MARKET

Τα 15 καλύτερα arcade ποδοσφαιράκια

Τα 15 καλύτερα arcade ποδοσφαιράκια

Insert coin to join. Προσπαθώντας να θυμηθούμε πόσο τσίγκο (=κέρματα σε δραχμές) χάλασαμε στα ουφάδικα τη δεκαετία του '90, καταγράφουμε τα 15 καλύτερα ποδοσφαιράκια του είδους.

Αν είσαι πάνω από 30 χρονών, τότε θα θυμάσαι ότι για να παίξεις video games στις αρχές της δεκαετίας του '90, γέμιζες την τσάντα σου με κέρματα και ξεκινούσες για το ουφάδικο της γειτονιάς σου.

Λίγο αργότερα, μπήκαν στη ζωή μας κι οι κονσόλες και τα παιχνίδια ήρθαν επιτέλους στο σπίτι μας. Αυτά που λιώναμε περισσότερο, ήταν τα ποδοσφαιράκια κι ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα πιο κλασικά και αγαπημένα.

Από μπιμπλίκια μέχρι και κονσόλες. Προσοχή, ακολουθεί πρόταση – κλισέ: Όσοι τα θυμάστε, περάσατε γαμάτα παιδικά χρόνια.

Tekhan World Soccer

Το οριζόντιο ποδοσφαιράκι που λατρέψαμε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Από τότε που τάιζες τα "μπιμπλίκια" τα με ένα εικοσάρικο (δρχ) ή δύο δεκάρικα. Παρότι από ένα σημείο και μετά είχε γίνει μονότονο με διαγώνια γκολ μέσα ή έξω από την περιοχή, με σέντρα και γκολ κεφαλιά ή ψαλιδάκι, πάντα δοκίμαζες τα όριά σου. Και αυτά ήταν πόσα γκολ θα βάλεις στον τελικό. Ολοι είχαμε κάνει το κόλπο με τη μικρή περιοχή για να βγάλουμε έξω τον τερματοφύλακα ή επιχειρήσαμε να βάλουμε γκολ από το κέντρο (δοκάρι τις περισσότερες -αν όχι όλες- φορές). Και στα τελευταία δευτερόλεπτα προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τη μπάλα στα πόδια μας για να έχουμε τη σέντρα στο επόμενο ματς. Είχαμε βαφτίσει και τις αντιπάλους (COM): 1η η Σκωτία, 2η η Ουγγαρία, 3η η Βραζιλία, 4η Ιταλία, 5η η Γαλλία, 6η Αργεντινή και η Γερμανία στον τελικό. Αλήθεια, εμείς ποια ομάδα είχαμε (RED); Τιμή και δόξα στον προγραμματιστή Michishito Ishizuka!

Sensible Soccer

Άλλος ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '90. Αν η Amiga δεν έπαιρνε φωτιά, δεν έκλεινε. Το "Sensi" έμοιαζε τόσο ρεαλιστικό κι ας ήταν όλη η οθόνη ένα pixel. Ένας μοχλός και ένα κουμπί για το πιο πλούσιο -όσον αφορά το περιεχόμενο- και διασκεδαστικό ποδοσφαιράκι, που μπήκε στη ζωή μας το 1992 και τελειοποιήθηκε το 1994. Με μεγάλη βάση δεδομένων (ονόματα παικτών και ομάδων), είχες επιλογές να είσαι και μάνατζερ! Δύσκολο gameplay, με πολλούς συνδυασμούς αναλόγως το πάτημα του κουμπιού και την κατεύθυνση του μοχλού. Συμπεριλήφθηκε από αγγλικό πανεπιστήμιο στα 10 πιο σημαντικά video games όλων των εποχών και ψηφίστηκε το πιο εθιστικό ποδοσφαιράκι όλων των εποχών.

Kick Off 2

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τον game designer, Dimo Dimi, για την τιμή που μας έκανε το 1990. Το Kick Off 2 ήταν το πιο εθιστικό ποδοσφαιράκι. Χρειάζονταν εξαιρετικές ικανότητες από τον χειριστή για να ντριπλάρει, αφού οι ταχύτητες ήταν στο κόκκινο και το σουτ δυνατό μόνο πάνω στην κίνηση – επαφή. Είχε επιλογή ακόμα και στην αυστηρότητα του διαιτητή, ενώ η πανοραμική κάμερα το έκανε ιδιαίτερο. Ποτέ και κανείς δεν παραπονέθηκε για τα γραφικά ενός εκ των κορυφαίων arcade soccer games.

International Superstar Soccer Deluxe

Είναι ο πρόγονος του PES. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά της Konami, με ρεαλιστικό για την εποχή και την τεχνολογία gameplay, το οποίο ήταν βασισμένο στην ατομική ικανότητα. Από την αρχή έμπαινες στο κλίμα του αγώνα, με την επιλογή γηπέδου, καιρού κτλ. Έχει καταταγεί στα καλύτερα 16-bit ποδοσφαιράκια.

Virtua Striker 2

Το γνωρίσαμε στα “ουφάδικα” το 1997. Τεχνολογικά ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει εκείνη η εποχή, αφού ήταν η πρώτη απόπειρα 3D, παρότι παικτικά είχε 4 βασικές κινήσεις: Μακρινή και κοντινή πάσα, σουτ και τάκλιν. Από τα πιο addicted και επικερδή -για τους ουφατζήδες- ποδοσφαιράκια.

Tecmo World Cup '90

Από την Ασία (Ιαπωνία) με αγάπη. Ο παίκτης που είχε τη μπάλα στην κατοχή του, είχε... καταπιεί στρομπολάιν. Φάουλ ή πέναλτι δεν υπήρχαν, ενώ τα γκολ ήταν εντυπωσιακά, παρότι οι τερματοφύλακες ίπτανται στα “παραθυράκια” τους. Το τριπλό παράθυρο, με την εξέλιξη... “GOAL”, τον πανηγυρισμό και την αντίδραση του τερματοφύλακα (σε ασπρόμαυρο) ήταν όλα τα λεφτά! Σαν αυτά που χαλούσαμε για να “ταϊζουμε” το μηχάνημα.

Super Sidekicks 2: The World Championship

Insert coin to join! Ξεκινούσε με τις απαραίτητες πληροφορίες. Πώς θα σουτάρεις / πασάρεις / αμυνθείς. Συνέχιζε με τα γκρουπ Εθνικών ομάδων (Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική, Αμερική και Ωκεανία! Κέρμα και σέντρα. Με πλάγια κάμερα και μικρό οπτικό πεδίο. Μπορούσες να περάσεις τον τερματοφύλακα από τα πλάγια (γραμμή του άουτ) και να μπεις με τη μπάλα στα δίχτυα ή να στοχεύσεις όταν ο παίκτης “έπαιρνε φωτιά”. Από τα ωραία ποδοσφαιράκια του 1994.

FIFA Soccer 95

To γνωρίσαμε τον Νοέμβριο του 1994 από την EA Sports για κονσόλες Sega Genesis/Mega Drive. Το γεγονός της one-touch πάσας, το έκανε πιο ρεαλιστικό, παρότι περνούσε απαρατήρητο το πολύ ξύλο που έπεφτε κατά τη διάρκεια του αγώνα.Είναι αυτό που λέμε “έφτυνες αίμα” για να σκοράρεις.

Sega Worldwide Soccer '97

Εξαιρετικά γραφικά για δεκαετία '90 και κοντινά πλάνα με κάθε λεπτομέρεια. Μπορούσες να επιλέξεις πρωτάθλημα, Κύπελλο, διαδικασία πέναλτι, έχοντας ακόμα και την επιλογή του PLAYER EDIT. Η κάμερα ήταν πλάγια, αλλά είχες αρκετά μεγάλο οπτικό πεδίο, δεδομένου ότι το gameplay ήταν σε μέση ταχύτητα. Ηταν το sequel του FIFA International Soccer και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς “FIFA”.

Goal! Goal! Goal! (Arcade, 1995)

Μια ομορφιά! Σέντρα – ψαλιδάκι και γκολ. Ευθύβολο σουτ και γκολ! Έχουν μείνει στην ιστορία τα μπλονζόν των τερματοφυλάκων ακόμα και σε σουτ που δεν απειλούσαν! Οσο περισσότερο κρατούσες τη μπάλα στην κατοχή σου, τόσο γέμιζε η μπάρα, τόσο πιο δυνατό ήταν το σουτ, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχε ο τερματοφύλακας να μπλοκάρει. BEAUTIFUL (όπως το λεκτικό που εμφανιζόταν μετά τα γκολ)!

Konami Hyper Soccer

Η Konami μάς έδινε πολλές επιλογές. Τουρνουά, ένας εναντίον COM, ένας εναντίον ενός, ακόμη και ένας εναντίον δύο! Δύσκολη η κατοχή της μπάλας και εκνευριστικά αίλουροι οι τερματοφύλακες.

Dino Dini’s Goal!

Πανοραμική κάμερα, γρήγορη ταχύτητα και “μπούγιο”, όπου βρισκόταν η μπάλα. Είχες 5 λεπτά στη διάθεσή σου να κερδίσεις τον αντίπαλο. Πολύ καλή η Μίλαν των Λεντίνι, Παπέν, Φαν Μπάστεν, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Αλμπερτίνι.

Versus Net Soccer

Ωραία... γραφικούλια, αλλά συνωστισμός γύρω από τη μπάλα. Ψιλοδύσκολο gameplay και σκοράρισμα συνήθως μετά από ριμπάουντ σε απόκρουση του τερματοφύλακα.

Ultimate Soccer Master System

Η SEGA Master System στις υπηρεσίες μας. Εύκολο gameplay. Φανταστικά φάλτσα και καταπληκτική η σκηνή μετά το γκολ, με τον σκόρερ να πανηγυρίζει και τον τερματοφύλακα να κλαίει γονατιστός μπροστά στην εστία του.

Janco Tianno

Ίσως το μοναδικό ποδοσφαιράκι με τερματοφύλακες – τροχονόμους. Ακόμα και σουτ που μπορεί να κατέληγαν άουτ, με το μαγικό τους άγγιγμα γινόταν γκολ.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου στο oneman.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ