ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

Ο Ντούσαν Κέτσμαν συμβουλεύει τον Δημήτρη Διαμαντίδη να σκεφτεί… ξανά και ξανά την απόφασή του να αποσυρθεί, υπενθυμίζει ότι το Βερολίνο περιμένει όπως το 2009 και εξηγεί πώς ασχολήθηκε με την προπονητική (VIDEO)!

Στα 31 του χρόνια κι ενώ μετρούσε ήδη τέσσερις σεζόν στην Παρτίζαν (μεσολάβησε το πέρασμα από τον Μακεδονικό του Αργύρη Πεδουλάκη και την Εφές Πίλσεν) , ο Ντούσαν Κέτσμαν άφησε το Βελιγράδι για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Βελιγράδι, αποστολή: Γιάννης Σταυρουλάκης

Μάλιστα ο βετεράνος Σέρβος γκαρντ-φόργουορντ αποκάλυψε πως είχε προετοιμαστεί τόσο πολύ για τον ερχομό του στην Αθήνα, ώστε ''το κινητό μου χτυπούσε ήδη στον ύμνο του Παναθηναϊκού! Μου αρέσει πάρα πολύ κάθε φορά που το ακούω στο ΟΑΚΑ. Τώρα θα το τραγουδούν οι οπαδοί και για μένα! Είναι εκπληκτικοί. Μοιάζουν με αυτούς της Παρτίζαν!''.

Στις αρχές Ιουλίου 2008, λοιπόν, ο Ντούσαν Κέτσμαν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό ωστόσο στις 16 Ιουνίου 2009 οι δυο πλευρές έλυσαν πρόωρα τη συνεργασία τους αφού ο Σέρβος δεν χωρούσε στα πλάνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. ''Η Παρτίζαν είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί το καλύτερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης!'' θα παραδεχτεί λίγα χρόνια αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2014 διεξήχθη φιλικό προς τιμήν του στη Hala Pionir ενώ τους τελευταίους μήνες εκτελεί χρέη βοηθού προπονητή στην Παρτίζαν! Ο κόουτς Ντούσαν Κέτσμαν μιλάει στο Sport24.gr για την ομάδα του triple crown, υπενθυμίζει ότι το Final Four διεξάγεται και φέτος στο Βερολίνο, αποκαλύπτει τις πλάκες στον Γκιόρκι Σερμαντίνι και στέλνει μήνυμα στον Δημήτρη Διαμαντίδη!

"Στις προπονήσεις του Ζέλικο και του Πέκοβιτς!"

Πως προέκυψε, λοιπόν, η προπονητική στη ζωή σου; Πως αποφάσισες να περάσεις στην άκρη του πάγκου έπειτα από 17 χρόνια στα παρκέ;

"Σταμάτησα το μπάσκετ το 2013 και αποφάσισα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα ενός χρόνου ώστε να περάσω κάποιες ώρες παραπάνω με την οικογένειά μου! Να απολαύσω τα παιδιά μου! Στο μεσοδιάστημα, είδα αμέτρητα παιχνίδια κι έκανα πολλά ταξίδια. Στο μυαλό μου, βέβαια, είχα πάντα την ιδέα και τη σκέψη ότι κάποια στιγμή θα γίνω προπονητής. Τον Δεκέμβριο του 2014 πήγα στην Κωνσταντινούπολη για να δω από κοντά τις προπονήσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε! Γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον Ζέλικο, μένουμε στην ίδια γειτονιά στο Βελιγράδι και μπορώ να πω ότι έζησα μια τρομερή εμπειρία, βλέποντας τον Ομπράντοβιτς από μια άλλη οπτική και όχι από αυτήν του παίκτη-προπονητή!

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

Sport24.gr, Γιάννη Σταυρουλάκη, για τη μετάβασή του στα παρκέ από την άκρη του πάγκου

Στη συνέχεια ρώτησα τον Νίκολα Πέκοβιτς αν μπορούσα να ταξιδέψω στη Μινεσότα για να παρακολουθήσω την προετοιμασία των Τίμπεργουλβς. Μου είπε «γιατί όχι;» κι έτσι έμεινα στη Μινεάπολις για 20-25 μέρες, βλέποντας το πρόγραμμα και τις προπονήσεις των Γουλβς! Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και, ταυτόχρονα, πολύ-πολύ ενδιαφέρον. Ο Νίκολα είναι αδελφικός μου φίλος. Παίξαμε μαζί στην Παρτίζαν και τον Παναθηναϊκό ενώ κρατήσαμε επαφή ακόμα και όταν έφυγε για το ΝΒΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ταξίδεψα στο Βερολίνο για το Ευρωμπάσκετ, όταν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στο τεχνικό τιμ της Παρτίζαν. Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έφυγε και ο Πέταρ Μπόζιτς πήρε τη θέση του πρώτου προπονητή. Ο Πέκοβιτς ανέλαβε την προεδρεία και με ρώτησε αν θα ήθελα να αναλάβω θέση ασίσταντ κόουτς! Έτσι ξεκίνησαν όλα και βρίσκομαι εδώ μαζί σας (γέλια)".

Με τον Νίκολα Πέκοβιτς ήσασταν συμπαίκτες και πλέον είσαι υποχρεωμένος να τους δίνεις εξηγήσεις για την πορεία της Παρτίζαν!

"Ο Νίκολα είναι πλέον το αφεντικό όμως διατηρούμε την ίδια σχέση. Είναι λίγο περίεργο αν σκεφτείς ότι είναι πρόεδρος μιας ομάδας και ακόμα παίζει μπάσκετ στο ΝΒΑ. Είναι μακριά μας όμως ασχολείται πολύ με την Παρτίζαν και γνωρίζει τα πάντα, με κάθε λεπτομέρεια! Τον περιμένουμε κοντά μας τον Απρίλιο ώστε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά για την επόμενη χρονιά…".

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

Έχεις συνηθίσει να σε φωνάζουν "κόουτς Κέτσμαν" ή ακόμα σου ακούγεται περίεργο;

"Το συνηθίζω σιγά-σιγά!!!! Έκανα το reset στο μυαλό μου και ξεκίνησα κάτι διαφορετικό. Πλέον η ζωή μου είναι η προπονητική. Θέλω χρόνο. Σε κάθε δουλειά χρειάζεσαι χρόνο ώστε να συνηθίσεις σε διαφορετικές καταστάσεις, να αποκτήσεις εμπειρία, να εφαρμόσεις τη φιλοσοφία σου και να καταλήξεις στην κατεύθυνση που θέλεις να κινηθείς. Για μένα είναι σημαντικό να προχωρήσω σιγά-σιγά, να περάσω από όλα τα στάδια και κάποια στιγμή να φτάσω στο επίπεδο που θέλω".

Όλα αυτά τα χρόνια είχες την ευκαιρία να συνεργαστείς με σπουδαίους προπονητές. Τον Ομπράντοβιτς, τον Βουγιόσεβιτς, τον Μαχμουτί και άλλους... Ποιος από τους παραπάνω έχει επηρεάσει την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία σου;

"Για μένα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι κάτι διαφορετικό. Μαζί ζήσαμε πράγματα που δεν μπορώ, ούτε πρόκειται να ξεχάσω! Κερδίσαμε τα πάντα το 2009! Το Κύπελλο, το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και την Euroleague στο Βερολίνο. Η ζωή στην Αθήνα, οι συμπαίκτες μου, οι δυνατές φιλίες που έκανα στον Παναθηναϊκό… Όλα αυτά είναι στιγμές. Έντονες στιγμές σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες στη ζωή και την καριέρα μου! Φυσικά πανηγυρίσαμε μεγάλες επιτυχίες με την Παρτίζαν, με την πιτσιρικαρία του Ντούλε Βουγιόσεβιτς. Όλα ξεκίνησαν από την Παρτίζαν ωστόσο ο Παναθηναϊκός ήταν το σημαντικό βήμα. Η απόφαση που πρέπει να πάρεις για να κάνεις μια καλή καριέρα, να παίξεις στην Euroleague μαζί με τους κορυφαίους και να δεις πού βρίσκεσαι ως παίκτης".

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

"Σάρας, Μήτσος και Σπανούλης μαζί! Απίστευτο!"

Πολλοί λένε ότι ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Euroleague. Ένα αριστούργημα, όπως δήλωσε ο Γιασικεβίτσιους! Συμφωνείς;

"Εκείνη τη χρονιά έπαιξαν στον Παναθηναϊκό οι τρεις κορυφαίοι γκαρντ που εμφανίστηκαν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία 10-15 χρόνια! Μπορείς να το φανταστείς; Ο Σάρας, ο Μήτσος και ο Σπανούλης στην ίδια ομάδα! Απίστευτο! Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να έχεις στην ομάδα σου τόσα πολλά και μεγάλα ονόματα. Πρέπει να κρατάς τις ισορροπίες και να τους έχεις όλους χαρούμενους. Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που ο Ζέλικο είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη είναι ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά του σε αυτό το κομμάτι. Οι σούπερ σταρ έγιναν ένα! Συμπεριφέρονταν σαν ένα και νοιάζονταν για την ομάδα. Ο Μπατίστ, ο Φώτσης, ο Τσαρτσαρής, ο Περπέρογλου… Ο Νίκολας, ο Χατζηβρέττας. Απίθανη ομάδα!".

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

"Ο Διαμαντίδης θα λείψει από το μπάσκετ"

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον Δημήτρη Διαμαντίδη για την απόφασή του να αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς;

"Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη έχω να πω μόνο καλά πράγματα! Εξαιρετικός συμπαίκτης, σπουδαίος άνθρωπος κι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και την Euroleague τα τελευταία 10 χρόνια. Ο Διαμαντίδης θα λείψει πολύ από το μπάσκετ, αν τελικά επιμείνει στην απόφασή του και σταματήσει στο τέλος της χρονιάς. Μήτσο σκέψου το ξανά και ξανά!!! Σταμάτησα κι εγώ πριν δυο χρόνια... Σκέψου έξυπνα πριν αποφασίσεις! Σου εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να τα πούμε σύντομα από κοντά".

"Ο Σίσκα πήρε την μπάλα και σταματήσαμε να αναπνέουμε"

Πως έζησες εκείνον τον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Βερολίνο;

"Είδαμε δυο διαφορετικά παιχνίδια. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν μπροστά στο σκορ με 20 πόντους. Στο δεύτερο η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε να παίζει καλύτερα κι έτσι φτάσαμε να διεκδικούμε έναν τίτλο Euroleague στο τελευταίο σουτ. Ο Σίσκα πήρε την μπάλα και όλοι σταμάτησαν να αναπνέουν! Όταν τελικά είδαμε την μπάλα να βγαίνει εκτός, τρελαθήκαμε από τη χαρά μας! Είναι το πιο σημαντικό τρόπαιο της καριέρας μου".

"Το Βερολίνο είναι εκεί και περιμένει ξανά!"

Παρακολουθείς την πρώην ομάδα σου; Που πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει στην εφετινή Euroleague;

"Φυσικά, φυσικά! Λόγω των προπονήσεων, προσπαθώ να παρακολουθώ όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες μπορώ. Είδα και το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, στο Βελιγράδι… Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη τώρα! Πλέον ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και βρίσκεται στον σωστό δρόμο για τα playoffs. Ελπίζω να τα καταφέρει να προκριθεί στο Top-8! Εκεί όλα είναι πιθανά. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Το Βερολίνο είναι εκεί και περιμένει, όπως τότε με εμάς (γέλια)! Ο κόουτς Τζόρτζεβιτς κάνει πολύ καλή δουλειά ενώ ο Φώτσης και ο Διαμαντίδης είναι οι μοναδικοί που συνεχίζουν από εκείνη την ομάδα".

Κέτσμαν: "Μήτσο, ξανασκέψου το!"

Πιστεύεις ότι έδωσες στον Παναθηναϊκό όσα μπορούσες να προσφέρεις;

"Όταν με κάλεσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μου ζήτησε να παίξω στον Παναθηναϊκό, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση που έπρεπε να πάρω! Προηγήθηκε μια τρομερή χρονιά με την Παρτίζαν, το 2007-08. Προκριθήκαμε στα προημιτελικά της Euroleague και χάσαμε τη συμμετοχή στο Final Four από την Κάχα Λαμποράλ με 2-1 νίκες. Ήξερα ότι δεν θα είχα τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής που είχα στην Παρτίζαν ωστόσο δεν το σκέφτηκα δευτερόλεπτο! Θα είχα την ευκαιρία να παίξω σε μια τεράστια ομάδα, με έναν σπουδαίο προπονητή και εξαιρετικούς συμπαίκτες. Δεν το μετάνιωσα σε καμία περίπτωση. ΟΚ, θα μπορούσα να είχα πάει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, να υπογράψω διετές συμβόλαιο και να παίζω για 30-35 λεπτά όμως ο Παναθηναϊκός ήταν η ευκαιρία της ζωής μου! Κάθε παίκτης θέλει να παίζει πολύ και να βοηθάει την ομάδα του όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχα έναν συγκεκριμένο ρόλο και αυτό είναι όλο".

"Ο Σερμαντίνι δεν καταλάβαινε τον Ομπράντοβιτς"

Εκείνος ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα γεμάτη σούπερ σταρς! Θυμάσαι κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό από τις προπονήσεις;

"Κάναμε πολύ πλάκα με τον Σερμαντίνι! Ήταν ένας ψηλός τύπος που έπαιζε στη Γεωργία και ήλθε στον Παναθηναϊκό, χωρίς να τον ξέρει κανείς. Δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά και κάθε φορά που ο Ζέλικο του φώναζε στις προπονήσεις, ο Σερμαντίνι τον κοίταζε και έλεγε μόνο «ναι, ναι, ναι». Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλάβαινε τίποτα από αυτά που του έλεγε ο Ομπράντοβιτς (γέλια)! Ο Γκιόργκι είναι ένα εξαιρετικό παιδί, έκανε καλή καριέρα , έχει δυο Ευρωλίγκες με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ενώ έχει παίξει στη Μακάμπι! Είμαι χαρούμενος για αυτόν, είχα αναλάβει να τον φροντίζω και τον πήγαινα στις προπονήσεις…".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ