Αρθροπλαστική ισχίου με την Πρωτοποριακή Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας AMIS

Αρθροπλαστική ισχίου με την Πρωτοποριακή Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας AMIS

Αρθροπλαστική ισχίου με την Πρωτοποριακή Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας AMIS. Γράφει ο Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής ΣΤ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Η αρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος αποτελούν τα περισσότερο συχνά θεραπευτικά προβλήματα. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει φάρμακο το οποίο να μπορεί να θεραπεύσει ή να επηρεάσει δραστικά την πορεία της πάθησης αυτής.

Η αρθρίτιδα τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται με τη λεγόμενη ολική αρθροπλαστική, που σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ού αιώνα.

Η ολική αρθροπλαστική θεωρείται μία από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις και σήμερα πραγματοποιούνται παγκοσμίως περίπου στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές το χρόνο και μέχρι το 2030 ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής σήμερα όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τάση σήμερα είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς.

Η πρωτοποριακή τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) αποτελεί ένα βήμα εμπρός στο τομέα της ήδη ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, η οποία αποτελεί και τη μοναδική λύση στις περιπτώσεις αρθρίτιδος του ισχίου.

Ο όρος πρωτοποριακή της αποδίδεται όχι μόνο γιατί γίνεται με μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα, αλλά είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, διότι και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων δεν χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν τένοντες, μύες ή νεύρα, διατηρώντας ακόμη και τον αρθρικό θύλακο.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

  • πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση

  • δεν  χρειάζεται μετάγγιση αίματος.

  • η χειρουργική τομή είναι πολύ μικρή και ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται σημαντικά ή απουσιάζει

  • η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ σύντομη (2-3 μέρες).

  • ο ασθενής κινητοποιείται και σηκώνεται για να βαδίσει την ίδια μέρα του χειρουργείου, και επομένως μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών λόγω ακινησίας (π.χ. θρομβώσεις) αλλά και χωρίς περιορισμούς στη καθιστή θέση (χωρίς να χρειάζονται ανυψωτικά) διότι εφόσον δεν κόβονται μύες η περίπτωση εξαρθρώματος ελαχιστοποιείται.

  • ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες συντομότερα, (μπορεί να οδηγήσει από την 20μέρα) αποκτώντας πολύ γρήγορα αυτονομία ήδη κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Η τεχνική AMIS βασίστηκε σε μια κλασική χειρουργική τεχνική γνώστη από πολύ παλιά η οποία με τη δημιουργία απαραίτητων ειδικών εργαλείων τυποποιήθηκε και εξελίχθηκε σε μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας από την Γαλλική πανεπιστημιακή σχολή και σήμερα πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα στην Αμερική – Ευρώπη- Αυστραλία.

Σήμερα, η τεχνική AMIS εκτός από τη Γαλλία εφαρμόζεται σε διεθνούς φήμης ορθοπαιδικά κέντρα σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150.000 επεμβάσεις. Η τεχνική AMIS πραγματοποιείται ήδη από το 2005 στην Ελλάδα από τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αθανάσιο Π. Τσουτσάνη διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

H ΣΤ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας όπως οι τεχνικές AMIS για το ισχίο (αρθροπλαστική ισχίου) και ΜΙΚ για το γόνατο (αρθροπλαστική γόνατος), καθώς και αρθροσκοπικές τεχνικές ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, γόνατο, πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασεις (fast track).

Πηγή: www.hygeia.gr

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα ονόματα

Οι πέντε προτάσεις ονομάτων που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας

Τα καλύτερα κραξίματα κάτω από φαγάδικα στο Facebook

Μπινελίκια για φαγητά-κάλτσες και πιάτα μέσα στην μπίχλα.

'Βόμβα' από πορνοστάρ: Ο Τραμπ μου έλεγε ότι του θυμίζω την κόρη του

Η πορνοστάρ χαρακτήρισε το σεξ με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλλον... βαρετό

Γιατί οι διαγωνισμοί μαγειρικής δεν έχουν κανένα νόημα

Ο Θέμης Καίσαρης συγκρίνει τα μαγειρικά talent show με διαγωνισμό χορού στο ραδιόφωνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ειδικό αφιέρωμα για το Bitcoin στην Ημερησία

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 14 Ιανουαρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια και ειδικό αφιέρωμα για το bitcoin

Ο γ' τόμος της "Εγκυκλοπαίδειας του Κρασιού" με τη σφραγίδα της LAROUSSE

Μη χάσετε στο "Εθνος της Κυριακής" που κυλοφορεί στις 21/01 τον τρίτο και τελευταίο τόμο από την "Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού"

Κερδίστε προσκλήσεις για το "Δον Παναγιώτης" και "Όταν σβήνουν τα φώτα"

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής σας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις δημοφιλέστερες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24