ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κανουτέ στο Sport24.gr: "Τελειομανής ο Στανόγεβιτς, παθιασμένος ο Χιμένεθ"

Sevilla's Frederic Kanoute from France celebrates after scoring a goal against Getafe during his La Liga soccer match at the Coliseum Alfonso Perez Stadium in Getafe, Sunday, April 25, 2010.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Sevilla's Frederic Kanoute from France celebrates after scoring a goal against Getafe during his La Liga soccer match at the Coliseum Alfonso Perez Stadium in Getafe, Sunday, April 25, 2010.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) ASSOCIATED PRESS

Ο Φρεντερίκ Κανουτέ αναλύει στο Sport24.gr τον πρώην τεχνικό του στην Beijing Guoan και νυν του ΠΑΟΚ, Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, και μιλά για τους Μανόλο Χιμένεθ, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο και Ουσμάν Κουλιμπαλί.

Εκ των κορυφαίων Αφρικανών ποδοσφαιριστών της περασμένης δεκαετίας ο Φρεντερίκ Κανουτέ σήμερα (σε ηλικία 39 ετών) ζει στο Ντουμπάι. Ο πρώην διεθνής με το Μάλι φορ των Λιόν, Γουέστ Χαμ, Τότεναμ, Σεβίλλης και Beijing Guoan κατέκτησε δύο Copas del Rey, ένα ισπανικό Super Cup, δύο UEFA Cup κι ένα ευρωπαϊκό Super Cup με τους "νερβιονένσες", ενώ αναδείχθηκε και κορυφαίος ποδοσφαιριστής της "Μαύρης ηπείρου" το 2007.

Μάλιστα, στο Πεκίνο και την Guoan είχε ως προπονητή τον 43χρονο Σέρβο, Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς. Τον εδώ και λίγες ώρες τεχνικό του ΠΑΟΚ.

Το Sport24.gr αναζήτησε τον Φρεντερίκ Κανουτέ κι εκείνος μας ανέλυσε τον "Στανό" (έτσι τον αποκάλεσε από σύντμηση του επωνύμου του). Πώς είναι ο νέος προπονητής του "Δικεφάλου"; Πώς και από πότε προετοιμάζει τα ματς; Πώς διαχειρίζεται νέους και... παλιούς παίκτες; Πώς είναι στις προπονήσεις; Τι πρέπει να βελτιώσει; Ποιο είναι το αγαπημένο του σύστημα;

"Ο Στανό είναι ένας προπονητής που αγαπά τη λεπτομέρεια. Είναι τελειομανής. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι παρά το γεγονός ότι είναι 43 ετών, έχει τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στους πάγκους.

Frederic Kanoute celebrates his goal during the  Champions League Group H soccer match against Steaua in Seville, Spain, Tuesday Oct. 23, 2007. (AP Photo/Miguel Morenatti)
Frederic Kanoute celebrates his goal during the Champions League Group H soccer match against Steaua in Seville, Spain, Tuesday Oct. 23, 2007. (AP Photo/Miguel Morenatti) AP

Νομίζω ότι το πιο δυνατό του σημείο είναι ότι προετοιμάζει πολύ καλά τα ματς της ομάδας του. Έχει μια σωστή μεθοδολογία, μένει πιστός σε αυτή. Είναι φιλόδοξος κι αυτό είναι θετικό στοιχείο σε κάθε δουλειά. Θυμάμαι ότι η προετοιμασία για το επόμενο ματς ξεκινά την επομένη του τελευταίου.

Δηλαδή, δεν περιμένει μεσοβδόμαδα, αλλά ξεκινά την επομένη του ματς να μιλά για το επόμενο. Δεν μπορώ να σου πω εάν είναι περισσότερο αμυντικογενής ή επιθετικογενής. Αλλά, σίγουρα μπορώ να πω, ότι έχει ταλέντο στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.

Σε εκείνους που έχουν ταλέντο δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο

Στην Beijing Guoan μας έδωσε ελευθερία στην επιθετική δημιουργία. Πιστεύω ότι σε εκείνους τους παίκτες που έχουν μια ικανότητα δημιουργική κι ένα έμφυτο ταλέντο δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο.

Το σύστημά μας στην Beijing Guoan ήταν κυρίως 4-4-2. Αλλά, άλλαζε και σε 4-2-3-1. Εγώ, για παράδειγμα, έπαιζα περισσότερο ως... δεκάρι πίσω από τον επιθετικό. Αλλά δεν είναι ξεροκέφαλος. Όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλάζει το σχήμα.

Να ξέρεις ότι είναι πολύ παθιασμένος στον πάγκο. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, το κατάλαβα όταν μια φορά με έκανε αλλαγή και είδα τη συνέχεια του ματς από τον πάγκο. Έχει πολύ πάθος όταν κοουτσάρει. Νομίζω ότι επιδέχεται βελτίωσης σε αυτό (γέλια).

Sevilla's Frederik Canoute reacts on scoring a goal during their UEFA Cup quarter final, second-leg soccer match against Tottenham at White Hart Lane Stadium in London. Thursday April 12, 2007. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Sevilla's Frederik Canoute reacts on scoring a goal during their UEFA Cup quarter final, second-leg soccer match against Tottenham at White Hart Lane Stadium in London. Thursday April 12, 2007. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Είναι έξυπνος ως προς τη διαχείριση των διαφορετικών προσωπικοτήτων. Είναι κοντά στους παίκτες, αλλά κι αυστηρός. Για παράδειγμα, σε κάποιους που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά φέρεται πιο... χαλαρά.

Στις προπονήσεις θέλει τα πάντα να γίνονται βάσει προγράμματος. Το καλό για τους ποδοσφαιριστές είναι ότι χρησιμοποιεί πολλή μπάλα στις προπονήσεις".

Εκτός από τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, ο Φρεντερίκ Κανουτέ συνυπήρξε και με έναν ακόμη τεχνικό που εργάζεται στην Ελλάδα. Είχε ως προπονητή στη Σεβίλλη τον Ανδαλουσιάνο νυν τεχνικό της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ. Ο "Κανούτο" έπλεξε το εγκώμιο του Μανόλο και τον χαρακτήρισε με τη λέξη "πάθος".

Ο Μανόλο Χιμένεθ ζει για το ποδόσφαιρο

"Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι μεγάλος προπονητής. Θα τον περιέγραφα με τη λέξη πάθος. Αυτός ο άνθρωπος ζει για το ποδόσφαιρο. Μερικές φορές του λείπει αυτό το "κρύο αίμα", αλλά είμαι σίγουρος θα έχει βελτιωθεί. Ήρθε στη Σεβίλλη σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο για να αντικαταστήσει έναν μεγάλο προπονητή, όπως ο Χουάντε Ράμος. Και τα πήγε αρκετά καλά. Και είμαι σίγουρος ότι βελτιώνεται συνεχώς".

Κανουτέ στο Sport24.gr: "Τελειομανής ο Στανόγεβιτς, παθιασμένος ο Χιμένεθ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν ο Κανουτέ μεσουρανούσε στον ισπανικό Νότο, ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο έκανε τα πρώτα του βήματα στη "Νερβιόν". Ο Αφρικανός υποστηρίζει ότι ο αμυντικός του "Δικεφάλου" έχει όλα τα προσόντα που απαιτεί η θέση του: Δύναμη, πάθος κι όρεξη.

Ο Κρέσπο δεν έχει μεγάλη τεχνική, αλλά καλύπτει τις ατέλειές του με τη δύναμη και το πάθος

"Ο Κρέσπο από τότε που ήταν αρκετά νέος φαινόταν ότι θα γίνει καλός αμυντικός. Είναι πολύ δυνατός σωματικά κι αυτό βοηθά στη θέση του. Μπορεί να μην έχει μεγάλη τεχνική, αλλά καλύπτει τις ατέλειές του με τη δύναμη και το πάθος. Δεν μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί τόσο πολύ".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το Μάλι. Η εθνική ομάδα της αφρικανικής χώρας είχε πάντα ταλέντο, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε κι από τις ανάλογες επιτυχίες. Ο ίδιος ελπίζει να καταφέρει στο μέλλον να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ και κάνει ιδιαίτερη μνεία στον συμπατριώτη του (και διεθνή) μπακ του Παναθηναϊκού, Ουσμάν Κουλιμπαλί ενώ μας εξήγησε και με τι ασχολείται σήμερα στο Ντουμπάι.

Κανουτέ στο Sport24.gr: "Τελειομανής ο Στανόγεβιτς, παθιασμένος ο Χιμένεθ"

"Ο Ουσμάν έχει βοηθήσει πολύ την εθνική Μάλι, νομίζω ότι είναι ένας πλήρης μπακ. Κι αυτό γιατί βοηθά κι επιθετικά κι αμυντικά. Μακάρι το Μάλι να παίξει σε ένα Μουντιάλ. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη.

Ζω στο Ντουμπάι όπου έχω μια ακαδημία ποδοσφαίρου και συμμετέχω σε πολλά πρότζεκτ ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, ειδικότερα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Έτσι, βοηθάμε τα παιδιά να βρουν μια ομάδα στην Ευρώπη ή την Ασία και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα".

Τέλος, όταν ρωτήθηκε από το Sport24.gr για το εάν είχε πρόταση από ελληνική ομάδα για να αγωνιστεί στη χώρα μας ήταν ξεκάθαρος:

"Νομίζω ότι ποτέ δεν είχα σοβαρή πρόταση από την Ελλάδα".

Photo credits: AP Images, Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ