ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Το πρώτο ταξίδι του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε, δίχως μετάλλιο. Κάτι που του δίνει μεγαλύτερο κίνητρο για το επόμενο καλοκαίρι, όπως δήλωσε στο Sport24.gr. Τι είπε για την Εθνική ομάδα, το ΝΒΑ και τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων πριν από ένα μήνα. Κι όμως μέσα σε τριάντα ημέρες κατάφερε να κερδίσει την αγάπη -μα πάνω απ όλα- τον σεβασμό όλων στη χώρα μας. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήρθε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ΗΠΑ, για να ενισχύσει την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κρήτης. Κι απέδειξε πως είναι δικαιολογημένα όσα καλά ακούγονται γι αυτόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Ο ομογενής γκαρντ μίλησε στο Sport24.gr για τις εμπειρίες που συνέλεξε τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα, το "μάθημα" του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αλλά και το recruiting που έκανε στην Κρήτη. Ναι, μέσα σε όλα εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον Γιώργο Παπαγιάννη (τον rim protector, όπως τον χαρακτήρισε) στο Oregon. Κυρίες και κύριοι, ο Τάιλερ Ντόρσει.

"Αγάπησα την Αθήνα από την πρώτη στιγμή"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

επισκέφτηκα την Ακρόπολη", για να εμβαθύνει σε πιο ουσιαστικά κομμάτια. Όπως το γεγονός πως " η Αθήνα είναι πολύ όμορφη πόλη. Την αγάπησα από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ. Στην Κρήτη δεν είχαμε βέβαια την ευκαιρία να δούμε πολλά πράγματα, λόγω των αγώνων και των προπονήσεων. Αυτό που... γνώρισα για τα καλά πάντως είναι η αγάπη του κόσμου. Δεν το περίμενα να σου πω την αλήθεια. Ήταν ένα μικρό σοκ για μένα το πως μας υποστήριζαν. Δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω".

Δεν τον τρόμαξε όμως όλο αυτό, ότι ξαφνικά βρέθηκε σε μία άγνωστη χώρα δίχως κάποιον "δικό του". Αντίθετα έχει να το λέει πως " είναι υπέροχο που βρέθηκα εδώ. Ήθελα πολύ καιρό τώρα να κάνω αυτό το ταξίδι. Από εδώ και πέρα, θα ξανάρθω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία. Θέλω να γυρίσω".

Τι κέρδισε τον τελευταίο μήνα; " Προετοιμάστηκα για το επαγγελματικό μπάσκετ, από το πως αντιμετωπίζαμε όλη αυτή τη διαδικασία. Από τις προπονήσεις μέχρι το γεύμα και από την προετοιμασία μέχρι τους αγώνες", ανέφερε για να σχολιάσει πως " όλο αυτό βέβαια θα με βοηθήσει πολύ και για το Oregon. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Αυτός ο μήνας που πέρασε ήταν αρκετά "βαρύς" βέβαια, αλλά νιώθω ότι προετοιμάστηκα κατάλληλα για αυτό που έρχεται, φυσικά αναφέρομαι στο Oregon".

"Γιώργο, έλα στο Oregon"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Ποιο είναι το πρόγραμμά σου από εδώ και πέρα;

" Τώρα θα γυρίσω σπίτι, να ξεκουραστώ για μία εβδομάδα και μετά θα πάω απευθείας στο Oregon. Έχω το summer school και μετά κάποια ταξίδια με την ομάδα στην Ευρώπη. Για αρχή θα παίξουμε στη Βαρκελώνη. Θα κάνουμε εντατικές προπονήσεις για να είμαστε έτοιμοι για το NCAA".

Κι οι στόχοι με το Oregon;

" Νομίζω πως θα είμαστε πολύ καλή ομάδα. Αν μάλιστα αποκτήσουμε τον Γιώργο (Παπαγιάννη), τότε πιστεύω πως θα είμαστε πραγματικά πολύ δυνατοί. Είναι εξαιρετικός παίκτης και μπορεί να μας βοηθήσει να παρουσιάσουμε κάτι εντυπωσιακό. Προέχει βέβαια να μάθει ο ένας τον άλλον και να "δέσουμε" ως ομάδα".

Αυτό σημαίνει πως προσπάθησες να τον πείσεις να έρθει μαζί σου στο κολέγιο;

" Φυσικά έκανα και λίγο... recruiting. Μιλήσαμε κάποιες φορές για το Oregon, του είπα να έρθει μαζί μου. Δεν ξέρει βέβαια ακόμη τι θα κάνει. Ελπίζω να τον έχω μαζί μου τη νέα χρονιά".

Άρα να υποθέσω πως εφόσον φύγει από τον Παναθηναϊκό για το Oregon θα ξέρουμε ποιον να "κατηγορήσουμε".

(γελάει) " Κάπως έτσι".

Πόσο διαφορετικό είναι το μπάσκετ που έμαθες στις ΗΠΑ από αυτό που είδες στην Ελλάδα;

" Είναι πολύ πιο οργανωμένο εδώ. Πάει πολύ στη λεπτομέρεια, σε μικρά πράγματα μέσα στον αγώνα. Νομίζω ότι όλο αυτό θα με βοηθήσει. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία και το χάρηκα με την καρδιά μου".

Πως αντιμετώπισες όλη αυτή τη διαδικασία τον τελευταίο μήνα;

" Μέρα με τη μέρα γινόμουν καλύτερος γιατί συνήθιζα τα νέα δεδομένα. Είχα όμως πάντα την ίδια λογική, την ίδια νοοτροπία: να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει".

Εσένα τι σε βοήθησε περισσότερο;

" Ήταν μία καλή ευκαιρία, κάτι που χρειαζόμουν κι εγώ προσωπικά για να ωριμάσω. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω ακριβώς αυτό...".

"Θα τα ξαναπούμε σύντομα"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Αυτό που θέλει να μάθει ο κόσμος είναι αν θα σε ξαναδεί με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

" Αν εμφανιστεί η ευκαιρία, φυσικά θα έρθω. Θα το ήθελα πολύ να γυρίσω το επόμενο καλοκαίρι και σε βάθος χρόνου να παίξω στην Εθνική Ανδρών".

Έχεις σκεφτεί μήπως ακολουθήσεις το παράδειγμα του Νικ Καλάθη;

" Δεν μπορώ να πω, αλλά ελπίζω πως θα καταφέρω κι εγώ κάτι από αυτά που έχει πετύχει. Να παίξω για παράδειγμα στο ΝΒΑ".

Βλέπεις καθόλου τον εαυτό σου να παίζει στην Ελλάδα;

" Θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με το ΝΒΑ. Αν δεν πάνε τα πράγματα όπως θέλω, προφανώς θα σκεφτώ να έρθω στην Ελλάδα για να παίξω μπάσκετ. Προτεραιότητά μου όμως είναι να αγωνιστώ στο ΝΒΑ και να κάνω εκεί καριέρα".

Θεωρείς ότι είναι κέρδος για σένα εν όψει NCAA πως έγινες πιο γνωστός μέσα από το Παγκόσμιο;

" Δεν έχει σημασία αν έχεις μεγάλο όνομα ή όχι. Στο τέλος της ημέρας ο καλός παίκτης ξεχωρίζει. Ελπίζω φέτος να κάνω καλή χρονιά, να κερδίσει η ομάδα πολλά παιχνίδια και να φτάσουμε μακριά στο NCAA. Θέλω πολύ να βοηθήσω το Oregon να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Προφανώς στόχος μας είναι το Final Four. Μόλις τελειώσουν όλα, μετά θα καθίσω με την οικογένειά μου για να δούμε τι θα κάνω".

Στην Κρήτη είχες την ευκαιρία να συναντήσεις τον Σον Μίλερ.

" Δεν είχαμε μεγάλη επαφή. Έχουμε καλές σχέσεις βέβαια, δεν είμαστε τσακωμένοι ή κάτι τέτοιο. Να σου πω και κάτι άλλο; Θα τον ξαναδώ φέτος στην PAC-12. Δεν υπάρχει η λογική της εκδίκησης. Θέλω απλά να κερδίσω όλα τα παιχνίδια με το Oregon, ειδικά απέναντι στους μεγάλους μας αντιπάλους".

"Ανυπομονώ για το Oregon"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Τι περιμένεις από εδώ και πέρα ως μέλος του Oregon;

" Είναι υπέροχο που είμαι... "Duck" πλέον. Θα συνδυάσω τις σπουδές με το μπάσκετ. Δεν βλέπω την ώρα να πιάσω δουλειά και να γνωρίσω τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές. Δεν ξέρω πόσο θα μείνω εκεί βέβαια".

Κάποια reports λένε ότι θα είσαι one and done (σ.σ.: δηλαδή θα παίξει έναν χρόνο στο κολέγιο κι αμέσως θα μεταπηδήσει στο ΝΒΑ).

" Όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα παρουσιαστώ φέτος. Δεν με απασχολεί αυτή την ώρα, να σου πω την αλήθεια. Θέλω να είμαι καλός και να κάνω αυτό που πρέπει. Κι οι scouts του ΝΒΑ θα κρίνουν στην πορεία αν μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα τόσο γρήγορα, ή σε δύο - τρία χρόνια. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι τώρα πάντως".

Ποια η γεύση που σου άφησε το Παγκόσμο;

" Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια, παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Σημασία έχει ότι δώσαμε όλον μας τον εαυτό. Θα επιστρέψουμε την επόμενη χρονιά. Είμαι σίγουρος γι αυτό...".

Πως αντέδρασαν οι δικοί σου όταν έμαθαν ότι θα παίξεις αντίπαλος με τις ΗΠΑ;

μουν ενθουσιασμένος γι αυτό το παιχνίδι. Η μητέρα μου ήταν πολύ χαρούμενη για την ευκαιρία που είχα να παίξω απέναντι στις ΗΠΑ. Ήταν ευτυχισμένη που εκπροσώπησα την Ελλάδα και τον παππού μου φέτος στο Παγκόσμιο. Με εμψύχωνε διαρκώς".

"Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα"

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Πάμε τώρα να μου πεις λίγα λόγια για τους συμπαίκτες σου...

Τολιόπουλος: "Πολύ καλός παίκτης. Μας βοήθησε σημαντικά. Έδωσε ό,τι είχε στο παρκέ και είχε μεγάλη συνεισφορά στην όλη προσπάθεια".

Λούντζης: " Είναι σκληρό παιδί. Πήγαινε επιθετικά στο καλάθι και έβγαζε πολλή ενέργεια σε κάθε αγώνα".

Κώττας: " Είναι πολύ αστείος τύπος. Πάλεψε πολύ στη ρακέτα, ήταν σημαντικός για την ομάδα".

Μήτογλου: " Είναι αυτό που λέμε versatile. Περιμένω να τον αντιμετωπίσω τη νέα χρονιά στο NCAA".

Μουράτος: " Στην αρχή με έπαιζε πολύ σκληρή άμυνα. Αυτό είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό του. Εξαιρετικός γκαρντ".

Σκουλίδας: " Είναι κι αυτός πολύ καλός παίκτης. Έβαλε αρκετά σημαντικά σουτ στη διοργάνωση".

Τσαλμπούρης: " Έχει πολύ ταλέντο. Μπορεί να τραβήξει τους αντίπαλους ψηλούς μακριά από το καλάθι και να σκοράρει".

Μπιλλής: " Δεν σταματούσε ποτέ, μας εμψύχωνε διαρκώς. Έδινε τη σπίθα στην ομάδα".

Σταμάτης: " Πολύ γρήγορος και με ικανότητα να τελειώνει φάσεις μπροστά από τους αντίπαλους ψηλούς".

Παπαγιάννης: " Ήταν "κλειδί" γι αυτή την ομάδα. Κάρφωνε μπάλες, μοίραζε τάπες. Βοήθησε πάρα πολύ".

Χαραλαμπόπουλος: " Τον χρειαζόμασταν πολύ. Έλειψε λόγω του τραυματισμού του. Είναι πολύ δυνατός πνευματικά. Έβαλε τρία πολύ μεγάλα σουτ στον ημιτελικό. Με την Τουρκία υπέφερε από τον πόνο, αλλά δεν τα παράτησε. Ήταν εκεί για εμάς. Είναι πραγματικός ηγέτης".

Άρα; Ποιο θα έλεγες πως μπορεί να είναι το μέλλον τους;

" Νομίζω ότι πολλά από αυτά τα παιδιά μπορούν να σταθούν στο NCAA ή το ΝΒΑ. Έχουν τα προσόντα και το ταλέντο, είναι σκληροί πνευματικά. Έχουν ό,τι χρειάζεται για να κάνουν καριέρα".

Η πιο γνωστή ελληνική λέξη και το δεύτερο επάγγελμα

Ντόρσεϊ: "Θα τα ξαναπούμε το επόμενο καλοκαίρι"

Τι είναι αυτό που θα θυμάσαι πιο έντονα;

" Θα κρατήσω τους ανθρώπους που γνώρισα, τις φιλίες και τις σχέσεις που "έχτισα". Από τους συμπαίκτες μου και τον απλό κόσμο μέχρι τους προπονητές και τους ανθρώπους της ομοσπονδίας που στάθηκαν στο πλευρό μου. Θέλω πολύ να γυρίσω στις ΗΠΑ και να μάθω περισσότερα πράγματα στα ελληνικά για να γυρίσω και να επικοινωνώ καλύτερα. Ήδη έμαθα μία δυο λέξεις, αλλά δεν κάνει να τις πω".

Να υποθέσω πως η πρώτη λέξη που σου έμαθαν τα παιδιά είναι αυτή με τα τρία... άλφα;

(γελάει) " Καλά υποθέτεις. Έμαθα κι άλλες, αλλά εντάξει. Συνήθως μαθαίνεις πρώτα τις "κακές" λέξεις και μετά τις υπόλοιπες".

Ποιος ήταν αυτός που σου τις έμαθε;

" Όλα τα παιδιά. Δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος. Ήθελαν να ξέρω".

Πέραν του μπάσκετ τι άλλο έχει το πρόγραμμα;

" Θα σπουδάσω παράλληλα στο Oregon, διοίκηση και οικονομικά"

Ίσως σε χρειαστούμε δηλαδή και ως οικονομολόγο, εκτός από μπασκετμπολίστα.

(γελάει) " Ποτέ δεν ξέρεις, αν και εγώ θέλω να γίνω επαγγελματίας στο κομμάτι του μπάσκετ".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ