ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Το Sport24.gr βρέθηκε στο "Ελ. Βενιζέλος" κατά την άφιξη της "Akropolis" και μίλησε με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές αλλά και τον τεχνικό της ομάδας Γιάννη Τσόμπο και τον τεχνικό διευθυντή Γιώργο Γκόκα. Διαβάστε τι είπαν όλοι τους για το σύλλογο που κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία στην Σουηδία.

Την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Αγρίνιο και τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού επέλεξε για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας της η "Akropolis" από την Σουηδία. Η ομάδα που έχει ιδρυθεί από Έλληνες μετανάστες στην Σουηδία και αγωνίζεται στην Γ' Εθνική του σουηδικού πρωταθλήματος θέλει να βάλει τις βάσεις για την άνοδο στη Β' Εθνική εδώ στην Ελλάδα από όπου και οι ρίζες του συλλόγου. Το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 16 Απριλίου με την Ακρόπολις να αντιμετωπίζει εντός έδρας την Λούλεα.

Το φετινό ρόστερ της "Akropolis" αριθμεί αρκετούς Έλληνες καθώς τον Κώστα Σταυροθανασόπουλο που βρίσκεται εκεί από την περσινή σεζόν πλαισιώνουν φέτος και οι Δημήτρης Σιαλμάς, Μάκης Γκέζος, Παύλος Μητρόπουλος και ο νεαρός Δημήτρης Γιάκος που αποκτήθηκαν στην διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.

Όλοι τους παίκτες που αγωνίζονταν σε ομάδες της Super League και που με την εμπειρία τους θέλουν να βοηθήσουν την "Akropolis" να πετύχει ότι δεν κατάφερε πέρυσι αν και έφτασε να διεκδικεί την άνοδο της στα πλέι οφ αλλά τελικά δεν μπόρεσε να ανέβει στην Β' Εθνική.

Το Sport24.gr βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου (26/3) στο "Ελ. Βενιζέλος" κατά την άφιξη της αποστολής της "Akropolis" και συνομίλησε τόσο με προπονητή του συλλόγου Γιάννη Τσόμπο όσο και με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Γιώργο Γκόγκα αλλά και τους Σιαλμά, Μητρόπουλο, Στραυροθανασόπουλο, Γκέζο, Μαλντίν και Γιάκο.

Ο προπονητής του συλλόγου και ο τεχνικός διευθυντής μίλησαν για τους στόχους της ομάδας, το τι περιμένουν από τους Έλληνες παίκτες που ενσωματώθηκαν φέτος στον σύλλογο αλλά και για την έως τώρα προετοιμασία και την παρουσία τους στο Αγρίνιο και τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού όπου έρχονται για τρίτη φορά στην ιστορία τους.

Όσο για τους έξι ποδοσφαιριστές με παρουσίες σε ομάδες της Super League στο μυαλό τους έχουν μόνο την άνοδο στην Β' Εθνική και στάθηκαν τόσο στο πρότζεκτ που τους έχει παρουσιαστεί όσο στο πόσο επαγγελματικά δουλεύει η ομάδα της Ακρόπολις και οι διοικούντες της παρά το γεγονός ότι η ομάδα βρίσκεται στη Γ' Εθνική.

Γιάννης Τσόμπος: "Μια ομάδα που μεγαλώνει"

Επτά χρόνια βρίσκεται στον σύλλογο της "Akropolis" ο τεχνικός της ομάδας Γιάννης Τσόμπος ο οποίος είναι Ελληνοσουηδός έχοντας παίξει τέσσερα χρόνια ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα ενώ τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται στα ηνία του συλλόγου.

Ο νεαρός τεχνικός υποστήριξε ότι η "Akropolis" είναι ένας οργανισμός που μεγαλώνει μέσα από την σκληρή δουλειά. Ο Τσόμπος δεν έβαλε ως αποκλειστικό στόχο την άνοδο καθώς πρώτα απ' όλα θέλει να δει την ομάδα του να παίζει καλό ποδόσφαιρο και εν συνεχεία να έρθει ότι καλύτερο.

Ο προπονητής του συλλόγου αναφέρθηκε και στην παρουσία των Ελλήνων παικτών και το τι περιμένει απ' αυτούς ενώ μίλησε στο Sport24.gr και για την μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας αλλά και την παρουσία της ομάδας στο Αγρίνιο.

Βρίσκεστε σε μια ομάδα με την ονομασία Ακρόπολη τι συναίσθημα προκαλεί αυτό σε εσάς που είστε Ελληνοσουηδός;
“Θεωρώ ότι είναι τιμή για μένα και πολύ μεγάλη ευθύνη που είμαι προπονητής σε μια ομάδα με ελληνικές ρίζες στην Σουηδία. Μια ομάδα που μεγαλώνει. Μια μικρή ομάδα, ένας μικρός οργανισμός που δουλεύουμε σκληρά και προσπαθούμε να τα πάμε καλά”.

Ήσασταν προπονητής και πέρυσι, τι θεωρείτε ότι πήγε στραβά στα πλέι οφ και δεν μπορέσατε να πάρετε την άνοδο στη Β' Εθνική;
“Την περσινή χρονιά ήταν η πρώτη σεζόν που είχαμε ανέβει και για να είμαστε ειλικρινής δεν περιμέναμε να τα πάμε τόσο καλά και να τερματίσουμε τόσο ψηλά. Όπως όμως είχα πει και στους παίκτες μου “Δεν χτίζεις ομάδα μόνο με καλούς παίκτες πρέπει να έχεις μια ομάδα που δουλεύει όλη μαζί”. Και αυτό κάναμε. Το πιο δυνατό μας σημείο ήταν πως ήμασταν ομάδα όλη τη χρονιά και παίζαμε καλά και παλεύαμε ο ένας για τον άλλο”.

Φέτος έχετε πολλούς Έλληνες παίκτες στην ομάδα σε αντίθεση με πέρυσι που είχατε μόνο δυο και φέτος πήρατε και παίκτες με εμπειρία από την Super League;
“Περιμένω πρώτα απ' όλα να προσαρμοστούν γιατί όταν αλλάζεις χώρα υπάρχει μια περίοδο προσαρμογής και εν συνεχεία να μας βοηθήσουν με την εμπειρία που έχουν από υψηλότερα πρωταθλήματα και όπως ξέρετε στην Super League στην Ελλάδα υπάρχει καλή ποιότητα ποδοσφαίρου και ελπίζω να τη φέρουν σε εμάς και να τη βοηθήσουν”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Ποιος είναι ο στόχος της "Akropolis";
“Ο στόχος είναι να είμαστε καλύτεροι απ' ότι πέρυσι όχι μόνο στην τελική βαθμολογία. Φυσικά και θέλουμε να ανεβούμε αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να χτίσουμε την ομάδα από την αρχή γιατί αλλάξαμε πολλούς παίκτες και έχουμε πολλά νέα πρόσωπα. Θέλουμε όμως να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι και να διεκδικήσουμε την άνοδο”.

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα προετοιμασία;
“Όχι γιατί είχαμε πολλούς τραυματισμούς, εννιά ή δέκα τους πρώτους δυο μήνες και δεν έχουμε δουλέψει όπως θα θέλαμε. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν επανέλθει κάποιοι παίκτες και βλέπουμε ότι η ομάδα δουλεύει καλά και παίζει η ομάδα με τον τρόπο που θέλω. Ελπίζω γιατί απομένουν 3,5 εβδομάδες μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος και εύχομαι να είμαστε έτοιμοι”.

Επόμενο στάδιο της προετοιμασίας η παρουσίας σας στην Ελλάδα, πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει αυτό το διάστημα για εσάς;
“Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα να δεθεί και να προετοιμαστεί έχοντας στο μυαλό της μόνο το ποδόσφαιρο και τίποτα άλλο. Να γνωριστούν όλοι οι νέοι παίκτες. Έχουμε έρθει στο Αγρίνιο και στο παρελθόν και ξέρουμε ότι θα έχουμε όλα όσα θέλουμε. Όλα είναι κοντά, είναι επαγγελματικά και είναι πολύ καλό αυτό για εμάς”.

Πως και ήρθατε στο Αγρίνιο, γνωρίζω ότι είχατε συζητήσεις και με τον ΠΑΟΚ αλλά τελικά δεν υπήρξε συμφωνία και έρχεστε στον Παναιτωλικό;
“Έχουμε έρθει και στο παρελθόν και έχουμε έναν άνθρωπο που μένει στην Σουηδία και ήταν στον Παναιτωλικό οπότε έχει κάποιες διασυνδέσεις και έχουμε έρθει και άλλες δυο φορές. Οπότε από τη στιγμή που δεν βρέθηκε λύση με τον ΠΑΟΚ πάμε στο Αγρίνιο επειδή ξέρουμε ότι όλα είναι καλά”.

Πιστεύετε ότι ο στόχος της ανόδου μπορεί να επιτευχθεί;
“Ναι μπορεί να επιτευχθεί αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι Έλληνες παίκτες που έχουν εμπειρία να μας βοηθήσουν και αν μας βοηθήσουν όπως μπορούν και όπως περιμένουμε σίγουρα θα παλέψουμε για την πρώτη θέση”.

Γιώργος Γκόγκας: "Πάντα κοιτάζαμε για παίκτες από την Ελλάδα"

Τεχνικός διευθυντής της ομάδας, όχι με την έννοια που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο με αυτή του τιμ μάνατζερ δεν θα μπορούσε να μην είναι Έλληνας. Το καίριο αυτό πόστο κατέχει εδώ και χρόνια ο Γιώργος Γκόκας ο οποίος παράλληλα με την δουλειά του στην Σουηδία δαπανά αρκετό χρόνο για να ασχολείται με την "Akropolis".

Ο κ. Γκόγκας ο οποίος επίσης έχει αγωνιστεί ως παίκτης στην ομάδα μίλησε στο Sport24.gr για το πως ασχολήθηκε με τον σύλλογο, αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων παικτών στο ρόστερ της ομάδας ενώ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της ανόδου αν η ομάδα "δέσει" μετά τις μεταγραφές που έκανε και συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι.

Ένας ακόμη Έλληνας σε ένα καίριο πόστο σε μια "ελληνική" ομάδα;
“Ναι έτσι είναι τα πράγματα έτσι ακριβώς”.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την "Akropolis";
“Η "Akropolis" υπάρχει από το 1968 στην Σουηδία. Πάντα από την αρχή ιδρύθηκε από Έλληνες στην αρχή τα πρώτα χρόνια τραβούσε περισσότερο τον ελληνισμό και για αυτό και ιδρύθηκε, για τους μετανάστες που είχαν φύγει από την πατρίδα, πήγαν στη Σουηδία να δουλέψουν και κάτι χρειαζόντουσαν να ασχοληθούν και γιατί όχι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αυτές οι εποχές ήταν πριν τη δική μου εποχή.

Εγώ άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο στην ομάδα στα μέσα του 90'. Ήταν φίλοι μου που έπαιζαν εκεί και με προσκάλεσαν και είπα γιατί όχι. Παίζαμε βέβαια σε χαμηλές κατηγορίες, στο τοπικό πρωτάθλημα.

Μετά από κάποια χρόνια στα μέσα του 2004 σκεφτόμασταν τι να κάνουμε τώρα; Κάποιοι παλιοί που έτρεχαν την ομάδα είχαν κουραστεί, ήθελαν να φύγουν μας ρωτούν εμάς που είχαν περάσει λίγο τα χρόνια μας αν θέλουμε να είμαστε στο συμβούλιο, είπαμε 3-4 παιδιά γιατί όχι και από εκεί ξεκίνησε όλο αυτό και έχουν έρθει και τα αποτελέσματα τα τελευταία 12 χρόνια να έχει ανέβει η ομάδα και να βρίσκετε πλέον στην Γ' Εθνική Σουηδίας διεκδικώντας την άνοδο για ακόμα ψηλότερα”.

Φέτος πολύ ισχυρό το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, ήταν επιλογή σας, ήταν πως κάποιοι καλοί παίκτες ήταν ελεύθεροι και θέλατε να τους προσεγγίσετε;
“Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ επειδή συναντάω κόσμο, χορηγούς ήταν πως δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην ομάδα για να σας βοηθήσουμε. Στην Σουηδία οι καλοί παίκτες οι Έλληνες είτε παίζουν στην Α' Εθνική η έχουν πάει και στο εξωτερικό.

Οπότε κοιτάζαμε πάντα προς την Ελλάδα, έτυχε που ήρθε ο Κώστας Σταυροθανασόπουλος και ένα άλλο παιδί ο Γιάννης Σωτήρογλου που μας ήρθε ουρανοκατέβατος στην ουσία. Και μετά γνωρίσαμε τον Μαλντίν και οι μεταγραφές που έγιναν τώρα με τον Σιαλμά, τον Μητρόπουλο, τον Γκέζο είναι μεταγραφές που έγιναν μεταξύ γνωστών.

Είναι παιδιά που ήταν εδώ στην Ελλάδα για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν βρήκαν ομάδα. Και μιλώντας με τα παιδιά είχαν ακούσει θετικά λόγια και αποφάσισαν ότι μπορούν να κάνουν μια επανεκκίνηση στην καριέρα τους”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν στον στόχο που έχετε θέσει που είναι η άνοδος;
“Ο στόχος μας αυτός είναι, φέρνοντας παίκτες με καλό βιογραφικό, να κάνουμε κάτι καλύτερο από πέρυσι. Αλλά στα λόγια είναι εύκολο να το λες αλλά πρέπει να το πετύχουμε κιόλας. Το εξωτερικό δεν είναι πάντα εύκολο. Όταν μένεις στην Ελλάδα γνωρίζεις τα πράγματα, ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει με την οικογένεια σου, τα πάντα.

Στο εξωτερικό είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, είσαι λίγο μόνος σου αν και εμείς τα παιδιά δεν τα αφήνουμε. Προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε όσο γίνεται αλλά δεν παύει να είσαι στο εξωτερικό, σε μια ξένη χώρα. Και για μένα το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να προσαρμοστούν”.

Η "Akropolis" πως κατάφερε και προσέγγισε παιδιά που έχουν αγωνιστεί στην Super League;
“Αυτό που είδαν τα παιδιά είναι ότι το βλέπουν σαν ένα σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Έχουμε μια καλή οργάνωση, υπάρχουν συνθήκες να μπορείς να αποδώσεις και να συγκεντρωθείς στο ποδόσφαιρο και να μην ασχολείσαι με τίποτα άλλο”.

Πως επιλέξατε το Αγρίνιο για την προετοιμασία σας;
“Στο Αγρίνιο έχουμε ξανάρθει, είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε, το 2011 ήταν η τελευταία φορά. Έχουμε κάποιες σχέσεις με τον Παναιτωλικό, όχι τίποτα συνεργασίες αλλά υπάρχει γνωριμία λόγω του ότι και ο πρόεδρος του Παναιτωλικού έκανε στην Σουηδία πριν κάποια χρόνια.

Έχουμε και στην διοίκηση κάποια άτομα που γνωρίζουν και έτσι έχει γίνει όλο αυτό. Το Αγρίνιο το 2011 που είχαμε έρθει οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές και το μόνο δύσκολο είναι η μετάβαση γιατί πρέπει πρώτα να έρθεις στην Αθήνα και από εκεί οδικώς να πάμε στο Αγρίνιο αλλά δεν πειράζει όλα καλά”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"


Από αριστερά προς τα δεξιά οι πέντε Έλληνες που αγωνίζονται στην Ακρόπολις, Δημήτρης Γιάκος, Κώστας Σταυροθανασόπουλος, Παύλος Μητρόπουλος, Δημήτρης Σιαλμάς και Μάκης Γκέζος.

Δημήτρης Σιαλμάς: "Συνθήκες που δεν βρίσκεις στην Ελλάδα"

Ο Δημήτρης Σιαλμάς αποκτήθηκε για να αποτελέσει το "βαρύ πυροβολικό" στην επίθεση της "Akropolis" και με τα γκολ του αλλά και την εμπειρία που διαθέτει έχοντας αγωνιστεί για χρόνια σε συλλόγους της Super League να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου.

Στα 29 του επέλεξε να αγωνιστεί στην Γ' Εθνική Σουηδίας και μιλώντας στο Sport24.gr εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε την πρόταση της "Akropolis". Ο Σιαλμάς μίλησε για τους Έλληνες συμπαίκτες του αλλά και τους Σουηδούς ποδοσφαιριστές ενώ υποστήριξε ότι θέλει την άνοδο για να πάρουν επιπλέον χαρά οι Έλληνες που ζουν στη Σουηδία. Τέλος αναφέρθηκε και πόσο ξεχωριστό είναι να παίζεις με το εθνόσημο στο στήθος με τον ίδιο άλλωστε να έχει υπάρξει διεθνείς στις μικρές Εθνικές ομάδες.

Νέα πρόκληση στην καριέρα σου, αυτή τη φορά η "Akropolis", ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις μετά από ένα μήνα στη Σουηδία;
“Σίγουρα το περίμενα, είχα ένα θέμα με την ομάδα που έπαιζα στη Ρουμανία για να ξεμπερδέψω λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων της ομάδας απέναντι μου. Η "Akropolis" αν και είναι μια ομάδα που αγωνίζεται στην Γ' Εθνική δεν το σκέφτηκα και πολύ, δεν είχα και πολλές επιλογές βέβαια απ' όταν πήρα την ελευθέρας από την Ρουμανία. Δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω να σου πω την αλήθεια αλλά όσα έχω δει μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ καλά.

Έχω δει συνθήκες τις οποίες δεν της βρίσκεις στην Ελλάδα. Σίγουρα ο καιρός, το κρύο μπορεί να επηρεάζει λίγο την κατάσταση αλλά νομίζω ότι αν έχεις θετική σκέψη όλα είναι καλά”.

Έχετε μαζευτεί πολλοί Έλληνες εκεί και είναι και η ομάδα “ελληνική”, αυτό είναι ακόμα καλύτερο;
“Ναι όταν σε μια ομάδα στο εξωτερικό έχεις τρεις-τέσσερις ποδοσφαιριστές που μπορείς να μιλήσεις την ίδια γλώσσα ή και ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συνεννοηθείς στην ίδια γλώσσα κάνεις το έργο πιο εύκολο. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει στην ομάδα είναι αρκετά καλοί. Έχουν αγωνιστεί στην Super League στην Ελλάδα, έχουν εμπειρία και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Μετράς σχεδόν ένα μήνα στην ομάδα ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από το ρόστερ;
“Η ομάδα διαθέτει έμπειρους ποδοσφαιριστές, διαθέτει κάποιους ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι εξελίξιμοι και μπορούν να κάνουν μεταγραφή και μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι Σουηδοί, είναι κάτι διαφορετικό από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα εμείς έχουμε ένα προπονητικό κέντρο το οποίο στην Ελλάδα θα το βρεις μόνο στις πρώτες επτά ομάδες της κατηγορίας. Νομίζω ότι ο τρόπος που δουλεύουν οι Σουηδοί είναι διαφορετικός. Δουλεύουν πάρα πολύ επαγγελματικά και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό κομμάτι, έχει να κάνει γενικά με όλη τους τη ζωή”.

Στόχος της ομάδας είναι η άνοδος, θεωρείς ότι μπορεί να επιτευχθεί;
“Ναι στόχος είναι η άνοδος. Για αυτό ήρθαμε και εμείς εδώ. Είναι κάτι που αν γίνει θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Για αυτό ήρθαμε επαναλαμβάνω. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι θα έρθω στα 29 μου χρόνια Γ' Εθνική Σουηδίας ώστε να μην προσπαθήσω να ανεβάσω την ομάδα στην Β' Εθνική. Όχι ότι είναι υποτιμητικό να παίζεις στη Γ' Εθνική Σουηδίας αλλά πιο πολύ το θέλουμε για εμάς και μετά για να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας”.

Πως είναι να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που έχει το όνομα "Akropolis" και με το εθνόσημο στο στήθος;
“Είναι κάτι διαφορετικό. Εγώ έχω φορέσει το εθνόσημο και στην U21. Όταν βλέπεις την ελληνική σημαία πάνω στην φανέλα είναι κάτι ωραίο, διαφορετικό, σίγουρα αυτοί που έχουν αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος και στις μικρές εθνικές το γνωρίζουν. Είναι ωραίο το συναίσθημα και γενικά νιώθεις χαρούμενος”.

Παύλος Μητρόπουλος:"Η ομάδα έχει ψηλούς στόχους"

Ο Παύλος Μητρόπουλος ήταν ο τελευταίος Έλληνας που προστέθηκε στην παρέα. Ο πρώην μέσος του Πανιωνίου με 10 συμμετοχές φέτος στην Super League επέλεξε και αυτός την "Akropolis παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στη Γ' Εθνική γιατί τον προσέλκυσε το πρότζεκτ και όπως υποστήριξε δεν πάει για έξι ή οκτώ μήνες στην ομάδα αλλά για να βοηθήσει τους υψηλούς στόχους που έχει ο σύλλογος.

Ο 26χρονος μέσος που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας αναφέρθηκε και στο ρόστερ της ομάδας και φυσικά τον στόχο της ανόδου ενώ μίλησε και για το γιατί δεν προχώρησε η πρόταση που είχε από ομάδα της Ιταλίας με το που έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο.

Παύλο έφυγες από την Ελλάδα, πρώτη φορά στο εξωτερικό για λογαριασμό της "Akropolis, πως είναι τα πράγματα έως τώρα;
“Πολύ ωραία, αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα γιατί βλέπεις κάτι διαφορετικό, κάτι το οργανωμένο και σίγουρα είναι μια επιλογή που μέχρι στιγμής με δικαιώνει. Μακάρι και στο τέλος του πρωταθλήματος να λέω τα ίδια”.

Είσαι ένα παιδί που φέτος αγωνιζόσουν κανονικά στην Super League και στην θέση σου ήσουν ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, έμεινες ελεύθερος από τον Πανιώνιο και ήρθε η πρόταση από μια ομάδα Γ' Εθνικής. Το σκέφτηκες ή ήταν το πρότζεκτ αυτό που σε έπεισε να πεις το ναι;
“Αυτό ακριβώς ήταν το πρότζεκτ, τους στόχους που μπορείς να έχεις παραπάνω γιατί δεν πας να κάτσεις για έξι μήνες ή οκτώ μήνες. Είναι ότι μπορείς να πας αυτή την ομάδα πολύ ψηλά γιατί έχει τους στόχους, έχει την οργάνωση, έχει τα γήπεδα, έχει “βαρύ όνομα”, και έχεις τους παίκτες. Οπότε δεν πάμε εκεί για να πάμε του χρόνου σε άλλη ομάδα. Πάμε εκεί για να δημιουργήσουμε κάτι καλό για τα επόμενα χρόνια”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Είστε πολλοί Έλληνες πλέον εκεί, αυτό κάνει καλύτερα τα πράγματα και την δική σας την ζωή και μέσα στο γήπεδο και έξω απ' αυτό;
“Η ζωή είναι μια χαρά στην Στοκχόλμη, είναι μια πάρα πολύ ωραία πόλη αλλά σίγουρα το να έχεις τόσους Έλληνες γύρω σου νιώθεις πολύ καλά και μπορείς να βγάλεις τον πραγματικό σου εαυτό πολύ πιο γρήγορα”.

Βρίσκεσαι σε μια ομάδα που αποτελείται διοικητικά μόνο από Έλληνες, πως έχεις δει τα πράγματα έως τώρα;
“Είναι μόνο Έλληνες στη διοίκηση, αγαπάνε πολύ την ομάδα, είναι νέοι άνθρωποι, έχουν όνειρα οπότε έχουν και στόχους τους οποίους αν τους πετύχουν θα είναι μια πρόκληση την οποία ονειρευόντουσαν και αυτοί οι ίδιοι να την ολοκληρώσουμε. Πιστεύω ότι σε αυτό θέλουν να βοηθήσουμε και εμείς ώστε να τους κάνουμε χαρούμενους”.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η ομάδα τώρα;
“Βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας, έλειπαν αρκετοί παίκτες από τραυματισμούς, γύρισαν όλοι και νομίζω ότι το ταξίδι αυτό στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό και για το μοντάρισμα της ομάδας και να γνωριστούμε εμείς με τα υπόλοιπα παιδιά από την Σουηδία”.

Ο στόχος της ανόδου στην Β' Εθνική πιστεύεις ότι είναι εφικτός;
“Ναι είναι εφικτός αν εμείς ήμαστε αυτοί που πρέπει νομίζω ότι δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, όπως είπες και συ άλλωστε ήρθαμε αρκετά καλοί παίκτες στην ομάδα”.

Πως είναι να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που λέγεται Ακρόπολη και να φοράς και το εθνόσημο;
“Σημαντικό πολύ, νιώθεις τιμή και είναι και Έλληνες οι διοικούντες. Είναι σαν να σχετίζεται πολύ με την εθνική Ελλάδος όλο αυτό είναι πολύ τιμητικό”.

Είσαι μόλις ένα μήνα στην Σουηδία πως είναι η ζωή σας εκτός γηπέδων;
“Κοιτάξτε να δείτε η Ελλάδα είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο για μένα, δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Αλλά είναι άνθρωποι αρκετά σοβαροί στις δουλειές τους. Δεν ανοίγονται πολύ, είναι το ακριβώς αντίθετο από τους Έλληνες. Στους Έλληνες έχεις εχεμύθεια, μπορείς να τους μιλήσεις, μπορεί να είσαι άγνωστος και να μιλήσουν μεταξύ τους. Εκεί δεν υπάρχει αυτό, είναι πιο... κρύα τα πράγματα. Αλλά για αυτό και επιτυγχάνουν στις ζωές τους καθώς επικεντρώνονται σε αυτό που κάνουν”.

Είχες και μια πρόταση από την Ιταλία αλλά δεν προχώρησε και τελικά πήγες στην "Akropolis";
“Ναι είχα μια πρόταση από την Ιταλία αλλά δεν προχώρησε για κάποιους λόγους με τον μάνατζερ μου και στο τέλος είπαμε ότι η πρόταση της Ακρόπολις είναι η καλύτερη και λόγω όλων των συνθηκών που υπάρχουν”.

Κώστας Σταυροθανασόπουλος: "Καλύτεροι από πέρυσι"

Ο παίκτης που άνοιξε την πόρτα και τον ακολούθησαν και άλλοι στην "Akropolis" ήταν ο Κώστας Σταυροθανασόπουλος. Ο 22χρονος ταλαντούχος άσος πήγε πέρυσι το καλοκαίρι στην Σουηδία και μετά από ένα χρόνο αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του ενώ και οι ιθύνοντες της ομάδας τον επιβράβευσαν για την παρουσία του ανανεώνοντας το συμβόλαιο του για ένα χρόνο ακόμα.

Ο Σταυροθανασόπουλος μίλησε στο Sport24.gr για την περσινή παρουσία της "Akropolis" μέχρι τα πλέι οφ και στάθηκε στο τι έφταιξε και δεν ήρθε η άνοδος. Αναφέρθηκε στους φετινούς στόχους και το ρόστερ της ομάδας χαρακτηρίζοντας το καλύτερο από πέρυσι ενώ υποστήριξε πως η ελληνική παροικία θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι.

Είσαι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που βρίσκεσαι περισσότερο χρόνο από κάθε άλλον στην "Akropolis", πως είναι η εμπειρία;
“Είναι πάρα πολύ ωραία, είναι ο δεύτερος μου χρόνος στην Σουηδία, είμαι πολύ χαρούμενος που ανανέωσα το συμβόλαιο μου με την ομάδα και πιστεύω ότι φέτος οι στόχοι είναι υψηλότεροι με την προσθήκη και των παιδιών που ήρθαν από την Ελλάδα όπως ο Δημήτρης, ο Παύλος και ο Μάκης. Πιστεύω ότι θα κάνουμε μια αξιοπρεπή πορεία. Ο στόχος μας είναι να ανεβούμε κατηγορία και ευελπιστούμε στο καλύτερο”.

Έζησες τα περσινά μπαράζ, ήσουν μέλος της ομάδας. Εκεί τι έφταιξε και δεν πήρατε την άνοδο;
“Σίγουρα πιστεύω πως αν και ήμασταν καλύτεροι και στα δυο παιχνίδια δεχθήκαμε δυο γκολ σε κακό χρονικό σημείο και στα δυο ματς και δεν μπορέσαμε να πάρουμε την άνοδο για την κατηγορία.

Έπαιξε ρόλο ότι μπορεί και να φοβηθήκαμε τον αντίπαλο ενώ δεν χρειαζόταν καν να μπούμε στην διαδικασία να είμαστε φοβισμένοι. Κοιτάξαμε τον αντίπαλο στα μάτια. Πιστεύω ότι ένα πράγμα που έφταιξε επίσης ήταν η εμπειρία που δεν υπήρχε στην ομάδα αλλά φέτος είμαστε αποφασισμένοι για να πάμε για την άνοδο”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Η δική σου παρουσία άνοιξε την πόρτα για να έρθουν Έλληνες παίκτες στην "Akropolis", τώρα έχετε γίνει αρκετοί. Αυτό είναι καλύτερο για όλους σας;
“Ναι σίγουρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Είναι τιμή για μένα που ήμουν από τους πρώτους Έλληνες σε αυτή την ομάδα και με τον δικό μου τρόπο ήρθαν και οι υπόλοιποι. Πιστεύω πως αυτή η πορεία θα είναι μεγάλη και για τον σύλλογο και πιστεύω ότι γράψαμε ιστορία την πρώτη χρονιά που ήμασταν στα πλέι οφ για την δεύτερη κατηγορία και φέτος θα διεκδικήσουμε την άνοδο”.

' Εζησες και την περσινή χρονιά, ζεις και τη φετινή, θεωρείς ότι η ομάδα είναι καλύτερη και μπορεί να πετύχει τον στόχο της;
“Σίγουρα φέτος έχουμε καλύτερη ομάδα πιστεύω. Ο στόχος μας είναι η άνοδος και πρέπει με σκληρή δουλειά και υπομονή να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας”.

Αγωνίζεσαι σε μια ομάδα με ελληνικό όνομα και σήμα και τη διοικούν Έλληνες πως αισθάνεσαι;
“Αποτελεί μεγάλη τιμή και για μένα αλλά και για τα άλλα τα παιδιά. Όλοι στην διοίκηση είναι Έλληνες, αυτό που κάνουν είναι κάτι πρωτόγνωρο σε όλο τον κόσμο. Να έχεις στην επαγγελματική κατηγορία μια ομάδα από άλλη χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Αποτελεί τιμή για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση που περνάει η Ελλάδα και πιστεύω ότι με τον δικό μας τρόπο να τους δώσουμε και εμείς λίγη χαρά”.

Βρίσκεσαι ενάμιση χρόνο μακριά από την Ελλάδα σου έχει λείψει κάτι;
“Φυσικά και μου έχει λείψει αλλά πιστεύω ότι το εξωτερικό είναι ένας τρόπος για να αναδειχθείς περισσότερο. Στην Ελλάδα δεν αξιοποιούν τα δικά τους παιδιά και αναγκάζονται και φεύγουν και ξενιτεύονται. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο αναζητάς κάτι άλλο”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"


Συμπαίκτες στον Πανιώνιο, συμπαίκτες και στην Ακρόπολις οι Γκέζος, Σταυροθανασόπουλος.

Μάκης Γκέζος: "Ήρθαμε για να ανεβάσουμε την ομάδα"

Σίγουρος για την επιλογή του δήλωσε και ο Μάκης Γκέζος ο οποίος αποδέχτηκε και αυτός την πρόταση που του έγινε από την "Akropolis" και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Ο νεαρός άσος υποστήριξε πως από τη στιγμή που έφυγε από τον Πανιώνιο είχε στο μυαλό του να παίξει εκτός Ελλάδας.

Ο πρώην άσος των "κυανέρυθρων" στάθηκε στην παρουσία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στην Ακρόπολις αλλά και στο ταλέντο που έχει διαπιστώσει ότι διαθέτουν οι Σουηδοί και ο συνδυασμός αυτός μπορεί σύμφωνα με τον Γκέζο να οδηγήσει στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου που είναι η άνοδος στη Β' Εθνική.

Νέα πρόκληση στην καριέρα σου στην Σουηδία, σε μια ομάδα με ελληνικές ρίζες;
“Είναι μια νέα αρχή, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό γιατί δεν έχω φύγει ξανά εκτός της χώρας. Στην αρχή η προσαρμογή είναι λίγο περίεργη λόγω και του κρύου να σας πω την αλήθεια αλλά πλέον όλα καλά, πολύ ωραία".

Βρίσκεσαι ένα μήνα στην "Akropolis", ποιες είναι πρώτες σου εντυπώσεις;
“Είναι τελείως διαφορετικά από την Ελλάδα. Το επίπεδο ίσως τακτικά να μην είναι στο ίδιο επίπεδο αλλά σε σχέση με ότι άλλο έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο είναι τρομερά, δηλαδή οι εγκαταστάσεις, το προπονητικό κέντρο. Όλα είναι εκπληκτικά, είναι η χαρά του ποδοσφαίρου εκεί πέρα”.

Από την Super League σε μια ομάδα στο εξωτερικό αλλά που παίζει στην Γ' Εθνική, δεν το σκέφτηκες αυτό;
“Να σας πω την αλήθεια από την πρώτη στιγμή που έφυγα από τον Πανιώνιο στόχος μου ήταν να βρω μια ομάδα στο εξωτερικό. Ήρθε αυτή η ευκαιρία, αυτή η πρόταση. Οι διοικούντες και οι υπεύθυνοι μου ανέλυσαν το πλάνο τους. Έχουν σκοπό να ανεβάσουν την ομάδα και όπως βλέπετε και εσείς με τις κινήσεις που έχουν γίνει πάμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Πλέον είστε και αρκετοί Έλληνες εκεί, κάτι το οποίο σας βοηθάει εντός και εκτός γηπέδου;
“Είναι σίγουρα καλό και επίσης καλό είναι ότι εκτός από Έλληνες, ήμασταν και φίλοι από πριν, έχουμε συνυπάρξει. Είναι σημαντικό γιατί οι περισσότεροι τώρα κάνουμε το βήμα στο εξωτερικό και είναι σίγουρα πιο εύκολο για όλους μας”.

Πως βλέπεις το ρόστερ της ομάδας;
“Μπορώ να πω απ' αυτά τα λίγα που έχω δει πως οι Σουηδοί έχουν πολύ ταλέντο, ίσως να είναι λίγο αδούλευτοι σε τακτικά κομμάτια ωστόσο ξεχειλίζει το ταλέντο. Δεν είναι μόνο ότι πάνε στη δύναμη και στο τρέξιμο έχουν πολύ καλά στοιχεία. Πιστεύω όμως ότι εμείς που έχουμε δει και άλλα πράγματα να κάνουμε τη διαφορά και να ανεβάσουμε την ομάδα”.

Θεωρείς ότι ο στόχος της ανόδου είναι εφικτός;
“Ναι, νομίζω πως ναι γιατί εκτός του ότι υπάρχουν έμπειρα παιδιά στην ομάδα που έχουν παίξει χρόνια σε αυτές τις κατηγορίες είμαστε και εμείς που ήρθαμε έχοντας παραπάνω εμπειρίες για να βοηθήσουμε την ομάδα ώστε ο στόχος να επιτευχθεί στο τέλος”.

Υμεράϊ: "Στο εξωτερικό χαίρεσαι περισσότερο το ποδόσφαιρο"

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να αφήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για να αγωνιστεί στην "Akropolis" είναι ο Μαλντίν Υμεράϊ ο οποίος βγήκε από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, έγινε επαγγελματίας από το τριφύλλι αλλά στη συνέχεια έμεινε ελεύθερος αφού είχε αγωνιστεί πρώτα και στο Φωστήρα.

Ο "Μάλο" όπως είναι το παρατσούκλι του κατάγεται από την Αλβανία αλλά έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα και αποτελεί και αυτός έναν ακόμη συνδετικό κρίκο της Super League με την ομάδα της Σουηδίας. Ο Μαλντίν βρίσκεται ήδη οχτώ μήνες στην Σουηδία και φέτος ευελπιστεί να βοηθήσει και αυτός περισσότερο την ομάδα του να φτάσει στον στόχο της ανόδου τον οποίο θεωρεί εφικτό μέσω της σκληρής δουλειάς.

Μαλντίν πήγες πέρυσι στην "Akropolis", στο δεύτερο μισό, πως βλέπεις τα πράγματα φέτος;
“Καλύτερα από πέρυσι, έχουμε περισσότερες δυνατότητες και στόχους από την προηγούμενη χρονιά. Αφήσαμε καλές εντυπώσεις και φέτος περιμένουμε και περισσότερο κόσμο και με δουλειά βλέπουμε που θα μπορέσουμε να φτάσουμε, κάναμε και καλές μεταγραφές”.

Βλέπουμε αρκετά έντονο το ελληνικό στοιχείο βέβαια φέτος στην ομάδα;
“Ναι, έτσι ακριβώς. Έχουμε εμπειρία παραπάνω από πέρυσι θα μας βοηθήσουν. Υπάρχει το ελληνικό στοιχείο παραπάνω. Ο Δημήτρης, ο Παύλος, ο Μάκης όλοι θα βοηθήσουμε για το κάτι παραπάνω”.

Σε αντίθεση με πέρυσι πιστεύεις ότι φέτος μπορεί η ομάδα να διεκδικήσει την άνοδο;
“Κοιτάξτε τώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τι θα γίνει στο τέλος της σεζόν. Θα πρέπει να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά γιατί κάθε ματς είναι διαφορετικό και για να πας για την άνοδο πρέπει να είσαι συνέχεια στην καλύτερη κατάσταση.
Εμείς μέχρι στιγμής στην προετοιμασία είχαμε και κάποιους τραυματισμούς και η ομάδα ακόμα δεν έχει φτιαχτεί 100%. Έχουμε κάνει και μεταγραφές και δεν έχουμε δέσει ακόμα. Θα έχει πολύ δρόμο. Ας αρχίσει το πρωτάθλημα και βήμα-βήμα θα δούμε πως θα τα πάμε".

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Μετά από έξι μήνες στην Σουηδία και την "Akropolis" αισθάνεσαι δικαιωμένος για την επιλογή που πήρες; “Ναι, υπάρχει υγεία στην ομάδα... δικαιοσύνη και είναι πιο άνετα να παίξεις στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει αυτή η πίεση που υπάρχει στην Ελλάδα. Όταν αγωνίζεσαι στο εξωτερικό χαίρεσαι περισσότερο το ποδόσφαιρο και αυτό είναι που θέλει ένας ποδοσφαιριστής”.

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
“Μου λείπει η ζωή εδώ στην Ελλάδα, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, τα πάντα, ο Παναθηναϊκός. Αλλά πρέπει να μεγαλώσουμε να κοιτάξουμε την καριέρα μας και με δουλειά όλα θα πάνε καλά”.

Δημήτρης Γιάκος: "Να ανέβει η ομάδα και να βελτιωθώ"

Ο πιο μικρός της παρέας είναι ο Δημήτρης Γιάκος. Ο νεαρός μέσος στο πρώτο μισό της σεζόν αγωνιζόταν στον ΠΑΣ Γιάννινα και την ομάδα Νέων, τον Ιανουάριο όμως έφυγε από τον ΠΑΣ Γιάννινα θέλοντας να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

Αμέσως έμαθε για την "Akropolis" και κυνήγησε την ευκαιρία του. Πήγε για να δοκιμαστεί και έπεισε τον προπονητή της ομάδας να του δώσει την ευκαιρία. Ο Γιάκος που αγωνίζεται στην μεσαία γραμμή θα προσπαθήσει με την παρουσία του στην ομάδα της Σουηδίας να κερδίσει ότι καλύτερο μπορεί και να βοηθήσει και ο ίδιος όσο περισσότερο μπορεί την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

Αν και νεαρός σε ηλικία επέλεξες να φύγεις στο εξωτερικό χωρίς να το σκεφτείς ιδιαίτερα;
“Αρχικά με το που είπα στο μυαλό μου ότι θα φύγω από τον ΠΑΣ Γιάννινα ενημερώθηκα για την "Akropolis" και δεν άργησα να το δοκιμάσω. Αρχή είναι ακόμα, θα δούμε τι θα γίνει”.

Το γεγονός ότι θα πήγαινες σε μια ομάδα με Έλληνες διοικούντες και παιδιά από την Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του για να πας στην "Akropolis";
“Ναι αυτό ήταν και το κυριότερο στοιχείο που έπαιξε ρόλο. Είναι πιο εύκολο να συνεννοηθείς αν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες και να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς πιο εύκολα και να μπεις στο κλίμα. Πιστεύω με τον καιρό, όλα έφτιαξαν”.

"Να δώσουμε χαρά στους Έλληνες της Σουηδίας με την άνοδο"

Έχετε κάνει και καλές μεταγραφές τη φετινή σεζόν;
“Σίγουρα ο Παύλος, ο Δημήτρης, ο Μάκης είναι αρκετά καλοί ποδοσφαιριστές και έμπειροι. Με τον Παύλο παίζουμε στην ίδια θέση και προσπαθώ κάθε μέρα σε κάθε προπόνηση να μάθω από αυτόν. Επίσης είναι αρκετά καλά παιδιά, θα την βοηθήσουν την ομάδα σίγουρα να πετύχει τους στόχους της”.

Οι δικοί σου στόχοι με την ομάδα αλλά και προσωπικά ποιοι είναι;
“Να ανέβουμε κατηγορία και προσωπικά θα ήθελα να βελτιωθώ και να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια μπορώ σε μια δύσκολη κατηγορία όπως η Γ' Εθνική Σουηδίας”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ