ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

Κόντρα στην κρίση και στην εποχή μια ομάδα από την Καρδίτσα αντιστέκεται. Με όπλο το πάθος και το μεράκι ο Αστέρας Καρδίτσας δείχνει το δρόμο, ακριβώς γιατί στρέφει την προσοχή του στο ίδιο το παιδί. Για αυτό είτε χάσει, είτε κερδίσει πρέπει να τον χειροκροτήσουμε.

Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται. Έστω κι αν βρίσκονται μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και έχουν λιγοστά μέσα στη διάθεση τους. Τουλάχιστον δεν τους λείπει η διάθεση, το πάθος και το μεράκι για να βοηθήσουν την πόλη τους και τα παιδιά της. Οι άνθρωποι του Αστέρα Καρδίτσας είναι μια τέτοια περίπτωση, για αυτό και έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία θα ζήλευαν όλα σωματεία της χώρας.

Ο Αστέρας ιδρύθηκε το 1950 από μια παρέα του Φαναριού, της κεντρικής οδού της Καρδίτσας, αναδεικνύοντας όλα αυτά τα χρόνια πολλά μεγάλα ονόματα του τοπικού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε επί σειρά ετών τον μεγάλο τροφοδότη των μεγάλων ομάδων του νομού (Αναγέννηση και ΑΟΚ), χωρίς να έχει ποτέ οικονομική απαίτηση. Τους αρκούσε να καμαρώνουν τα παιδιά τους να προοδεύουν.Από την τελευταία πρόταση καταλαβαίνει κανείς τη βαρύτητα που έχουν δώσει οι άνθρωποι της ομάδας στα τμήματα υποδομής. Σ' αυτά τα πλαίσια είχε προηγηθεί η συνεργασία με την Άρσεναλ και πλέον με το δίκτυο των σχολών του Παναθηναϊκού.

Σήμερα η Α' ομάδα παίζει στην 1η τοπική κατηγορία της ΕΠΚ Καρδίτσας και διεκδικεί την άνοδο, όπως ακριβώς διεκδίκησε και το κύπελλο. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται εξ ολοκλήρου από παιδιά από τα σπλάχνα της.

Σπουδαίο επίτευγμα για μια ομάδα που αριθμεί 130 παιδιά και συνεχίζει να προσφέρει έργο με όπλο την αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο και το μεράκι. Μια φιλοσοφία που σπανίζει στις ημέρες μας και την ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Παπαπαγεωργίου μιλώντας στο Sport24.gr

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

Πόσο δύσκολο είναι μια τέτοια προσπάθεια στην επαρχία του 2016;

"Υπήρχαν πολλές στιγμές που ακούγαμε για τις επιτυχίες των άλλων Ακαδημιών, τόσο για τις διοργανώσεις που συμμετέχουν και πιστεύαμε ότι η επιτυχία τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις λεγόμενες διασυνδέσεις ή στα ονόματα που ενδεχομένως είχαν. Ωστόσο ξέρουμε ότι δεν είναι όλα τόσο απλά, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά πλέον με την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη δεν έχουν την διάθεση να ανακαλύψουν τον τόσο ενδιαφέροντα κόσμο των σπορ, επίσης η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον χώρο του ποδοσφαίρου αποτελεί τροχοπέδη στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το μέλλον του ποδοσφαίρου να βρίσκεται στις ακαδημίες, όμως οι ίδιοι προβληματισμοί, ενδοιασμοί και δυσκολίες που αντιμετωπιζόντουσαν και στις προηγούμενες χρονιές υπάρχουν και σήμερα, από τα πρώιμα στάδια έως και την ποδοσφαιρική «ενηλικίωση» των νεαρών αθλητών, και φυσικά ανεξαρτήτως σωματείου. Ανέκαθεν η επαρχία έδειχνε τον δρόμο καθώς, άλλωστε, οι πιο πολλοί από τους ποδοσφαιριστές στους οποίους βασίζονται οι μεγάλες ομάδες δεν αναδείχθηκαν από τις Ακαδημίες των μεγάλων, δημοφιλών και με οικονομική ισχύ συλλόγων, αλλά, από μικρότερες ομάδες, οι οποίες, συχνά, δεν έχουν καν τη στοιχειώδη υποδομή. Σκεφτείτε τα παιδιά παίζουν πιο εύκολα ποδόσφαιρο στην επαρχία παρά στην Αθήνα και τις γειτονιές της.

Είναι γεγονός αυτό που σας λέω γιατί οι αριθμοί και τα πρόσωπα, το αποδεικνύουν, με τον πιο περίτρανο και ξεκάθαρο τρόπο, τα σωματεία στην Καρδίτσα είναι πολλά και κάθε χρόνο φυτρώνουν καινούργια, επενδύουν μάλιστα μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη τους και διαφημίζουν τη λειτουργία τους. Χιλιάδες παιδιά και έφηβοι, της πόλης μας ασχολούνται με τον αθλητισμό και επιλέγουν κυρίως τα αγόρια, το ποδόσφαιρο. Τα μικρά παιδιά όπως καταλαβαίνετε και τα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας, έχουν ως πρότυπο τους μεγάλους σταρ του ποδοσφαίρου τη φανέλα των οποίων φορούν και τρέφουν όνειρα ότι κάποια μέρα θα γίνουν σαν αυτούς και καλύτεροι. Οι γονείς τους από την άλλη τους φαντάζονται από μικρά ότι τα βλαστάρια τους σηκώνουν κύπελα μέσα στο παραλήρημα του πλήθους και τη λάμψη των φώτων. Ευτυχώς υπάρχουν και οι γονείς που γνωρίζουν το πιο απλό πράγμα το παιδί μου πρέπει να αθληθεί να ασχοληθεί με κάτι έξω από το σπίτι και να μάθει την απλή λέξη πειθαρχία.

Στην Ακαδημία του Αστέρα τα παιδιά έρχονται για να γυμναστούν και να συνηθίσουν σε έναν τρόπο ζωής υγιεινό και δημιουργικό, χωρίς να έχουν το άγχος της αθλητικής καταξίωσης, όσο και με εκείνα κυρίως που στοχεύουν ψηλά, που έχουν τα σωματικά εφόδια, το ταλέντο, την επιμονή και την οικογενειακή υποστήριξη αλλά χρειάζονται και μια επί πλέον επιστημονική καθοδήγηση για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα προσόντα τους, να βελτιωθούν οι βιολογικοί τους πόροι ώστε να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό αθλητικό αποτέλεσμα με τους λιγότερους πιθανούς τραυματισμούς".

Οι κοινωνικές/οικονομικές/τεχνολογικές αλλαγές έχουν κάνει ευκολότερη ή δυσκολότερη τη δουλειά μας Ακαδημίας;

"Η αλήθεια είναι ότι ζούμε κόσμο όπου οι αλλαγές καθορίζουν την επόμενη μας μέρα και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τόσο με την οικονομικές αντιξοότητες που καλούμαστε καθημερινά να νικήσουμε όσο φυσικά με την κοινωνία ολόκληρη. Όλα αυτά προφανώς και δημιουργούν τροχοπέδι στην καθημερινότητα της Ακαδημίας. Όμως το θετικό μέρος που έχει μία πόλη όπως την Καρδίτσα σε σύγκριση πάντα με την μεγαλούπολη είναι ότι τα παιδιά που θέλουν να παίξουν και να ενασχοληθούν με το ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν έξω χωρίς επίβλεψη, να ερωτευτούν το ποδόσφαιρο, να παίξουν για να διασκεδάσουν και συνεπώς να αναπτύξουν πραγματικά τις δεξιότητες τους. Δεν είναι κλεισμένα όπως στην Αθήνα στο σπίτι με γονείς τρομοκρατημένους από την κυκλοφορία και την πιθανότητα επιθετικών "αγνώστων".

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

Τα παιδιά δεν παίζουν μόνο ποδόσφαιρο αλλά σκαρφάλωνουν στα δέντρα, οδηγούν ποδήλατα, χτίζουν κρυψώνες και εξερευνούν την γειτονιά τους. Όλα αυτά τους δίνουν αυτοπεποίθηση, οι κοινωνικές δεξιότητες και η ικανότητα τους να ρισκάρουν του κάνει ακόμα να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους περισσότερο. Έτσι μεγαλώσαμε κι εμείς λίγο πιο ελεύθεροι γνωρίζοντας το ποδόσφαιρο του δρόμου, όπου το κάθε παιδί στην γειτονιά μπορεί να συμμετέχει. Έτσι κι εμείς ακολουθούμε ως Ακαδημία και σαν προπονητές ακριβώς αυτό να τα αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν. Σε μικρά παιχνίδια, όπου μπορούμε να επικεντρώθούμε σε διαφορετικές ικανότητες και διορατικότητα. Όμως το σημαντικότερο για τα παιδιά να συνεχίζει να είναι απλά ένα παιχνίδι διασκεδαστικό, να μάθουν μόνα τους να λύνουν τα δικά τους ποδοσφαιρικά προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο, να προσπαθούν από μόνοι τους πριν τους δώσουμε την λύση.

Γονείς, προπονητές και παιδιά δουλεύουμε μαζί, συζητάμε για τους κανονισμούς και τις συμφωνίες και ποια η συμβολή τους. Στην ακαδημία μας είδαμε φανταστικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αυτή τη φιλοσοφία, Ανακαλύψαμε ότι άμα δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά και το κάνουμε δικό τους παιχνίδι, δεν διασκεδάζουν απλά, αναπτύσσονται καλύτερα σαν άνθρωποι, αλλά και αναπτύσσουν πάθος για το ποδόσφαιρο. Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι είδαμε σχεδόν άμεσα αποτελέσματα στο γήπεδο. Τα παιδιά εκφράζονται, δεν φοβούνται την αποτυχία γιατί απλά κανένας δεν τους φωνάζει και παίζουν με φαντασία και ικανότητα. Ακολουθώντας αυτό το ρυθμό ζωής μας κάνει πιο εύκολη το έργο που πρέπει να προσφέρουμε στο παιδί".

Πόσο γενναία απόφαση είναι η "επάνδρωση" μιας ομάδας με παιδιά αποκλειστικά από την Ακαδημία;

"Γνωρίζουμε όλοι ότι μια ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί να έχει 11 παίκτες ταλαντούχους, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να έχει νικηφόρα αποτελέσματα, χωρίς το απαραίτητο ομαδικό πνεύμα, την αποφασιστικότητα και τη συνεχή επιδίωξη των στόχων, στοιχεία αναγκαία, ώστε οι παίκτες να προσπαθούν μαζί αρμονικά και με μορφή "αλυσιδωτής σύνθεσης" να χρησιμοποιούν όλες τις ικανότητές τους, για τον κοινό σκοπό της ομάδας, χωρίς εγωισμούς και προσωπικά κίνητρα. Η ομάδα του Αστέρα πραγματοποίησε μία εκπληκτική πορεία φέτος κι αυτό οφείλεται σε αυτή την αρμονία αυτών των παιδιών προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του Αστέρα. Πάνω σε αυτές τις βάσεις λειτουργούμε και δουλεύουμε. Ο στόχος της Ακαδημίας είναι καθαρά να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές της και να δώσει τις βάσεις σε όλους τους τομείς ώστε να ενταχθούν γρήγορα και εύκολα στην πρώτη ομάδα".

Τι σας δίδαξε η συνεργασία με την Άρσεναλ;

"Ίσως από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που είχαμε ποτέ αν αναλογιστεί κανείς το κύρος της συγκεκριμένης ομάδας. Αναμέναμε εξαρχής τη σοβαρή δουλειά Επικεντρωθήκαμε κυριολεκτικά σε 7 αρχές της φιλοσοφίας τους Attitude, Respect, Skills, Energy, New thinking, All for One, Learning. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στην πάσα και την κίνηση, την τεχνική και τις δεξιότητες και με αυτό τον τρόπο η συνεργασία με την Αρσεναλ συνδύασε τις αρχές της ευγενούς άμιλλας, της ομαδικότητας, της έκφρασης και της διασκέδασης, μέσα από ακέραιη αξιολόγηση και συστηματική παραγωγή ταλέντων".

Τι διδάσκεστε τώρα από τη συνεργασία με τον Παναθηναϊκό;

"Στόχος της συνεργασίας μας με την Ακαδημία του Παναθηναϊκού ήταν τα νεαρά φιντανάκια του ποδοσφαίρου να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και να αναδείξουν το ταλέντο τους, να γνωρίσουν το πρωταθλητισμό. Κι αυτό το βλέπουμε ότι παίρνει σάρκα και οστά όταν μέσα από το έργο που γίνεται στα τμήματα υποδομής της ακαδημίας (παιδικό, προπαιδικό, τζούνιορ, προτζούνιορ και μπαμπίνο), αναδείκνύουμε ήδη ταλέντα. Προφανώ οι απαιτήσεις πλέον της ακαδημίας, αυξάνονται διότι δεχόμαστε τακτικές επισκέψεις, από τους κ.κ. Καπουράνη και Καφφέ για την παρακολούθηση προπονήσεων ή αγώνων, με σκοπό την αξιολόγηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, τον έλεγχο της σωστής εφαρμογής του προπονητικού προγράμματος της ακαδημίας την παρακολούθηση της δουλειάς των προπονητών μας, την τήρηση των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληροί η ακαδημία και ομιλία σε γονείς αθλητών και στους ίδιους τους αθλητές".

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

Τι χαρακτήρα δημιουργεί στα παιδιά η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο;

"Τα παιδιά από μικρά κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο απλά να παίζου ποδόσφαιρο κι αυτό τους βοηθάει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να εξαντλήσουν το ταλέντο τους, αγγίζοντας το οποιοδήποτε ‘οριο’΄του αγωνιστικού τους ταβανιού. Η σημαντικότητα του χαρακτήρα, της προσωπικότητας αλλά και των ηθικών αξιών που οφείλει να καλλιεργήσει ένας παίκτης για να σταθεί επαγγελματικά ή μη στο ποδόσφαιρο ή στο στίβο της ζωής δεν είναι απλά να έχεις ταλέντο. Προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν συνδυαστεί με σκληρή δουλειά. Χρειάζεται αυτογνωσία, αγάπη για το άθλημα αλλά και η αξία του να παραμείνεις άνθρωπος, όποια δυσκολία και να συναντήσεις".

Ποια είναι η φιλοδοξία σας; Που θέλετε να βρίσκεται σε 10 χρόνια η ομάδα;

"Εδώ και αρκετά χρόνια κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες εγκαταστάσεις για τα παιδιά μας. Οι γονείς μας που έχτισαν αυτό το σωματείο με στόχο την ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγηση των παιδιών πιστεύαν πως οι μικροί επίδοξοι ποδοσφαιριστές πέρα από το ταλέντο που μπορεί να διέθεταν χρειάζονται συστηματική δουλειά ώστε να τα καταφέρουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η φιλοσοφία της ακαδημίας είναι κυρίως να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στον αθλητισμό καθώς στην εποχή που ζούμε ο αριθμός των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν είναι σαφώς πιο μικρός απ΄ ότι κάποτε, λόγω του ότι τα παιδιά πλέον με την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη δεν έχουν την διάθεση να ανακαλύψουν τον τόσο ενδιαφέροντα κόσμο των σπορ.

Τα τμήματα υποδομής της Αστέρα Καρδίτσας προσπαθούν επίσης να προσφέρουν στα παιδιά την απαραίτητη ποδοσφαιρική εκπαίδευση συνδυάζοντας την με την χαρά και την απόλαυση της άθλησης με σκοπό την μελλοντική τους πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ωστόσο όπως και πολλές άλλες ακαδημίες, ο Αστέρας αντιμετωπίζει προβλήματα με τις εγκαταστάσεις της καθώς η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τόσο πολύ και τον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν επιτρέπει πάντα την βελτίωση τους. Παρ΄ όλα αυτά η ακαδημία του Αστέρα προσπαθεί να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της θέλοντας να κάνει ότι μπορεί για τους 130 ποδοσφαιριστές της".

Ο Αστέρας μας οδηγεί με το παράδειγμα του

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ