MARKET

Η ανατομία του αέρα: 20 χρόνια μετά, το AIR MAX γιορτάζει και ανανεώνεται

Η ανατομία του αέρα: 20 χρόνια μετά, το AIR MAX γιορτάζει και ανανεώνεται
SU15

Ήταν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η Nike Running είχε ανάγκη από ανανέωση. Η πρώιμη επιτυχία της κατηγορίας είχε πια εξασθενήσει, ενώ η οικογένεια Air Max παρόλο που είχε αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, δεν είχε φτάσει ακόμα στο απόγειο της.

Προκειμένου να γυρίσει και πάλι το παιχνίδι, η Nike επένδυσε στον Sergio Lozano, έναν νέο σχεδιαστή ο οποίος παρά τις προβλέψεις, αποδείχθηκε ότι άξιζε το ρίσκο.

Το δημιούργημα του, το Air Max 95 αποτελεί την επιτομή του διαφορετικού. Κανένα παπούτσι της κατηγορίας δεν είχε μέχρι τότε παρόμοιο σχεδιασμό ή χρώμα. Εκτός αυτού, ήταν το πρώτο παπούτσι με ορατή αερόσολα στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Έχοντας συμπληρώσει μόλις τέσσερα χρόνια στην Nike, ο Lozano έφερε την επανάσταση στον σχεδιασμό των παπουτσιών και άνοιξε το δρόμο σε μια νέα γενιά σχεδιαστών.

Για να τιμήσει τα εικοστά γενέθλια του θρυλικού Air Max 95, η Nike παρουσιάζει δύο νέα μοντέλα, το αντρικό Air Max 95 Ultra Jacquard και το γυναικείο Air Max 95 Ultra. Η σχεδιαστική ομάδα της Nike ακολούθησε τα βήματα του Lozano, εισάγοντας πρωτοποριακές μεθόδους κατασκευής αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά του παπουτσιού.

Η ανατομία του αέρα: 20 χρόνια μετά, το AIR MAX γιορτάζει και ανανεώνεται
SU15

ΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: NIKE AIR MAX 95 ULTRA JACQUARD

Αν ρωτήσει κανείς τον σχεδιαστή της Nike, Ben Yun προκειμένου να μάθει τι ήταν αυτό που τον έφερε στη Nike, θα σας απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Όντας ήδη σχεδιαστής παπουτσιών, το σχέδιο του Air Max 95 αντιπροσώπευε για αυτόν την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. «Έμαθα να σχεδιάζω παπούτσια με έναν πολύ παλιομοδίτικο τρόπο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Sergio κατέρριψε όλους τους παραδοσιακούς κανόνες με εντυπωσίασε και με ενέπνευσε», θυμάται ο Yun. Η Nike ήταν γι’ αυτόν ένας χώρος έκφρασης, όπου οι σχεδιαστές είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να δημιουργούν χωρίς περιορισμούς. Όλα ήταν δυνατά. Ένα χρόνο αργότερα ο Yun βρέθηκε στο Oregon.

Ο σχεδιασμός του Air Max 95 ήταν μια πρόκληση για τον Yun. O ίδιος έγινε μέλος της ομάδας της Nike όταν κλήθηκε να επανασχεδιάσει ένα παπούτσι αναλαμβάνοντας ένα έργο πολύ διαφορετικό από όσα είχε κάνει στο παρελθόν. «Στα περισσότερα μοντέλα που σχεδίασα, όπως το Air Max 95 Engineered Mesh, εισάγαμε νέες καινοτομίες διατηρώντας ταυτόχρονα το πρωτότυπο σχέδιο. Ωστόσο, το Air Max 95 Ultra Jacquard ξεπερνά πραγματικά τα όρια», αναφέρει ο Yun.

Αποκλίνοντας από την άποψη του Lozano για το επάνω μέρος, ο Yun χρησιμοποίησε την παλιά μέθοδο πλεξίματος Jacquard στο ενιαίο επάνω μέρος για να επιτύχει τη ζητούμενη ανανέωση σε ένα μόνο στρώμα υλικού. Τέλος, χρησιμοποίησε την τεχνολογία Nike Flywire δεύτερης γενιάς για να αντικαταστήσει την πλεκτή νάιλον περιοχή γύρω από τα κορδόνια. «Η τεχνολογία Nike Flywire δεύτερης γενιάς είναι δυναμική και κινείται μαζί με το πόδι καθώς το σταθεροποιεί στο εσωτερικό του παπουτσιού.»

Η επανέκδοση του Air Max 95 αποτελεί μια διαφορετική αλλά ταυτόχρονα γνώριμη έκδοση και είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δραστήριου τρόπου ζωής.

Η ανατομία του αέρα: 20 χρόνια μετά, το AIR MAX γιορτάζει και ανανεώνεται
SU15

ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: NIKE AIR MAX 95 ULTRA

Έχοντας σχεδιάσει το Nike Roshe One, το Air Max Thea και το Air Max Ultra, ο σχεδιαστής της Nike, Dylan Raasch, γνωρίζει κάτι παραπάνω για το μινιμαλιστικό σχέδιο. Με αφορμή τα εικοστά γενέθλια της γυναικείας σειράς Air Max 95, ο Raasch σχεδίασε ένα ανθεκτικό και κομψό sneaker. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε να γίνει ριζική αλλαγή στην ορατή αερόσολα του μπροστινού μέρους του παπουτσιού - ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Air Max 95. «Ήταν σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε το σχέδιο του αρχικού μοντέλου, παρόλο που έπρεπε να αφαιρέσουμε την ορατή αερόσολα από το μπροστινό μέρος», αναφέρει ο Raasch, εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να καταφέρει να διατηρήσει το νέο σχεδιασμό όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρωτότυπο.

«Η φιλοσοφία “Less is More” αποτέλεσε τη βάση κατά τη σχεδιαστική διαδικασία», αναφέρει ο Raasch. Μια ακόμα διαφοροποίηση από το πρωτότυπο σχέδιο αποτέλεσε η αντιστροφή των χρωμάτων του παπουτσιού. Η αρχική διαβάθμιση αντιστράφηκε, βάζοντας το μαύρο χρώμα στο πάνω μέρος του παπουτσιού και τις πιο ανοιχτές αποχρώσεις προς τα κάτω, ενώ το χρωματικό σύνολο ολοκληρώθηκε με την ολόλευκη εξωτερική σόλα.

Το Air Max 95 Ultra Jacquard και το Air Max 95 Ultra θα είναι διαθέσιμα στο nike.com/sportswear και στα καταστήματα Nike από τις 16 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ