ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντόρσεϊ: "Θα επιστρέψω για την Εθνική Ανδρών"

Ντόρσεϊ: "Θα επιστρέψω για την Εθνική Ανδρών"

Όχι μόνο θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να το κάνει για λογαριασμό της Εθνικής Ανδρών. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, το παιδί-θαύμα του κολεγιακού μπάσκετ, αποκαλύπτεται σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Sport24.gr

Αποστολή, Γιουτζίν: Νίκος Παπαϊωάννου

Μπήκε στη ζωή μας το περασμένο καλοκαίρι, όταν πήρε το Ελληνικό διαβατήριο (σ.σ είναι η μητέρα του, Σάμια, Ελληνίδα) κι έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 στην Κρήτη. Εκεί, ερχόμενος από τον πάγκο, ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής.

Ο 20χρονος γκαρντ, συνεχίζει το ίδιο εντυπωσιακά στην πρώτη του σεζόν στον κολέγιο του Όρεγκον, το οποίο το έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Ο Ντόρσεϊ, είναι εντυπωσιακός και οδηγεί τους Ντακς στο σκοράρισμα, με 15.3 πόντους, ξεκινώντας βασικός με μ.ο συμμετοχής 30 λεπτά ανά αγώνα! Ταυτόχρονα «κατεβάζει» 4 ριμπάουντ και μοιράζει άλλες τόσες ασίστ.

Το εντυπωσιακό όμως, είναι το δέσιμό του με την Ελλάδα, την πατρίδα του παππού του και της μητέρας του. Τη δικιά του πατρίδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντόρσεϊ, έχει διακοσμήσει το δωμάτιό του, στη φοιτητική εστία με την Ελληνική σημαία και φυσικά φροντίζει να γνωστοποιεί στους πάντες τις ρίζες του.

Ακόμα και στο Media Guide του κολεγίου του Ορεγκον, αναφέρεται η Ελληνική του πλευρά και φυσικά τα πεπραγμένα του στο Παγκόσμιο της Κρήτης.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Τάιλερ, θέλει μία ευκαιρία για να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Εθνικής ανδρών, για το προολυμπιακό τουρνουά, το ερχόμενο καλοκαίρι. Στη διάρκεια της συνέντευξης μίλησε για τις αναμνήσεις του από την Ελλάδα, την περηφάνεια του για την πορεία του Κώστα Μήτογλου στο Wake Forest, αλλά και την απογοήτευσή του, που ο Γιώργος Παπαγιάννης, δεν ήρθε τελικά στο Ορεγκον.

Tyler θα σε πάω λίγο πίσω στο καλοκαίρι. Σκέφτεσαι ακόμα τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι;

Είναι για μένα μία σπουδαία ανάμνηση αυτό που συνέβη του καλοκαίρι. Μία τρομερή εμπειρία. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να ξαναβρεθώ με αυτήν την Εθνική ομάδα. Ήταν μία σπουδαία εμπειρία για μένα και θέλω να επιστρέψω (στην Ελλάδα).

Θεωρείς τη συμμετοχή σου στην Εθνική την καθοριστική στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σου; Πώς σε βοήθησε σε αυτό που κάνεις τώρα στο κολέγιο;

Κατ’ αρχήν μου έδωσε την ευκαιρία να προσθέσω αγώνες στο παλμαρέ μου, πριν ξεκινήσω τη σεζόν στο κολλέγιο. Με βοήθησε με πολλαπλούς τρόπους. Ο ευρωπαϊκός τρόπος παιχνιδιού είναι πολύ διαφορετικός και η προσαρμογή που χρειάστηκε το παιχνίδι μου με βοήθησε να είμαι καλά προετοιμασμένος σε κάθε παιχνίδι και ταυτόχρονα συγκεντρωμένος. Ηταν η εμπειρία του να βγαίνω εκεί έξω και απλά να παίζω. Είναι μία ευκαιρία που δεν παρουσιάζεται σε όλους τους παίκτες.

Όσοι παίζουν στις ΗΠΑ, προερχόμενοι από το διεθνές μπάσκετ, κουβαλούν μαζί τους ένα... εξωτικό στοιχείο. Έφερες εδώ στο Όρεγκον, στοιχεία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ;

Ναι σίγουρα. Έφερα μαζί μου έναν τρόπο παιχνιδιού που στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του μπάσκετ. Δηλαδή να προσπαθώ να κάνω το παιχνίδι όσο πιο απλό γίνεται. Όχι πολλές φάσεις στο ένας εναντίον ενός. Το έχω αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι μου, αλλά προσπαθώ να μην κάνω κατάχρηση. Προσπαθώ να συνδυάσω αυτά τα δύο στυλ παιχνιδιού και να έχω ένα ισορροπημένο μείγμα, το οποίο είναι τέλειο για μένα.

Ντόρσεϊ: "Θα επιστρέψω για την Εθνική Ανδρών"

Αυτή τη στιγμή είσαι εδώ και παίζεις στο Ορεγκον, όμως όπως μου έλεγες και γνωρίζεις πολύ καλά, η Εθνική ανδρών θα συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά, στοχεύοντας στη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Το σκέφτεσαι καθόλου;

Ναι το σκέφτομαι. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμαστώ στην Εθνική ανδρών και στη συνέχεια να παίξω στο προολυμπιακό τουρνουά, θα είναι για μένα μία σπουδαία ευκαιρία. Ελπίζω να γίνει πραγματικότητα και να έρθω στην Ελλάδα για την προετοιμασία (της Εθνικής Ανδρών).

Είσαι εδώ στο κολέγιο του Ορεγκον και η ομάδα μέχρι στιγμής είναι αήτητη, εσύ παίζεις πολύ καλά, ξεκινάς βασικός κι έχεις μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι τα φανταζόσουν.

Μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά στη σεζόν. Είμαστε αήττητοι, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε. Μέχρι τώρα όμως «τελειώνουμε» τα παιχνίδια και παίρνουμε τις νίκες. Αυτό μετράει. Νομίζω ότι θα είμαστε αρκετά καλοί, όταν επιστρέψουν οι τραυματίες που έχουμε. Θα είμαστε πλήρεις και θα βρούμε τη χημεία μας, αργότερα στη σεζόν. Τώρα απλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ρολάρουμε και να νικάμε.

Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος για εσάς φέτος;

Να βγούμε πρωταθλητές στην περιφέρεια Pac-12 και να προχωρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται στο τελικό τουρνουά.

Ένας από τους συμπαίκτες σου στην Εθνική, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ήταν κοντά στο να παίξει στο Ορεγκον. Πόσο σε απογοήτευσε το ότι δεν ήρθε τελικά;

Ήταν κάπως απογοητευτικό. Τον είχαμε ανάγκη. Θα ήταν μία σπουδαία ευκαιρία και γι’ αυτόν και για το σχολείο και για την ομάδα, επειδή θα βοηθούσε πολύ. Κρίμα που δεν ήρθε, θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε φέτος.

Ντόρσεϊ: "Θα επιστρέψω για την Εθνική Ανδρών"

Υπάρχει και ο Kώστας Μήτογλου στο Wake Forest που παίζει πολύ καλά και ξέρω πως τον παρακολουθείς. Πόσο σε ενθουσιάζει ότι παίζει στην Αμερική κι άλλος ένας συμπαίκτης σου από την Εθνική;

Είναι πολύ ωραίο που άλλος ένας Έλληνας παίζει καλά και γράφει καλά νούμερα στη στατιστική. Μόλις τους είδα να νικούν το UCLA (σ.σ στο Maui Invitational Tournament) και είχε ένα καλό παιχνίδι. Είναι πολύ ευχάριστο, γιατί έπαιξα μαζί του το καλοκαίρι και απέκτησα πολύ καλή σχέση μαζί του. Είναι σπουδαίο που τον βλέπω να παίζει καλά.

Πού νιώθεις ότι θα πρέπει να βελτιώσεις το παιχνίδι σου;

Πρέπει να αρχίσω να γίνομαι περισσότερο ομιλητικός και να επικοινωνώ με τους συμπαίκτες μου μέσα στο παιχνίδι. Να γίνω καλύτερος χειριστής της μπάλας και πιο σταθερός σουτέρ. Σε κάθε τομέα του παιχνιδιού πρέπει να βελτιωθώ. Λίγο λίγο, σε κάθε παιχνίδι πρέπει να βελτιώνομαι.

Σήμερα αστόχησες σε επτά βολές. Πολύ περίεργο.

Είναι απαράδεκτο. Θα επιστρέψω σε λίγο στο γήπεδο για να σουτάρω μερικές βολές. Είμαι απογοητευμένος από τον εαυτό μου. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Χρειάζεται να γυρίσω για να δουλέψω πάνω σε αυτό. Το παιχνίδι πέρασε, είναι παρελθόν, εκτός από τις χαμένες βολές και τώρα θα πρέπει να προετοιμαστώ για το ματς της Δευτέρας (σ.σ κόντρα στο Φρέσνο Στέητ) . Να σιγουρευτώ ότι αυτό (με τις χαμένες βολές) δεν θα ξανασυμβεί.

Πώς είναι η ζωή στο κολέγιο; Όπως την περίμενες;

Ναι είναι όπως την περίμενα και προσπαθώ να το απολαμβάνω όσο περισσότερο μπορώ.

Ντόρσεϊ: "Θα επιστρέψω για την Εθνική Ανδρών"

Ποια μαθήματα έχεις πάρει στο πρώτο εξάμηνο;

Έχω πάρει Social Business και CYPS, που έχει να κάνει με το να μαθαίνεις πώς να παραμένεις υγιής. Εχει να κάνει με αθλητές και το πώς να βρίσκουν τρόπους να είναι επιτυχημένοι στο κολέγιο.

Τι σου λείπει από τις μέρες σου στην Ελλάδα;

Τους φιλάθλους. Μου λείπουν οι φίλαθλοι. Ηταν σπουδαίοι. Μου λείπει αυτό το περιβάλλον, ήταν κάτι νέο για μένα. Μου λείπει όλη αυτή η κουλτούρα και θέλω να ξαναεπιστρέψω εκεί έξω. Γενικά οι φίλαθλοι στην Κρήτη και στη Αθήνα και όλη η υποστήριξη που είχαμε, είναι κάτι που μου λείπει.

Τι έχεις να πεις σε όλους αυτούς στην Ελλάδα που θα παρακολουθήσουν αυτό το βίντεο;

Θα επιστρέψω (στην Ελλάδα) κι ελπίζω να κληθώ στην Εθνική ανδρών. Περιμένω κι ελπίζω να σας δω όλους και περιμένω υπομονετικά να έρθει το καλοκαίρι.

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ