ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Ηλίας Μιχαλαριάς, μίλησε στο Sport24.gr και αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ντέρμπι, στους οργανωμένους οπαδούς, στον Γιάννη Αλαφούζο, την "Παναθηναϊκή Συμμαχία", τα χρέη του Ερασιτέχνη, το γηπεδικό και την απουσία από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχουν μερικές θέσεις που προσδίδουν μεγάλο κύρος... Ταυτόχρονα, επισύρουν μεγάλες ευθύνες, ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ακόμα και ποινικές, όταν ο σύλλογος έχει οφειλές. Μία από αυτές είναι του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Υπό αυτό το πρίσμα - και όχι μόνο - ο Ηλίας Μιχαλαριάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στα σπορ της χώρας.

Ανέλαβε την προεδρία στα μέσα του 2013 σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου, αφού πολλά τμήματα ομαδικών σπορ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να μην συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα τους, είχαν χρέη που δεν ήταν καταγεγραμμένα, άλλα τμήματα όδευαν προς τη διάλυση και δεκάδες αθλητές είχαν αποφασίσει να πάρουν μεταγραφή σε άλλους συλλόγους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΡΙΓΚΑ

Ο Ηλίας Μιχαλαριάς παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr, εκφράζοντας τη δική του οπτική γωνία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, τα όσα ακολούθησαν με τις ποινές και το συλλαλητήριο, αλλά και τις σχέσεις του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ και την ΚΑΕ, ενώ σχολίασε τη δραστηριοποίηση του Γιάννη Αλαφούζου και τα αποτελέσματα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα χρέη του Ερασιτέχνη, τους ανθρώπους οι οποίοι συνδράμουν οικονομικά, το θέμα του γηπεδικού με τις εξελίξεις στη Διπλή Ανάπλαση και εξήγησε ποια είναι τα σχέδια του για να προσελκύσει νέα μέλη...

Η συνέντευξη άρχισε από το θέμα των ημερών στον Παναθηναϊκό, παρότι έχουν περάσει πολλές ημέρες από την 21η Νοεμβρίου. Ο Μιχαλαριάς δεν δίστασε να κάνει λόγο για πρόθεση του Ολυμπιακού να μην διεξαχθεί το ματς:

" Θεωρούμε ότι ο Ολυμπιακός είχε έρθει με συγκεκριμένο σχέδιο να μην ξεκινήσει ποτέ το παιχνίδι. Δυστυχώς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δώσαμε κι εμείς την αφορμή στην αρχή με την ρίψη της φωτοβολίδας. Για κακή τους τύχη και για καλή δική μας, το timing ήταν λίγο περίεργο. Διότι ο κανονισμός αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν διακόπτεται ένα παιχνίδι αν πέσει μια φωτοβολίδα πριν την έναρξή του. Ή καλύτερα, δεν προβλέπεται από κάπου πως δεν ξεκινάει ένας αγώνας. Είναι ξεκάθαρο ότι διακόπτεται το παιχνίδι όταν πέσει φωτοβολίδα στη διάρκεια του αγώνα".

Με την έξοδο των παικτών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο, μετά την άφιξη τους στο "Απόστολος Νικολαΐδης", έπεσαν φωτοβολίδες και μία βρήκε τον Φινμπόγκανσον. Ο Μιχαλαριάς καταδίκασε το συμβάν, εξηγώντας όμως γιατί συμβαίνει αυτό:

" Όχι προφανώς! Δεν το δικαιολογεί σε κανένα βαθμό. Υπάρχουν όμως κάποιοι νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Το ζήτημα ήταν αυτό. Από εκεί κι έπειτα, ήταν πολύ κόσμια τα πράγματα εντός του γηπέδου. Το επεισόδιο που έγινε στη Θύρα 11, κι αναφέρεται στην έκθεση της Αστυνομίας, έγινε έπειτα από ξεκάθαρη πρόκληση μέλους της αποστολής του Ολυμπιακού. Είναι καταγεγραμμένο και σε video αυτό.

Ο κόσμος ξέσπασε όταν ανακοινώθηκε η διακοπή του αγώνα. Δυστυχώς έχουν φέρει τον κόσμο στα όριά του, αυτή η εγκληματική οργάνωση. Ο κόσμος αισθάνεται μια κατάφωρη αδικία του συστήματος ενάντια στον Παναθηναϊκό, κι από εκεί είδαμε όλα αυτά τα γενικευμένα επεισόδια. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως όλος ο κόσμος στο γήπεδο είχε οργή για την όλη κατάσταση. Απ όλες τις Θύρες έγιναν ασχήμιες, μέχρι και στα επίσημα ξηλώθηκαν κάποια καθίσματα.

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Συνεχίζοντας, ο Μιχαλαριάς προχώρησε τη σκέψη του ακόμα περισσότερο, εκφράζοντας την άποψη ότι προωθείται ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην αποχώρηση του Παναθηναϊκού από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για αυτό, ήταν αποκαλυπτικός:

Για να πάμε τώρα στο δικό μας, όλη αυτή η ιστορία με τις προκλήσεις από την πλευρά του Ολυμπιακού δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι πιο γενικευμένο. Γενικά πιστεύουμε πως υπάρχει μια προσπάθεια ξεσπιτώματος του Παναθηναϊκού. Τι εννοώ; Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να παίρνει κάθε χρόνο μίνιμουμ 20 εκατομμύρια ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι επιχορηγήσεις που δίνει το κράτος σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας (από στίβο μέχρι πινγκ πονγκ) είναι συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ένα επαγγελματικό σωματείο παίρνει περισσότερα λεφτά απ ότι παίρνει όλος ο ελληνικός αθλητισμός. Από εκεί προκύπτει πρόβλημα ισονομίας.

Ειδικά όταν είναι έτσι συνδεδεμένος ο Ερασιτέχνης με την ομάδα ποδοσφαίρου, για παράδειγμα. Υπάρχει τρομερή ανισότητα στα χρήματα. Άρα λοιπόν το μόνο που απειλεί αυτό το σύστημα από οποίο παίρνει τα χρήματα ο Ολυμπιακός είναι μια άλλη ομάδα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του; Ο Παναθηναϊκός. Ποιο είναι το μεγαλύτερο όπλο του; Το γήπεδό του.

Κακά τα ψέματα, φαίνεται και στατιστικά, ο Παναθηναϊκός είναι σχεδόν ανίκητος. Είναι το μεγαλύτερό του όπλο, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ηθικά. Η Λεωφόρος είναι ένα μεγάλο σημείο συσπείρωσης του κόσμου, περισσότερης αγάπης και κάνει τον σύλλογο να αισθάνεται πολύ πιο δυνατός. Δεν είναι ψέμα αυτό, το έχουμε καταλάβει όλα.

Οπότε θεωρώ πως υπάρχει ένα σχέδιο (δεν ξέρω αν είναι οργανωμένο) να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο. Σε αυτό ίσως υπάρχουν κι άλλα σχέδια, επιχειρηματικής φύσης, για να εκμεταλλευτούν κάποιοι το brand name του Παναθηναϊκού. Αυτό βέβαια είναι μια εικασία.

Δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο, υπάρχει και το γυναικείο μπάσκετ. Ήρθε ο Ολυμπιακός κι έπαιξε πριν από περίπου ένα με δύο μήνες να παίξει στο "Παύλος Γιαννακόπουλος" για την Α1 Γυναικών, κι οι άνθρωποί του περισσότερο ασχολιόντουσαν με την ατμόσφαιρα και ότι δεν είναι κατάλληλο το γήπεδο, παρά με το ότι κατάφεραν να κερδίσουν. Δεν μπορεί να γίνεται συνέντευξη την επόμενη ημέρα της καλύτερης παίκτριας του Ολυμπιακού κι η πρώτη ερώτηση να είναι "αν μπορούν να γίνονται αγώνες στο "Παύλος Γιαννακόπουλος";

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Στην ερώτηση εάν διαβλέπει μία οργανωμένη προσπάθεια, ανέφερε:

Θέλουν να σε αποξενώσουν να πας να παίξεις αλλού, στο ΟΑΚΑ ή κάπου αλλού. Πέρσι είχαμε πάλι τα ίδια, με το βόλεϊ ανδρών και το ντέρμπι που έγινε στην Κυψέλη. Βγήκε ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά το ντέρμπι και έλεγε τι ωραία ατμόσφαιρα που είχε το γήπεδο. Τον αναγκάζουν μετά να αναιρέσει τις δηλώσεις και να πει άλλα πράγματα στο site της ομάδας, μετά από δύο - τρεις ώρες.

Υπάρχει μια γενικότερη πίεση να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο και να πάει στο ΟΑΚΑ. Κι αυτό είναι κάτι που υπάρχει κι από την πλευρά της Πολιτείας. ΟΚ, αλλά για να το συζητήσουμε αυτό ως λύση, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική του ότι αφήνουμε τη Λεωφόρο και παίρνουμε για δική μας χρήση το ΟΑΚΑ. Όχι να αφήσουμε το ένα γήπεδο και στο άλλο να είμαστε στο ενοίκιο. Όταν λέμε πως θα έχουμε το γήπεδο δικό μας, να το εννοούμε".

Εύλογα, προκύπτει η απορία τι έπραξε η διοίκηση της ΠΑΕ για να αποτρέψει τα επεισόδια. Ο Μιχαλαριάς υπερασπίστηκε τις ενέργειες της:

"Η Θύρα 13 είχε γεμίσει δίχτυα και σύρματα, έχει γίνει σαν κλουβί πια. Είναι η πρώτη κίνηση, ενώ έχει βάλει μεγάλο αριθμό ατόμων προσωπικής ασφάλειας για να προστατεύει την ώρα του αγώνα. Έγιναν συζητήσεις με εκπροσώπους των οργανωμένων. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη θέληση. Δυστυχώς όμως μέσα σε 16 χιλιάδες κόσμου θα βρεθούν 1 ή 2 που δεν θα σκέφτονται καθαρά. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.

Πρέπει γενικά να δούμε τι γίνεται στη χώρα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Αν κάθε μέρα δέρνουν τον γιο σου στο σχολείο, όταν θα δεις αυτούς που το κάνουν μετά από λίγο καιρό, θα τους ρίξεις κι ένα σκαμπίλι. Είναι κακό, δεν διαφωνώ. Είναι εν βρασμώ ψυχής. Κι ο παναθηναϊκός κόσμος δεν είναι απλά εν βρασμώ ψυχής, είναι εν βιασμώ ψυχής.

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Από τα λεγόμενα του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού προκύπτει ότι τα επεισόδια δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η έκφραση οργής των οπαδών για όσα βιώνουν εδώ και μία 20ετία...

"Είναι σχεδόν αδύνατο. Πρέπει να δούμε σε τι οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο ζούμε. Το ποδόσφαιρο είναι, όπως λέει ο περισσότερος κόσμος, η πιο ευχάριστη δευτερεύουσα προτεραιότητα που υπάρχει. Όταν έχεις τόσες δυσκολίες στο να βρίσκεις τα προς το ζην, όταν μετά έρχεσαι στο γήπεδο και σε προκαλούν ψυχολογικά τόσα χρόνια, είναι λογικό να υπάρχει τεράστια δυσπιστία. Δεν είναι εύκολο να γίνουν έτσι πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Ελλάδα έρχεται ο κάθε πολιτικός και να περάσει τους δικούς του νόμους αμέσως. Όλα πρέπει όμως να γίνονται βάσει σχεδίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο".

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα χρειαστεί 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί και ο Μιχαλαριάς επιβεβαίωσε το νούμερο:

Το κόστος θα φτάσει μάξιμουμ τις 100 χιλιάδες ευρώ. Το μεγαλύτερο κόστος ήρθε από αλλού (πρόστιμο κλπ). Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους όμως, γιατί κι εμείς από την ΠΑΕ περιμένουμε να πάρουμε κάποια χρήματα. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στον Ερασιτέχνη.

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Αυτό που μας "καίει" είναι το θέμα του γηπέδου. Βγαίνουν και λένε ότι είναι ακατάλληλη η Λεωφόρος για να γίνονται αγώνες. Με συγχωρείτε, αλλά στο ΟΑΚΑ δεν γίνονται επεισόδια, στο Καραϊσάκη δεν γίνονται, στην Τούμπα; Πως είναι ακατάλληλη η Λεωφόρος όταν η ίδια η UEFA είχε πει ότι μπορεί το γήπεδο να εγκριθεί ακόμη και για αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, εφόσον η ομάδα περνούσε στους ομίλους.

Αρκετοί έλεγαν ότι η διοίκηση της ΠΑΕ άφησε ανοιχτό το πορτάκι στη Θύρα 13 για να διευκολύνει την είσοδο των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μιχαλαριάς, όπως είχαν τονίσει και τα στελέχη της ΠΑΕ, μιλά για τους κανόνες πυρασφάλειας που επιβάλλουν το άνοιγμα του:

"Είναι θέμα της Πυροσβεστικής, η οποία προβλέπει -για την εύκολη εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς- πως αυτό υπάρχει για λόγους ασφαλείας. Όλο αυτό ξεκίνησε από το Χίλσμπορο κι έπειτα. Διότι δεν υπήρχε καμία πόρτα με αποτέλεσμα να ποδοπατηθεί ο κόσμος. Έτσι προβλέπεται να υπάρχει πόρτα μπροστά, που να ξεκλειδώνει εύκολα και να βγάζει στο γήπεδο για την άμεση εκκένωση της θύρας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτή είναι η λογική της Πυροσβεστικής. Η Αστυνομία είναι αντίθετη σε αυτό. Απαγορεύεται να μπει μπετό, για παράδειγμα.

Θα σας πω κάτι ακόμη. Όταν γινόταν ο έλεγχος στο "Παύλος Γιαννακόπουλος", η Αστυνομία ζήτησε να μπουν πλέξι γκλας πάνω από τα κιγκλιδώματα, κι έρχεται αμέσως μετά η Πυροσβεστική και ζητάει να αφαιρεθούν όλα. Και τα πλέξι γκλας και τα κιγκλιδώματα. Τι να κάνω εγώ μετά; Είναι μια ένδειξη έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των κρατικών μηχανισμών.

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Το συλλαλητήριο που προαναγγέλθηκε αμέσως μετά το ντέρμπι, μεταφέρθηκε για τα μέσα Δεκεμβρίου. Ως συμμετέχων στις διεργασίες μετά το ντέρμπι, ο Μιχαλαριάς εξήγησε πως προέκυψε η ιδέα και αποφασίστηκε η υλοποίηση της:

Η ιδέα γεννήθηκε πάνω στην ανάγκη να υπάρξει μια πολιτισμένη αντίδραση κόντρα σε όλο αυτό που ζούμε. Όταν βλέπεις όλη αυτή την αδικία, να γίνεται κάτι στις 18:00 και να παίρνει ο διαιτητής την απόφαση στις 20:00; Υπήρχε έντονο αίσθημα αδικίας, που ώθησε τον κόσμο να πέσει στην κακή παγίδα να κάνει επεισόδια, να σπάσει το γήπεδό του. Το ζήτημα δεν είναι να ξεσπάσουμε στην Πολιτεία, αλλά να δείξουμε με τον πιο εύσχημο τρόπο ότι είμαστε θυμωμένοι. Να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει έντονος θυμός έναντι του τρόπου που χειρίζονται κάποια πράγματα".

Για την αναβολή του συλλαλητηρίου, ο Γιάννης Αλαφούζος επικαλέστηκε πληροφορίες για προβοκάτσια. Ο Ηλίας Μιχαλαριάς τον υποστήριξε και τις χαρακτήρισε απολύτως βάσιμες:

"Αυτές ήταν πολύ καλές πληροφορίες του προέδρου, που μιλούσαν για προβοκάτσια στην οποία να μην μπορούσαν να αντισταθούν οι οπαδοί. Θα ήταν λογικό. Πας έξω από τη Βουλή, λέει κάτι παραπάνω ο ένας, αντιδρά κάποιος άλλος και γίνονται όλα άνω κάτω. Κι αυτό θα ήταν κάτι που θα καταδίκαζε τον Παναθηναϊκό, θα ήταν ένα τελειωτικό χτύπημα. Μας ενδιαφέρει τι λέει η κοινή γνώμη.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Μόνο τη φετινή σεζόν, ήταν η τρίτη και φυσικά, η μεγαλύτερη σε έκταση. Ο Μιχαλαριάς σχολίασε το αν και το πως μπορεί να αποφευχθεί:

"Δεν είναι πολύ εύκολα τα πράγματα γιατί είναι τέτοια η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εδώ υπάρχει γενικότερη αίσθηση αδικίας που υφίσταται τα τελευταία είκοσι χρόνια, κι ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δει κάποιος με θετικό μάτι κάποιες πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Όλα φταίνε από λίγο γιατί κι η ομάδα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει επικοινωνία των διοικήσεων με τους οπαδούς, κάτι που προβλέπει ακόμη κι η UEFA με το SLO (Supporters Liaison Officers). Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει σε όλο αυτό, αλλά δεν το κάνει με την κάρτα φιλάθλου. Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα βοηθήσει με το θέμα της βίας. Εκεί θα βοηθήσει μόνο η κάμερα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Άποψή μου είναι επίσης να φύγει η Αστυνομία από το γήπεδο, η φύλαξη εντός του γηπέδου να είναι καθαρά στη δικαιοδοσία της ΠΑΕ. Δεν γίνεται όμως ο κόσμος να περνά τέτοια ταλαιπωρία για να μπει στο γήπεδο, όπως έγινε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ανούσια όλα αυτά. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε τα γήπεδα με 10.000 αστυνομικούς, αν είχαμε τα μέσα. Είναι όμως αυτό το ποδόσφαιρο;

Έχουμε δώσει παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ανόρθωση, χωρίς Αστυνομία. Δεν λέω ότι φταίει πάντα αυτή, απλά κάποιες φορές είναι οι συνθήκες τέτοιες που ξεφεύγουν τα πράγματα. Νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό τμήμα της Αστυνομίας για τους αθλητικούς χώρους, με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Μετά από κάθε παιχνίδι που σημειώνονται επεισόδια, τα δάχτυλα στρέφονται προς αυτούς και ζητείται ο αποκλεισμός τους από τις εξέδρες. Ποια είναι η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Μιχαλαριά;

Θα σου θέσω ένα άλλο ζητούμενο. Πόσες φορές έχει τιμωρηθεί το ΚΚΕ για παράδειγμα ή παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφές εξαιτίας των διαδηλώσεων; Έχουν στοχοποιηθεί οι -ας πούμε- χούλιγκαν των κομμάτων; Μιλάω ειρωνικά προφανώς. Η βία είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και υπάρχει σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Δυστυχώς υπάρχουν στους οργανωμένους ταραχοποιά στοιχεία, σε όλες τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο έλκει την κουλτούρα του χουλιγκανισμού παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί κοινωνικά, να δοθεί έμφαση.

Όλοι λένε για τον χουλιγκανισμό και πως έχει εξαλειφθεί στην Αγγλία. Θα σου πω το εξής, επειδή έχω ζήσει στην Αγγλία. Δεν έχει εξαλειφθεί κανένας χουλιγκανισμός, απλά έχει μεταφερθεί εκτός γηπέδου. Θυμάμαι όταν είχαμε παίξει με την Αγγλία πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, είχε καεί όλο το Μάντσεστερ από τους χούλιγκαν που είχαν μαζευτεί από όλη τη χώρα. Γι αυτό κάνουν τα περισσότερα παιχνίδια της εθνικής τους ομάδας στο Γουέμπλεϊ, γιατί είναι εκτός πόλης και μπορούν να το ελέγξουν πιο εύκολα.

Πρέπει να γίνουν μελέτες για να το περιορίσουν κάπως, γιατί νομίζω πως δεν γίνεται να εξαλειφθεί εντελώς η βία. Μακάρι να σταματούσαν να πλακώνονται οι οπαδοί, αλλά δεν γίνεται. Τι να κάνουμε; Το θέμα είναι να δούμε πως θα προστατεύσουμε το προϊόν, εν προκειμένω το ποδόσφαιρο, από τη βία. Δεν μπορούμε κι εμείς από μόνοι μας να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου.

Ο Ερασιτέχνης είναι άμεσα εξαρτώμενος από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ και ο Μιχαλαριάς σχολίασε τις σχέσεις που έχουν, χαρακτηρίζοντας πάρα πολύ καλές:

"Είναι πάρα πολύ καλές, με τον κ. Αλαφούζο έχουμε σχεδόν καθημερινή επαφή, όπως και με τον κ. Γιαννακόπουλο. Με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός συνεργαζόμαστε πλέον και μέσω του PAO SHOP, σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια".

Ο Γιάννης Αλαφούζος δέχτηκε κριτική για την αδυναμία του να προστατεύσει την ομάδα από το παρασκήνιο που δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποια είναι η άποψη του Μιχαλαριά για αυτό και πως τι πρόσημο βάζει στην παρουσία του;

"Για μένα η παρουσία του είναι ένα μεγάλο "συν". Είναι εκείνος που δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, ο Παναθηναϊκός πέρασε πάρα πολύ δύσκολα όταν ανέλαβε, έχοντας πολλά χρέη. Έχει βάλει πάρα πολλά χρήματα, είναι μέσα στην πρώτη τριάδα αυτών που έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για την ομάδα. Είναι αυτός που έχει δώσει στον σύλλογο το πρώτο του περιουσιακό στοιχείο, κι αναφέρομαι φυσικά στο προπονητικό κέντρο. Ανέστησε τον Παναθηναϊκό πριν δύο χρόνια, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι πολύ ηθικός. Τα έχει βάλει με το σύστημα. Αλλά ο κόσμος θέλει αποτελέσματα και δεν μπορεί κανείς να τον κακολογήσει γι αυτό. Δεν μπορεί κάποιος όμως να ζήσει την καθημερινότητα του κ. Αλαφούζου. Αυτό που του λέω εγώ και είναι πως δεν έχει δώσει την πλήρη διάσταση των πραγμάτων γιατί θέλει να προστατεύσει την ομάδα. Δεν τα κάνει αυτά γιατί δεν θέλει να φαίνεται. Ο ίδιος διαλέγει να σηκώσει τον δικό του σταυρό".

Από τους περισσότερους, το εγχείρημα της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" κρίνεται αποτυχημένο, όχι όμως από τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη:

"Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα. Ξέρεις πότε θα φανεί αυτό; Στις εκλογές. Δεν λέω να φτάσουμε τα 40.000 μέλη, δεν είναι απαραίτητο αυτό. Σημασία έχει η αλλαγή νοοτροπίας, όχι τόσο τα χρήματα. Για μένα, ο κάθε φίλαθλος θα έπρεπε να γίνει πρώτα μέλος της Συμμαχίας και μετά να πάρεις το διαρκείας του. Γιατί; Γιατί έτσι παίρνεις μέρος στις αποφάσεις. Είναι δύσκολο να αλλάξεις αυτή τη λογική στον Παναθηναϊκό.

Για εμένα είναι πιο υγιές να υπάρχει συλλογικότητα στις αποφάσεις. Στη Γερμανία οι περισσότερες ομάδες έτσι είναι, στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα το ίδιο. Κι ο κόσμος θα πρέπει να το θέλει αυτό. Για το αν η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι επιτυχημένη ή όχι, θα σου πω ότι έχει πολλά να δώσει ακόμη. Εγώ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα στο μέλλον".

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Σχεδόν δύο χρόνια πριν, ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 7 εκατομμύρια ευρώ για έργα ανακαίνισης στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Μέχρι σήμερα, αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και ο Μιχαλαριάς αναφέρθηκε τι συμβαίνει

"Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση γι αυτό. Δε νομίζω πως μπορεί να μην περιλαμβάνεται το κονδύλι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το γήπεδο είναι το Νο1 πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Έχουμε κι εμείς ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους. Είναι μικρό το "Παύλος Γιαννακόπουλος", αλλά αυτό έχουμε και προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα γίνεται. Το κονδύλι αυτό λύνει σε ένα βαθμό το πρόβλημα της ομάδας, κυρίως όσον αφορά την ομάδα ποδοσφαίρου. Δεν είναι όμως αυτή η οριστική λύση, γιατί έχουμε ακόμη το "αγκάθι" της διπλής ανάπλασης, η οποία είναι ανενεργή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Μπορεί να αλλάξουν οι όροι και να πάρουμε άλλο χώρο για να προχωρήσει το σχέδιο μετακόμισης του Παναθηναϊκού".

Οι σχέσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με το Δήμο Αθηναίων έχουν περάσει από διάφορα στάδια, ανάλογα με τους Δημάρχους οι οποίοι εδρεύουν στην πλατεία Κοτζιά. Ο Μιχαλαριάς ανέλυσε γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να απεμπλακεί εύκολα από τη Διπλή Ανάπλαση:

"Οφείλεται στο γεγονός πως ο Δήμος πήρε πολλά δάνεια για να αγοράσει χώρους που προέβλεπε να δοθούν για τη διπλή ανάπλαση. Αυτό δεν είναι όμως ζήτημα του Παναθηναϊκού. Ας πρόσεχε τότε ο Δήμος για να μη γίνει όλη αυτή η ιστορία. Αυτοί που εμπνεύστηκαν τη διπλή ανάπλαση, ας έφτιαχναν το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού με σωστούς συντελεστές δόμησης. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν "έπεσε" στο ΣτΕ, όλα έγιναν λόγω λάθους στους συντελεστές δόμησης του εμπορικού κέντρου του κ. Βωβού. Υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα".

Ο χώρος δίπλα από το "Απόστολος Νικολαΐδης", έχει παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη, όμως διαδικαστικά ζητήματα εμποδίζουν την αξιοποίηση του. Ο Μιχαλαριάς τόνισε ότι ευτυχώς, έχει βρεθεί σημείο επαφής:

"Έχουμε πολύ καλές εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Μέχρι το καλοκαίρι ίσως να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και να έχουμε νέες εγκαταστάσεις. Θα έχουμε γήπεδα τένις κι ίσως κάτι ακόμη, το οποίο δεν μπορώ να αποκαλύψω. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πατέρας μάς βοήθησε πολύ στις σχέσεις μας με τον κ. Καμίνη. Αυτός μεσολάβησε για να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις με τον Δήμαρχο Αθηναίων".

Μιχαλαριάς: "Υπάρχει σχέδιο να μας διώξουν από τη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Συχνά, ακούγεται ότι οι πιο εύρωστοι φίλοι του Τριφυλλιού, δεν συνδράμουν τον Ερασιτέχνη. Ισχύει αυτό και αν όχι, σε ποιο βαθμό; Ο Μιχαλαριάς έδωσε μία άλλη εκδοχή:

"Πέραν από τους κ. Αλαφούζο και κ. Γιαννακόπουλο, ο κ. Λεωνίδας Πολέμης, ο κ. Σταθοκωστόπουλος, ο κ. Ρισβάς, ο κ. Κρεζιάς και γενικότερα έχουμε αρκετά άτομα που βοηθούν. Δεν έχω παράπονο. Έχουμε αρκετούς που βοηθούν. Εμένα η φιλοσοφία μου δεν είναι να παίρνω διαρκώς λεφτά, αλλά να κάνουμε δράσεις που θα φέρουν χρήματα. Να αυξήσουμε τις Ακαδημίες μας. Θα σου πω το εξής. Το 20% του μπάτζετ της γυναικείας ομάδας βγαίνει από τις Ακαδημίες, το βόλεϊ γυναικών βγάζει το 10%. Θέλουμε να το αυξήσουμε αυτό. Να έχουμε πάγια έσοδα για να μπορούμε να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός καθαρίζει από χρέη, αν μια χρονιά η ομάδα του ποδοσφαίρου παίξει για ένα χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον έναν χρόνο θα έχουμε ξεχρεώσει και τη δεύτερη χρονιά θα κάνουμε στόχο για τίτλους".

Πάγιο θέμα συζήτησης αποτελούν τα οικονομικά του Ερασιτέχνη. Ο πρόεδρος του έδωσε μία πιο συγκεκριμένη διάσταση στο ζήτημα:

"Όταν παραλάβαμε, ο Ερασιτέχνης είχε περίπου 3.5 εκατομμύρια ευρώ χρέος, τώρα έχει πέσει περίπου στα 2.5 εκατομμύρια. Τα χρέη που είναι άμεσα απαιτητά είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Σε δύο χρόνια θα έχει μειωθεί σημαντικά αυτό το κομμάτι. Ο μεγάλος όγκος θα φύγει τότε, κι από εκεί και πέρα θα είναι όλα πιο ομαλά. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη διετία".

Κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορες δραστηριότητες για την προσέλκυση μελών στον Ερασιτέχνη, αλλά δεν έχουν αποδώσει. Ο Μιχαλαριάς δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και τόνισε ότι έχει νέες ιδέες:

"Ο μοναδικός τρόπος είναι να κάνουμε καλύτερη οργάνωση. Να καταλάβει ο κόσμος τι τους προσφέρει ο Ερασιτέχνης. Δεν το ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει συμμετοχικότητα. Υπάρχουν κάποιες ιδέες, αλλά αυτό θέλει μεγάλη οργάνωση και πολλή δουλειά. Κι αυτό είναι το πρόβλημα με τα χρέη, δεν μπορούμε να οργανωθούμε στο κομμάτι των χορηγών. Δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο marketing. Όσον αφορά τα μέλη, κι εκεί δεν είναι εύκολο γιατί χρειάζεται να επενδύσεις".

Μεγάλο πλήγμα για το πρεστίζ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αποτελεί το ότι οι ομάδες του δεν αγωνίζονται στα Κύπελλα Ευρώπη λόγω οικονομικών προβλημάτων, και ο Μιχαλαριάς ρωτήθηκε για το πότε θα αλλάξει αυτό:

"Στόχος είναι να παίξουμε του χρόνου, δεν το λέμε όμως πολύ. Το βλέπω 50-50. Μας πήγε πολύ πίσω η Καμπάλα. Αν είχαμε περάσει στο Europa League, την επόμενη χρονιά σχεδόν σίγουρα κάποια τμήματα θα έπαιζαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ολυμπιακός με το γκολ που έβαλε στο 90' έβγαλε όλη τη χρονιά στον Ερασιτέχνη. Κέρδισε 1.5 εκατομμύρια ευρώ και άλλαξαν όλα γιατί θα συνεχίσει να παίζει στην Ευρώπη".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ