MARKET

Τι είναι οι "Μπατράνηδες", που αναφέρει η ΑΕΚ

Τι είναι οι "Μπατράνηδες", που αναφέρει η ΑΕΚ

Η λέξη "Μπατράνηδες" αναφέρεται στη θέση - απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΚ στην καταγγελία που έκανε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τι σημαίνει η λέξη;

"Παρ’ όλα αυτά εμείς ούτε ρουφιάνοι θα γίνουμε, ούτε κουκουλοφόροι Μπατράνηδες!", αναφέρεται μεταξύ άλλων στη θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ, με την οποία απάντησε στην καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σίγουρα η λέξη "Μπατράνηδες" δεν είναι η πιο συνηθισμένη του ελληνικού λεξιλογίου στην καθημερινή ομιλούμενη γλώσσα. Ποιος ήταν ο Μπατράνης;

Ήταν ένας από τους διαβόητους χαφιέδες που έδρασε στις συνοικίες του Πειραιά και κυρίως στην Κοκκινιά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.

Τι είναι οι "Μπατράνηδες", που αναφέρει η ΑΕΚ

O δοσίλογος είχε την προστασία των Γερμανών και κατέδιδε Έλληνες συμπολίτες του. Απρόσκλητος σε δημόσιο χώρο πλησίαζε ανθρώπους τους παρουσίαζε τις θανατηφόρες γνωριμίες του, τους έριχνε υπονοούμενα, ψάρευε για τις οικονομικές τους δυνατότητες, εκβίαζε ευθέως και εμμέσως τον ίδιο και κυρίως τα μέλη της οικογενείας του, απειλούσε και στο τέλος ζητούσε "δανεικά" και αγύριστα, αφού είχε κάνει σαφές ότι σκόπευε να επανέλθει πιεστικότερος.

Ακολουθεί το απόσπασμα από το news247.gr για το "Μπλόκο της Κοκκινιάς": "Στην πλατεία εμφανίζονται ελάχιστοι Κοκκινιώτες που φορούν μαύρες κουκούλες και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος, ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να εκτελέσουν.(...) Ο γνωστός χαφιές της Κοκκινιάς, Μπατράνης, διακρίνει μέσα στο πλήθος το λοχαγό του ΕΛΑΣ Αποστόλη Χατζηβασιλείου και με ειρωνεία τον χαιρετά «τα σέβη μου λοχαγέ» και δίνει το σύνθημα. Αφού με την ξιφολόγχη του βγάζουν το μάτι και του σχίζουν τα μάγουλα, τον περιφέρουν ανάμεσα στο πλήθος ζητώντας του να προδώσει. Η απάντηση του ΕΛΑΣίτη λοχαγού ήταν «Πατριώτες, σηκώστε το κεφάλι, μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν». Σέρνεται για να κρεμαστεί αναίσθητος. Λίγο πριν το τέλος του ψέλλισε. "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗ"!!!.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ