ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιακωβάκης: "Να δείξουμε στα παιδιά το σωστό δρόμο"

Ιακωβάκης: "Να δείξουμε στα παιδιά το σωστό δρόμο"

Ο Περικλής Ιακωβάκης μίλησε στο Sport24.gr για τη ζωή μετά τον αθλητισμό, έκανε μία αναδρομή στη σπουδαία καριέρα του και σας προσκαλεί στο Navarino Challenge.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είπε το "αντίο" του στα κολουάρ με όσους βρέθηκαν στο Παγκρήτιο να τον αποθεώνουν. Ο Περικλής Ιακωβάκης αποχαιρέτησε τους στίβους έτσι ακριβώς όπως του άξιζε για τη σπουδαία διαδρομή του.

Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης και "χάλκινος" παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400μ. εμπόδια απολαμβάνει πλέον τη ζωή μακριά από το άγχος του πρωταθλητισμού χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι βρίσκεται μακριά από τον αθλητισμό.

Όντας μέλος δύο επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου προσπαθεί με το δικό του τρόπου να διορθωθούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στίβος. Ο Περικλής Ιακωβάκης έκανε τον απολογισμό του στο Sport24.gr, αναφέρθηκε στα προβλήματα του αθλητισμού και σας προσκαλεί Navarino Challenge του οποίου είναι πλέον πρεσβευτής.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας είπε:

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ανακοινώσατε το τέλος μιας μεγάλης καριέρας. Πόσο διαφορετικός είναι πλέον ο τρόπος ζωής για κάποιον αθλητή που είχε συνηθίσει να κάνει πρωταθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο αλλά και εάν σας έχει λείψει η ενασχόληση από τη σκοπιά του αθλητή με τον στίβο;

- "Όπως είναι φυσιολογικό έχουν αλλάξει οι ρυθμοί ζωής και η καθημερινότητα μου. Δεν υπάρχουν οι 10 προπονήσεις μεγάλης έντασης των 2 έως 3 ωρών την εβδομάδα. Υπηρετώ στο ΑΣΑΕΔ ως Σμηναγός της ΠΑ και γυμνάζομαι 3 φορές περίπου την εβδομάδα και παίζω λίγο τέννις. Κατά τα άλλα έχω αρκετό χρόνο για την οικογένεια μου. Σε γενικές γραμμές είχα μια ομαλή μετάβαση στην μετα-αθλητική ζωή μου. Με έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός πως ήμουν προετοιμασμένος ψυχολογικά για αυτή την «αλλαγή». Δεν μου έχει λείψει καθόλου η ζωή του «αθλητή» μέχρι τώρα".

Το φινάλε της καριέρας σας έπεσε ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μπροστά στο ελληνικό κοινό με τον κόσμο να αναγνωρίζει τη μεγάλη σας προσφορά. Όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα είχατε ονειρευτεί κάτι τέτοιο;

- "Όχι δεν το περίμενα. Ήταν μια καταπληκτική βραδιά που θα την θυμάμαι σε όλη μου την ζωή. Ελπίζω και άλλοι αθλητές να έχουν μια αντίστοιχη εμπειρία στο αντίο τους".

Συμμετοχές σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και έξι Παγκόσμια πρωταθλήματα καθιστούν από μόνα τους μεγάλο κατόρθωμα για έναν αθλητή. Ποιες στιγμές θα ξεχωρίζατε από όλη αυτή τη διαδρομή; 

- "Υπάρχουν πολλές. Αν ξεκινήσω από το 1995 τότε θα χάσουμε το μέτρημα. Ως μεγάλες στιγμές θα ξεχωρίσω τον Παγκόσμιο τίτλο στους Εφήβους του 1998, το Χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών του 2003 και την μαγική χρονιά του 2006 με τον Τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης και την επίτευξη του ρεκόρ μου 47:82 στα 400μ εμπόδια".

Όλο αυτό το ταξίδι σας άφησε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; 

- "Ναι. Το βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήμουν τραυματίας το 2004 με σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών, το 2008 που έπαθα θλάση στον τελικό που τερμάτισα 8ος αλλά και το 2012".

Μπορεί να έχετε φύγει από τα κουλουάρ αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχετε αποχωρήσει από τα κοινά του στίβου. Φέτος θα βρίσκεστε στο Navarino Challenge. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στον κλασικό αθλητισμό; 

- "Έχω την τιμή και χαρά να είμαι Πρεσβευτής του Navarino Challenge. Για το 2016 θα κάνω ένα πρόγραμμα εκμάθησης των αγωνισμάτων του Στίβου για παιδιά. Θα είναι μια πρώτη γνωριμία βασισμένη στο πρόγραμμα Kids Athletics της IAAF. Tα παιδιά είναι το μέλλον του αθλητισμού και ο στόχος μας είναι να τους δείξουμε τον σωστό δρόμο ώστε να διαλέξουν το άθλημα που τους αρέσει και τους ταιριάζει. Έπειτα πρέπει να έχουν τις σωστές βάσεις για να έχουν την σωστή εξέλιξη τόσο σε αθλητική απόδοση όσο και σε προσωπικό επίπεδο".

Έχετε κληθεί να απαντήσετε πολλές φορές για το κομμάτι του ντόπινγκ και αναφερθήκατε σε αυτό στην πρόσφατη ομιλία σας στο “Game changer”. Θεωρείτε ότι θα μπορέσει ποτέ πραγματικά να καταπολεμηθεί και να φύγει αυτή η σκιά όχι μόνο από το στίβο αλλά τον αθλητισμό γενικότερα;

- "Είναι πολύ δύσκολο αυτό. Το ντόπινγκ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όταν σταματήσει να υπάρχει η κλεψιά στην κοινωνία τότε θα σταματήσει και η κλεψιά του ντόπινγκ. Πρέπει να υπάρξει καλή παιδεία και ένα σωστό, αυστηρό πλαίσιο αντιμετώπισης ποινών βασισμένο στον Κώδικα της WADA".

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού να έρχονται στο προσκήνιο. Στην Μεσσηνία όμως έχετε ένα ρόλο πρεσβευτή ανάμεσα σε επίσης κορυφαίους αθλητές. Ένα ρόλο καθοδηγητή θα λέγαμε.  Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος που θα συμμετάσχει στο «Navarino Challenge»;

- "Θεωρώ πως η διοργάνωση αυτή, με όλες τις παράλληλες διαφορετικές αθλητικές δράσεις είναι πρωτοπόρα στο κομμάτι του Αθλητικού Τουρισμού. Κάποιος μπορεί μέσα σε ένα διήμερο να ζήσει με την οικογένεια του μια εμπειρία διαφορετική, με συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Το δρομικό κίνημα είναι σε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που το βλέπω με μεγάλη χαρά. Το Navarino Challenge πάει ένα βήμα παραπέρα γιατί έχει διάφορες δράσεις (περισσότερες από 18 δραστηριότητες) από Pilates μέχρι τρέξιμο, κολύμπι και SUP. Είναι η χαρά του Fit ανθρώπου που θέλει να διασκεδάσει και να αθληθεί. Είναι χαρά μου που θα είμαι εκεί και θα μπορέσω να μεταδώσω κάποια στοιχεία από την αθλητική μου «σκέψη» στον κόσμο εκεί".

Το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός συμμετοχής των αθλητών στο «Navarino Challenge» είναι και για εσάς ένα έξτρα κίνητρο να συνεχίσετε να στηρίζετε τέτοιες προσπάθειες βοηθώντας στη διάδοση του αθλητικού ιδεώδους σε μικρούς και μεγάλους;

- "Είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Κάθε χρόνο πάει και καλύτερα. Ελπίζω σε λίγα χρόνια να είναι ένας θεσμός που το μόνο πρόβλημα του να είναι το πως θα γίνει ακόμα καλύτερος. Θα συνεχίσω να στηρίζω όσο μπορώ κάθε διοργάνωση που προωθεί τον αθλητισμό".

Για το τέλος αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη δομή του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα ή αν θέλετε του στίβου πιο συγκεκριμένα, τι θα ήταν αυτό;

- "Μεγάλη συζήτηση είναι αυτή. Το «μικρόβιο» το έχω μέσα μου και θέλω το καλύτερο για τον Κλασικό Αθλητισμό και τον Αθλητισμό γενικότερα. Είμαι σε επαφή με τα κοινά του στίβου γιατί είμαι μέλος 2 επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου οπότε εκ των πραγμάτων έχω και επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ. Ίσως να έχω πιο ενεργή εμπλοκή στο μέλλον, θα δούμε".

 

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Αν λες 'καταδικάζω τη βία, αλλά' για τον Μπουτάρη, κάτι κάνεις πολύ λάθος

Μερικές σκέψεις για όσους τόλμησαν έστω να δικαιολογήσουν την άθλια επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24