FIBA WORLD CUP

Φινλανδία-Δομινικανή Δημοκρατία: 68-74

Φινλανδία-Δομινικανή Δημοκρατία: 68-74

Ούτε οι τραυματισμοί του Γκαρσία και του Βάργκας, ούτε καν η αντεπίθεση της μαχητικής Φινλανδίας πτόησαν τη Δομινικανή Δημοκρατία που έφτασε 2η νίκη της (74-68) στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι παίκτες του Αντίγκουα που ξέφυγαν στο σκορ στο δεύτερο δεκάλεπτο πίσω από τη μεγάλη εμφάνιση του Φρανσίσκο Γκαρσία, απέκρουσαν την αντεπίθεση διαρκείας των Σκανδιναβών στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασαν στην επικράτηση, κάνοντας το αποφασιστικό βήμα για την ιστορική πρόκριση στους "16".

Κι όλα αυτά ενώ οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές, ο Φρανσίσκο Γκαρσία (16π) και ο Ελόι Βάργκας (18π, 13ρ), αποχώρησαν - προσωρινά - στον πάγκο στην τελευταία περίοδο με τραυματισμό στο πόδι. Επέστρεψαν, όμως και βοήθησαν την ομάδα τους να φτάσει στη νίκη, η οποία ήρθε όμως μέσα από τα δύο συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ που ήρθαν στο σημείο με τη μικρότερη διαφορά, αυτή των 3 πόντων στο τελευταίο λεπτό ύστερα από τρίποντο του Κόπονεν.

Ο τελευταίος ήταν και ο πρώτος σκόρερ των Φινλανδών και αυτός που μαζί με τους Κοϊβίστο και Ράνικο οδήγησαν την αντεπίθεση, που έφερε τη σφραγίδα-ταυτότητα της ομάδας: γρήγορος ρυθμός και πολλά-πολλά τρίποντα. Η ομάδα του Χένρικ Ντέτμαν έμεινε στη μια νίκη. Διαβάστε αναλυτικά την κατάσταση στους ομίλους, την κατάταξη και το πρόγραμμα.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Ελόι Βάργκας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με 18 πόντους (7/10 δίποντα, 4/5 βολές), 13 ριμπάουντ και 4 κοψίματα σε 26 λεπτά συμμετοχής, έστω κι αν έπαιξε στο φινάλε με πρόβλημα στο πόδι.

Ο αριθμός του αγώνα

49-28, δηλαδή διαφορά 21. Ο λόγος για τα ριμπάουντ τα οποία έκριναν εν ολίγοις την αναμέτρηση. Οι Λατίνοι που σκέπασαν το καλάθι και απαγόρευσαν τα λέι-απ στους Φινλανδούς, κυριάρχησαν στη μάχη του "αιθέρα", εξασφαλίζοντας παράλληλα και αρκετά επιθετικά (14), τα οποία ουσιαστικά τους χάρισαν στη νίκη, ειδικά τα τρία που πήραν στο τελευταίο λεπτό όταν ο αντίπαλος έκανε την ύστατη προσπάθεια.

Ο αγώνας

Μετά από ένα κλειστό πρώτο δεκάλεπτο (16-15) η Δομινική Δημοκρατία κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ στην δεύτερη περίοδο, όταν δηλαδή στέρεψε από τρίποντα η Φινλανδία και χάρις στον οίστρο του Φρανσίσκο Γκαρσία (που συνέχισε ζεστός μετά τους 29 πόντους στο 2ο ματς του τουρνουά) προηγήθηκαν με 41-32 στο ημίχρονο, χάρις στα υψηλά ποσοστά τους (71% στο τρίποντο έργο Γκαρσία και Μπάες), ενώ θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει ακόμη περισσότερο, αν δεν είχαν υποπέσει σε τόσα πολλά λάθη (14).

Οι Λατίνοι ξεκίνησαν το ίδιο δυναμικά το τρίτο δεκάλεπτο, όσο τελείωσαν και το δεύτερο και εφτασαν να προηγούνται με 16 πόντους (48-32), πριν έρθει η αντεπίθεση των Σκανδιναβών - πως αλλιώς - μέσω των 6.75. Ράνικο, Κοπένεν και Κοϊβίστο σάλπισαν την αντεπίθεση για τη Φινλανδία, η οποία γύρισε ξανά το παιχνίδι πηγαίνοντας το στον γρήγορο ρυθμό που τη βόλευε (50-60 στο 30').

Ο Γκαρσία σίγησε, ο Βάργκας δεν αρκούσε και οι Φινλανδοί με τον Σαλίν και τον Κοϊβίστο μείωσαν ξανά και μπήκαν στην διεκδίκηση της νίκης, αποδεικνύοντας ότι είναι μια ομάδα που πουλάει ακριβά το τομάρι της. Σαν να μην έφτανε η αντεπίθεση του αντιπάλου, ήρθε και ο τραυματισμός του Γκαρσία για τους Λατινους για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με τον ΝΒΑer της ομάδας να αποχωρεί προσωρινά 4' πριν το φινάλε και ενώ το σκορ ήταν στους 5 πόντους (64-59).

Οι παίκτες του Ορλάντο Αντίγκουα, όμως, έμειναν ζωντανοί δια πυρός και σιδήρου. Παρότι αποχώρησε εν συνεχεία ο Βάργκας και αυτός με τραυματισμό στο πόδι, βρήκαν τις λύσεις για να φτάσουν στην τελική επικράτηση. Στην καθοριστική φάση ο Φοντέιν σκόρερ από ασίστ του Μαρτίνες (68-62 1.23' πριν το τέλος) και ενώ προηγουμένως οι Φινλανδοί είχαν χάσει δύο ευκαιρίες να μειώσουν στον πόντο με διαδοχικά τρίποντα.

Ο Κοπόνεν μείωσε μεν στην επόμενη φάση (68-65), αλλά εν συνεχεία δύο επιθετικά ριμπάουντ (Κορονάντο και Φορτούντα) που εξελίχθηκαν σε 2/4 βολές έγειραν την πλάστιγγα (70-65) υπέρ της Δομινικανής Δημοκρατίας, η οποία τελικά έφτασε στην τελική επικράτηση (74-68).

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 16-15, 32-41, 50-60, 74-68

Φινλανδία (Ντέτμαν): Κοϊβίστο 8 (2), Μέρφι 3 (1), Μούρινεν 4, Χαφ 7 (1), Λι 8, Σαλίν 3 (1), Κότι 2, Κοπόνεν 23 (3), Μότολα 3 (1), Λέτο, Ράνικο 7 (2).

Δομινικανή Δημοκρατία (Αντίγκουα): Σόσα 2, Φορτούνα 7 (1), Κορονάντο 1, Λιζ 3, Σαντάνα, Γκαρσία 16 (4), Φελντέιν 10, Βάργκας 18, Σάντσεζ 2, Μπάεζ 12 (2), Ραμόν 1, Μαρτίνες 2.

Φινλανδία-Δομινικανή Δημοκρατία: 68-74
Φινλανδία-Δομινικανή Δημοκρατία: 68-74
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ