ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας είναι Έλληνας!

Ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας είναι Έλληνας!
Τουτζιαράκης

Η Εθνική Κίνας έχει Έλληνα γυμναστή, τον Σπύρο Τουτζιαράκη. Μετά την Ελλάδα και την Αυστρία, ο Εβρίτης στην Ανατολική Ασία. Περιγράφει στο Sport24 την εμπειρία που βιώνει και μιλά για τη ζωή στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο!

Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο να ακούς ότι ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας, έστω και αν πρόκειται για την Κ19, είναι Έλληνας. Και όμως, με τη συνεργασία του Εβρίτη Ναθαναήλ Λεμονάκη, Έλληνα μάνατζερ που έχει έδρα την Ολλανδία, ο Σπύρος Τουτζιαράκης υπέγραψε συμβόλαιο 14 μηνών με την ομοσπονδία της χώρας!

Μιλάμε για τον πρώην γυμναστή της ΑΕΚ (επί Έβαλντ Λίνεν), του Πανιωνίου και της αυστριακής Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ. Ο Τουτζιαράκης (γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά κατάγεται από το Σοφικό Έβρου), ο οποίος εκτός από την Εθνική Κίνας έχει συμβόλαιο και στην Hubei Κ20 (σαν να λέμε Μικτή Αθηνών), στην Wuhan Academy και μιλάει στο Sport24.gr για την εμπειρία που βιώνει στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.

Ο Τουτζιαράκης αναφέρεται στο πώς προέκυψε το ενδιαφέρον από την Εθνική ομάδα της Κίνας, στην ραγδαία εξέλιξη στο ποδόσφαιρο της χώρας, ενώ μιλά για τη δυσκολία στην επικοινωνία και στους τρόπους που βρίσκει με τους συνεργάτες του για να γίνουν κατανοητά όσα λέει η κάθε πλευρά.

Ο... Bruce αποκαλύπτει ότι μίλησε με τον Λούμπος Μίχελ για να εργαστεί στον ΠΑΟΚ, ενώ καταλήγοντας υποστηρίζει πως "κάθε μέρα εδώ στην Κίνα έχεις μια νέα ιστορία που βιώνεις, τόσο που μπορείς άνετα να γράψεις βιβλίο στο μέλλον".

Ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας είναι Έλληνας!

-Πώς προέκυψε η Εθνική Κίνας;

"Με τον προπονητή της Εθνικής πρωτογνωριστήκαμε πριν από δύο χρόνια όταν δούλευα στη Red Bull Salzburg και είχαμε κερδίσει 0-3 τον Ajax στην Ολλανδία για το Europa League. Συμπτωματικά με τον 1ο βοηθό ήμασταν συμφοιτητές στο Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Ο προπονητής ενθουσιάστηκε πολύ από την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, δηλαδή το high pressing, επιθετικό ποδόσφαιρο και φυσική κατάσταση. Οπότε με το που βρέθηκα στην Κίνα ήρθαμε σε επαφή και μου έκανε την πρόταση για την Εθνική".

-Πώς είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο της Κίνας;

"Είναι σε συνεχή εξέλιξη, δουλεύουν πολύ τα αναπτυξιακά τμήματα και δημιουργούνται καινούργια αθλητικά κέντρα με εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις. Στις επαγγελματικές κατηγορίες δίνονται πολλά χρήματα και προσπαθούν να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα παιχτών και προπονητών".

Ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας είναι Έλληνας!

-Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να είναι στο ποδόσφαιρο μιας χώρας όπως η Κίνα;

"Έχω δουλέψει και ταξιδέψει αρκετά στη ζωή μου μαθαίνοντας να προσαρμόζομαι εύκολα. Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί. Με έκαναν να νιώσω άνετα απ την πρώτη στιγμή, με βοηθάνε και λύνουν αμέσως οτιδήποτε θέμα προκύπτει".

-Υπάρχει πρόβλημα στο να επικοινωνήσεις με τους συνεργάτες σου λόγω γλώσσας;

"Υπάρχει το θέμα ότι δεν μιλάνε όλοι αγγλικά και πολλές φορές η επικοινωνία δεν είναι άμεση. Κάποιες φορές παίζουμε παντομίμες, πρέπει να δείχνεις πολύ στην προπόνηση όπως και βίντεο για καλύτερη κατανόηση. Επίσης έχω μάθει ήδη κάποια κινέζικα ώστε να διευκολύνεται η προπόνηση. Έχω βέβαια μεταφραστές που με βοηθάνε και ειδικά στην Εθνική εχω παίχτες και staff που μιλάμε αγγλικά-γερμανικά-ισπανικά οπότε με βοηθά και έχει και την πλάκα του πολλές φορές. Επίσης επειδή δεν μπορούσαν να πουν το όνομά μου εύκολα, μου ζήτησαν ένα nickname και ''βαφτίστηκα'' Bruce (Bruce Lee, Bruce Dickinson κτλ). Οπότε όλοι με ξέρουν και με φωνάζουν Bruce πλέον! Εντέλει η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι παγκόσμια και αν υπάρχει θετική διάθεση όλα τα μικροπροβλήματα λύνονται".

Ο γυμναστής στην Εθνική Κίνας είναι Έλληνας!

- Ποιο είναι αυτό που ακόμα δεν μπορείς να συνηθίσεις στην Κίνα;

"Επειδή ταξιδεύουμε πολύ δεν μένω συνέχεια σε ένα μέρος, οπότε αυτό σου προσφέρει συνεχώς νέες εμπειρίες και κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή είμαστε Ολλανδία, πριν Πορτογαλία, και μετά πάμε Κίνα-Κορέα-Ντουμπάι-Αυστραλία... Μου λείπει φυσικά η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και σίγουρα τα σουβλάκια".

-Ελλάδα ή Κίνα στο ποδόσφαιρο;

"Εδώ υπάρχει πειθαρχία, εργατικότητα, ανάπτυξη (όχι σαν αυτή που έλεγαν οι πολιτικοί μας!). Η Ελλάδα μας με τα καλά και τα κακά της όπως όλοι γνωρίζουμε. Μακάρι να υπάρξουν πιο πρόσφορες συνθήκες στην Ελλάδα, θα μπορούσα να συμβάλω και ειδικότερα σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Το να εργάζεσαι εκπροσωπώντας την πατρίδα σου το θεωρώ απίστευτη τιμή και ευθύνη, για αυτό σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους που με εμπιστευτήκαν και προσπαθώ με την δουλειά μου να τους βοηθήσω και να τους δικαιώσω, γιατί μιλάμε για μια χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη, με σπουδαία ιστορία αλλά και μέλλον στον αθλητισμό γενικότερα.

Στην Ελλάδα είχα κάποιες συζητήσεις με ομάδες που δεν ευδοκίμησαν τελικά, με πιο έντονο ενδιαφέρον ειδικότερα με τον κ. Lubos Michel του ΠΑΟΚ, που ζήτησε τις απόψεις μου και τις προτάσεις μου για τον γενικότερο σχεδιασμό της ομάδας. Του παρέδωσα το Project μου και χαίρομαι που έστω κάποιες, 2-3 απ τις προτάσεις μου, εισακούστηκαν. Χαίρομαι πάντα να βοηθώ τις ελληνικές ομάδες, όπως και την Εθνική μας ομάδα παλαιότερα, άμα μου ζητηθεί και μπορώ".

- Η περιοχή που μένεις στην Κίνα πώς λέγεται; Πώς είναι η ζωή και το μέρος;

"Όπως σου είπα έχω ας πούμε σαν βάση το Wuhan, μια τυπική κινέζικη πόλη μόνο 10 εκατ. κατοίκων. Έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις. Λόγω της δουλειάς και της Εθνικής ταξιδεύω συχνά, όποτε δεν είχα ακόμη το χρόνο να γνωρίσω καλά την πόλη που είμαι".

-Αν σε ρωτούσε κάποιος για την προοπτική της Κίνας τι θα τον συμβούλευες;

"Θα έλεγα να δοκιμάσει αυτή την προοπτική, είναι συνολικά μια τρομερή εμπειρία από όλες τις απόψεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Στο παρελθόν είχα ενδοιασμούς και είχα αρνηθεί 2 φορές να έρθω. Κάθε μέρα εδώ έχεις μια νέα ιστορία που μπορείς άνετα να γράψεις βιβλίο μετά".

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ