ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Ο Γιάννης Σουρδής που έχει ενταχθεί από το καλοκαίρι στην Γουότφορντ ετοιμάζεται να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο τον Ιανουάριο και παραχωρεί συνέντευξη στο Sport24.gr. Μιλάει για το πρώτο εξάμηνο στην Αγγλία, τη σχέση του με Καρνέζη, Μάρκο Σίλβα και Χολέμπας. Επίσης αναφέρεται στην ταλαντούχα φουρνιά του Παναθηναϊκού αλλά και την Εθνική Παίδων.

Πριν από έξι μήνες η μετακίνηση του Γιάννη Σουρδή από τον Παναθηναϊκό στην Γουότφορντ έσκασε σαν βόμβα καθώς κανείς δεν γνώριζε πως ο 16χρονος γκολκίπερ είχε μπει στο στόχαστρο του συλλόγου της Premier League που μετά από σκάουτινγκ και δοκιμές θέλησε να τον κάνει δικό της.

Έξι μήνες μετά ο 16χρονος γκολκίπερ (1,91μ) έχει ειδοποιηθεί από τους ανθρώπους του Αγγλικού συλλόγου πως τον Ιανουάριο θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Μέσα σε έξι μήνες δηλαδή ο Έλληνας τερματοφύλακας έπεισε τους ιθύνοντες της ομάδας για τις ικανότητες του και βλέπει σιγά-σιγά το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα.

Το Sport24.gr συνάντησε τον Γιάννη Σουρδή στην άδεια που είχε λόγω γιορτών από την ομάδα του και συνομίλησε μαζί του για αυτούς τους πρώτους έξι μήνες στην Αγγλία. Ο 16χρονος γκολκίπερ αναφέρθηκε στις διαφορές που έχει συναντήσει, μίλησε για τη σχέση του με τον Ορέστη Καρνέζη και τις συμβουλές που του δίνει αλλά την σχέση που έχει με Μάρκο Σίλβα και Χολέμπας.

Ακόμη ο Σουρδής μιλάει για τον Παναθηναϊκό στον οποίο θα ήθελε να αγωνιστεί ξανά στο μέλλον αν οι πράσινοι βρουν και πάλι το δρόμο τους ενώ έχοντας πάρα πολύ καλή άποψη για το τι συμβαίνει στην ακαδημία και το ταλέντο που υπάρχει τονίζει ότι στο τριφύλλι υπάρχουν ταλέντα στα οποία μπορεί να στηριχθεί ο Παναθηναϊκός.

Επίσης μιλάει για την Εθνική Παίδων και την παρεξήγηση που τον είχε οδηγήσει εκτός κλήσεων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και σημειώνει ότι η Εθνική μπορεί να φτάσει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και περιμένει πως και πως και ο ίδιος να επιστρέψει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Πώς μπήκες στο στόχαστρο της Γουότφορντ, πώς ξεκίνησαν να σε παρακολουθούν;
"Τον Μάιο του 2016 σε ένα τουρνουά στην Ολλανδία έπαιζα με τον Παναθηναϊκό και είχαμε πάρει τη δεύτερη θέση. Εκεί με είχαν δει για πρώτη φορά. Είχαμε παίξει στον ημιτελικό με την Τβέντε και είχαμε έρθει 0-0. Πήραμε τη πρόκριση στα πέναλτι και χάσαμε μετά στον τελικό από μια ομάδα από την Γκάνα. Τότε με είδαν πρώτη φορά και στη συνέχεια όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα μετά από τρεις μέρες ήρθε η πρώτη πρόταση να πάω να δοκιμαστώ. Και ξεκίνησε να μπαίνει σε μία πορεία η μεταγραφή με αργά-αργά βήματα".

Όταν έμαθες για πρώτη φορά ότι η Γουότφορντ σε θέλει, είπες κατευθείαν "ναι θέλω να πάω" ή είχες δεύτερες σκέψεις;
"Όχι μου πήρε καιρό μέχρι να το αποφασίσω γιατί για μένα ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι άλλο. Ένιωθα ότι από εκεί θα αναδειχθώ και εκεί θέλω να παίξω. Μετά διάφοροι άνθρωποι μου εξήγησαν. Ακόμα και ο κ. Σαμαράς με ώθησε στο να πάω, ήταν από τους ανθρώπους που μου είπε "Πήγαινε, αυτό είναι το καλύτερο για σένα".

Οπότε πήγα στο πρώτο δοκιμαστικό με την έγκριση του Παναθηναϊκού. Αυτό έγινε τον Ιούλιο και αφού γύρισα τον Αύγουστο μετά από δέκα μέρες ήρθε επίσημη πρόταση στον Παναθηναϊκό για να πάω στην Γουότφορντ. Τότε ήταν ακόμα ο κ. Σαμαράς στην ακαδημία και μου ζήτησαν να υπογράψω μετά από μια εβδομάδα. Υπήρχαν όμως κάποια θέματα με τη FIFA επειδή δεν είχα κλείσει τα 16, οπότε δεν μπορούσα να υπογράψω και αφήσαμε την υπόθεση για το επόμενο καλοκαίρι.

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League


(Ο 16χρονος Γιάννης Σουρδής συνομιλεί με τον συντάκτη του Spor24.gr Πέτρο Παπαμακάριο).

Εν τω μεταξύ ο κ. Σαμαράς έφυγε τον Νοέμβριο και ήρθε ο κ. Φύσσας. Και τότε ήρθε η δεύτερη πρόταση από την Γουότφορντ. Να πάω για μια εβδομάδα εκεί όπου ουσιαστικά θα υπέγραφα, να δω την οικογένεια που θα μείνω, να κάνω προπονήσεις και γενικότερα να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Το μαθαίνει ο κ. Φύσσας, δεν μπορώ να πω ότι ήταν αρνητικός αλλά είχε κάποιες αντιρρήσεις. Όσον αφορά το πως θα γίνει η μεταγραφή αλλά και το αν θα πάω. Δηλαδή σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά που μου έλεγε να πάω ο κ. Φύσσας προσπάθησε να με μεταπείσει. Φυσικά έκανε το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό. Σεβάστηκε όμως αυτό που ήθελα αλλά και ότι είχα πάρει το ναι από τον κ. Σαμαρά. Οπότε πήγα, έκανα προπονήσεις, είδα την οικογένεια με την οποία θα έμενα, μου εξήγησαν τους όρους του συμβολαίου και γύρισα πίσω γνωρίζοντας πως όταν τελειώσει η σεζόν θα υπογράψω".

Παίρνεις την απόφαση και πας στην Γουότφορντ, είσαι το μόνο παιδί που προέρχεται από το εξωτερικό ή υπάρχουν και άλλοι;
"Στην ομάδα μου είναι άλλα δυο παιδιά από το εξωτερικό. Ένας από την Πορτογαλία και ένας από την Ισπανία. Βέβαια είναι και άλλα παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι το Λονδίνο αλλά και την Ιρλανδία, τη Σκοτία".

Πώς είναι αυτοί οι έξι μήνες, τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ότι περίμενες;
"Τα περίμενα διαφορετικά όταν ξεκίνησα. Σιγά-σιγά όταν πήγα εκεί κατάλαβα τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας. Στην αρχή ήταν λίγο πιο δύσκολο να το συνηθίσω, ήμουν μακριά από την οικογένεια μου και από το σπίτι μου. Αλλά σιγά-σιγά κατάλαβα τι όφελος έχω απ' όλο αυτό. Το κατάλαβα, το συνήθισα, το αποδέχτηκα και προχωράω θέλοντας να πιστεύω ότι τα πάω αρκετά καλά".

Ήσουν σε μια από τις κορυφαίες ακαδημίες της Ελλάδας, αν όχι την κορυφαία, και πήγες σε μια ακαδημία που ναι μεν είναι μια ακαδημία ομάδας της Premier League αλλά σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι είναι στις top. Ποιες είναι οι διαφορές που έχεις συναντήσει;
"Ο Παναθηναϊκός είναι για μένα με διαφορά από τις καλύτερες ακαδημίες την Ελλάδα. Η δουλειά που γίνεται στον Παναθηναϊκό είναι απίστευτη. Οι προπονητές, οι άνθρωποι είναι όλοι εξαιρετικοί. Τους εκτιμάω, τους αγαπάω πάρα πολύ. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και ήθελα να κάνω αυτό το βήμα το παραπάνω. Διαφορές υπάρχουν αρκετές. Σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις, τις προπονήσεις. Νιώθω ότι δουλεύω καλύτερα εκεί αλλά δεν παύει για μένα ο Παναθηναϊκός να είναι κάτι διαφορετικό".

Αν σου έλεγα να μου ξεχωρίσεις τι μεγαλύτερη διαφορά;
"Το πόσο εξειδικευμένοι είναι οι προπονητές σε αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό δουλεύαμε περισσότερο στην τεχνική, στην τακτική ενώ στην Γουότφορντ δουλεύουμε περισσότερο στη δύναμη, την ταχυδύναμη. Κυρίως τέτοιες διαφορές και μετά πάμε στο εξωαγωνιστικό κομμάτι".

Σαν τι δηλαδή;
"Ειδικεύονται πολύ και στην ψυχολογία του παιδιού. Τι εκπαίδευση, τι παιδεία θα πάρει μέσα από εκεί. Να βγει και καλύτερος άνθρωπος, όχι μόνο καλός ποδοσφαιριστής".

Όλοι σας μένετε σε "ανάδοχες" οικογένειες;
"Ναι όλοι μας. Ακόμα και τα παιδιά που δεν είναι ξένοι αλλά δεν είναι από το Λονδίνο".

Αυτή η νέα σου "οικογένεια" πώς σε υποδέχτηκε;
"Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ' ότι περίμενα. Δεν έγινα "μέλος" της οικογένειας γιατί και εγώ δεν ήθελα αυτό ακριβώς, άλλωστε έχω τη δική μου οικογένεια, αλλά αυτοί οι άνθρωποι με έκαναν να νιώσω το σπίτι τους σαν το σπίτι μου. Και αυτοί είναι ένας λόγος για τον οποίο προσαρμόστηκα τόσο γρήγορα και εύκολα".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League


(Το σπίτι της οικογένειας που φιλοξενεί τον Γιάννη Σουρδή κατά την θητεία του στην Γουότφορντ).

Έχει δικά της παιδιά;
"'Έχει δυο αγόρια, έναν μεγαλύτερο που είναι 17 και έναν μικρότερο που είναι 15. Με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ".

Η "οικογένεια" αυτή αλλά και οι υπόλοιπες στις οποίες ζουν οι συμπαίκτες σου έχουν άμεση σχέση με την Γουότφορντ, πως επιλέγονται. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η τακτική;
“Η Γουότφορντ κάνει μια ανακοίνωση ότι ζητάει κάποιες “οικογένειες” για παιδιά. Πολλές οικογένειες καταθέτουν εν συνεχεία αίτηση και μετά η ομάδα τσεκάρει ποια οικογένεια πληροί τα κριτήρια. Τις περνάει από μικροσκόπιο, βλέπει αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ικανοί να φιλοξενήσουν ένα παιδί και αν και εφόσον θεωρούν ότι είναι “οκ” ξεκινούν τη συνεργασία. Αυτή η “οικογένεια” πληρώνεται από την Γουότφορντ και έχουν μια συνεργασία”.

Με το σχολείο τι κάνεις, πως τα πας, μην ξεχνάμε ότι ακόμα είσαι μαθητής;
“Κανονικά στην Ελλάδα θα πήγαινα στην δεύτερα λυκείου, στην Αγγλία όμως κάνω τον τελευταίο μου χρόνο στο σχολείο. Το Μάιο το τελειώνω και από του χρόνου ξεκινάω κάτι εντελώς διαφορετικό”.

Πως ήταν τα πράγματα, νέοι συμμαθητές, σχολείο σε άλλη γλώσσα;
“Με τα Αγγλικά δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, μιλούσα σε καλό επίπεδο. Απλά όταν πήγα εκεί κατάλαβα έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μιλούν τη γλώσσα”.

Πας σε ένα σχολείο που πάνε και άλλοι ποδοσφαιριστές;
“Ναι, ναι. Είναι αθλητικό σχολείο το οποίο επίσης έχει μια συνεργασία με την Γουότφορντ και τα παιδιά όλα πάνε εκεί. Και αυτό το έκανε πιο εύκολο. Έχω βέβαια και κάποιους Έλληνες φίλους οι οποίοι πηγαίνουν σχολείο και η προσαρμογή μου ήταν εύκολη”.

Μια μέρα στο Λονδίνο πως κυλάει;
“Εξαρτάται από τη μέρα γιατί είναι μέρες που έχω σχολείο και μέρες που δεν έχω καθώς εκεί έχουμε μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα. Την μέρα που έχω σχολείο θα πάω εκεί από τις 9 έως τις 2. Μετά φεύγουμε, πάμε στο προπονητικό κέντρο, θα φάμε εκεί και μετά θα ξεκινήσουμε την προπόνηση μας.

Στην αρχή ο καθένας κάνει το δικό του πρόγραμμα, άλλοι θεραπείες, άλλοι γυμναστήριο και μετά στις 4 βγαίνουμε όλοι μαζί για προπόνηση. Μέχρι τις 6 και μετά τα παιδιά που είναι στις “οικογένειες” επιστρέφουν σε αυτές με ένα βανάκι της ομάδας και οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι να πάνε σπίτι τους”.

Στις “οικογένειες” αυτές έχετε και εσείς ελεύθερο πρόγραμμα;
“Στις οικογένειες γενικά υπάρχει έλεγχος αλλά έχω μια μεγάλη ελευθερία. Μπορώ να βγαίνω αρκεί να ενημερώνω που θα είμαι και με ποιον θα είμαι”.

Οι γονείς σου έχουν γνωρίσει την “οικογένεια” που σε φιλοξενεί στην Αγγλία;
“Βέβαια, βέβαια. Έχουν έρθει από δυο-τρεις φορές ο καθένας και έχουν μια επικοινωνία αρκετά συχνή μεταξύ τους”.

Εσύ πως νιώθεις εκεί μακριά από την οικογένεια σου στην Ελλάδα;
"Σίγουρα δεν νιώθει όπως ένιωθα στην αρχή. Έχω αρχίσει και συνηθίζω την κατάσταση. Μου αρέσει κιόλας, δεν μπορώ να πω ότι την προτιμώ αλλά μου αρέσει. Δηλαδή περνάω καλά εκεί. Στην Ελλάδα έρχομαι, όχι συχνά, αλλά μια φορά το δίμηνο, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχω χαθεί τελείως”.

Βάζεις πάνω απ' όλα όμως τον σκοπό που έχεις θέσει;
“Ακριβώς, ακριβώς... εννοείται”.

Στην Γουότφορντ υπάρχει κάτι που σου έχουν πει ότι έχουν δει πάνω σου και έχεις καταλάβει ότι ξεχωρίζεις για αυτούς;
"Δεν μου έχουν πει κάτι συγκεκριμένο. Απλώς κατάλαβα από τη πρώτη στιγμή που πήγα ότι τους άρεσα. Ότι έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και αυτό το κατάλαβα και επειδή από τη πρώτη αγωνιστική έως τώρα στην ομάδα μου με χρησιμοποιούν ως βασικό. Κάτι που είναι πολύ καλό για μένα, μου δίνει επιπλέον αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω”.

Σε ποιο πρωτάθλημα μετέχει η ομάδα;
"Στο πρωτάθλημα της Premier League αλλά στη δεύτερη κατηγορία, όχι στην πρώτη, γιατί η Premier League κάνει κάθε τέλος του χρόνου κάποια τεστ στις εγκαταστάσεις της ομάδας και η Γουότφορντ μέχρι και φέτος θα είναι στην δεύτερη κατηγορία. Είναι οι ομάδες που έχουν ένα επίπεδο κάτω στις εγκαταστάσεις. Του χρόνου όμως θα είμαστε στην πρώτη. Υπάρχουν ομάδες στην Premier League που παίζουν στη δεύτερη κατηγορία και ομάδες της Championship που είναι στην πρώτη κατηγορία. Τώρα φτιάχνουμε και ένα κλειστό γήπεδο και από τον Μάιο φανταζόμαστε ότι θα είμαστε στην πρώτη κατηγορία”.

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Πώς τα πάτε με την ομάδα τόσο σε ομαδικό όσο και προσωπικό επίπεδο;
"Η ομάδα βρίσκεται στην 5η θέση σε σύνολο 16 ομάδων. Εγώ έχω παίξει σε όλα τα παιχνίδια εκτός από τέσσερα από της αρχή της σεζόν. Βέβαια δεν έχει σημασία ποιος θα βγει πρώτος στο πρωτάθλημα καθώς δεν κερδίζει κάτι αφού υπάρχουν και τα κριτήρια των εγκαταστάσεων που βάζει η Premier League".

Στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζεστε τα ματς που κρίνονται περισσότερο, στην ποιότητα, τη δύναμη, την τεχνική;
"Νομίζω πιο πολύ στη δύναμη. Είναι ένα πρωτάθλημα πολύ γρήγορο, με αρκετά δυνατά κορμιά, γρήγορους παίκτες. Νομίζω πως η ταχυδύναμη χαρακτηρίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο".

Ποια η άποψή σου για την απόδοσή σου;
"Θεωρώ πως σε κάποια παιχνίδια έχω δείξει κάποια καλά μου στοιχεία. Όπως στο ματς με την Τσέλσι που είχαμε χάσει 2-0, ένα παιχνίδι φιλικό που είχαμε κάνει με τη Ρόζενμποργκ που τα είχα πάει καλά αλλά θεωρώ ότι έχω αρκετά να δείξω ακόμα. Το καλό είναι πως με εμπιστεύονται και με έχουν νούμερο ένα".

Φαντάζομαι λειτουργείτε στο πρότυπο μιας επαγγελματικής ομάδας. Μετά από κάθε ματς υπάρχει ανάλυση των αγώνων, βίντεο;
"Πάντα. Κάθε Δευτέρα πρωί όχι μόνο κάνουμε ανάλυση με την ομάδα, αλλά πρέπει ο καθένας να παίρνει τα προσωπικά του κλιπ να τα στέλνει στον προπονητή, να του λέει τα λάθη του και τι πρέπει να διορθώσει".

Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο δεν είχατε στον Παναθηναϊκό αλλά γενικότερα δεν υπάρχει σε καμία ακαδημία στην Ελλάδα;
"Στον Παναθηναϊκό κάναμε πάντα ανάλυση του παιχνιδιού αλλά ναι αυτό με τα κλιπ τα ατομικά δεν το είχαμε. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά".

Έχεις αισθανθεί το διάστημα που είσαι στην Γουόφορντ ότι είσαι σαν επαγγελματίας;
"Ναι, γιατί ο τρόπος που δουλεύουν είναι επαγγελματικός. Ο τρόπος που συμπεριφέρονται. Η Κ18 με την πρώτη ομάδα είναι ένα ουσιαστικά. Τα παιδιά έχουν τα νούμερα τους, είναι η συνέχεια της πρώτης ομάδας"

Πέρα από τις διαφορές που έχεις δει σε επίπεδο εγκαταστάσεων, γηπέδων, έχεις δει διαφορά σε... ταλέντο;
"Όχι, να σας πω την αλήθεια όχι. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός στην ηλικία μου είναι ένα γκρουπ με πάρα πολύ ταλέντο. Δεν θεωρώ ότι το ταλέντο που έχουν τα παιδιά στον Παναθηναϊκό το έχουν τα παιδιά στην Αγγλία. Απλά είναι διαφορετικός ο τρόπος και η νοοτροπία με την οποία δουλεύουν. Δεν μπορώ να πω ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά και στον Παναθηναϊκό αλλά σαν σύνολο δουλεύουν καλύτερα στην Γουότφορντ. Ενώ υπάρχει το ταλέντο στην Ελλάδα, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, όπως βλέπω και από την Εθνική ομάδα. Απλά στην Αγγλία υπάρχει διαφορετική νοοτροπία".

Υπάρχει ένας παίκτης που έχεις ξεχωρίσει στην ομάδα σου και είσαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια θα κάνει καριέρα;
"Ναι ο Λούις Γκόρντον. Είναι γεννημένος το 2001, παίζει ως αριστερό μπακ, έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι. Είναι και καλός μου φίλος και πιστεύω ότι θα απασχολήσει αρκετό κόσμο στο μέλλον".

Στην Γουότφορντ είναι κάτι που σου έχει κάνει εντύπωση αυτό το πρώτο εξάμηνο;
"Το πόσο κοντά είναι οι παίκτες της πρώτης ομάδας με τα παιδιά της ακαδημίας και επίσης πόσο κοντά είναι και οι προπονητές της πρώτης ομάδας με εμάς".

"Εκμεταλλεύομαι κάθε συμβουλή του Καρνέζη"

Είχες την τύχη δυο μήνες μετά τη μεταγραφή σου να σε ακολουθήσει και ένας ακόμη Έλληνας, επίσης γκολκίπερ. Ο Ορέστης Καρνέζης. Πως είναι η σχέση σου μαζί του;
"Η σύμπτωση ήταν όντως τρομερή. Με τον Ορέστη έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση. Με βοηθάει από το να μου δίνει γάντια και παπούτσια μέχρι να μου δίνει συμβουλές, να πηγαίνουμε βόλτες. Τον Ορέστη τον είχα προλάβει λίγο και στον Παναθηναϊκό αλλά τότε ήμουν μικρός. Οπότε ναι αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλή σχέση και έχουμε και έναν κοινό φίλο και προπονητή, τον Παναγιώτη Αγριογιάννη, που μας έχει βοηθήσει και τους δυο αρκετά. Είναι όμορφο να είμαστε μαζί".

Ποια είναι η συμβουλή που σου έχει δώσει ο Καρνέζης;
"Τίποτα δεν τελειώνει σε ένα λάθος, καμία καριέρα δεν μπορεί να τελειώσει σε ένα λάθος ή επειδή ο κόσμος κριτικάρει άσχημα. Εσύ δουλεύεις για τον εαυτό σου, την οικογένεια σου και αυτούς που σε πιστεύουν και άμα όντως το αξίζεις θα το καταφέρεις. Ο Ορέστης άλλωστε είναι ένα παιδί που τον έχει κριτικάρει ο κόσμος και για τα λάθη που έχει κάνει και για την πορεία του αλλά έχει δείξει πως με τη δουλειά, την αφοσίωση και το πείσμα που είχε, κατάφερε να είναι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Να μην παίζει αλλά είμαι σίγουρος πως θα παίξει".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Πως ήταν ο Καρνέζης μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από την Κροατία;
"Δεν θεωρώ ότι άλλαξε κάτι στη ψυχολογία του. Άλλωστε είναι ένα παιδί που έχει συνηθίσει πλέον σε αυτά. Θεωρώ ότι το ματς με την Κροατία είναι λίγο σε σχέση με όσα έχει περάσει στο παρελθόν. Εγώ τον θαυμάζω για την ψυχραιμία του και για το πως αντιμετωπίζει το λάθος. Τον έχω πρότυπο σε πολλά πράγματα αλλά κυρίως σε αυτό".

Έχεις πάρει μέρος σε καμία προπόνηση της πρώτης ομάδας;
"Υπήρχε μια πιθανότητα να πάρω όταν ήταν το διάλειμμα για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων αλλά τελικά δεν πήγα. Ελπίζω μέχρι το τέλος της χρονιάς να κάνω κάποια προπόνηση".

Στην Γουότφορντ βρίσκονται δυο ακόμα άνθρωποι που έχουν σχέση με την Ελλάδα. Ο Μάρκο Σίλβα και ο συνεργάτης του, Αντώνης Λεομονάκης. Με τον κ. Σίλβα έχετε μιλήσει καθόλου για την παρουσία του και το πέρασμα του από την Ελλάδα;
"Ναι έχουμε μιλήσει αλλά όχι για τη παρουσία του στην Ελλάδα. Εκείνος με ρωτούσε τι κάνω και πως τα πάω στις προπονήσεις της Γουότφορντ. Έχουμε και κάποιους κοινούς γνωστούς από την Ελλάδα και θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να μιλάει με όλα τα παιδιά και έχει καλή σχέση με όλους τους παίκτες".

Η σχέση σου με τον κ. Λεμονάκη;
"Τον κ. Λεμονάκη τύχαινε να τον γνωρίζω πριν ακόμα πάω στην Γουότφορντ. Ήμασταν στην ίδια πτήση για Αγγλία και με αυτόν μιλάω αρκετά. Έχει και ένα παιδί κοντά στην ηλικία μου, οπότε είμαστε πολύ κοντά και με τον κ. Λεμονάκη".

Επίσης στην Γουότφορντ παίζει και ένας ακόμα παίκτης που έχει περάσει από την Ελλάδα, ο Χολέμπας, είναι τόσο "τρελός" όσο πιστεύουμε εδώ στην Ελλάδα;
"Όχι, νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικά όσα λέγονται. Ο Χολέμπας είναι ένα πολύ καλό παιδί το οποίο όμως δεν μιλάει τόσο πολύ όσο ο Καρνέζης. Δεν θέλει βέβαια να μιλάει πολύ και την γλώσσα μας. Θεωρώ ότι λέγονται πολλά για αυτόν χωρίς να ισχύουν. Είναι καλό παιδί αλλά έχει διαφορετικό χαρακτήρα, ίσως λίγο πιο αντιδραστικό μερικές φορές".

Τι κοιτάς εσύ στις προπονήσεις του Καρνέζη ώστε να "κλέβεις" απ' αυτόν;
"Τα πάντα. Όπως είπα και πριν για μένα ο Καρνέζης είναι το πρότυπο του τερματοφύλακα σε όλα. Πρώτα σαν άνθρωπος και μετά σαν τερματοφύλακας. Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Προσπαθώ όχι να τον αντιγράφω αλλά να κινούμαι στα ίδια βήματα με εκείνον. Γιατί έχει δείξει πως και ταλέντο είχε, απλά ξεκίνησε άτυχα. Εγώ είχα την τύχη να πάω στην ομάδα που αυτός ήρθε στα 30 ενώ είμαι 16. Κοιτάω να το εκμεταλλευτώ αυτό και όσο μπορώ να τον ακούω σε όσα με συμβουλεύει και προχωράμε μαζί. Μακάρι κάποια στιγμή να είμαστε δίδυμο γκολκίπερ μαζί".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

"Τον Ιανουάριο θα υπογράψω συμβόλαιο έως το 2020"

Το μέλλον σου το βλέπεις στην Γουότφορντ ή κοιτάς όσο είσαι εκεί να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς και βλέπουμε;
"Σίγουρα το μέλλον μου το βλέπω στην Γουότφορντ. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι να υπογράψω και επέκταση συμβολαίου τον Γενάρη για άλλα δυο χρόνια. Οπότε τουλάχιστον μέχρι το 2020 θα είμαι εκεί. Το μέλλον μου το βλέπω όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν σου κρύβω όμως ότι θα ήθελα να παίξω σε έναν υγιή Παναθηναϊκό. Αυτό είναι ένα μεγάλο μου όνειρο, να παίξω σε έναν δυνατό Παναθηναϊκό αλλά σίγουρα θέλω να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο".

Αυτό το συμβόλαιο που θα υπογράψεις τώρα είναι μέχρι να γίνεις 18 ώστε να μπορέσεις μετά να υπογράψεις για ακόμα περισσότερα χρόνια ή είναι επαγγελματικό;
"Μέχρι τα 18,5, έως το καλοκαίρι του 2020. Τώρα είμαι σαν ένα παιδί που έχω πάει εκεί με υποτροφία αλλά τον Γενάρη ουσιαστικά θα υπογράψω επαγγελματικό συμβόλαιο".

Άρα ήδη έκανες το πρώτο βήμα;
"Ναι θεωρώ πως ναι, πως βαδίζω σε καλό δρόμο".

Έχουν γίνει και σε άλλα παιδιά από την ομάδα σου ανάλογες προτάσεις;
"Ναι στα περισσότερα. Από την ηλικία μου από το γκρουπ μου από τα 22 παιδιά θα υπογράψουμε αυτό το συμβόλαιο τα έξι. Είναι και παιδιά μεγαλύτερα του 2000 και του 2001 που ήδη έχουν υπογράψει ανάλογο συμβόλαιο".

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, θα έπαιρνες ξανά την ίδια απόφαση;
"Ναι δεν θα το άλλαζα με τίποτα".

"Τυχερός στην ατυχία του ο Παναθηναϊκός, που έχει μια τόσο δυνατή ακαδημία"

Παρότι γνωρίζεις ότι και εδώ στην Ελλάδα μπορεί να είχες γίνει επαγγελματίας στον Παναθηναϊκό. Γιατί πριν είκοσι μέρες επτά παιδιά, πρώην συμπαίκτες σου, υπέγραψαν συμβόλαιο;
"Χαίρομαι πολύ για το κάθε παιδί ξεχωριστά που υπέγραψε συμβόλαιο γιατί έχω πάρα πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. Μιλάω μαζί τους, προπονούμαι μαζί τους το διάστημα που βρίσκομαι εδώ. Σίγουρα για μένα ένα επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ελλάδα δεν θα μου έλεγε κάτι. Μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύω στην Αγγλία και δεν νομίζω ότι θα το άλλαζα με τίποτα. Και πάλι παρά τον σεβασμό και την αγάπη που έχω για τον Παναθηναϊκό. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό".

Την κίνηση του Παναθηναϊκού να "δέσει" κάποιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές πως την είδες;
"Δεν έχω συγκεκριμένη άποψη πάνω στο θέμα. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως όλα τα παιδιά είναι αρκετά ταλαντούχα. Είναι πολύ καλά παιδιά, απίστευτοι ποδοσφαιριστές και το άξιζαν με το παραπάνω. Και ίσως όχι μόνο αυτοί αλλά και άλλα παιδιά που ακολουθούν. Υπάρχει βέβαια χρόνος και για τους υπόλοιπους".

Θεωρείς ότι κάποια από τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό και σε επίπεδο πρώτης ομάδας, καθώς η ομάδα μπορεί να βρεθεί στην ανάγκη να στηριχθεί σε αυτούς;
"Ναι και ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός πάνω στην ατυχία του που έχει μια τόσο δυνατή ακαδημία, τόσα ταλαντούχα παιδιά που μπορούν να τον βοηθήσουν".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Πιστεύεις ότι τα παιδιά που βρίσκονται στην Κ20 και την Κ17 είναι από τα πλέον ταλαντούχα τα χρόνια που βρίσκεσαι στην ακαδημία;
"Δεν μπορώ να μιλήσω τόσο για την Κ20 γιατί δεν έχω τόσο καλή άποψη αλλά για την Κ17 που ήμουν πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή φουρνιά".

Τώρα που είσαι στην Αγγλία παρακολουθείς τι γίνεται στην Super League;
"Ναι παρακολουθώ και μιλάω συνέχεια με τα παιδιά του Παναθηναϊκού, με παιδιά από τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο και την ΑΕΚ όπου έχω φίλους. Ρωτάω πως πάνε και όσο μπορώ βλέπω κάποια βίντεο".

Σε επίπεδο ακαδημιών ο Παναθηναϊκός έχει τρεις ομάδες αήττητες στα πρωταθλήματά τους, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει;
"Δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Ναι μεν έχουν γίνει κάποιες μεταγραφές, ιδίως στην Κ17 αλλά φαίνεται η δουλειά του κ. Φύσσα και όλων των ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στην ακαδημία. Η αφοσίωση και ο ζήλος με τον οποίο δουλεύουν".

Οι πρώην συμπαίκτες σου από την Κ17 στις συζητήσεις που κάνετε σου έχουν δώσει να καταλάβεις ότι τα προβλήματα της πρώτης ομάδας έχουν αγγίξει και την ακαδημία;
"Αυτή τη περίοδο κάνω προπονήσεις με τον Παναθηναϊκό και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό. Θεωρώ ότι η ακαδημία του Παναθηναϊκού με την πρώτη ομάδα είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η ακαδημία δεν κοιτάει τα προβλήματα ούτε τίποτα. Κοιτάει να παίζει για τον Παναθηναϊκό, να παίρνει αποτελέσματα και να νικάει. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες αλλά οι προπονητές αρχικά και εν συνεχεία τα παιδιά τις ξεπερνούν και δίνουν το καλύτερο τους εαυτό".

Έχεις δουλέψει με πολλούς προπονητές τερματοφυλάκων στην ακαδημία του Παναθηναϊκού, έχεις πάρει από τον καθένα κάτι για να θυμάσαι στη συνέχεια της καριέρας σου;
"Βέβαια γιατί θεωρώ ότι οι προπονητές με τους οποίους έχω δουλέψει ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο. Να ξεκινήσω από τον κ. Παντέλη με τον οποίο δούλεψα πριν πάω στον Παναθηναϊκό και είναι ο άνθρωπος ο οποίος με πήγε στον Παναθηναϊκό και χρωστάω πάρα πολλά. Εν συνεχεία τον κ. Λάππα με τον οποίο δούλεψα όταν πήγα στον Παναθηναϊκό, τον κ. Μπαρτζώκα, τον κ. Γκαλίνοβιτς και φυσικά τον κ. Αγριογιάννη ο οποίος για μένα είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος, ένας πολύ καλός προπονητής και ο οποίος έχει αναδείξει τόσους παίκτες".

Είναι επιβράβευση της προπονητικής του καριέρας ότι τώρα πήγε ξανά σε έναν μεγάλο σύλλογο;
"Γενικώς η καριέρα του κ. Αγριογιάννη δείχνει πόσο καλός προπονητής τερματοφυλάκων είναι και το πόσο βοηθάει τον κάθε γκολκίπερ. Ας ξεκινήσουμε από τον Καρνέζη που τον πήρε από ένα μεγάλο λάθος και τον ανέστησε στην ουσία. Τον Λουκ Στιλ που πήρε διαφορετικό στον Παναθηναϊκό και έφυγε διαφορετικός. Όλους, όλους. Για τον κ. Αγριογιάννη μπορώ να μιλάω πολλές ώρες".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Αναφέρθηκες πριν στον κ. Παντέλη, που ήταν ο πρώτος σου προπονητής. Εσύ πού ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;
"Εγώ ξεκίνησα στην Βουλιαγμένη και μετά πήγα στον Φοίβο Βάρης. Ξεκίνησα ένα εξάμηνο να παίζω ως επιθετικός, μετά καθιερώθηκα ως γκολκίπερ. Γνώρισα τον κ. Παντέλη, δούλεψα μαζί του γύρω στα τρία χρόνια και ήταν ο άνθρωπος που μου έμαθε τι πρέπει να κάνει ένας γκολκίπερ και δεν τον ξεχνάω. Πάντα θα οφείλω κάτι σε αυτόν".

Στον Παναθηναϊκό πώς είχε τύχει να δοκιμαστείς;
"Ο κ. Παντέλης ήξερε κάποιους ανθρώπους στον Παναθηναϊκό, μίλησε μαζί τους, αλλά δεν κατάφερε να κάνει τίποτα παραπάνω από το να τους πείσει να πάω για ένα δοκιμαστικό. Πήγα και από την πρώτη μέρα τους έπεισα και ενσωματώθηκα. Ο κ. Λάππας ήταν αυτός που με είδε και είπε το ναι. Θα πρέπει να σημειώσω ότι ο Παναθηναϊκός έχει πιστέψει σε μένα γιατί όταν πήγα τον πρώτο χρόνο είχα και κάποια προβλήματα με τη συγκέντρωση μου.

Δεν ήταν σίγουρο αν θα μείνω μετά την πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Λάππα και τη κ. Ψυχουντάκη που ήταν τότε στην ομάδα ήταν εκείνοι που πίστεψαν σε μένα και είπαν το 'ναι' ώστε να μου δώσουν άλλη μια ευκαιρία για ένα ακόμα εξάμηνο ώστε να δουν αν αξίζω να παραμείνω. Έκανα διάφορες εργοθεραπείες για να βελτιώσω το πρόβλημα συγκέντρωσης που είχα, τα κατάφερα και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πιστέψει σε μένα τότε δεν θα ήμουν ούτε στον Παναθηναϊκό, ούτε στην Γουότφορντ".

Ίσως μέσα από την ακαδημία του και των παιδιών της ο Παναθηναϊκός μπορέσει να αναγεννηθεί;
"Ναι το πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν παιδιά και πολλά που θα μπορούσαν με μια μεταγραφή στο εξωτερικό να βοηθήσουν την ομάδα".

"Μπορούμε να φτάσουμε στη τελική φάση, μακάρι να κληθώ"

Ας ανοίξουμε το κεφάλαιο της Εθνικής Παίδων, της οποίας είσαι μέλος. Η ομάδα έχει προκριθεί στην Elite Round που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, σε έναν δύσκολο όμιλο, ποια είναι η άποψη σου;
"Η κλήρωση είναι δύσκολη. Οι ομάδες με τις οποίες έχουμε κληρωθεί είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Η Εθνική όμως έχει δείξει και στα προκριματικά στην Σερβία και σε άλλα τουρνουά και σε φιλικά που έχει δώσει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Δεν της λείπει τίποτα. Τα παιδιά είναι όλα αρκετά καλοί παίκτες και μπορούν να κοιτάξουν κατάματα και την Γερμανία και τη Νορβηγία και τη Σκοτία και όποια ομάδα είναι στο διάβα τους".

Έχεις υπάρξει μέλος της Εθνικής, θα ήθελες να βρεθείς και εσύ στην Elite Round;
"Μακάρι. Στις δυο προηγούμενες κλήσεις δεν ήμουν αλλά το ελπίζω. Αν και εγώ δουλέψω καλά και δουν οι ομοσπονδιακοί ότι αξίζω μια θέση, να κληθώ. Για μένα θα είναι τιμή μου".

Το ότι δεν βρέθηκες στις δυο τελευταίες κλήσεις μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν εκεί που είσαι τα παιχνίδια σου;
"Κατά τα ψέματα με την Εθνική ομάδα είχε δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση μεταξύ εμένα και των ομοσπονδιακών τεχνικών η οποία θέλω να πιστεύω ότι έχει λυθεί. Από δικό μου λάθος είχε γίνει αυτή η παρεξήγηση. Θέλω να πιστεύω ότι έχει λυθεί, ότι έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα και πλέον κοιτάνε μόνο το αγωνιστικό κομμάτι για να με καλέσουν. Δεν θα ήθελα να πω παραπάνω, πέρα ότι για μένα το θέμα έχει τελειώσει".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Μπορεί να φτάσει μέχρι την τελική φάση η Εθνική;
"Ναι, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Έχει και το ταλέντο και την ποιότητα και φυσικά και το προπονητικό τιμ σταφ για να το κάνει".

Στην Σερβία είχε πολύ καλή παρουσία, τα είδες τα παιχνίδια;
"Ναι, φυσικά όλα τα είδα. Και όταν είμαι στις κλήσεις και όταν δεν είμαι παρακολουθώ όλα τα ματς γιατί τα παιδιά είναι συμπαίκτες μου, μετά φίλοι μου και έχω πολύ καλή σχέση".

Στην Εθνική παίζει ένας ακόμα καλός γκολκίπερ, ο Μανδάς από τον Ατρόμητο ο οποίος είναι και επαγγελματίας και μάλιστα έκανε και το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Για τον Μανδά όλοι λένε αρκετά καλά λόγια, ποια είναι η άποψη σου;
"Ο Χρήστος είναι πρώτα φίλος μου. Ήμασταν μαζί από τις μεικτές το 2014, μετά στην περιφέρεια και παίξαμε και συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα. Για μένα ο Χρήστος είναι ένα πολύ καλό παιδί, ταπεινός, εξαιρετικός χαρακτήρας και ό,τι έχει καταφέρει το έχει καταφέρει με το σπαθί του. Τον πιστεύω πάρα πολύ και θεωρώ ότι στη συνέχεια θα δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα".

"Υπάρχει ποδοσφαιρική παιδεία στην Αγγλία"

Εκτός αγωνιστικών χώρων και εκτός της ακαδημίας της Γουότφορντ τι σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στην Αγγλία; Τα γήπεδα; η ατμόσφαιρα;
"Ότι υπάρχει ποδοσφαιρική παιδεία όχι μόνο στους ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα αλλά και από τους απλούς φιλάθλους. Ο μόνος λόγος που πάνε στο γήπεδο είναι για να περάσουν όμορφα και να δουν την ομάδα που αγαπάνε. Τίποτα άλλο, ούτε να δημιουργήσουν πρόβλημα, ούτε τίποτα".

Σε πόσα γήπεδα έχεις βρεθεί έως τώρα στην Αγγλία; Ποιο σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;
"Έχω πάει σε πολλά αλλά το Γουέμπλεϊ θεωρώ πως είναι το καλύτερο. Είχα πάει στο Κομιούνιτι Σιλντ τον Αύγουστο όπου έπαιξε η Τσέλσι με την Άρσεναλ. Τρομερή ατμόσφαιρα. Αλλά και στην Γουότφορντ την πρώτη ομάδα πάω κάθε εβδομάδα".

Έχεις συναντήσει όλο αυτό το διάστημα κάποιον παίκτη που σου έκανε εντύπωση;
"Ναι τον Χάρτ. Για μένα από τότε που ήμουν μικρό παιδί έβλεπα την Μάντσεστερ Σίτι και τον Χαρτ και ήθελα να τον συναντήσω. Και όχι μόνο τον συνάντησα αλλά μου έδωσε και τα γάντια του. Για μένα ήταν μια κορυφαία στιγμή".

Ο 16χρονος Έλληνας που θα γίνει επαγγελματίας στην Premier League

Ποιον γκολκίπερ θαυμάζεις;
"Τον Νόιερ. Έχει ότι χρειάζεται ένας γκολκίπερ το 2017 για να παίξει ποδόσφαιρο".

Όχι ο Μπουφόν;
"Ο Μπουφόν πάντα μου άρεσε και τον θαύμαζα αλλά θεωρώ ότι ο Νόιερ έχει το κάτι παραπάνω που δεν το έχει κανένας".

Κλείνοντας, ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου όνειρο;
"Να παίξω όσο πιο ψηλά γίνεται. Να αγωνιστώ σε μια ομάδα της Premier League, να γίνω ξανά μέλος της εθνικής ομάδας και των μικρών Εθνικών και ίσως στο μέλλον να μπορέσω να παίξω ξανά στον Παναθηναϊκό. Σε έναν υγιή Παναθηναϊκό".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ