ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ένας θρύλος στην Κηφισιά

Ένας θρύλος στην Κηφισιά

Ο θρύλος των Σαν Αντόνιο Σπερς, Τζέιμς Σάιλας, βρέθηκε στην Ελλάδα για να δει τον γιο του, Εξέβιερ Σάιλας, εν δράσει και μιλώντας στο Sport24.gr αναφέρθηκε στην απόσυρση της φανέλας με τον αριθμό 13 προς τιμήν του από τα "σπιρούνια", ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ.

Η αναμέτρηση της Νέας Κηφισιάς με τον Άρη ήταν ιδιαίτερη για τον Εξέβιερ Σάιλας. Ο Αμερικανός γκαρντ της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε ένα επιπλέον κίνητρο να παίξει καλά στην αναμέτρηση. Ο πατέρας του και παλιά μεγάλη δόξα των Σαν Αντόνιο Σπερς, Τζέιμς Σάιλας, ταξίδεψε στην χώρα μας, ώστε να δει τον γιο του να αγωνίζεται δια ζώσης.

Και μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήταν το καλύτερο, καθώς οι "κίτρινοι" επικράτησαν με 79-65, όμως ο Σάιλας -ο νεότερος- ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, δείχνοντας λίγο από το ταλέντο που διαθέτει στον πατέρα του.

Ποιος είναι, όμως, ο Τζέιμς Σάιλας; Πρόκειται για έναν εκ των θρύλων των Σαν Αντόνιο Σπερς. Αγωνίστηκε στα "σπιρούνια" από το 1972 έως το 1981 και μπορεί να μην κατέκτησε πρωτάθλημα, όμως "γεύτηκε" μεγάλες διακρίσεις. Κορυφαία όλων, ωστόσο, η απόσυρση της φανέλας με τον αριθμό 13 από την ομάδα του Τέξας. Κι αν μπορεί για κάτι να περηφανεύεται, αυτό είναι το γεγονός πως ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Σπερς, του οποίου η φανέλα αποσύρθηκε!

Ένας θρύλος στην Κηφισιά
2012 NBAE

Sport24.gr τον εντόπισε στις εξέδρες του "Ζηρινείου" και εκείνος δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ό,τι ερώτημα τέθηκε. Ο Αμερικανός θρύλος μιλά -μεταξύ άλλων- με τα καλύτερα λόγια για το ελληνικό μπάσκετ, εντοπίζει διαφορές ανάμεσα στο ΝΒΑ του τότε και του τώρα, ενώ δικαιολογεί το γιατί ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο καλύτερος όλων των εποχών.

Πρώτα απ' όλα, έρχεστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

"Ναι για πρώτη φορά και όλα είναι υπέροχα. Είχα πολλές όμορφες στιγμές μέχρι στιγμής και ευελπιστώ τις επόμενες μέρες και μέχρι να φύγω για τις ΗΠΑ, ξανά, να δω πολλά αρχαία μνημεία και άλλα αξιοθέατα. Έχω ακούσει πως είναι φανταστικά. Παράλληλα, ήρθα να δω και τον γιο μου, που αγωνίζεται σε μια πολύ οργανωμένη ομάδα που κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια στο πρωτάθλημα και οι άνθρωποι της οποίας με υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο και τους ευχαριστώ γι αυτό".

Τι γνωρίζετε για το ελληνικό μπάσκετ και ποια είναι η γνώμη σας;

"Από τους Spurs έχω μάθε αρκετά, καθώς υπάρχουν στην ομάδα πολλοί παίκτες που έχουν έρθει από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Έχω δει αρκετούς παίκτες που έχουν έρθει στην ομάδα να έχουν αντιμετωπίσει ελληνικές ομάδες. Δεν έχει σημασία, όμως, από πού κατάγεσαι. Υπάρχουν παντού καλοί παίκτες. Το μπάσκετ είναι παντού το ίδιο. Όμως, οφείλω να ομολογήσω πως μ' αρέσει ο ελληνικός τρόπος παιχνιδιού. Επίσης, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες που μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο".

Η Ελλάδα, άλλωστε είναι η τελευταία ομάδα που κέρδισε τις ΗΠΑ σε μεγάλη διοργάνωση...

"(γελάει) Το θυμάμαι αυτό το παιχνίδι! Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι καλοί παίκτες, όπως είπα και νωρίτερα μπορούν να παίξουν παντού πια. Παλιότερα ίσως να μην υπήρχε αυτή η δυνατότητα, όμως τώρα κανένας καλός παίκτης δεν χάνεται!"

Ένας θρύλος στην Κηφισιά

Μιας και μιλάμε για το ελληνικό μπάσκετ, ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ;

"Έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, πια, μπορώ να δω τα πράγματα διαφορετικά. Δεν έχει σημασία από ποια χώρα είσαι. Είτε είσαι από την Ελλάδα, είτε είσαι από την Κίνα. Οι καλοί παίκτες θα φτάσουν ψηλά και αυτοί είναι πραγματικά καλοί παίκτες. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να παίξουν παντού. Εάν ανήκεις μέσα σε αυτούς τότε μπορείς να πετύχεις πολλά. Μπορεί να μιλάνε την ίδια γλώσσα μεταξύ τους, όμως κάποιοι είναι αντίπαλοι στο παρκέ και έχουν ίδιους στόχους. Μιας και μιλάμε για τους Έλληνες σε αυτή την περίπτωση, αναγνωρίζω το ταλέντο τους και το γεγονός πως πρόκειται για εξαιρετικούς παίκτες".

Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο ΝΒΑ του τότε και του τώρα;

"Τα παλιότερα χρόνια το παιχνίδι ήταν πιο σκληρό, γιατί οι διαιτητές μας επέτρεπαν τις επαφές, ενώ τώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παλιότερα έπαιζαν περισσότεροι παίκτες στο post, ενώ τώρα οι περισσότεροι παίκτες περιμένουν μια πάσα για να σουτάρουν τρίποντο. Αυτό έχει να κάνει με τη σωματοδομή κυρίως. Οι σέντερ τώρα παίζουν με την ίδια ευκολία κοντά αλλά και μακριά από το καλάθι. Το παιχνίδι αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχω παρατηρήσει εγώ".

Η φανέλα που φορούσατε, με το νούμερο 13 έχει αποσυρθεί από τους Σπερς και μάλιστα ήταν η πρώτη που αποσύρθηκε. Αυτό τι σημαίνει για εσάς;

"Ήταν πράγματι κάτι πολύ σημαντικό, ιδίως για εμένα που έπαιξα και σε All Star Game και είχα διακρίσεις. Το γεγονός πως την πρώτη φανέλα που απέσυραν ήταν η δική μου, ήταν κάτι που με άγγιξε, η αλήθεια είναι, διότι σε μια τέτοια ομάδα στην οποία αγωνίστηκαν μεγάλες μορφές, αναγνωρίστηκε η προσφορά μου σαν κάτι το ξεχωριστό και έτσι αποσύρθηκε η φανέλα μου πρώτη απ' όλες. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου μπορούν να το βλέπουν και να καταλαβαίνουν πως κάτι σημαντικό έγινε εδώ. Ήταν κάτι σπουδαίο!".

Ένας θρύλος στην Κηφισιά

Πλέον, οι Σπερς είναι μια από τις υπερδυνάμεις του ΝΒΑ, ενώ την περσινή σεζόν κατέκτησαν το πρωτάθλημα ξανά...

"(γελάει) Τι μπορούμε να πούμε για την ομάδα αυτή; Ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει κάνει φανταστική δουλειά. Διάλεξε με προσοχή τους παίκτες, αλλά και το ποιος θα είναι στην ομάδα τόσο κατά την εποχή του Ντέιβιντ Ρόμπινσον, όσο και κατά την εποχή του Τιμ Ντάνκαν και αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να κυριαρχήσει. Την περσινή σεζόν εμφανίστηκαν ακόμα πιο δυνατοί μετά τους τελικούς του 2013 και είμαι πραγματικά πολύ περήφανος που είμαι κομμάτι αυτού του οργανισμού και αυτό με κάνει να νιώθω υπέροχα. Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος".

Πολλοί θέτουν τα διλήμματα "Τζόρνταν ή Κόμπε" και "Τζόρνταν ή Λεμπρόν". Ποια απάντηση δίνετε εσείς;

"Βάσει τίτλων εάν το πάρουμε, ο Τζόρνταν έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα, ενώ ο Κόμπε έχει 5 και έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να κατακτήσει έναν ακόμα τίτλο. Τώρα, όμως, ο Κόμπε είναι τραυματίας. Στο δίλημμα θα διαλέξω, Τζόρνταν γιατί έχει περισσότερες εμπειρίες από το κολέγιο και έχει σφυρηλατηθεί περισσότερο στα δύσκολα απ' ότι οι υπόλοιποι. Ο Κόμπε, ωστόσο, είναι αυτός που τον πλησιάζει περισσότερο από τον καθένα".

Τι προβλέπετε για το φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ;

"Ακόμα δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να κάνει τη διαφορά. Στα Play offs, ωστόσο όλα αλλάζουν. Εκεί είναι μια διαφορετική υπόθεση. Οι Σπερς παραμένουν η "team to beat" και επίσης δεν βλέπω καμία ομάδα να νικά το Σαν Αντόνιο σε σειρά 7 αγώνων. Έτσι, εάν οι Σπερς βρεθούν ξανά στα Play offs μπορούν να κάνουν εκ νέου τη δουλειά και να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ