MARKET

Δώδεκα χρόνια είναι αυτά

Δώδεκα χρόνια είναι αυτά

Φοβάστε μήπως αυτό θα είναι ένα ακόμη τετριμμένο επετειακό κείμενο για τα γενέθλια του Sport24; Μην φοβάστε. Είναι. Δώδεκα χρόνια είναι αυτά. Και 5 εκατομμύρια εσείς. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Πως μπορείς να μην λατρέψεις τα επετειακά/εορταστικά κείμενα; Είναι γεμάτα εσωτερικά αστεία, κλισέ, ιστορικές αναδρομές και πρώτης τάξεως ευκαιρία να ευλογήσουμε τα γένια ημών. Σαν να κάνεις high-five με τον εαυτό σου. Ή ακόμη χειρότερα σαν να κάνεις like στο δικό σου facebook post. Μην σου τύχει. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο για τα 12 χρόνια του Sport24.gr θα είναι ακριβώς έτσι. Η πρωτοτυπία μας εξαντλήθηκε. Σόρι.

Θα ξεκινήσει, δηλαδή, με το πως μια παρέα 4-5 ατόμων έστησαν απέναντι από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός (το σωστό είναι οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, αλλά δεν θέλουμε να χαλαρώνετε εσείς οι μικροί Μπαμπινιώτηδες κάτω στα σχόλια) ένα αθλητικό site για αυτούς που γουστάρουν τον αθλητισμό. Το ονόμασαν Sport24.gr γιατί τι πιο φυσιολογικό από το να ψάξεις το num lock όταν πληκτρολογείς μια διεύθυνση, αλλά εντάξει και η google έβγαλε δισεκατομμύρια με όνομα "google". Το site, λοιπόν, αυτό μεγάλωσε, στηρίχτηκε στους ανθρώπους του, έχτισε μια σχέση σχέση αγάπης και αλληλεπίδρασης με το κοινό, με σύνθημα το "περνάμε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω", έκφραση πιο κλισέ και από το "κοιτάμε κάθε ματς χωριστά".

Οι 4-5 έγιναν 10-15. Οι 10-15 έγιναν 30 και πριν κανείς το καταλάβει πέφτει και η αλληγορική σύνδεση της ιστοσελίδας με ένα μικρό παιδί. Αυτό που μεγάλωσε στα πόδια μας. Και στα χέρια μας, τα ροζιασμένα. Έμβρυο που έγινε νήπιο. Νήπιο που πήγε δημοτικό. Αν κρίνουμε από την ταχύτητα που συνέβησαν όλα, το Sport24.gr αν και 12 ετών, έχει μπει ήδη στο MIT, έχει αρχίσει το κάπνισμα, έχει φτιάξει συγκρότημα, έχει κόψει το κάπνισμα, έχει παίξει στο Woodstock και συνεχίζει όταν δεν παίζει μπάλα με τους φίλους του ή μπάσκετ στην ομάδα της γειτονιάς, να κοιτάει έξω από το παράθυρο και να ψάχνει κορυφές να κατακτήσει.

Και εκεί που οι περισσότεροι άρχισαν σιγά σιγά να κουράζονται από την προβοκατόρικη -πλην συνηθισμένη- αλληγορία παιδιού με site, θα έρθει η έκπληξη. Που είναι τόσο προβλέψιμη, που δεν θα την περίμενε ούτε ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου πριν απασφαλίσει την ερώτηση "πως ένιωσες". Ναι: το κείμενο θα συνεχίσει την αλληγορία, καθώς το παιδί που κοίταξε τα άστρα, τα μέτρησε και τα κατέκτησε, απέκτησε αδερφάκια. Και κάπως έτσι το υπόγειο της Αμαλίας, έγινε newsroom στο Παγκράτι και στη συνέχεια διώροφο στην Συγγρού. Και το Sport24.gr σαν καλός αδερφός έδειξε το δρόμο στα μικρά να βρουν το δικό τους βήμα. Κάποια μάλιστα το ξεπέρασαν, ή κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Για να φτάσουμε στην οικογένεια της "24 ΜEDIA" με το Contra, το News247, το Oneman.gr, το Ladylike.gr, τα ξαδέρφια από το εξωτερικό (NBA, Euroleague, Huffington Post) και αισίως το Sport24 Radio 103.3 και το 24/7 88.6. Η συνέχεια του κειμένου θα γραφόταν μόνη της. Μια ισορροπία ανάμεσα στο "ποιος να το φανταζόταν τότε" και στο "εμείς, γιατί πιστεύαμε τόσο πολύ σ' αυτό που κάνουμε". Και όσο μακραίνουν τα γένια, τόσο θα ευλογούνται.

Θα έπεφτε και το βίντεο, που είχαμε κάνει στα 10 χρόνια για να σπάσουν οι λέξεις κι η παραμικρή αμφιβολία ότι τα κλισέ θα συνεχιστούν. Πως; Με καταγραφή των όσων μεσολάβησαν αυτά τα δύο χρόνια: την καθιέρωση μήνα με το μήνα στην κορυφή της αθλητικής ενημέρωσης, την χρήση του Euroleague Greece ως παραδείγματος προς μίμηση της έννοιας "local site" στην Ευρώπη, την θέσπιση των συνεδρίων "Game Changer", τη στελέχωση και δεύτερου ραδιοφώνου με τις φωνές του Sport24.gr, στη μετάγγιση νέου αίματος (Βλαχόπουλος, Καίσαρης, Μπράτσος, Καλλονάς, Στρίγγα, Zastro, Βόγλης, Γεωργακόπουλος, Τσίλης, Οικονόμου, Καβαλιεράτος), στην εμμονή παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου ( Unique ), στη σύλληψη και εκτέλεση νέων ιδεών, στην ένταξη του Betblog και φυσικά στην υπογραφή των πρώτων off-ine ενεργειών, όπως είναι το Euroleague Escape Room και η έκδοση βιβλίου από τον Γιάννη Φιλέρη για τα 30 χρόνια από το Ευρωμπάσκετ του '87 .

Επειδή, όμως, αυτά μπορεί να μην φανούν αρκετά από μόνα τους, θα γινόταν μια αναδρομή-εξπρές στο (όχι και τόσο πρόσφατο πλέον) παρελθόν για την μανία του Sport24.gr στο να δοκιμάζει καινούργια πράγματα, ενδεχομένως να συνδεόταν και με κάποια φράση-φετίχ, τηλεοπτική ή αθλητική θα δείξει, με ανθρώπους που πέφτουν, που σηκώνονται και τη σημασία της όλης διαδικασίας. Σαν οποιαδήποτε ταινία "Ρόκι" να παίζει σε λούπα στο βάθος. Το πλάνο θα άνοιγε και με μια σκηνοθετική ακροβασία θα έδειχνε χέρια να πληκτρολογούν, τηλέφωνα να χτυπούν και πιθανότατα τον Κωνσταντινίδη να φωνάζει. Αγώνες και "αγώνες", καυγάδες και πανηγυρισμοί, αποκαλύψεις και γκάφες, like και μπλοκαρίσματα, κείμενα που μας αρέσουν και κείμενα που δεν μας αρέσουν. Βιτρίνα και λάντζα. Σουτ στον αέρα και συζητήσεις για οτιδήποτε έχει ή δεν έχει μπάλα.

Έτσι μοιάζει μια μέρα στο γραφείο. Αυτές οι μέρες παράξενες, οι θαυμάσιες μέρες. Έτσι μας το 'παν οι Active Member, έτσι σας το λέμε κατά τον Μανώλη Μαυρομάτη, γιατί δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η μουσική αναγωγή, που λέει "Σταμάτα να καυχιέσαι πως όλα τα είδες, είναι μεγάλη η διαδρομή". Η επίκληση στο συναίσθημα μέσω στίχων ήταν πιο προβλέψιμη και από side step τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη:

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες
έτσι μπράβο να σ’ ακούω να μιλάς.

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες.
Τι ωραίο να κλαις και να γελάς.

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες.
Να ονειρεύεσαι, να μη ξεχνάς.

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες.
Να μη φοβάσαι και να γερνάς.

Δεν θα ήταν όμως ένα επετειακό κείμενο - που σέβεται τον εαυτό του - αν δεν όδευε προς το τέλος με μια προσωπική ιστορία. Για παράδειγμα το πόσο μέσα είχε πέσει ο Μάνος Μίχαλος, νυν διευθυντής περιεχομένου της 24 MEDIA, όταν τον Ιούνιο του 2005 έβαζε στοίχημα ένα τραπέζι (που δεν έχει πληρώσει ακόμα), φοβούμενος ότι αυτό το site δεν θα γινόταν πρώτο κι αν γινόταν δεν θα το κατόρθωνε τόσο γρήγορα. Τον Μάιο, μετά από εκατοντάδες χιλιάδες κείμενα, εκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες για καφέ και σουβλάκια, αφιερώματα, συνεντεύξεις, ειδήσεις, αναλύσεις, δεκάδες δημοσιογράφους, συνεργασία με δύο κορυφαία αθλητικά brands σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ραδιόφωνο, ένα βιβλίο και ένα χρωστούμενο τραπέζι το Sport24.gr ξεπέρασε τους 5.000.000 μοναδικούς χρήστες .

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος θα γινόταν μια ωραιότητα ντρίμπλα για να συνδεθεί το μέσο, με τους αναγνώστες του. Μεταξύ μας, όμως, αυτό δεν χρειάζεται. Η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα: social media, σχόλια κάτω από τα άρθρα, εκπομπές επικοινωνίας. Και μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια της συνήθειας και έγινε κομμάτι των σπορ, κομμάτι της καθημερινότητας. Το Sport24.gr είναι το πρώτο αθλητικό site σε επισκεψιμότητα, η σελίδα στο Facebook αυτή με το μισό εκατομμύριο likes (άλλα τόσα έχει και το NBA Hellas ), ο Sport24 Radio 103,3 έχει γίνει η πρώτη επιλογή για αθλητική ενημέρωση, χτυπώντας πανελλαδικές πρωτιές στα FM σε συγκεκριμένες ζώνες.

Αντί επιλόγου; Το μεγάλο βιβλίο τέτοιων κειμένων με τίτλο "Τα πανηγυρτζίδικα" αναφέρεται σε "παράγραφο που ατενίζει το μέλλον". Αλλά μεταξύ μας αυτό δεν γίνεται. Από το βίντεο των δέκα χρόνων ως τώρα, μεσολάβησαν τόσα πολλά, που είναι αδύνατο να προβλεφθεί το επόμενο βήμα, η επόμενη καινοτομία, η επόμενη ιδέα, η επόμενη τάση. Κι αυτό είναι το ωραίο. Εδώ θα είμαστε για τα ανακαλύψουμε. Μαζί. Κάθε μέρα. Refresh στο refresh.

Και του χρόνου. (Τέτοιο κλείσιμο, ποιος να το περίμενε)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ