ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ασουμανάκη: "Για το χρυσό στο Ρίο"

Ασουμανάκη: "Για το χρυσό στο Ρίο"

Λίγες ημέρες μετά το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας, η Σοφία Ασουμανάκη μίλησε στο Sport24.gr για τη μεγάλη της επιτυχία και έθεσε τον επόμενο μεγάλο στόχο για εκείνη και την Κατερίνα Νικολαΐδου.

Στην ηλικία της οι περισσότεροι το καλοκαίρι έκαναν διακοπές και απολάμβαναν τα μπάνια τους. Εκείνη μαζί με την Κατερίνα Νικολαΐδου τραβούσαν κουπί κάνοντας υπερήφανη για ακόμα μία φορά την Ελλάδα κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Στο Εγκμπελέτ της Γαλλίας το ελληνικό πλήρωμα που μετρά λίγους μήνες κοινής πορείας με όπλο την τακτική και την ψυχή του κατάφερε να προσθέσει ακόμα ένα μετάλλιο στην πλούσια παράδοση της κωπηλασίας στη χώρα μας.

Το κυριότερο όμως ήταν ότι τα δύο κορίτσια σφράγισαν με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού. Αυτός είναι πλέον και ο μεγάλος στόχος για τη Σοφία Ασουμανάκη και την Κατερίνα Νικολαΐδου.

Οι τελευταίοι μήνες για την Ασουμανάκη ήταν μαγικοί. Τον Μάρτιο έσπασε τα κοντέρ του εργομέτρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας Consept 2 που πραγματοποιήθηκε στην Βοστόνη κάνοντας νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, σχεδόν ένα μήνα αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα με την Κατερίνα Νικολαΐδου, ενώ στις αρχές του Αυγούστου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ρίο.

Τότε πριν συμμετάσχει στους αγώνες είχε μιλήσει και πάλι στο Sport24.gr για την συνεργασία της με την Νικολαΐδου, αλλά και τις συνθήκες που συνάντησε εκεί. Τώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος μίλησε και πάλι για τις στιγμές που έζησε στο Εγκμπελέτ.

Ασουμανάκη: "Για το χρυσό στο Ρίο"
"Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι πετύχαμε"

Η συζήτηση μας δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά αφού όπως μας δήλωσε: "Με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν έχω προλάβει να το συνειδητοποιήσω! Είναι κάτι που δεν το περίμενα και ήρθε γρήγορα για το χρονικό διάστημα που προπονούμαστε μαζί".

Το ασημένιο δεν ήρθε εύκολα αφού οι διαφορές ήταν μικρές και χρειάστηκε υπερπροσπάθεια τόσο από την ίδια όσο και από την Κατερίνα Νικολαΐδου. Τι είχε στο μυαλό της στα τελευταία 500μ. που έκαναν τη μεγάλη αντεπίθεση. "Προσωπικά ακολούθησα τις συμβουλές των προπονητών, να μην κοιτάω δεξιά κι αριστερά για να μην πανικοβληθώ. Στο περισσότερο μέρος τις κούρσα δεν ήξερα σε ποια θέση ήμασταν γιατί όπως είδατε όλα τα πληρώματα ήμασταν πολύ κοντά με διαφορές εκατοστών του δευτερολέπτου. αλλά όταν μπήκαμε στα τελευταία 500 μέτρα δείξαμε πόσο πολύ το θέλαμε και δεν υπολογίζαμε την κούραση".

Φυσικά, η συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνει και την Κατερίνα Νικολαΐδου. "Με την Κατερίνα είμαστε μόλις 5 μήνες πλήρωμα και πιστεύω ότι μας έδεσε το κοινό όνειρο και των δυο η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την αρχή είχαμε πολύ καλή χημεία. Η Κατερίνα έχει μεγαλύτερη εμπειρία κάτι που αυτόματα δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις, αλλά γνωρίζουμε και οι δυο ότι αυτό είναι για το καλό του πληρώματος γιατί έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης".

Ωστόσο, λίγες γραμμές πιο πάνω αναφερθήκαμε και στις ατομικές της διακρίσεις φέτος με την ίδια να μας τονίζει: "Ξεκίνησα από το μονό σκιφ και έχω μάθει να λειτουργώ μόνη μου στη βάρκα. Μερικές φορές μου αρέσει γιατί ξέρω ότι βασίζομαι μόνο στον εαυτό μου σε αντίθεση με τα πληρώματα όπου μερικές φορές μπορεί να μη δέσεις. Παρόλα αυτά ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για εμένα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κατάφερα πάρα πολλά και δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω καμία διάκριση γιατί η κάθε μία από αυτές είχε τη δική της σημασία και τον δικό της κόπο".

Ο μεγάλος στόχος των κοριτσιών στην αρχή του Παγκοσμίου ήταν η πρόκριση στο Ρίο. Η αποστολή εξετελέσθη και με το παραπάνω. Ασουμανάκη και Νικολαΐδου δεν θα πάνε όμως σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο για τη συμμετοχή. "Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να είμαστε και οι δύο υγιής χωρίς τραυματισμούς, να αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες δουλεύοντας ως πλήρωμα και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο" μας είπε η 18χρονη .

Ασουμανάκη: "Για το χρυσό στο Ρίο"

"Όλα τα οφείλω στους γονείς μου"

Μπορεί όλα να ακούγονται ρόδινα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση. Τα δύο κορίτσια, όπως και οι περισσότεροι αθλητές αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι ανέσεις των ξένων αποστολών δεν υπάρχουν.

Σημαντική η βοήθεια των χορηγών

"Η Ομοσπονδία προσπαθεί να μας παρέχει τα απαραίτητα για την προετοιμασία μας σε μέγιστο βαθμό. Παρόλα αυτά δεν έχουμε τις πολυτέλειες που έχουν οι αθλητές των άλλων χωρών. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζουν και οι χορηγοί μας που θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για με βοηθούν στην προετοιμασία μου. Αρχικά, η Εθνική Τράπεζα η οποία με στηρίζει μέσα από το πρόγραμμα "Υιοθετίστε έναν αθλητή για το Ρίο" που οργάνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Καπράλος, η "Ευρωπαϊκή πίστη" και φυσικά ο σύλλογος μου ο "Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιτιπτιωτών".

Γα να φτάσεις όμως στην κορυφή απαιτούνται πολλές θυσίες και στερήσεις. Στα 18 της χρόνια η Σοφία Ασουμανάκη θεωρεί ως καλύτερη ανταμοιβή την υπερηφάνεια της οικογένειάς της όταν σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία. "Πράγματι στερούμαστε σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας. Λείπουμε πολλές ημέρες το χρόνο από το σπίτι και την οικογένειά μας αφού κάνουμε προετοιμασία. Δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε όσο οι συνομήλικοι μας, αλλά υπάρχει αγάπη, υποστήριξη και κατανόηση για αυτό που κάνουμε, για τους στόχους μας και τις επιλογές μας από τις οικογένειές μας οι οποίες μας ακολουθούν πιστά σε κάθε μας βήμα. Όλες οι θυσίες που κάνω και η πραγματοποίηση των ονείρων μου αξίζουν και με το παραπάνω για την ευχαρίστηση και την υπερηφάνεια που βλέπω στο πρόσωπο των γονιών μου όταν σηκώνω την ελληνική σημαία. Ό,τι έχω πετύχει μέχρι σήμερα και αυτό που είμαι το οφείλω σε αυτούς".

Ασουμανάκη: "Για το χρυσό στο Ρίο"

Πως είναι όμως η ζωή για μια κοπέλα που τελείωσε πρόσφατα το λύκειο; Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσεις τον αθλητισμό σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το σχολείο και την απαραίτητη ανεμελιά που πρέπει να έχουν αυτά τα χρόνια για τα παιδιά.

Όταν της ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για τη ζωή της εκτός κωπηλασίας επεσήμανε: "Εδώ και δύο χρόνια η ζωή μου περιτριγυρίζεται από την κωπηλασία. Δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να κάνω πράγματα που θα ήθελα, οπότε προσπαθώ να αρπάζω κάθε ευκαιρία για στιγμές με την οικογένειά μου και τους στενούς μου φίλους. Απολαμβάνω να ακούω μουσική και πρόσφατα ανακάλυψα τη μαγεία των εξωσχολικών βιβλίων".

Θυμηθείτε την προσπάθεια των κοριτσιών που τους χάρισε το ασημένιο μετάλλιο:

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ