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό; Και στη Βραζιλία κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει;

"Είμαι πολύ υπερήφανος για τη θέση που έχω. Από όπου έχω περάσει είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής εκτιμώ το γεγονός ότι μου προσφέρεται δουλειά. Στη Βραζιλία είναι δύσκολο να δουλέψει κάποιος ξένος προπονητής, γιατί είναι μια μεγάλη προπονητική σχολή".

- Έχετε περάσει από την Ελλάδα ως ποδοσφαιριστής . Τι θυμάστε;

"Πάντα είχα αγάπη γι' αυτή τη χώρα στην καρδιά. Άφησα πολλούς φίλους εδώ και πάντα ονειρευόμουν να επιστρέψω για να δουλέψω εδώ. Έπαιξα στον Εδεσσαϊκό, στη Λάρισα και τον Κιλκισιακό. Μετά έφυγα για τη Βραζιλία. Βρέθηκα το 2003 κοντά στο Λεβαδειακό, αλλά δεν έγινε. Ως προπονητής ξεκίνησα από την Καμποφριένσε, μετά ανέλαβα χρέη general manager στην Πιαουΐ. Έπειτα πήγα στην Αλβανία με το ίδιο πόστο στην Παρτιζάνι".

Ο μοναδικός ξένος προπονητής της Football League στο Sport24.gr

- Θυμάστε ιδιαίτερα κάποιον συμπαίκτη η προπονητή που είχατε στην Ελλάδα;

"Είχαμε πολύ καλή σχέση με τον τότε προπονητή μου στον Εδεσσαϊκό, Τζίμη Αλεξίου. Μου άρεσε πολύ να δουλεύουμε μαζί. Με τον Ευριπίδη Σαμώλη στον Εδεσσαϊκό είχαμε εξαιρετική συνεργασία".

- Πολλοί εδώ στην Ελλάδα (παίκτες, προπονητές) λένε ότι η δεύτερη κατηγορία στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη; Από τη θητεία σας ως ποδοσφαιριστής, αλλά κι από τα ελάχιστα δείγματα που έχετε ως προπονητής, τι πιστεύετε;

"Η δεύτερη κατηγορία αυτής της σεζόν είναι πολύ ισορροπημένη νομίζω, γι' αυτό και είναι δύσκολο το πρωτάθλημα. Έτσι είναι και της πρώτης κατηγορίας, από όσο έχω δει τη φετινή σεζόν. Δύσκολα θα δεις κάποια ομάδα να νικά 5-0, 6-0. Σίγουρα παίζει ρόλο η οικονομική ισχύ. Εάν έχεις πολλά χρήματα, θα πάρεις και πιο ποιοτικούς αθλητές. Αλλά, είμαι της άποψης ότι μεγαλύτερο ρόλο παίζει η δουλειά".

- Πόσο δύσκολο είναι να αφήσετε μια ποδοσφαιρική χώρα όπως η Βραζιλία και να έρθετε στην Ευρώπη για να δουλέψετε;

"Σας το είπα και πριν. Πάντα μου άρεσε η Ελλάδα. Πάντα ήθελα να δουλέψω στην Ευρώπη. Και η Αλβανία με υποδέχθηκε καλά, έχω αφήσει φίλους εκεί. Αλλά, πάντα ήθελα να δουλέψω εδώ. Πάντα μου λείπει η η μητέρα μου, η οικογένειά μου που είναι μακριά. Η κόρη μου πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνει τώρα γραμματική και λεξιλόγιο".

Ο μοναδικός ξένος προπονητής της Football League στο Sport24.gr

- Είναι, ωστόσο, δύσκολο πρωτάθλημα για τους προπονητές. Οι διοικήσεις των ελληνικών ομάδων δεν διακρίνονται για την υπομονή τους. Ο πρώτος συνάδελφός σας απομακρύνθηκε πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ο Σάκης Θεοδοσιάδης αποτελεί παρελθόν από τον Απόλλωνα Λάρισας μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας. Σας τρομάζει αυτό;

"Αυτή η έλλειψη υπομονής στο ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και στη Βραζιλία συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι καταστροφικό αυτό που γίνεται. Ο τεχνικός του Απόλλωνα Λάρισας νίκησε εμάς στην Καλλιθέα, αλλά έχασε 0-7 από την ΑΕΚ. Για εμένα, αυτός που φταίει δεν είναι ο προπονητής".

- Οι Έλληνες έχουν μια ειδική σχέση με τους Βραζιλιάνους. Σχέση λατρείας. Πώς το εξηγείτε; Υπάρχει πιθανότητα να δούμε κι άλλους Βραζιλιάνους στην Καλλιθέα;

"Όπου και να πάω θέλω να δουλεύω επαγγελματικά. Είτε μείνω εδώ, είτε πάω κάπου αλλού μπορεί να εμφανιστεί κάτι στο μεταγραφικό παζάρι. Οι Έλληνες ταιριάζουν στην κουλτούρα τους με τους Βραζιλιάνους γι' αυτό και δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος προσαρμογής.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα, αγαπούν την Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι φιλόξενοι, είναι μια χώρα από την οποία απουσιάζουν ο κίνδυνος και η εγκληματικότητα. Μακάρι να ζήσω πολλά χρόνια στην Ελλάδα".

Ο μοναδικός ξένος προπονητής της Football League στο Sport24.gr

- Ως ποδοσφαιριστής ζήσατε σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία ανθούσε. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και η κρίση επηρεάζει όλη τη χώρα. Και η χώρα σας, η Βραζιλία περνά κατά καιρούς οικονομικές δυσκολίες. Πώς το αντιλαμβάνεστε;

"Στο ποδόσφαιρο η διαφορά που έχουμε Βραζιλία και Ελλάδα, είναι ότι στη Βραζιλία δουλεύουμε πιο επαγγελματικά πάνω στον ποδοσφαιριστή. Το οικονομικό πρόβλημα στη Βραζιλία - γενικά - δύσκολα θα επιλυθεί. Στην Ελλάδα, επίσης, ανησυχώ για την οικονομική κατάσταση. Γιατί, ενδεχομένως να επηρεάσει τη δουλειά μου.

Θα μιλήσω για τους δικούς μου παίκτες. Θα σας πω κάτι που λέω και σε αυτούς. Πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης, να πάρουν την ευκαιρία για να πάνε σε μια μεγάλη ομάδα.

Σίγουρα υπάρχει διαφορά μεταξύ της εποχής που έζησα στην Ελλάδα ως ποδοσφαιριστής και τώρα ως προπονητής. Όλα έχουν αλλάξει, όλος ο κόσμος αλλάζει. Τότε υπήρχε δραχμή, τότε δεν έπινα φρέντο καπουτσίνο γλυκό".

- Πολλοί Νοτιοαμερικανοί προπονητές εργάζονται με επιτυχία στην Ευρώπη. Πώς το εξηγείτε;

"Ξεκινά από τον δικό μας ομοσπονδιακό τεχνικό, τον Τίτι. Πήγε στο εξωτερικό, διάβασε, μελέτησε, εξελίχθηκε. Όλοι οι Νοτιοαμερικανοί έρχονται προετοιμασμένοι στην Ευρώπη. Γιατί τους αρέσει η δουλειά τους. Εγώ μιλώ ελάχιστα ελληνικά, προσπαθώ να μάθω περισσότερο, καταλαβαίνω καλά. Ήλθα να προπονήσω στην Ελλάδα, πρέπει να μελετήσω και προετοιμαστώ γι' αυτό".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ