ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Παίκτες, προπονητές μέχρι και CEO! Οι Έλληνες της Αυστραλίας διαπρέπουν σε διάφορα πόστα στις ομάδες της Α-League και μιλούν στο Sport24.gr για τους δεσμούς τους με τη μητέρα πατρίδα.

Είναι οι Έλληνες της διασποράς. Αυτοί που ακούν το όνομα Ελλάδα και δακρύζουν. Αυτοί που είναι μακριά από την πατρίδα, αλλά τη νιώθουν δική τους. Η ελληνική κοινότητα στην Μελβούρνη είναι η μεγαλύτερη της χώρας μας, παγκοσμίως.

Αλλά όχι μόνο στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ, στην Αδελαΐδα, στο Περθ, στο Νιούκαστλ. Το ποδόσφαιρο της χώρας της Ωκεανίας αναπτύσσεται και μαζί του αναπτύσσονται και οι Έλληνές του. Με "ναυαρχίδα" τον ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής Αυστραλίας, Άγγελο Ποστέκογλου, το ελληνικό χρώμα "ποτίζει" το άθλημα.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην πρώτη κατηγορία της Αυστραλίας (Α-League) δεν περιορίζεται στον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ή τον Κώστα Μπαρμπαρούση. Ελληνόπουλα κάνουν τα δικά τους πρώτα βήματα στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Το Sport24.gr αναζήτησε αυτά τα παιδιά στην Αυστραλία και μίλησε με ορισμένους εξ' αυτών. Με χαρά δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις για τους "άρρηκτους δεσμούς" τους με τη χώρα μας.

Άλλωστε, το πρωτάθλημα τελείωσε πριν από λίγες ημέρες. Στο μεγάλο τελικό της 7ης Μάη, η Sydney FC νίκησε στα πέναλτι τη Melbourne Victory και κατέκτησε τον τίτλο.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, σε οποιαδήποτε από τις 10 συμμετέχουσες ομάδες θα βρεις κι έναν Έλληνα. Κύριος τροφοδότης παραμένει η Ελλάς Μελβούρνης. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όμως. Ο Παγκύπριος, στον οποίον προπονητής είναι ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Τζόνι Αναστασιάδης. Η South Melbourne, η West Adelaide, η Sydney Olympic και η Hamilton Olympic.

ΤΖΟΝΙ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ (NEWCASTLE JETS)

Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, αλλά είναι ήδη βασικός στους Newcastle Jets. Ο Τζονι Κουτρουμπής μιλά στο Sport24.gr, δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και ξεκαθαρίζει ότι θα ήθελε να παίξει στην εθνική ομάδα της χώρας στην οποία γεννήθηκαν ο παππούς και η γιαγιά του.

"Η μητέρα μου και ο πατέρας μου γεννήθηκαν αμφότεροι στην Αυστραλία, αλλά οι παππούδες ήταν από την Καλαμάτα και την Τρίπολη. Και οι δύο ήρθαν στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Δεν ξέρω πολλά για τις ελληνικές ομάδες. Εντάξει, γνωρίζω τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Για παράδειγμα, βλέπω πάντα τα ματς του Ολυμπιακού στο Champions League.

Η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία μεγαλώνει συνέχεια. Η Μελβούρνη είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό μετά την Αθήνα, λέμε εδώ στην Αυστραλία. Και στην Αδελαΐδα, από την οποία κατάγομαι, υπάρχουν πολλοί Έλληνες.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Τώρα, είμαι ο νεότερος στην πρώτη ομάδα. Είμαι κεντρικός μέσος, αλλά παίζω κι ως αμυντικός. Ελπίζω μια ημέρα να παίξω στην Ευρώπη. Όταν εννοώ Ευρώπη, εννοώ την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Έτσι, ίσως φορέσω και τη φανέλα της εθνικής Αυστραλίας.

Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας. Για την ιστορία και τον πολιτισμό που κουβαλά αυτή η χώρα. Αυτά, δεν μπορείς να τα βρεις σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.

Θα ήθελα να παίξω σε μια ελληνική ομάδα ή στην Εθνική Ελλάδας. Ο παππούς και η γιαγιά μεγάλωσαν εκεί.

Το ίνδαλμά μου είναι ο Μπρεσιάνο, ο οποίος έπαιζε και στην εθνική Αυστραλίας. Οι "socceroos" γίνονται ολοένα και πιο δυνατοί κι ελπίζω να κάνουν την έκπληξη στο Μουντιάλ του 2018.

Θα ήθελα να παίξω σε μια ελληνική ομάδα ή στην Εθνική Ελλάδας. Άλλωστε, ο παππούς και η γιαγιά μεγάλωσαν εκεί. Εγώ, είμαι ΑΕΚ επειδή είναι η ομάδα που υποστηρίζει ο πατέρας μου".

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Στην ομάδα Νέων αγωνίζεται ο Φιν Πάρις και στη γυναικεία ομάδα, η Λιάνα Δανάσκος.

ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΟΣ (SYDNEY UNITED)

O 21χρονος τερματοφύλακας, Θωμάς Μάνος, μιλά στο Sport24.gr από το Σίδνεϊ, τονίζει ότι "αγαπά ο,τι είναι από την Ελλάδα", υποδεικνύει τον Στέφανο Καπίνο ως το ίνδαλμά του και υποστηρίζει ότι θα ήθελε στο μέλλον να αγωνιστεί σε κάποια ελληνική ομάδα.

"O πατέρας μου γεννήθηκε στον Λαμπόκαμπο Λακωνίας και ήρθε στην Αυστραλία όταν ήμουν πέντε ετών. Ακόμη και τώρα βλέπω μπάλα με τον παππού μου, που είναι φίλος του Ολυμπιακού. Βλέπουμε τα ματς του πρωταθλήματος μαζί. Μερικές φορές ξυπνώ νωρίς, καθώς είναι μεγάλη η διαφορά της ώρας, για να δω τα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ήμουν Ολυμπιακός από μικρό παιδί. Έχω και φανέλες του Ολυμπιακού. Μου τις έκανε δώρο ο παππούς. Μακάρι να μπορούσα να παίξω γι' αυτήν την ομάδα κάποτε. Θα έκανα τον παππού μου υπερήφανο.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Περισσότερο προσπαθώ να βλέπω τις μεγάλες ομάδες. Τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Κι αυτό γιατί έχουν πιο ποιοτικούς παίκτες. Μου αρέσει πολύ ο Καπίνο, είναι πολύ καλός γκολκίπερ. Βλέπω τον εαυτό μου στον ίδιο. Μιλάμε ελληνικά στο σπίτι για να διατηρήσουμε ζωντανή τη γλώσσα.

Η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία είναι πολύ μεγάλη. Πήγα σε σε ελληνικό σχολείο, μεγάλωσα με Ελληνόπουλα και διατηρούμε άρρηκτους τους δεσμούς μας.

Μερικές φορές ξυπνώ νωρίς, καθώς είναι μεγάλη η διαφορά της ώρας, για να δω τα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Τώρα, παίζω στη Sydney United. Μου αρέσει που είμαι εδώ, γιατί με πιστεύει η ομάδα. Το όνειρό μου είναι να πάω στην Ευρώπη. Για το στυλ του ποδοσφαίρου, το στυλ της ζωής, το πάθος.

Νιώθω υπερήφανος όταν ακούω τον ελληνικό ύμνο. Είμαι Έλληνας, το αίμα μου είναι ελληνικό. Αγαπώ ο,τι έχει σχέση με την Ελλάδα. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Το ίνδαλμά μου είναι ο Κασίγιας. Έχει εξελίξει τη θέση του τερματοφύλακα, έδειξε ότι δεν πρέπει να είσαι τόσο ψηλός για να παίξεις στο ύψιστο επίπεδο.

Πραγματικά, θα ήθελα να δοκιμάσω στην Ελλάδα. Το βλέπω στην τηλεόραση και μου αρέσει αυτό το πάθος των Ελλήνων. Θα ήθελα να το δοκιμάσω. Η Εθνική Ελλάδας θα ήταν η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να λάβω. Να εκπροσωπήσω την πατρίδα των γονιών μου".

Υπογραμμίζεται ότι συμπαίκτες με τον Θωμά Μάνο είναι οι επίσης ελληνικής καταγωγής, Τζορτζ Τιμοθέου, Αντρέα Αγαμέμνωνος και Μπάι Αντωνίου.

ΡΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (CENTRAL COAST MARINERS)

Ο 23χρονος αμυντικός μέσος, Ρις Παπαδημήτριος, είναι στη Central Coast Mariners. Από το New South Wales μίλησε στο Sport24.gr, εξήγησε τους δεσμούς του με την Ελλάδα και μας αποκάλυψε πώς νιώθει όταν ακούει τον εθνικό ύμνο.

"Ο παππούς μου ήρθε στην Αυστραλία από το Μαρκόπουλο το 1954, γιατί ο παππούς και η γιαγιά έψαχναν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό που με εντυπωσιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι οι Έλληνες είναι τρελοί με τις ομάδες τους και τις υποστηρίζουν πολύ.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Δεν παρακολουθώ πολύ τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά βλέπω τα ματς των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Πάντα παρακολουθώ τα αποτελέσματα. Η ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη στην Αυστραλία, ειδικά στη Μελβούρνη.

Η πρώτη φορά που άκουσα τον ελληνικό εθνικό ύμνο ήταν όταν έβλεπα την Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004.Από τότε, όποτε ακούω τον εθνικό ύμνο μου σηκώνεται η τρίχα.

Εγώ είμαι από μια πόλη, η οποία βρίσκεται στις δύο ώρες απόσταση από το Σίδνεϊ, το Νιούκαστλ. Είναι πολλοί οι Έλληνες εδώ. Υπάρχει και η τοπική ομάδα, "Hamilton Olympic", στην οποία μαζεύονται πολλοί Έλληνες.

Η πρώτη φορά που άκουσα τον ελληνικό εθνικό ύμνο ήταν όταν έβλεπα την Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004. Ήμουν μικρός και το έβλεπα με τον παππού μου. Από τότε, όποτε ακούω τον εθνικό ύμνο μου σηκώνεται η τρίχα. Νιώθω, ακριβώς όπως όταν ακούω τον ύμνο της Αυστραλίας.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Το ίνδαλμά μου είναι ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Λατρεύω το πάθος του για το ποδόσφαιρο και το στυλ που παίζει. Εάν είχα προσφορά από ελληνική ομάδα θα έπαιζα 100%. Θέλω να παίξω στην Ευρώπη και η Ελλάδα θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα.

Εάν με καλούσε η Εθνική Ελλάδας, θα έπρεπε να το σκεφτώ. Η πρώτη μου επιλογή είναι να παίξω με την εθνική Αυστραλίας. Άλλωστε έχω παίξει σε επίπεδο Κ16, Κ17. Δεν θα έλεγα όχι, αλλά θέλω να το σκεφτώ.

Από την Ελλάδα, υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν τα πάει καλά οικονομικά κι ότι έχει ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες. Το ξέρω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη οικονομική κρίση τώρα".

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΙΤΗΣ (WESTERN SYDNEY WANDERERS)

Το όνομά του είναι Τζόναθαν Άσπρο. Δεν υποδηλώνει ελληνική καταγωγή. Κι αυτό γιατί το Ασπροποταμίτης (το πραγματικό του επώνυμο) ήταν μεγάλο και δύσκολο για τους Αυστραλούς. Συμπαίκτης με τον Αργεντινό μέσο του Ολυμπιακού, Νικολάς Μαρτίνες, στη Western Sydney Wanderers ο Τζόναθαν θυμάται την ελληνική εμπειρία του από τη Νότιο Αφρική και το Μουντιάλ.

"Τόσο ο πατέρας μου, όσο και η μητέρα μου γεννήθηκαν στην Αυστραλία. Αλλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από το Μάρκασι Κορινθίας και της μητέρας μου από τη Γουμένισσα. Ο παππούς και η γιαγιά έμεναν στην Τρίπολη. Ήρθαν το 1950 στην Αυστραλία.

Έχω δει από κοντά παιχνίδια στην Ελλάδα. Από την τρίτη έως την πρώτη κατηγορία. Γνωρίζω το πάθος των Ελλήνων για το ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ τα αποτελέσματα, επίσης.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Βλέπουμε ζωντανά τα μεγάλα ματς. Τα ντέρμπι. Μιλώ τα ελληνικά και καταλαβαίνω τι λένε στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Ζω στο Σίδνεϊ. Είναι η πόλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα μετά τη Μελβούρνη. Νομίζω ότι είναι 500.000 Έλληνες που ζουν εδώ.

Αυτή είναι η τρίτη μου χρονιά στους Western Sydney Wanderers. Έχω ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο. Η Α-League... μεγαλώνει συνεχώς και σε αυτό συμβάλλει η έλευση πολλών παικτών από το εξωτερικό. Το επίπεδο είναι υψηλό, ο επαγγελματισμός επίσης.

Ήμουν τυχερός που βρέθηκα στη Νότιο Αφρική και είδα την Ελλάδα να παίζει με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 2010. Άκουγα τον εθνικό ύμνο, δίπλα με τον πατέρα μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Είμαι τυχερός, γιατί ο προπονητής μου (Τόνι Πόποβιτς) έχει παίξει τη θέση μου με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην εθνική Αυστραλίας, όσο και στην Premier League. Αυτό σημαίνει ότι μου διδάσκει τη θέση.

Θέλω να παίξω στην Ευρώπη, αλλά πρώτα πρέπει να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Θέλω να φύγω, όταν θα είμαι έτοιμος. Είναι πολλοί Αυστραλοί που πέτυχαν στο εξωτερικό, πολλοί που απέτυχαν. Έτσι, πιστεύω ότι θα πρέπει να φύγω τη σωστή στιγμή.

Όταν ακούω τον εθνικό ύμνο, μου θυμίζει τις ρίζες μου. Ήμουν τυχερός που βρέθηκα στη Νότιο Αφρική και είδα την Ελλάδα να παίζει με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 2010. Άκουγα τον εθνικό ύμνο, δίπλα με τον πατέρα μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Το ίνδαλμά μου είναι ο Τιάγκο Σίλβα. Είναι απίθανος με και χωρίς την μπάλα. Πιστεύω, είναι η επιτομή του κεντρικού αμυντικού. Επιθετικός, σε καλή φυσική κατάσταση, βάζει δύσκολα σε κάθε φορ.

Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι, οπότε δεν με ενδιαφέρει αν η ομάδα που θα παίζω θα είναι στην Ελλάδα, την Αυστραλία ή κάπου αλλού.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Είναι δύσκολο να σου απαντήσω. Από τη μία είμαι τυχερός που έχω δύο εθνικότητες, από την άλλη είναι δύσκολο. Συνήθως πηγαίνεις στην εθνική που ενδιαφέρεται περισσότερο. Έχω σύνδεση και ρίζες από την Ελλάδα, ζω στην Αυστραλία. Είναι δύσκολη ερώτηση.

Η Αυστραλία έχει και τον προπονητή και τους παίκτες να προκαλέσει... πονοκεφάλους στους αντιπάλους της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Άγγελος (Ποστέκογλου) είναι Έλληνας. Είπε ότι μια ημέρα η Αυστραλία θα κατακτήσει το Μουντιάλ. Στις τελευταίες διοργανώσεις, νικήσαμε σπουδαίες ομάδες. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά έχουμε δυσκολοκατάβλητη εθνική ομάδα.

Εγώ υποστηρίζω τον Ολυμπιακό, αλλά η μητέρα μου στηρίζει τον Αστέρα Τρίπολης και έτσι είμαι και Αστέρας Τρίπολης. Το γνωρίζω ότι στην Ελλάδα, πολλοί υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Τα ξαδέρφια μου έχουν φύγει, για να δουλέψουν στο εξωτερικό. Ο,τι δηλαδή, έκαναν και οι παππούδες μου", υποστήριξε ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός της Western Sydney Wanderers.

ΝΤΙΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (MELBOURNE VICTORY)

Προπονητής τερματοφυλάκων στη Melbourne Victory είναι ο Ντιν Αναστασιάδης, αδερφός του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Τζόνι. Ο Ντιν υπήρξε και ποδοσφαιριστής στην ίδια θέση, ενώ αγωνίστηκε κατά κύριο λόγο στην Αυστραλία. Από τη Μελβούρνη εξηγεί στο Sport24.gr τη σχέση του με την Ελλάδα.

"Οι γονείς μου είναι από τη Σταυρούπολη στην Ξάνθη. Εγώ και τα αδέρφια μου γεννηθήκαμε εδώ. Ο πατέρας μου μεγάλωσε και στην Αριδαία. Το πρόβλημα είναι το ωράριο και δεν μπορούμε να βλέπουμε πολύ ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν έπαιζε ο αδερφός μου στον ΠΑΟΚ, το βλέπαμε συνέχεια. Ας ήταν και βράδυ, σηκωνόμασταν με τον πατέρα μου κι ακούγαμε την αναμετάδοση.

Όταν έπαιζε ο αδερφός μου στον ΠΑΟΚ, το βλέπαμε συνέχεια. Ας ήταν και βράδυ, σηκωνόμασταν με τον πατέρα μου κι ακούγαμε την αναμετάδοση.

Λάθος μου που δεν το κάνω τώρα, αλλά είναι δύσκολο με τη διαφορά της ώρας. Είμαι ο προπονητής των τερματοφυλάκων στη Melbourne Victory.

Στη δεύτερη κατηγορία, αγωνίζονται πολλά ελληνόπουλα. Περισσότερα από το Α-League. Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα ελληνόπουλα στην πρώτη κατηγορία, εκτιμώ. Δεν είναι αρκετά.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Να έρθουν τα παιδιά από την Ελλάδα να παίξουν στην Α-League. Δεν είναι τεράστια η διαφορά. Είναι ο Αβρραάμ που βρίσκεται στο Μπρίζμπεϊν.

Ο αδερφός μου ο Γιάννης (Τζόνι, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ) είναι προπονητής στον Παγκύπριο, μια ελληνική ομάδα στην Αυστραλία.

Σηκώνονται οι τρίχες μου όταν ακούω τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Δύσκολα η Αυστραλία θα κάνει κάτι στο Μουντιάλ. Θέλω να πάει καλά, αλλά είναι δύσκολο", υποστήριξε ο προπονητής τερματοφυλάκων της Melbourne Victory. Στην ίδια ομάδα αγωνίζονται ο Κρίστιαν Θεοχάρους και ο Τζέιμς Ξυδιάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ (NEWCASTLE JETS - PERTH GLORY)

Συμπαίκτης με τον Τζον Κουτρουμπή στους Newcastle Jets ήταν και ο Κώστας Πετράτος, ως δανεικός από την Perth Glory. Ο 19χρονος μέσος, υποστηρίζει ότι παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα και δηλώνει στο Sport24.gr ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα, αν και προτεραιότητα αποτελεί να καθιερωθεί στην Αυστραλία.

"Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Ελλάδα. Μάλιστα, έπαιξε και ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Στον Πανιώνιο. Δεν ξέρω πολλά για το ελληνικό πρωτάθλημα, αν και βλέπω τα ματς των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στην Ελλάδα, υποστηρίζω τον Ολυμπιακό. Θέλω μια ημέρα να παίξω για τον Ολυμπιακό. Αλλά, πρώτα πρέπει να καθιερωθώ στην Αυστραλία.

SONY DSC
SONY DSC SONY DSC

Μιλάμε την ελληνική γλώσσα στο σπίτι και γι' αυτό μιλάω καλά. Πραγματικά, θα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα εάν ερχόταν κάποια προσφορά.

Πιστεύω ότι σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όλα μπορούν να συμβούν. Και η Αυστραλία έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια".

ΠΙΤΕΡ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (PERTH GLORY)

Η ομάδα από το Περθ έχει στέλεχος΄έναν Έλληνα. Ο Πίτερ Φιλόπουλος είναι ο CEO της Περθ Γκλόρι. Αυτός, δηλαδή, που "τρέχει" όλο το management της ομάδας. Ο Πίτερ μιλά στο Sport24.gr για το γεγονός ότι βρέθηκε κοντά στο παρελθόν να αναλάβει πόστο στον ΠΑΟΚ, και δηλώνει "πρώτα Έλληνας και μετά Αυστραλός".

"Οι γονείς μου ήρθαν το 1965 στην Αυστραλία από τη Μεσσηνία. Ήρθαν στη Μελβούρνη και ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Εγώ γεννήθηκα στη Μελβούρνη το 1967.

Ανακατεύτηκα αρχικά με μια ομάδα, την Ελλάς Μελβούρνης, μαζί με τον Άγγελο Ποστέκογλου. Ξεκίνησα στο συμβούλιο και έγινα ο πρώτος τεχνικός διευθυντής της Ελλάς Μελβούρνης. Ο Ποστέκογλου είναι καλός προπονητής και πολύ καλός άνθρωπος. Ελπίζω να προκριθούμε στην τελική φάση του Μουντιάλ και να τα πάμε καλά. Μετά πιστεύω ότι ο Άγγελος θα προπονήσει στην Ευρώπη.

Έμεινα έξι χρόνια εκεί. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Παρακολουθώ το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ΑΕΚ, επειδή είναι η ομάδα μου. Αλλά και τον ΠΑΟΚ, γιατί οι οπαδοί του έχουν πολύ πάθος.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία πριν από 3-4 χρόνια να πάω στον ΠΑΟΚ ως γενικός διευθυντής. Αλλά, δεν ήμουν έτοιμος να φύγω από την Αυστραλία. Μολαταύτα, μ' άρεσε η ιδέα. Το ποδόσφαιρο στην Αυστραλία προχωρά, παρόλο που δεν είναι το πρώτο άθλημα.

Πρώτα Έλληνας και μετά Αυστραλός. Όταν κάνω επαφές με διεθνείς ομάδες (με Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χετάφε, Γιουβέντους, Λάτσιο) η ελληνική μου καταγωγή ανοίγει πόρτες.

Έχουμε Έλληνες και παίκτες και στελέχη. Αισθάνομαι Έλληνας. Πρώτα Έλληνας και μετά Αυστραλός. Έρχομαι κάθε χρόνο Ελλάδα. Όταν κάνω επαφές με διεθνείς ομάδες (με Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χετάφε, Γιουβέντους, Λάτσιο) η ελληνική μου καταγωγή ανοίγει πόρτες. Το καλοκαίρι έρχεται η Τσέλσι για φιλικό στο Περθ.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Το έχω στο μυαλό μου να δουλέψω στην Ευρώπη, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δύσκολο. Θα μπορούσα να έρθω στην Ελλάδα, αλλά θέλω όλα να λειτουργούν επαγγελματικά. Μου αρέσει να βλέπω το ελληνικό ποδόσφαιρο και μου αρέσει να βλέπω τους Έλληνες παίκτες να προχωράνε.

Έρχονται πολλά παιδιά από το εξωτερικό στην Αυστραλία. Δεν έρχονται για τα χρήματα, αλλά για καλύτερη ζωή. Έχουμε γερή οικονομία. Ο Ντιέγκο Κάστρο ήρθε από τη Χετάφε στο Περθ για λιγότερα χρήματα, αλλά καλύτερη ζωή.

Στην Αυστραλία, ποδοσφαιρικά, έχουν και σταθερότητα και υπομονή. Θέλουμε να φθάσουμε στόχο μας. Αλλά, δεν γίνεται σε μια χρονιά".

ΤΖΟΝ ΤΣΑΤΣΙΜΑΣ (WESTERN SYDNEY WANDERERS)

Ο δεύτερος Έλληνας CEO σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας του αυστραλιανού πρωταθλήματος είναι ο Τζον Τσατσίμας της Western Sydney Wanderers. Ο Τζον εκφράζει μέσα από το Sport24.gr την υπερηφάνειά του για την ελληνική του καταγωγή και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόβλημα να ξυπνήσει νωρίς για να δει ματς ελληνικού πρωταθλήματος.

"Οι γονείς μου είναι από την Αμαλιάδα και τη Γαστούνη. Βέβαια, γνωρίστηκαν εδώ στην Αυστραλία. Ήρθαν το 1962, εγώ γεννήθηκα το 1970. Εδώ μεγάλωσα, εδώ σπούδασα ως δικηγόρος.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Ασχολήθηκα με αθλητικό δίκαιο κι έτσι ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο. Έπαιζα σε χαμηλές κατηγορίες, αλλά δεν ήμουν σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Ήμουν πρώτα CEO στη Newcastle Jets. Μετά ήρθε στο Σίδνεϊ και ανέλαβα πρώτα general manager και μετά CEO.

Οι Έλληνες είναι πολλοί υπερήφανοι για τους συμπατριώτες τους που προχωρούν. Ήμουν στην Ελλάδα πριν οκτώ μήνες και θα έρθω ξανά μέσα στο μήνα.

Η Αυστραλία έχει καλό πρωτάθλημα. Να ξεχάσετε αυτό το μύθο ότι οι Αυστραλοί δεν ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Εδώ παίζουν ο Νίκο Μαρτίνες και ο Τέρι Άντονις.

Τώρα που μιλάμε φορώ την ελληνική φανέλα στο σπίτι μου. Ο γιος μου φορά φανέλα Νικοπολίδη. Ο άλλος μου ο γιος, φανέλα του Μαχλά.

Τώρα που μιλάμε φορώ την ελληνική φανέλα στο σπίτι μου. Ο γιος μου φορά φανέλα Νικοπολίδη. Ο άλλος μου ο γιος, φανέλα του Μαχλά.

Όταν πάμε στην Ελλάδα, μας λένε Αυστραλούς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ξυπνάω νωρίς και βλέπω ματς ελληνικού πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός δεν τα πάει καλά και μας απογοητεύει. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις και είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. Είμαι πρώτα Έλληνας και μετά Αυστραλός".

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

ΤΖΕΣΕ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑΣ (ADELAIDE UNITED)

Στην Αδελαΐδα έχουμε τον Τζέσε Μακαρούνα, ένα παιδί με καταγωγή από την Κάλυμνο. Ο Τζέσε ξεκίνησε την καριέρα του από την Perth Glory, στη συνέχεια μετακόμισε στη Μελβούρνη για τη Victory κι από το 2016 είναι στην Adelaide United. Ο 23χρονος μέσος μέτρησε 10 συμμετοχές στην A-League και πέτυχε και το παρθενικό του γκολ στην κατηγορία απέναντι στους Newcastle Jets.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Είναι διεθνής με την Κ17 των "socceroos" και μάλιστα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της αντίστοιχης ηλικιακής κατηγορίας το 2011 στο Μεξικό.

Στην ομάδα νέων αγωνίζονται, επίσης, οι ελληνικής καταγωγής επιθετικοί Βασίλης Σταματελόπουλος και Άντονι Δήμας, ενώ στη γυναικεία η Κέλσι Ζαφειρίδη.

ΝΕΪΘΑΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (BRISBANE ROAR)

Στο Μπριζμπέιν και την ομάδα της πόλης, Brisbane Roar, έχουμε κατά κύριο λόγο τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ο 32χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός επέστρεψε στις ρίζες του, καθώς το 1984 γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Μετά από τον Άρη, τον Ολυμπιακό, την Τουρκία (Τράμπζονσπορ), την Κίνα (Shanghai Shenhua) και την Ιαπωνία (Jubilo Iwata) προστίθεται η Αυστραλία στο βιογραφικό του.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Στην ίδια ομάδα, αγωνίζεται και ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός, Νέιθαν Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα, κατέγραψε 27 συμμετοχές με τη φανέλα της "roar", ενώ δεν είναι ακόμη διεθνής.

ΝΤΙΝ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ (MELBOURNE CITY)

Στην ομάδα της Μελβούρνης, Melbourne City, αγωνίζεται ο 26χρονος γκολκίπερ, Ντιν Μπουζάνης. Ο Ντιν γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ, μεσολαβούντων δύο δανεισμών σε Sydney FC και Άκρικτον.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Το 2013 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη, ενώ ακολούθησε η Όλνταμ, η Καρλάιλ, η Western Sydney Wanderers και η Melbourne City. Στην ομάδα Νέων της Melbourne City αγωνίζεται και ο ελληνικής καταγωγής μέσος, Λέο Αθανασίου.

ΜΑΪΚΛ ΒΑΛΚΑΝΗΣ - ΤΖΟ ΠΑΛΑΤΣΙΔΗΣ (MELBOURNE CITY)

Προπονητής του Ντιν είναι ο ελληνικής καταγωγής 42χρονος προπονητής, Μάικλ Βαλκάνης. Μάλιστα, ο Μάικλ πέρασε κι από την Ελλάδα - ως ποδοσφαιριστής - φορώντας τη φανέλα των Ηρακλή, ΑΕΛ και Αγίου Νικολάου. Ξεκίνησε την προπονητική του περιπέτεια ως βοηθός στην Adelaide United, ανέλαβε προσωρινός, ξανά βοηθός και από βοηθός της Melbourne City κατέληξε πρώτος προπονητής.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

Μάλιστα, προπονητής στην ομάδα Νέων είναι ο Τζο Παλατσίδης, κι αυτός ελληνικής καταγωγής. Ο 51χρονος προπονητής αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό Βόλου, Ποσειδώνα Μηχανιώνας και Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Ελλάδα πριν μετακομίσει για μόνιμα στην Αυστραλία.

A-League: Οι Έλληνες της Αυστραλίας

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ (WELLINGTON PHOENIX)

Στο Ουέλιγκτον βρίσκεται ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Κώστας είναι διεθνής με την εθνική Νέας Ζηλανδίας, αλλά έχει ελληνική καταγωγή. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Wellington Phoenix και στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Melbourne Victoy. Έκανε το διάλειμμά του σε Ελλάδα και Ρωσία (Αλάνια) κι επέστρεψε στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε.

* Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλοι. Δεν αναφέρθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στα επίσημα ρόστερ των ομάδων, είτε γιατί δεν γνωρίζουμε ότι έχουν ελληνική καταγωγή. Ελπίζουμε αυτό το κείμενο να είναι η αφορμή, ώστε να τους αναδείξουμε όλους.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ