ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας "Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση"

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας "Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση"

Μία επική μάχη μεταξύ Πιθήκων και ανθρωπότητας, που θα κρίνει τα πάντα στον πλανήτη, στην τρίτη ταινία του υπέρ-επιτυχημένου franchise, δια χειρός Ματ Ριβς. Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας "Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση".

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 20:00, στον κινηματογράφο ODEON Starcity, προβάλλεται σε πρεμιέρα η ταινία "Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση". Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στη φόρμα που ακολουθεί, και κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις.

Σύνοψη

Στο «Ο Πλανήτης Των Πιθήκων: Η Σύγκρουση», τρίτο κεφάλαιο της εξαιρετικά επιτυχημένης blockbuster σειράς ταινιών, o Σίζαρ και οι πίθηκοι μπλέκονται σε μία φονική μάχη, με ένα στρατό ανθρώπων υπό την ηγεσία ενός αδίστακτου συνταγματάρχη. Μετά τις ανυπολόγιστες απώλειες των πιθήκων, ο Σίζαρ παλεύει με τα πιο σκοτεινά του ένστικτα και ξεκινά μία προσωπική αναζήτηση ώστε να εκδικηθεί για το είδος του. Όταν το ταξίδι του τους φέρει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Σίζαρ και ο συνταγματάρχης θα αναμετρηθούν σε μία επική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα των δύο ειδών, αλλά και του μέλλοντος του πλανήτη.

Το χρονικό της σειράς ταινιών

15 χρόνια πριν, ένα επιστημονικό πείραμα που πήγε στραβά πυροδότησε την ΕΞΕΓΕΡΣΗ ενός είδους εξελιγμένων πιθήκων –και έναν ιό που σχεδόν κατέστρεψε την ανθρωπότητα. Η γρίπη των πιθηκοειδών, όπως έγινε γνωστή, έφερε τους ανθρώπους στο χείλος του αφανισμού. Οι επιζώντες, οι λίγοι με ανοσία στον ιό, κατέληξαν να φθονούν τους νεκρούς, την ίδια ώρα που ο πληθυσμός των πιθήκων συνέχισε να ανθεί υπό την ασφάλεια του δάσους βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Με την ΑΥΓΗ του ολοένα αναπτυσσόμενου πολιτισμού τους, οι πίθηκοι έφτασαν στην ακμή τους εκμεταλλευόμενοι την απουσία επαφής με τους ανθρώπους - μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν από μία μικρή ομάδα απελπισμένων επιζώντων που προσπαθούσαν να ξεκινήσουν τη δική τους αποικία. Οι άποικοι και οι πίθηκοι πάλευαν για τη συνύπαρξη τους. Η εύθραυστη εκεχειρία τους, όμως, «θρυμματίστηκε» από τον Κόμπα, έναν πίθηκο που δε μπορούσε να αντισταθεί στην εκδίκηση απέναντι σε αυτούς που τον είχαν αιχμαλωτίσει στο παρελθόν. Ο Σίζαρ, αρχηγός των Πιθήκων, προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη, αλλά δεν υπήρχε γυρισμός από τις βίαιες μάχες που είχαν ήδη ξεσπάσει.

Οι μαχόμενοι άποικοι έστειλαν απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, δίχως να γνωρίζουν αν υπήρχε κάποιος που θα τους ακούσει. 800 μίλια βόρεια, σε μία στρατιωτική βάση, οι εκατοντάδες επιζώντες στρατιώτες που είχαν απομείνει μετά την επιδημία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και, προεξάρχοντος ενός βετεράνου συνταγματάρχη, έφτασαν για να συνδράμουν στη μάχη. Ο Σίζαρ και οι πίθηκοι υποχώρησαν στο δάσος, αλλά οι δυνάμεις των ανθρώπων τους κυνήγησαν, αποφασισμένες να αφανίσουν μία και καλή τους πιθήκους. Για δύο χρόνια, οι στρατιώτες ψάχνουν μάταια για τον Σίζαρ, ο οποίος φημολογείται πως διευθύνει τους πιθήκους από μία μυστική βάση, στα βάθη του δάσους.

Η μάχη που θα καθορίσει τα πάντα

Στο τρίτο, αποφασιστικό κεφάλαιο της blockbuster τριλογίας που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καίριας σημασίας στιγμές που θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας για πάντα, σε μία εμπειρία «μυθικής κινηματογράφησης». Συναισθηματικά και στρατιωτικά, είναι το τελευταίο οχυρό. Είναι το κρισιμότερο δίλημμα στην καρδιά του Σίζαρ, που πρέπει να διαλέξει μεταξύ ηθικής και επιβίωσης, όταν βλέπει τους ανθρώπους να προελαύνουν, με τον ίδιο να προέρχεται από μία ανείπωτη προσωπική τραγωδία. Σε έναν κόσμο που η συμπόνια και η κατανόηση έχουν σχεδόν εκλείψει, ο Σίζαρ θα πρέπει να ηγηθεί, αν θέλει να επιβιώσει ο λαός του από την τελική μάχη.

Ο εξαιρετικός Άντι Σέρκις δίνει την πιο πολυσχιδή, έντονη ερμηνεία του ως μεγαλοπρεπής Σίζαρ, συνεπικουρούμενος από τα τελευταίας τεχνολογίας ειδικά εφέ της Weta Digital. Πλάι του, θα βρεθούν και πάλι οι Καρίν Κονοβάλ (Μορίς), Τέρι Νόταρι (Ρόκετ), Τζούντι Γκριρ (Κορνήλια) και Τόμπι Κέμπελ (Κόμπα). Πέρα από τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, όμως, υπάρχουν και νέοι που έρχονται για να μας εντυπωσιάσουν. Ο δύο φορές προτεινόμενος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον στο ρόλο του Συνταγματάρχη, ο Στιβ Ζαν στο ρόλο ενός μοναχικού πιθήκου που φέρνει το χιούμορ και τη ζεστασιά στην καρδιά των πιθήκων στην πιο σκοτεινή τους στιγμή και η Αμάια Μίλερ ως Νόβα, ένα παιδί που θα αποτελέσει απροσδόκητο σύνδεσμο μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων, μεταξύ άλλων, θα δώσουν νέα πνοή στο τρίτο κεφάλαιο της ταινίας.

Πέρα από τους πρωταγωνιστές, όμως, η κινηματογράφηση της ταινίας σε «μεγαλοπρεπές» φιλμ 65 χιλιοστών προσδίδει διαστάσεις εποποιίας, όπως και το soundtrack από το βραβευμένο με Όσκαρ, Μάικλ Τζιακίνο. Φυσικά, δεν γίνεται να ξεχνάμε τον σκηνοθέτη, Ματ Ριβς. Περισσότερο από ποτέ, ο Αμερικανός αντιλήφθηκε πως η πορεία των πιθήκων αντικατοπτρίζει τους αρχετυπικούς μύθους που διέπουν την ανθρωπότητα. «Καθώς ξεκινά η ιστορία, δεν υπάρχει πλέον ειρήνη με τους ανθρώπους, κάτι που βυθίζει τον Σίζαρ σε μία έντονα συναισθηματική, οικουμενική εσωτερική σύγκρουση», αναφέρει ο Ριβς. «Ο Σίζαρ ήταν πάντα ξεχωριστός, λόγω του ότι ένα μέρος του υποστηρίζει τους ανθρώπους, κι ένα τους πιθήκους, αλλά κανένα δεν υπερισχύει. Η ελπίδα είναι πως ίσως καταφέρει να βρει τη γέφυρα μεταξύ των δύο ειδών, μα τώρα είναι ξεκάθαρο πως δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το συναρπαστικό έγκειται στο γεγονός πως εξερευνώντας τα εσωτερικά διλήμματα του Σίζαρ σε αυτή την καθοριστική στιγμή, έχουμε την ευκαιρία να δούμε μία μάχη που γνωρίζουμε όλοι: τον πόλεμο ανάμεσα στην ευφυία μας, την κατανόηση και τα ένστικτά μας, και πως όλα αυτά ορίζουν τον ανθρωπισμό μας. Ταυτόχρονα, είναι ένα πολύ σκοτεινό ταξίδι και μία ιστορία με τεράστιο μεγαλείο ψυχής».

Για τον Μαρκ Μπόμπακ, που συνέγραψε το σενάριο παρέα με τον Ριβς, «Η δοκιμασία στην οποία υποβάλλουμε τον Σίζαρ σε αυτή την ταινία, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη στο παρελθόν. Είναι ένα τρομακτικό δίλημμα, καθώς καταλαβαίνει πως ο λαός του πρέπει πραγματικά να κερδίσει τη θέση του στον πλανήτη ως κυρίαρχο είδος».

Για να αντλήσει έμπνευση για τη μυθική, πανοραμική κλίμακα και ατμόσφαιρα του φιλμ, ο Ματ Ριβς παρακολούθησε εκ νέου πολλά εκ των κλασικών αριστουργημάτων με μάχες κολοσσιαίων διαστάσεων: από τα έπη των Σαμουράι του Ακίρα Κουροσάουα, μέχρι τα γουέστερν του Κλιντ Ίστγουντ, ταινίες με τις οποίες το «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση», μοιράζεται τον συνδυασμό συγκρούσεων και κωμικού στοιχείου, όπως και τις κοινές θεματικές τις επιμονής, της θυσίας, του ηρωισμού και των μαχών που διαδραματίζονται στις γκρίζες ζώνες της ηθικής, σε στιγμές έντονης αβεβαιότητας.

Ένας χαρακτήρας απίστευτου συναισθηματικού βάθους

Ο Άντι Σέρκις επιστρέφει για μία ακόμη φορά στον ρόλο για τον οποίο συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, δίνοντας ζωή σε άλλον ένα ψηφιακό χαρακτήρα, μετά από αυτόν του Γκόλουμ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η δίνη συναισθημάτων από την οποία περνά ο Σίζαρ, αυτό το αφάνταστα δύσκολο ταξίδι ώστε να γίνει ο ηγέτης που έχει ανάγκη το είδος του, «είναι το ερμηνευτικό στοίχημα που μου έχει προσφέρει την μεγαλύτερη επιβράβευση στην ως τώρα καριέρα μου», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Βρετανού ηθοποιού. «Είναι εκπληκτικό που μου δόθηκε η ευκαιρία να υποδυθώ έναν τόσο περίπλοκο χαρακτήρα όπως ο Σίζαρ, από τη γέννηση του, μέχρι το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι στη ζωή του ως ηγέτης».

Ο Σέρκις εξηγεί: «Μόλις ξεκινά η ταινία, η κοινότητα των πιθήκων είναι διαλυμένη. Ο Σίζαρ επιμένει να προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος, αλλά μαστίζεται από το βάρος που νιώθει ένας ηγέτης που παλεύει να ενώσει έναν διχασμένο λαό. Ο ίδιος ήταν πάντα διχασμένος ανάμεσα στον λαό των πιθήκων και των ανθρώπων. Δε θέλει να δει τον αφανισμό κανενός από τα δύο είδη. Αλλά είναι πίθηκος, και η επιβίωση τους βρίσκεται στον ‘αέρα’».

Αυτό που ακολουθεί, είναι η χειρότερη στιγμή στην ταραχώδη ζωή του Σίζαρ, όταν αντιλαμβάνεται πως άνθρωποι και πίθηκοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να συνυπάρξουν. «Είναι ένα μνημειώδες ταξίδι από εκείνη τη στιγμή και μετά. Βρίσκει τον εαυτό του σε έναν κόσμο γεμάτο οργή και εκδίκηση, που μοιάζει αναπόδραστος. Όλα αυτά που έχει δει, έχουν εντείνει τη θλίψη του και τον έχουν απευαισθητοποιήσει –σχεδόν έχει χάσει τον εαυτό του. Κάποτε, ο Σίζαρ ήταν κάποιος που προτιμούσε να καταστρέψει τα όπλα από να τα χρησιμοποιήσει. Ξαφνικά, όμως, αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ιδέα της χρήσης οποιουδήποτε μέσου προκειμένου να αφανίσει την ανθρωπότητα, παρακινούμενος από την προσωπική του βεντέτα με τον Συνταγματάρχη», συνεχίζει ο Σέρκις.

Όσον αφορά στη Νέμεση του Σίζαρ, τον συνταγματάρχη, οι παραγωγοί γνώριζαν πως χρειάζονταν έναν απίστευτα χαρισματικό ηθοποιό, κάποιον που θα μπορούσε να σταθεί ισότιμα δίπλα στη μεγαλοπρέπεια των πιθήκων. Στράφηκαν σε έναν εκ των πιο ευέλικτων, πολυτάλαντων πρωταγωνιστών της εποχής μας: τον δύο φορές προτεινόμενο για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον. «Ο Γούντι είναι ένας εκπληκτικά έξυπνος, εφευρετικός ηθοποιός. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό και για τους δυο μας να εξανθρωπίσουμε τον Συνταγματάρχη όσο το δυνατόν περισσότερο, να δώσουμε στο θεατή να κατανοήσει, όσο γίνεται, τις ακραίες πράξεις του», λέει ο Ριβς. Για τον ίδιο τον Χάρελσον, «Ο Συνταγματάρχης σκέφτεται αποκλειστικά με στρατιωτικούς όρους. Ο πόλεμος είναι το μόνο που καταλαβαίνει. Βλέποντας πως οι πίθηκοι κυριεύουν τον κόσμο μετά το ξέσπασμα του Ιού, αισθάνεται πως είναι το καθήκον του ως άνθρωπος με ικανότητες να κάνει ό, τι μπορεί ώστε να σώσει την ανθρωπότητα».

Τα λόγια του παραγωγού, Ντίλαν Κλαρκ, συνοψίζουν περίφημα την ταινία: «‘Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση’ είναι κατά ένα μέρος οδοιπορικό, κατά ένα μέρος πολεμική ιστορία, κατά ένα μέρος Γουέστερν και επική περιπέτεια –πάνω απ’ όλα όμως, είναι η συναισθηματική εσωτερική αναζήτηση ενός ηγέτη που λατρεύουμε».



TAGS ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ