ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Μόρας μίλησε στο Sport24.gr για την άσχημη κατάσταση της Εθνικής, για το πως αυτή μπορεί να αλλάξει, αναφέρεται στην κριτική περί... τσολιάδων και τιμά τη μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού του.

Από τα παλαιότερα μέλη της σημερινής Εθνικής ομάδας, από εκείνους που μπορούν να πουν δυο κουβέντες παραπάνω, να αρθρώσουν τεκμηριωμένο και συγκροτημένο λόγο και να αναφερθούν στη σημερινή κατάσταση της γαλανόλευκης.

Έστω και αν για ένα μεγάλο διάστημα με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο δεν ήταν ανάμεσα στις κλήσεις του, παρ' όλα γνωρίζει πολύ καλά τις διαφορές της προηγούμενης Εθνικής και της τωρινής και είναι σε θέση να... απλώσει τις σκέψεις του και να αναφερθεί σε πολλά ζητήματα.

Ο Βαγγέλης Μόρας παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr και μίλησε για την κάκιστη πορεία σε αυτά τα προκριματικά, έκανε την αυτοκριτική του, αναφέρθηκε στα κίνητρα που έχει πλέον η ομάδα και στο αν σωστά ή λάθος επιχειρήθηκε να αλλάξει το αγωνιστικό στυλ από τον Κλάουντιο Ρανιέρι, που αποτέλεσε την αρχή της καθίζησης.

Ο αμυντικός της Ελλάς Βερόνα, πιστεύει ότι η γαλανόλευκη μπορεί να ορθοποδήσει και να μπει εκ νέου στον ίσιο δρόμο, έστειλε το δικό του μήνυμα στους Έλληνες φιλάθλους που αισθάνονται πικραμένοι με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αν και κατά τον ίδιο γίνεται πλέον ισοπεδωτική κριτική που δεν βοηθάει. Δεν θα μπορούσε, δε, να μη μιλήσει και για τον εαυτό του, αλλά και για τον αδικοχαμένο αδελφό του...

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
INTIME SPORTS
"Οι πολλές αλλαγές έπαιξαν ρόλο"

Αναφορικά με το τι έφταιξε και η ομάδα έχει αυτή την παρουσία και ενώ 15 μήνες πριν ήταν λίγο πριν την πρόκριση στους "8" του Μουντιάλ, απάντησε: "Οι πολλές αλλαγές που έγιναν, έπαιξαν ρόλο. Στην αρχή ήρθε ένας προπονητής που δεν ήξερε τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μέχρι να τον καταλάβει, χάθηκε χρόνος και τα αποτελέσματα δεν βοήθησαν. Μετά είχαμε νέο προπονητή, που γνώριζε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, αλλά όταν δεν έρχονται τα αποτελέσματα, όπως είπα προηγουμένως, δεν έχεις και την κατάλληλη ψυχολογία ώστε να μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση".

Για το αν έχει γίνει αυτοκριτική και το τι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα, είπε: "Το έχουμε πει και στις μεταξύ μας συζητήσεις. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής πρέπει να καταλάβει ότι η αντιμετώπιση μιας ήττας πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι η Εθνική πρέπει να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται. Δυστυχώς τόσα αρνητικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να μας ξυπνήσουν για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Δεν είναι θέμα ποιότητας, έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις κάποιες καταστάσεις".

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
INTIME SPORTS

"Να μην παίζουμε απλώς για να λέμε ότι φοράμε το εθνόσημο"

Όσο για το αν υπάρχει κίνητρο για τα επόμενα παιχνίδια, ήταν κατηγορηματικός στο Sport24.gr: "Είναι κάτι που το συζητάμε κι εμείς μεταξύ μας. Μεγαλύτερο κίνητρο από το να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, δε νομίζω να υπάρχει. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. Οπότε το να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο ή το να πω στον συμπαίκτη μου -ειδικά στα νέα παιδιά που έρχονται- ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι το πιο μεγάλο και το πιο σοβαρό κίνητρο. Δεν έχει νόημα να παίζουμε για να λέμε απλώς ότι φοράμε το εθνόσημο. Έχει το να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Να κλείσουμε τα αφτιά μας σε οποιαδήποτε κριτική, είτε είναι άσχημες είτε είναι κωμικές. Γιατί, για μένα, έχουμε φτάσει στο επίπεδο να ασκείται κριτική που δεν βοηθά πουθενά. Να κλείσουμε, λοιπόν, τα αφτιά μας και να ασχοληθούμε με τη δουλειά μας, η οποία είναι η αλλαγή αυτής της κατάστασης".

Το ότι επιχειρήθηκε να αλλάξει αγωνιστικό στυλ η ομάδα, ήταν λάθος; Ο ίδιος απαντάει σχετικά: "Όχι δεν ήταν λάθος. Ο κάθε προπονητής έχει το δικό του τρόπο παιχνιδιού και τις δικές του ιδέες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν άλλαξαν ο κ. Ρανιέρι ή ο κ. Μαρκαριάν τον τρόπο σκέψης, το να πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Αυτό ο καθένας πρέπει να το βρει μόνος του. Πρέπει να καταλάβει πού είναι, πού βρίσκεται. Δεν χρειάζεται να σου πει κανείς ότι πρέπει να δώσεις τα πάντα και να ματώσεις για τη φανέλα. Σε αυτό δεν έχει μερίδιο ευθύνης κανένας προπονητής. Σε κάποιους κανόνες λειτουργίας ή στο κομμάτι της πειθαρχίας, ναι, είναι υπεύθυνος ο προπονητής, αλλά στο αγωνιστικό κομμάτι θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε τον προπονητή. Το να αλλάζεις τον τρόπο παιχνιδιού, συμβαίνει".

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
INTIME SPORTS

"Να μπεις, να ματώσεις και να πάρεις το αποτέλεσμα"

Για τα προκριματικά του Μουντιάλ τι μπορούμε να πούμε; Μπορεί να αλλάξει το... τσιπάκι και να δούμε άλλη ομάδα;. Σύμφωνα με τον ίδιο "στόχος όλων είναι αυτός. Σε όσα ματς έχουν μείνει και κάποια φιλικά που λογικά θα γίνουν, είναι να αλλάξει αυτό που είπα. Τη νοοτροπία, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το κάθε παιχνίδι, είτε βρισκόμαστε στην τελευταία θέση είτε στην πρώτη. Αυτή η ομάδα πρέπει να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ματς σα να είναι τελικός όπως έκανε πάντα, είτε έπαιζε φιλικό είτε επίσημο αγώνα. Ο στόχος ήταν πάντα ίδιος. Να μπεις, να ματώσεις και να πάρεις το αποτέλεσμα. Με μισό-μηδέν; Με μισό-μηδέν! Ο παλιός πρέπει να δώσει να καταλάβει στον καινούργιο παίκτη που έρχεται πως αυτή η ομάδα είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει. Θα πρέπει να δίνει τα πάντα, θα πρέπει να στενοχωριέται ύστερα από μια ήττα, να κάνει την αυτοκριτική του, να σκέφτεται τι έφταιξε και δεν τα κατάφερε. Αντιμετωπίζουμε την ήττα σαν ένα παιχνίδι το οποίο πέρασε, χωρίς να αφήνει κάτι. Κάποτε μετά την ήττα τρελαινόσουν και περίμενες το επόμενο ματς για να αποδείξεις ότι όλα όσα γράφτηκαν ή ειπώθηκαν ήταν λάθος. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το αλλάξει ο καθένας μας μόνος του".

Σχετικά με τους προσωπικούς του στόχους, ανέφερε: "Εχω ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο και στόχος μου είναι να συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Ελλάς Βερόνα. Όσο μπορώ θα αγωνίζομαι και ο προσωπικός μου στόχος είναι αυτός που περιέγραψα".

"Αφιερωμένα στον αδελφό μου τα τελευταία χρόνια"

Ο ίδιος πέρασε μια τεράστια προσωπική δοκιμασία με τον χαμό του αδελφού του. Πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθεί στη μπάλα και στην καριέρα του ύστερα από ένα τέτοιο συμβάν. Η απάντησή του είναι χαρακτηριστική: "Ήταν ένας χρόνος γεμάτος προβλήματα. Αυτό που πέρασα με τον αδελφό μου, μου έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης, μου έχει αλλάξει τη ζωή. Αλλά ως χαρακτήρας, όποτε είχα πρόβλημα, προσπαθούσα μέσα από τη δουλειά μου να εκτονωθώ και να βρω στόχους εκεί. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από το να αγωνιστώ πλέον στη μνήμη του αδελφού μου. Το έχω πει και σε μια συνέντευξη που έδωσα στην Ιταλία: από εδώ και πέρα, τα τελευταία αγωνιστικά χρόνια που έχουν απομείνει είναι αφιερωμένα στον αδελφό μου. Όπως είπα δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα, έτσι ώστε να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό".

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
"Στις καλές είμαστε παικταράδες, στις άσχημες... τσολιάδες"

Τέλος, μέσω του Sport24.gr έστειλε και το μήνυμά του στους Έλληνες φιλάθλους, κάνοντας και την... κριτική του: "Όταν μιλάμε για τον Έλληνα φίλαθλο, έχουμε να κάνουμε με κάτι παράξενο. Στις καλές είμαστε παικταράδες και στις άσχημες είμαστε τεμπέληδες, είμαστε οι χειρότεροι, είμαστε... τσολιάδες και όποια άλλη λέξη μπορεί να βγει από το στόμα του Έλληνα. Δυστυχώς έτσι είναι όμως. Το ίδιο ισχύει και για δημοσιογράφους. Έχουν μπερδέψει την κριτική με το gossip και με το κουτσομπολιό. Εκεί έχουμε χάσει λίγο το μέτρο. Από κει και πέρα δεν έχω να πω κάτι. Δεν θα βγάλει πουθενά. Το θέμα είναι να αποδείξει ο καθένας μόνος του ότι μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Δεν είναι εύκολο. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε και να βλέπουμε συνεχώς σημεία βελτίωσης. Αυτό που βλέπει τώρα ο Έλληνας είναι η φυσιολογική κατάσταση της Εθνικής Ομάδας. Σε μια χώρα που έχει τόσα μα τόσα πολλά προβλήματα, ένα πρωτάθλημα που δεν είναι ανταγωνιστικό, κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο να σου προσφέρει μια πολύ καλή Εθνική Ομάδα.

Αυτό που είχαμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια είναι ένας άθλος και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του πρωταθλήματος. Θεωρώ, όμως, επειδή έχουμε την τύχη να βρίσκονται πολλοί παίκτες σε υψηλό επίπεδο και σιγά σιγά κάποιες μεγάλες ομάδες να αρχίσουν να φτιάχνουν, πρέπει να δώσουμε τα πάντα για να φέρουμε την Εθνική όσο πιο ψηλά γίνεται. Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε ένα όνειρο που τελείωσε, αλλά εμείς πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας να καταλάβουν ότι μπορούν να το ξαναζήσουν όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Θέλει υπομονή. Όχι μόνο από εμάς τους παίκτες. Θέλει υπομονή και από τον φίλαθλο και από τον δημοσιογράφο. Να βοηθήσουν και αυτοί με τη σωστή κριτική τους να βελτιώσουν τον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Ακούγεται δύσκολο να ενώσουμε αυτές τις τρεις πλευρές, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Έχοντας ζήσει τόσα χρόνια μια άλλη κατάσταση και τώρα ζώντας αυτή, το συμπέρασμά μου είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να κοιτάξει πώς μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση".

Μόρας: "Παίζω για τη μνήμη του αδελφού μου"
INTIME SPORTS
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ