ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μπλάνκο στο Sport24.gr: "Το απόλυτο χάος μετά το σεισμό"

Μπλάνκο στο Sport24.gr: "Το απόλυτο χάος μετά το σεισμό"

Ο φονικός σεισμός στο Εκουαδόρ έχει αφήσει πίσω του 413 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ, Ισμαέλ Μπλάνκο, καταγράφει στο Sport24.gr το πώς έζησε τα 7,8 Ρίχτερ και το χάος που επικρατεί στη χώρα.

Στους 413 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε το Εκουαδόρ, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, με τον ανωτέρω αριθμό να παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση. Σ' αυτό πρέπει να προστεθούν οι τουλάχιστον 3.000 τραυματίες και αρκετοί αγνοούμενοι.

Το επίκεντρο ήταν κοντά στην πόλη Πεδερνάλες, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας - η πρωτεύουσα είναι το Κίτο αλλά έρχεται δεύτερη πληθυσμιακά - Γκουαγιακίλ ήταν αυτή, η οποία επλήγη περισσότερο από το σεισμό. Νεκροί, αγνοούμενοι, τραυματίες, αλλά και κατεστραμμένα κτίρια. Ο 33χρονος Αργεντινός πρώην επιθετικός της ΑΕΚ, Ισμαέλ Μπλάνκο, ζει σ' αυτή την πόλη, καθώς αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα.

Το Sport24.gr συνομίλησε με τον "Ζορό", ζητώντας του να καταγράψει το πώς έζησε του 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ποιες ήταν οι πρώτες του σκέψεις εκείνη την ώρα που άρχισε η γη να σείεται κάτω από τα πόδια του.

"Ήταν πολύ άσχημα, θορυβηθήκαμε πολύ. Εκείνη την ώρα ήμουν στο σπίτι του, κοντά στην παραλία όπου μένω εδώ στο Γκουαγιακίλ. Ήμουν στον πάνω όροφο του σπιτιού και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να προσπαθήσω να κάνω, ήταν να πάω στον κάτω, εκεί όπου βρισκόταν τα παιδιά μου. Ειδικά η κόρη μου ήταν κάτω και φώναζε. Πανικοβλήθηκα κι εγώ, δεν ήξερα τι να κάνω σε εκείνο το σημείο. Είναι τρομακτικό. Ζήσαμε τον τρόμο.

Τώρα, αρχίζουμε και ηρεμούμε. Βέβαια εγώ και η οικογένειά μου είμαστε καλά, αλλά η χώρα δεν είναι. Ειδικά στην επαρχία υπάρχουν πολλοί νεκροί. Πολλοί άστεγοι. Υπάρχουν περιοχές, χωριά που έχουν καταστραφεί κυριολεκτικά".

Μπλάνκο στο Sport24.gr: "Το απόλυτο χάος μετά το σεισμό"

Έχει ζήσει σε Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Γερμανία και Αργεντινή. Σίγουρα θα έχει βιώσει κι άλλους σεισμούς. Ωστόσο, όπως εξηγεί αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιον άλλον. Ο Ισμαέλ Μπλάνκο περιγράφει στο Sport24.gr το δύσκολο επόμενο βράδυ, αυτό που ακολούθησε γεμάτο μετασεισμούς και αγωνία.

"Το επίκεντρο ήταν περίπου 300 χλμ από το Γκουαγιακίλ, στις ακτές, στα σύνορα με την Κολομβία. Το πρώτο πράγμα ήταν να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μόλις τους είδα, ανακουφίστηκα εν μέρει, αλλά έτρεξα να βγούμε έξω από το σπίτι. Ο σεισμός είχε τελειώσει πριν λίγα δευτερόλεπτα, είχαμε βγει και το κτίριο, τα κτίρια σειόταν ακόμη. Έπρεπε να το δεις, ήταν απίστευτο πως ταλαντευόταν.

Έζησα σεισμό και στην Αθήνα, όταν έπαιζα με την ΑΕΚ. Αλλά, δεν είχε καμία σχέση με αυτόν. Σαν κι αυτό δεν έχω ξαναδεί, στη ζωή μου. Προφανώς και φοβήθηκα. Ακόμη πιο δύσκολο, ήταν το επόμενο βράδυ. Αυτό που ακολούθησε του σεισμού. Και λόγω των μετασεισμών, αλλά κυρίως γιατί είχα όλο αυτό στο μυαλό μου. Πρέπει να με πήρε ο ύπνος γύρω στις 5 και μισή το πρωί. Κοιμηθήκαμε έξω από το σπίτι, όπως και όλοι στην περιοχή. Φαντάσου, ο πιο δυνατός μετασεισμός ήταν στις 3-4 τα ξημερώματα. Σχεδόν, μπορώ να πω, ότι αρνήθηκε να κοιμηθώ".

Μπλάνκο στο Sport24.gr: "Το απόλυτο χάος μετά το σεισμό"

Η προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο αγωνιστική αναβλήθηκε. Αλλά, αυτό είναι το λιγότερο. Η χώρα είναι ακόμη (ταρα)κουνημένη. Σε χάος. Χρειάζεται βοήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μια ομάδα ειδικών σε καταστροφές για να βοηθήσουν. Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα θα έστελνε μια ομάδα γιατρών.

Ο άσος της Μπαρτσελόνα εξηγεί πως το Εκουαδόρ πάσχει από υποδομές, τονίζοντας ότι το συναίσθημα του φόβου διακατέχει έχει εισβάλει και στο ποδόσφαιρο: "Η χώρα, προφανώς και πάσχει από υποδομή. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς από τις εικόνες, οι οποίες φαντάζομαι θα έχουν φθάσει. Χρειάζεται βοήθεια κι από άλλες χώρες. Υπάρχουν νεκροί, αγνοούμενοι, ένα χάος. Κυρίως, οι αγνοούμενοι. Με αυτό ασχολούνται όλοι εδώ στη χώρα.

Η αγωνιστική αυτού του Σαββατοκύριακου, ματαιώθηκε. Ο σεισμός έγινε το Σάββατο, εμείς παίζαμε τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα (Σάββατο) το βράδυ, αποφασίστηκε να αναβληθεί η αγωνιστική. Ούτε τα ματς της Κυριακής έγιναν. Ούτε προπονήσεις. Ούτε σήμερα, τη Δευτέρα. Για παράδειγμα πολλά παιδιά από την ομάδα μου, την Μπαρτσελόνα, έχουν οικογένειες, συγγενείς που έχουν χαθεί. Δεν έχουμε λάβει κάποια οδηγία από την ομάδα, αλλά είναι προφανές ότι όλοι αισθανόμαστε φόβο"

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ