MARKET

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

"Βατό" και "κατανοητό" χαρακτηρίζουν φιλόλογοι το θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα, στις φετινές Πανελλήνιες. Η φιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις και το πώς επηρεάζονται από τα social media, στα ζητούμενα.

Σε κείμενο του Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και δοκιμιογράφου Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη "Φιλία", διαγωνίστηκαν οι πάνω από 103.000 υποψήφιοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις που έκαναν σήμερα την επίσημη πρεμιέρα τους σε όλα τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας.

Σημειώνεται ότι το δοκίμιο προέρχεται από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου με τίτλο "Πρακτική Φιλοσοφία".

Εκτός από τις ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν ομιλία 500-600 λέξεων, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, αλλά και να παραθέσουν την άποψή τους, σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία σχέσεων φιλίας.

Βατό και πάντα επίκαιρο για τη φιλόλογο Παγώνα Τόλια, το φετινό θέμα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στο NEWS 247. "Οι ανθρώπινες σχέσεις και η φιλία είναι ενότητες που διδάσκονται στη Β' και Γ' Λυκείου, ενώ οι τύποι ασκήσεων πλησιάζουν τα περσινά δεδομένα, καθώς οι ερωτήσεις ανάπτυξης αντικαταστάθηκαν από ερωτήσεις ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ. Οι ασκήσεις αυτές είναι πιο εύκολες για τους μαθητές. Το τελευταίο μάλιστα ζητούμενο περί social media είναι αρκετά εύστοχο, δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον η ίδια η ζωή των εφήβων".

Σημειώνεται ότι περίπου 104. 000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας 69.985 προσφερόμενες θέσεις στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εισακτέοι στα ΤΕΙ είναι αυξημένοι κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια η μείωση αφορά σε 345 άτομα. Συνολικά, οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυξάνονται κατά 1.655, δηλαδή σε ποσοστό 2,42% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε έξι μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.

Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Το NEWS 247σε συνεργασία με τα φροντιστήρια " Στόχος " και " Θεσμός " σάς μεταδίδουν καθημερινά τα θέματα και τις απαντήσεις σε όλα τα μαθήματα.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Αύριο Τρίτη 17 Μαΐου, τη σκυτάλη παίρνουν τα ΕΠΑΛ (οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-ομάδα Α' που δίνουν με το παλιό σύστημα), με αρχή το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η εξέταση των μαθημάτων των Πανελλαδικών θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίουγια τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') και στις 6 Ιουνίουγια τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, ενώ οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 15 έως 29 Ιουνίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Card
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ