ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Νικ Καλάθης μίλησε στο EuroLeague Greece για τον φετινό Παναθηναϊκό, τον στόχο του 7ου Ευρωπαϊκού και τον Διαμαντίδη, ενώ δεσμεύτηκε να μάθει ελληνικά!

Ο Νικ Καλάθης έχει χριστεί από πέρυσι ως ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ήταν κοινό μυστικό ότι ήρθε για να καλύψει το διαφαινόμενο κενό του Δημήτρη Διαμαντίδη. Και φέτος θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει αν αντέχει αυτό το βάρος.

Ο διεθνής γκαρντ μίλησε στο EuroLeague Greece για το μεγάλο κενό του Διαμαντίδη, αλλά δεν έμεινε εκεί. Μίλησε για το νέο Παναθηναϊκό, το ΝΒΑ, την σημασία του να έχει πλέον στο πλευρό του τον αδελφό του, Πατ Καλάθη, αλλά και την Εθνική ομάδα, η αποτυχία της οποίας στο φετινό Προολυμπιαό τουρνουά να είναι ξεκάθαρο ότι τον ενοχλεί ακόμα.

Γίνε ο προπονητής και ο πρόεδρος που θα κερδίσει τον τίτλο. Πάρε μέρος στο Euroleague Fantasy Challenge, διάλεξε τους παίκτες σου και διεκδίκησε πλούσια δώρα.

“Είμαι εδώ και αυτό έχει σημασία”

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Είναι λογικό ότι η κουβέντα θα ξεκινούσε σε όλα αυτά που έγιναν το καλοκαίρι. Ήταν τότε που ο Νικ Καλάθης φάνηκε να βρίσκεται μία ανάσα από το να επιστρέψει στο ΝΒΑ για χάρη των Σακραμέντο Κινγκς, ωστόσο στο τέλος τα δεδομένα άλλαξαν και έμεινε στην Ελλάδα. Αυτό ωστόσο ήταν ένα θέμα που ο διεθνής γκαρντ δεν ήθελε να ακουμπήσει.

Πρέπει να ρωτήσω για το τι έγινε φέτος με το συμβόλαιό σου και όλα αυτά που συνέβησαν με τους Κινγκς και τον Παναθηναϊκό.

" Δεν θέλω να μιλησω για αυτό για να είμαι ειλικρινής. Ήταν μία κατάσταση (σταμάτησε για λίγο για να σκεφτεί) την οποία δεν θέλω να συζητήσω. Είμαι εδώ και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία".

Αποτελεί στόχο για εσένα να επιστρέψεις στο ΝΒΑ κάποια στιγμή;

"Ξέρεις, προς το παρόν δεν επικεντρώνομαι καθόλου σε αυτό. Το ΝΒΑ είναι η καλύτερη λιγκα στον κόσμο και αποτελεί στόχο όλων των παικτών. Ίσως αν ευνοήσουν οι συνθήκες κάποια στιγμή και βρεθεί η σωστή ομάδα και η σωστή κατάσταση. Τώρα όμως εστιάζω στο σήμερα και στο να κερδίσω εδώ, να γίνω ο καλύτερος παίκτης που μπορώ για τον Παναθηναϊκό και αν γίνεται να προσθέσουμε μερικά ακόμα μπάνερ στην οροφή του γηπέδου".

Δεν καλύπτεται το κενό του Μήτσου”

" Μετά από χρόνια ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει μία σεζόν χωρίς να έχει τον Δημήτρη Διαμαντίδη στο ρόστερ του. Η απόσυρση του αρχηγού των “Πράσινων” αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ομάδα, με τον Νικ Καλάθη να ελπίζει ότι οι νέοι παίκτες θα καλύψουν όσο μπορούν την απουσία του Τοτέμ του Παναθηναίκού".

Είναι μεταβατική χρονιά για τον Παναθηναϊκό λόγω της απόσυρσης του Διαμαντίδη. Πως περιμένεις να αντιδράσει η ομάδα στην απουσία του;

" Νομίζω ότι θα αντιδράσουμε καλά. Φέραμε καλούς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν. Προφανώς δε μπορείς να αντικαταστήσεις τον Μήτσο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι ο Ιδιοκτήτης μας το σκέφτηκε καλά και έφερε παίκτες που μπορούν να μας κάνουν μια ομάδα που θα μπορεί να κερδίζει παντού. Έκανε αυτό έπρεπε και τώρα εξαρτάται από εμάς να γίνουμε καλή ομάδα".

Που πιστεύεις ότι θα νιώσετε περισσότερο την απουσία του Διαμαντίδη; Στα αποδυτήρια ή μέσα στο παρκέ;

"Θεωρώ ότι θα μας λείψει γενικά η ηγετική του παρουσία. Ήταν σπουδαίο να τον βλέπουμε στο γήπεδο και να παρακολουθούμε πως δούλευε κάθε μέρα, παρά το γεγονός ότι τα είχε κερδίσει όλα και μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα ό,τι και αν έκανε, αλλά παρέμενε ταπεινός και δούλευε".

“Θα προσφέρουμε θέαμα φέτος”

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Η περσινή σεζόν άφησε μία πικρή γεύση στον Παναθηναϊκό, που είδε τον Ολυμπιακό να κατακτά το Πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ στις λεπτομέρειες. Ο Νικ Καλάθης το ξέρει αυτό. Αφού λοιπόν έκανε έναν μικρο απολογισμό για την περσινή σεζόν, στην συνέχεια έδειξε ενθουσιασμένος για το νέο Παναθηναϊκό που χτίζεται.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα τα 2 τελευταία χρόνια. Τι πιστεύεις ότι πήγε στραβά πέρυσι;

" Απλώς δεν τελειώσαμε καλά τα παιχνίδια κατά την διάρκεια των Τελικών της Α1. Ο Σπανούλης έβαλε δύο μεγάλα σουτ που έδωσαν νίκες στον Ολυμπιακό. Είναι εύκολο να λέμε τώρα ότι αποτύχαμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν αυτά τα σουτ δεν είχαν μπει τώρα θα ήμασταν εμείς Πρωταθλητές. Ο Ολυμπιακός απλώς έκανε κάποια πράγματα καλύτερα την σωστή στιγμή. Είναι πρώτη φορά στην καριέρα μου που αισθάνθηκα ότι παίξαμε καλύτερα σε μία σειρά αγώνων αλλά χάσαμε. Το άξιζαν περισσότερο, μας κέρδισαν και τα πράγματα απλώς πήγαν με το μέρος τους".

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Παναθηναϊκό φέτος δεδομένου ότι η ομάδα έχει 6 Αμερικανούς αλλά και εσένα με τον Πατ που έχετε Αμερικανική παιδεία;

"Νομιζω ότι φέτος θα έχουμε διαφορετικό στυλ παιχνιδιού σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς βέβαια αυτό εξαρτάται από τις εντολές που θα έχουμε από τον κόουτς και το στυλ παιχνιδιού που θα θέλει αυτός να ακολουθήσουμε. Έχουμε όμως πολλούς παίκτες που τρέχουν καλά το γήπεδο και είναι πολύ αθλητικοί, οπότε θα παίξουμε γρήγορα, αλλά πιο έξυπνα χωρίς να βιαζόμαστε. Όλα θα ξεκινούν βέβαια από την άμυνα".

Θεωρείς ότι αυτή είναι η πιο αθλητική ομάδα του Παναθηναϊκού που έχεις υπάρξει μέλος;

" Νομίζω ναι. Σίγουρα στα 4 χρόνια που έχω περάσει στον Παναθηναϊκό αυτή είναι η πιο αθλητική ομάδα που έχω βρεθεί. Θεωρώ ότι η φετινή ομάδα θα είναι πολύ θεαματική και ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο θα περνάει καλά στα παιχνίδια μας".

Το γεγονός ότι στο ελληνικό Πρωτάθλημα θα ξεκινήσετε την σεζόν με 4 ξένους λόγω των κανονισμών της Λίγκας πιστεύεις ότι θα σας επηρεάσει;

" Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Νομιζω ότι έχουμε φτιάξει μία ομάδα με πολύ βάθος στον πάγκο. Έχουμε 12 παίκτες που θα είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι το καλό στην ομάδα μας, ότι έχουμε αρκετούς παίκτες και ακόμα και αν προκύψουν τραυματισμοί θα υπάρχουν από πίσω παιδιά που θα μπορέσουν να βοηθήσουν".

“Απογοητευτικό αν δεν φτάσουμε στο Final-4”

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο νέος Παναθηναϊκός δεν θα έχει καμία σχέση με τον περσινό. Θα είναι πιο αθλητικός και θα βγάζει περισσότερη ενέργεια. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Νικ Καλάθης, ο οποίος αρχικά έκανε τον απολογισμό της περσινής σεζόν πριν μιλήσε για τους φετινούς στόχους της ομάδας.

Ποια είναι η άποψή σου για τη νέα Ευρωλίγκα;

" Είναι καλύτερο το νέο σύστημα. Θυμίζει το ΝΒΑ επειδή παίζεις με όλους παντού. Αυτό το σύστημα δεν έχει πολυ ξεκούραση ενδιάμεσα, κάτι που επίσης μου αρέσει".

Λιγότερη ξεκούραση ενδιάμεσα σημαίνει και λιγότερη προπόνηση έτσι;

(Γέλια) " Ναι. Μου αρέσει αυτό. Προσωπικά πιστεύω πάντως ότι δε μπορείς να μάθεις πολλά κατά την διάρκεια των προπονήσεων μέσα στην σεζόν. Η περίοδος της προετοιμασίας είναι αυτή που σε καθορίζει ως ομάδα. Προφανώς μπορείς να διορθώσεις πράγματα μέσα στην σεζόν μέσω των προπονήσεων, αλλά νομίζω ότι για να βρούμε ρυθμό πρέπει να παίζουμε αγώνες και αυτό μας αρέσει περισσότερο και σε εμάς τους παίκτες. Το κυριότερο πλεονέκτημα πάντως του νέου στυλ διεξαγωγής της EuroLeague είναι ότι θα παίξεις με όλες τις ομάδες. Στο παρελθόν υπήρχαν σεζόν που δεν είχες την ευκαιρία να παίξεις με τον Πρωταθλητή Ευρώπης, εμείς για παράδειγμα δεν αντιμετωπίσαμε πέρυσι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Είναι καλό που θα παίξουμε με όλους και θα δούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε".

Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί στην φετινή EuroLeague;

" Η ΤΣΣΚΑ είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης και σίγουρα θα είναι καλή και φέτος, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν 6-7 ομάδες που μπορούν να πάρουν τα σκήπτρα αν μείνουν υγιείς κι εμείς φυσικά είμαστε μία από αυτές τις ομάδες".

Είναι η κατάκτηση της EuroLeague ο στόχος του Παναθηναϊκού φέτος;

"Πρέπει να το πάρουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Είναι μεγάλη σεζόν. Στόχος σίγουρα είναι να φτάσουμε στο Final-4 και μετά όλα θα συμβούν. Κατά την γνώμη μου σε ένα Final-4 όλα μπορούν να γίνουν, αφού ένα σουτ ή απλώς μία καλή μέρα κάποιου παίκτη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα".

Φαντάζομαι ότι θα ήταν καλό να έχετε πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της EuroLeague για να φτάσετε στο Final-4

" Ναι σίγουρα, εννοείται αυτό. Το να παίζουμε μπροστά στο κοινό μας είναι σημαντικό. Στόχος ωστόσο είναι το Final-4 ανεξάρτητα αν θα έχουμε πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ ή όχι. Πιστεύω ότι θα είναι απογοητευτικό αν δεν πάμε στο Final-4 φέτος".

“Του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάω ελληνικά”

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"

Κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε και στην έλευση του αδελφού του στην ομάδα, αλλά και σε ένα ακόμα γεγονός: Ότι αμφότερα τα αδέλφια Καλάθη δε μιλάνε Ελληνικά. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ εξάλλου, έχουν ως πρώτη γλώσσα τα Αγγλικά. Παρόλα αυτά, ο Νικ Καλάθης δεσμεύτηκε να μάθει ελληνικά. Και γρήγορα μάλιστα!

Μετά από πολλά χρόνια είσαι πάλι στην ιδια ομάδα με τον Πατ. Πως σε κάνει να νιώθεις αυτό;

" Είναι καλό να είμαστε μαζί παλι. Είμασε κοντά και αγαπάμε πολύ ο ένας τον άλλο. Θεωρώ πάντως ότι ο Πατ ότι θα βοηθήσει την ομάδα".

Μένετε μαζί;

(Γέλια) " Όχι, όχι. Έχουμε και οι δύο οικογένειες. Έχει το σπίτι του και εγώ το δικό μου, αλλά βλεπόμαστε συχνά. Πιο συχνά από ότι θα έπρεπε ίσως (νέα γέλια)".

Ήσασταν για χρόνια σε διαφορετικές χρονικές ζώνες. Ο Πατ ήταν στην Ρωσία και το Ισραήλ κι εσύ στην Αμερική. Πως ήταν αυτό;

" Ήταν όμορφο. Αυτή είναι η ζωή. Είμαστε επαγγελματίες παίκτες, οπότε είναι αναμενόμενο. Πάντα κρατουσαμε επαφή όμως και δεν είχε σημασία αν είχαμε 9 ή 3 ώρες διαφορά. Πάντα τα πηγαίναμε καλά και μιλούσαμε συνέχεια από όταν ακόμα ήμασταν μικρότεροι και σπουδάζαμε σε διαφορετικά Κολέγια. Ειναι καλό να ξέρω ότι τα πηγαίνει καλά".

Φαντάζομαι ότι θα μιλούσατε συχνά στο skype ή με βιντεοκλήση

(Εκεί επενέβη για μία ερώτηση ο Πατ Καλάθης που παρακολουθούσε την συνέντευξη): " Ήμουν ξύπνιος μέχρι τις 5 το πρωί όταν έπαιζε ο Παναθηναϊκός στην EuroLeague για να δω τα παιχνίδια του και μετά να μιλήσουμε. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί δεν πήγαμε καλά στην Αστάνα πέρυσι (γέλια)".

Πρέπει να ρωτήσω. Πάντα μιλάτε στα αγγλικα εσύ και ο Πατ. Ξέρετε ελληνικές λέξεις, μπορείτε να μιλήσετε στα ελληνικά ή απλώς νιώθεις άβολα μιλώντας στα Ελληνικά;

" Ξέρω κάποια πράγματα. Δε νιώθω άβολα. Μπορώ να καταλάβω τα περισσότερα από αυτά που μου λένε πλέον. Πρέπει να μάθω ελληνικά όμως. Παίζω στην Εθνική ομάδα 6-7 χρόνια, οπότε είναι ντροπιαστικό να μην ξέρω ελληνικά. Μπορώ να πω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα ξέρω να μιλάω ελληνικα. Αυτό είναι υποσχεση. Αν δε μιλάω ελληνικά του χρόνου θα σε κεράσω φαγητό"!

“Δεν βρήκαμε ποτέ χημεία στην Εθνική”

Καλάθης: "Ένα μπάνερ ακόμα"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Η αποτυχία της Εθνικής μας ομάδας να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες τη Βραζιλίας φάνηκε ότι ακόμα ενοχλεί τον Νικ Καλάθη. Φάνηκε στις κινήσεις του, φαινόταν ακόμα και στον τρόπο που χαμήλωσε το βλέμμα όταν έφτασε η κουβέντα εκεί. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε από το να μιλήσει ανοιχτά για τις σκέψεις του σχετικά με τα αίτια του αποκλεισμού στο Προολυμπιακό του Τορινο.

Τι πιστεύεις ότι πήγε άσχημα στο Προολυμπιακό με την Εθνική ομάδα φέτος, ειδικά στον αγώνα με την Κροατία;

" Δεν βρεθήκαμε καλά στο γήπεδο. Στον κρίσιμο ημιτελικό με την Κροατία δεν μπήκαμε όπως έπρεπε στο γήπεδο, είχαμε εντελώς λάθος τρόπο σκέψης από το ξεκίνημα του αγώνα. Από την περίοδο της προετοιμασίας ακόμα δεν παίζαμε τόσο καλά ως ομάδα, κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε όταν υπάρχει μπροστά μας ένα τουρνουά που έχει τόσο μικρή διάρκεια και πρέπει να παίξουμε καλά όσο πιο γρήγορα γίνεται".

Βλέπεις μέλλον σε αυτή την ομάδα;

" Ναι. Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε πολύ καλοί στο μέλλον και να έχουμε επιτυχίες. Έχουμε πολλά νέα παιδιά με ταλέντο που μπορούν να παίξουν ωραίο μπάσκετ. Αλλά για να πετύχουμε κάτι πρέπει να βρεθούμε καλύτερα στο παρκέ και να αλλάξουμε κάποια πράγματα τα οποία κάναμε λάθος στις προηγούμενες διοργανώσεις".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ