ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γκαρμπαχόσα: "Η Ελλάδα μάς εκτόξευσε!"

Γκαρμπαχόσα: "Η Ελλάδα μάς εκτόξευσε!"

Γιατί η Ελλάδα έχει... σχεδόν πάντα πρόβλημα κόντρα στην Ισπανία, τι έγινε στον τελικό της Σαϊτάμα κι, εν πάση περιπτώσει, τι σημαίνει να είσαι πιστός στην εθνική ομάδα; Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα στο Sport24.gr!

Δυο, μόλις, μέρες μετά τη μεγαλύτερη νίκη μας, από την απόλυτη παράσταση του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού. Δυο ημέρες μετά την τελευταία ήττα των Αμερικανών τα τελευταία 10 χρόνια και το "τέλειο παιχνίδι" , κατά τον Θοδωρή Παπαλουκά!

Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία επιβίωσε στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ με την Αργεντινή καθώς ο Νοτσιόνι αστόχησε ελεύθερος για τρεις ενώ ο Πάου Γκασόλ έσπασε το πόδι του και τέθηκε off από τον τελικό. Αυτό ήταν! Η ψυχολογία στα ύψη, ο σούπερ σταρ των Ισπανών εκτός και οι Έλληνες έκαναν πρόβα για το χρυσό! Αμ δε...

Το τρίποντο παραλήρημα του Χόρχε Γκαρμπαχόσα (20π. με 6 τρίπ., 10ριμπ.) έδωσε το σύνθημα. Η Ισπανία κατέκτησε εύκολα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επικρατώντας με 70-47, μια εθνική ομάδα που έμελλε να κατακτήσει τα πάντα στον διάβα της τα επόμενα χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Related content Sport24.gr δέκα χρόνια μετά από τον τελικό της Σαϊτάμα και εξηγεί τη... μεταμόρφωση της ελληνικής ομάδας στο ματς με τη "φούρια ρόχα", τονίζοντας με νόημα πως "το να σε εμπνέει η εθνική σου ώστε να θες να κατακτήσεις τίτλους και μετάλλια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί!".

- Εκείνο το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας ήταν η απαρχή των απίθανων χρόνων που ακολούθησαν;

"Μπορούμε να πούμε πως ναι. Σύμφωνοι, τα προηγούμενα χρόνια η εθνική Ισπανίας είχε ήδη κατακτήσει τρία συνεχόμενα μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ (σ.σ. ασημένιο 1999 & 2003, χάλκινο 2001) όμως εκείνη η επιτυχία στη Σαϊτάμα ήταν ορόσημο! Η νίκη κόντρα στην Ελλάδα και το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ εκτόξευσαν την Ισπανία ενώ όλοι νιώθουμε πολύ τυχεροί και χαρούμενοι που το ζήσαμε".

- Πόσο εύκολο είναι για τους παίκτες της γενιά τους '80, τον Γκασόλ, τον Ναβάρο και τον Ρέγιες που έχουν κατακτήσει τα πάντα με τους συλλόγους και την εθνική ομάδα να βρίσκουν κίνητρο κάθε καλοκαίρι;

"Δεν είναι καθόλου εύκολο! Όλοι αυτοί οι παίκτες είναι φιλόδοξοι, ο ανταγωνισμός τους είναι συνεχώς στο κόκκινο, ο επαγγελματισμός είναι στο DNA τους! Το να σε εμπνέει η εθνική σου ώστε να θες να κατακτήσεις τίτλους και μετάλλια είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί! Αν, μάλιστα, μπορείς να πετύχεις όλα τα παραπάνω σαν οικογένεια, το κίνητρο είναι διπλό".

- Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα οι Ισπανοί παίκτες χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα αφοσίωσης στην εθνική ομάδα, μαζί με τους Αργεντινούς;

"Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Είναι λογικό... Είμαστε η εθνική ομάδα με τις λιγότερες απώλειες παικτών τα τελευταία 15 χρόνια. Όταν, για παράδειγμα, κάποιος δηλώνει ότι δεν θα παίξει στην εθνική Ισπανίας, ξέρουμε ότι έχει να κάνει μόνο με πρόβλημα τραυματισμού. Είναι κάτι για το οποίο νιώθουμε υπερήφανοι στο ισπανικό μπάσκετ!".

- Πως ζήσατε τη νίκη της Ελλάδας επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό;

"Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθήσαμε ελάχιστα το παιχνίδι επειδή ακολουθούσε αμέσως μετά ο δικός μας ημιτελικός κόντρα στην Αργεντινή. Ήμασταν πλήρως αφοσιωμένοι στη δική μας προετοιμασία. Είχαμε ενημέρωση για το σκορ, όμως δεν θέλαμε να μας πειράξει το μυαλό η νίκη της Ελλάδας! Έπειτα, όταν είδαμε το βίντεο του αγώνα, καταλάβαμε ότι η Εθνική σας έκανε ένα απίθανο παιχνίδι και επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ένας εντυπωσιακός αντίπαλος".

Γκαρμπαχόσα: "Η Ελλάδα μάς εκτόξευσε!"

- Παρεμπιπτόντως, ο Μάικ Σιζέφσκι αποχαιρετά την Team USA με ρεκόρ 88-1, με μοναδική ήττα εκείνο το 101-95 από την Ελλάδα!

"Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ελλάδα, αν και θα ήθελα πολύ να είχε χάσει τουλάχιστον άλλο ένα από την Ισπανία!".

-Τι άλλαξε μέσα σε δυο μέρες και η Ελλάδα έχασε εύκολα από την Ισπανία ενώ νωρίτερα νίκησε την πανίσχυρη Αμερική;

"Κατ' αρχάς, άλλαξε ο αντίπαλος! Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση. Υποθέτω, επίσης, ότι ίσως φταίει η τεράστια προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα για να κερδίσει τις ΗΠΑ. Πιθανώς έπειτα από μια τέτοια ιστορική νίκη, έχεις την αίσθηση ότι έχεις πετύχει τα πάντα! Ό,τι έχεις φτάσει στην κορυφή".

- Ο τραυματισμός του Πάου Γκασόλ πόσο σας επηρέασε; Είπατε κάτι πριν από τον τελικό;

"Μας επηρέασε πολύ, κυρίως όμως σε προσωπικό επίπεδο! Ένας σοβαρός τραυματισμός ενός καλού φίλου είναι κάτι πολύ-πολύ σκληρό! Σε κανένα σημείο δεν σκεφτήκαμε ότι η απουσία του θα μας... ρίξει στον τελικό. Ήμασταν λυπημένοι, πραγματικά λυπημένοι αφού ένας φίλος και ένας εξαιρετικός συμπαίκτης όπως ο Πάου έζησε το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν αθλητή. Από τη στιγμή, όμως που φτάσαμε στην ημέρα του τελικού και βγήκαμε στο γήπεδο, είχαμε μόνο μια σκέψη. Ένα στόχο που έχει πάντα η εθνική Ισπανίας: Να βγάζει ανταγωνισμό και να κερδίζει. Ναι, θέλαμε να κερδίσουμε για τον Πάου επειδή ξέραμε πως αν γινόμασταν, τελικά, πρωταθλητές κόσμου, θα το οφείλαμε σε μεγάλο βαθμό και σε αυτόν".

- Ίσως εκεί να την… πάτησε η Ελλάδα; Νομίζοντας ότι θα κερδίσει εύκολα την Ισπανία χωρίς τον Πάου Γκασόλ;

"Δεν νομίζω να πίστευε κανείς στην ελληνική ομάδα ότι θα μας κέρδιζαν εύκολα. Ούτε από εμάς περνούσε αυτή η σκέψη, ακόμα κι αν είχαμε μαζί μας τον σούπερ σταρ της εθνικής. Ουδείς παίκτης, ουδείς προπονητής μπορεί να σκεφτεί ότι θα κερδίσει εύκολα έναν τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".

Γκαρμπαχόσα: "Η Ελλάδα μάς εκτόξευσε!"

- Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς…. Γιατί η Ελλάδα είχε πάντα πρόβλημα στα ματς με την Ισπανία;

"Όχι μόνο η ελληνική ομάδα. Η Ισπανία βρίσκεται για πολλά χρόνια στο πιο υψηλό επίπεδο και δεν είναι εύκολο για κανέναν να μας κερδίσει, ειδικά σε ένα σημαντικό παιχνίδι. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο να κερδίζεις την Ελλάδα! Σε κάθε διοργάνωση παρουσιάζει πάντα μια από τις καλύτερες ομάδες.

- Η Ισπανία έπαιξε τρεις φορές με τους Αμερικανούς σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο. Σας έμεινε απωθημένο ότι τελικά δεν τους κερδίσατε, καθώς πολύς κόσμος θεωρούωσε ότι η Ισπανία είναι η μόνη που μπορούσε να το κάνει.

"Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι έμεινε απωθημένο. Είναι αλήθεια, θέλαμε να τους κερδίσουμε όμως όπως είπε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, δώσαμε τα πάντα σε κάθε παιχνίδι όμως εκείνοι ήταν καλύτεροι".

- Έχετε συνηθίσει τον ρόλο του προέδρου της Ομοσπονδίας;

"Σταδιακά το συνηθίζω, δεν έχω συμπληρώσει ακόμα δυο μήνες στον νέο μου ρόλο. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζω την Ομοσπονδία, ξέρω καλά τον κόσμο του μπάσκετ και συνεργάζομαι μια μια εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών που, επίσης, λατρεύουν το άθλημά μας".

- Τι είναι πιο δύσκολο. Να πετυχαίνεις 6 τρίποντα σε τελικό Μουνταμπάσκετ ή να διοικείς τη FEB;

"Το να σκοράρεις έξι τρίποντα δεν είναι εύκολο ούτε σε φιλικό. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω αν είναι πιο εύκολο ή δύσκολο να διοικείς την ισπανική ομοσπονδία. Είναι κάτι διαφορετικό, μια μεγάλη ευθύνη και, συγχρόνως, ένα μεγάλο όραμα για το οποίο νιώθω ενθουσιασμό και υπερηφάνεια!".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ