MARKET

Ίδρυμα Youri Djorkaeff και UNICEF: Πρόγραμμα προπονήσεων σε παιδιά προσφύγων & μεταναστών στην Ελλάδα

Ίδρυμα Youri Djorkaeff και UNICEF: Πρόγραμμα προπονήσεων σε παιδιά προσφύγων & μεταναστών στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Youri Djorkaeff (YDF) και η Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα, συνεργάζονται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, μέσω της δημιουργίας καλοκαιρινής ακαδημίας ποδοσφαίρου για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη.

Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της UNICEF, περίπου 22.500 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στη χώρα, πολλά από τα οποία (3.400) στερούνται φροντίδας ή προστασίας κάποιου μέλους της οικογένειάς τους ή ενός κηδεμόνα.

Η συνεργασία στοχεύει στην ομαλότερη και ουιαστικότερη κοινωνική ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μέσω του αθλητισμού. Μαζί, YDF, UNICEF και Οργάνωση Γη, στοχεύουν να δώσουν στα παιδιά που συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων, την ευκαιρία να διδαχθούν τις αξίες του αθλητισμού όπως η ευγενής άμιλλα και η ομαδικότητα, καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους. Για τα χιλιάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους λόγω της βία και των συγκρούσεων, το ποδόσφαιρο προσφέρει μια ευκαιρία να γίνουν ξανά παιδιά, αποκαθιστώντας ένα κομμάτι ομαλότητας στη ζωή τους.

«Μέσω της συνεργασίας μας με την UNICEF θέλουμε να προσεγγίσουμε τα ευάλωτα παιδιά πρόσφυγες, να τους δείξουμε ότι έχουν σημασία καθώς και να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν ξανά και να κυνηγήσουν τους στόχους τους", δήλωσε ο κ. Youri Djorkaeff, Πρόεδρος της YDF "Θέλουμε κάθε παιδί να είναι σε θέση να παίξει και να ανακαλύψει τη δύναμη του ποδοσφαίρου».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου με περισσότερα από 160 ασυνόδευτα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές προπονήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Τις προπονήσεις έχει αναλάβει ο εταίρος της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF, Οργάνωση Γη υπό την καθοδήγηση της YDF.

«Η UNICEF εκτιμά βαθύτατα τον ρόλο του αθλητισμού στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς μέσω του αθλητισμού τους προσφέρεται η ευκαιρία να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους, να βελτιώσουν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους", δήλωσε ο Lucio Melandri, Συντονιστής της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF στην Ελλάδα. "Το Ίδρυμα Youri Djorkaeff έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην ποώθηση των αξιών της ευγενούς άμιλλας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των αθλητών και προσβλέπουμε σε μια δυναμική συνεργασία, μαζί με την Οργάνωση Γη, ώστε να προσφέρουμε ένα ποιοτικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα στα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτό».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερήσιες προπονήσεις για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 12 έως 17 ετών, σε δύο γήπεδα που έχουν παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) καθώς και μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων κάθε Παρασκευή εώς την λήξη του προγράμματος στα μέσα Αυγούστου.

«Η σημαντική εμπειρία της Οργάνωσης Γης στο προσφυγικο τα τελευταία 3 χρόνια, μας έχει διδάξει ότι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο τόσο για ενήλικες, όσο και για εφήβους για να γίνουν από παθητικοί δέκτες ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί αυτή τη φορά, μας δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, τα ασυνόδευτα ανήλικα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη UNICEF, το Δήμο Αθηναίων και φυσικά το Youri Djorkaeff Foundation, χωρίς τη συμβολή των οποίων το πρόγραμμα αυτό δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», σημέιωσε Διευθύνων Σύμβουλος της Οργάνωσης Γη, κ. Κωνσταντίνος Μαχαιράς.

Η YDF και η UNICEF επιδιώκουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενείας είτε σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς και σε Ελληνόπουλα, να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο ποδοσφαιρικό κίνημα.

Η επίσημη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος θαπραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 12:00μ.μ. στην Γαλλική Πρεσβεία, στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ