ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ανάπτυξη σε εποχές κρίσης

Ανάπτυξη σε εποχές κρίσης

Μπορεί να υπάρχει φως στο τούνελ της οικονομικής ύφεσης. Ο Μιχάλης Κατσίμπρας, προπονητής ποδοσφαίρου, εξηγεί γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο μέλλον

Ο Μιχάλης Κατσίμπρας βρίσκεται στο ποδόσφαιρο πάνω από τρεις δεκαετίες. Πρώτα σαν ποδοσφαιριστής, μεγαλώνοντας στο Βερολίνο κι ύστερα σαν προπονητής, που σπούδασε αρχικά πολιτικές επιστήμες για να συνεχίσει στην Γυμναστική Ακαδημία. Τώρα έχει, πλέον, δίπλωμα UEFA PRO αλλά και τον τίτλο του εκπαιδευτή του σπορ , που αγαπάμε από μικροί και παρακολουθούμε μέχρι τα βαθιά γεράματα. "Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου" και κυρίως η ανάπτυξή του στις μικρές ηλικίες είναι το αντικείμενο της ομιλίας του Έλληνα προπονητή στο Game Changer , το πρώτο αθλητικό συνέδριο που διοργανώνει η 24 Media, στις 18 Απριλίου στο Χίλτον.

Το συνέδριο Game Changer In Sports διοργανώνεται από την 24MEDIA σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας SYMEON G. TSOMOKOS.

"Είναι ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και χρόνια, αλλα και με το οποίο αχολούμαι επισταμένως. Είναι ένας γενικότερος προβλημαισμός για το πω μπορούμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, να βρούμε τρόπους ανάπτυξης του ποδοσφαίρου" λέει στο Sport24.gr, ο Μ.Κατσίμπρας και προσθέτει: "Η οργάνωση και ο προγραμματισμός των ακαδημιών, καθώς και η μεθοδολογία για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των ταλέντων είναι μια μεγάλη κουβέντα, που΄πρέπει να τη κάνουμε συνέχεια, να την ανανεώνουμε και να την εμπλουτίζουμε με τις σχετικές εμπειρίες..."

- Τι ακριβώς συζητάμε...

"Την παραγωγή παικτών και την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό ποδοσφαιρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια παράδοξα. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα διατηρεί εξαιρετικές ομάδες υποδομής, αλλά σχεδόν κανείς από τους παίκτες της Κ20 είναι δυνατό να παίξουν στη μεγάλη ομάδα, από τη στιγμή που έρχονται οι Τσόρι, οι Καμπιάο και οι Ιντέγε. Από την άλλη, ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει, όπως βλέπουμε, στον Πανιώνιο και να έχει μάλιστα ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα η μετάβαση των παιδιών που μαθαίνουμε μπάλα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο..."

- Έχει μέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Εξαρτάται σε τι αναφερόμαστε, λέγοντας ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πω κάτι. Σε αντίθεση με το μπάσκετ που την επιτυχία του 87 την αξιοποίησε στο έπακρο, το ποδόσφαιρο καρπώθηκε λίγα πράγματα από τον θρίαμβο του Euro2004. Ελάχιστα, θα έλεγα σε σχέσηξ με την διάσταη της επιτυχίας..."

- Παρόλα αυτά, μη μου πείτε, ότι δεν έχετε διαπιστώσει τηδίψα που έχουν τα νέα παιδιά να παίξουν μπάλα...

"Αυτή είναι μεγάλη αλήθεια. Τις προάλλες βρέθηκα στο Βόλο για τις ανάγκες του Coca-Cola Cup (είναι τεχνικός διευθυντής του τουρνουά, όλα τα χρόνια της διεξαγωγής του από το 2001 μέχρι φέτος) και είδα πράγματα που δεν τα πίστευα. Παιδιά να παίρνουν τα ποδήλατά τους, μέσα στη βροχή, να ανεβαίνουν ανηφόρες για να έρθουν να παίξουν μπάλα. Μπορεί να έκαναν να φτάσουν τρεις ώρες στο αθλητικό κέντρο που γινόταν το τουρνουά, αλλά δεν τους πείραζε. Αρκεί να πήγαιναν στο γήπεδο, να φτιάξουν την ομάδα τους και να ανταγωνιστούν τους συνομήλικούς τους.

Δεν το λέω για να διαφημίσω το τουρνουά, δεν το χρειάζεται άλλωστε, αλλά στο Βόλο στο εναρκτήριο σαββατοκύριακο, μαζέψαμε 249 ομάδες και 1765 παιδιά. Αλλά να σου πω και την ... αμαρτία; Πήγα μια μετά μια βόλτα στο Πανθεσσαλικό στάδιο, ένα πανέμορφο γήπεδο, με τρομερο αγωνιστικό χώρο, όπως και τα βοηθητικά που έχει και ήταν άδεια. Δεν είναι κρίμα; Αναρωτιέμαι γιατί φτιάξαμε όλα αυτά τα γήπεδα το 2004; Για να τα βλέπουμε;"

- Ή ... για να τα γκρεμίσουμε, είναι κι αυτή μια λύση. Αλλά ας επιστρέψω στο θέμα μας. Απ' αυτή τη δίψα, που αποδεδειγμένα υπάρχει, πως θα αξιοποιήσουμε τα πραγματικά ταλέντα;

"Υπάρχουν. Πρόσφατα βρέθηκα στο Μπέρμιγχαμ. Λόγω της ενασχόλησής μου με το "Most Wanted" τον διαγωνισμό της Nike, είχα την ευθύνη να διαλέξω τους δυο καλύτερους ποδοσφαιριστές: Σταματόπουλο και Καρβουνίδη. Αμφότεροι εντυπωσίασαν, ο πρώτος μάλιστα έμεινε στην ομάδα και μπροστά του ανοίγεται μια νέα καριέρα. Αν δει κανείς τις εγκαταστάσεις στο Μπέρμπιγχαμ, θα τα ... χάσει. Αλλά τι να λέμε. Εδώ, η Αλβαία έχει προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ομάδας μια δεκαετία τώρα..."

- Αν ήταν μόνο οι εγκαταστάσεις, το πρόβλημα θα το λύναμε...

"Ναι, είναι γενικότερο. Η οικονομική κρίση έχει μαραζώσει πολλά σωματεία. Στο Βόλο, που ήμουν Ολυμπιακός και Νίκη, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν πλέον τα τμήματα υποδομής. Ωστόσο η κρίση αποτελεί πολλές φορές και άλλοθι, ειδικά για την πολιτεία που πρέπει να δώσει άλλες διεξόδους κι άλλες λύσεις..."

- Σε ποιους πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη;

"Πρώτα στα ίδια τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο κι ύστερα στον Έλληνα προπονητή. Νομίζω ότι εχουμε πλέον την τεχνογνωσία και την εμπειρία να συναγωνιστούμε επάξια τους ξένους τεχνικούς. Δεν έχουμε τίποτε που να μας λείπει...

Βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για το Game Changer (ατζέντα, ομιλητές, πρόγραμμα) και κλείστε θέση!

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ