ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ταλέντα που ξεχώρισαν στο 2012

Τα ταλέντα που ξεχώρισαν στο 2012

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει 24 νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που το 2012 έκαναν το δικό τους ξεπέταγμα και αναμένεται στο μέλλον να είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών των ευρωπαϊκών γηπέδων (videos).

Όπως κάθε χρονιά έτσι και το 2012 χάρισε μεγάλες συγκινήσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, εντυπωσιακούς αγώνες και πανέμορφα γκολ.

Εκτός αυτών, όμως, και αυτή η χρονιά ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έδωσαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Ταλέντα υπάρχουν πολλά, ανάμεσα στα οποία και οι Μάριο Γκέτσε, Τζακ Γουίλσιρ, Νεϊμάρ, Μάρκο Ρόις και Τιάγκο Αλκάνταρα, αλλά οι προαναφερθέντες όπως και πολλοί ακόμα δεν έκαναν το δικό τους "μπαμ" εντός του 2012, όπως συνέβη με τους κάτωθι 24 ποδοσφαιριστές.

Ισκο (Μάλαγα, 20 ετών)

Αποτελεί πλέον ένα από τα πιο hot ονόματα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η φετινή πορεία της Μάλαγα σε Ισπανία και Champions League έχει ανεβάσει τις μετοχές του κατακόρυφα, καθώς και ο ίδιος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Το ελληνικό κοινό τον έμαθε εν πολλοίς από τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως αναδείχτηκε παίκτης αποκάλυψη της Primera Division για το 2012 και πως πήρε το βραβείο "Golden Boy", δηλαδή αυτό του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη για το 2012.

Ραχίμ Στέρλινγκ (Λίβερπουλ, 18 ετών)

Για να τον αποκτήσει η Λίβερπουλ σε ηλικία 15 ετών χρειάστηκε να δώσει στην ΚΠΡ 600.000 λίρες και η συμφωνία με διάφορα μπόνους να φτάσει τα 5 εκατ. λίρες! Τον Μάρτιο έκανε το ντεμπούτο του και αυτή τη σεζόν έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού. Δείχνει να έχει μεγάλες δυνατότητες, έγινε μόλις ο δεύτερος πιο νεαρός παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που σκοράρει με το γκολ του επί της Ρέντινγκ (σ.σ. πρώτος είναι ο Μάικ Όουεν) και έχει ήδη κάνει την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Αγγλίας.

Μάρκο Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν, 20 ετών)

Έκανε το ντεμπούτο του με την Πεσκάρα σε ηλικία 16 ετών. Ωστόσο, έπρεπε να αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο Ζντένεκ Ζέμαν για να λάμψει. Ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην άνοδο της Πεσκάρα στην Serie A. Το καλοκαίρι οι μεγάλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου έδωσαν τη δική τους μάχη για να τον αποκτήσουν, αλλά εκείνος προτίμησε να πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς λέει τα καλύτερα για τον Βεράτι, τότε καταλαβαίνει πόσο μεγάλο ταλέντο είναι...

Τζετρό Βίλεμς (Αϊντχόφεν, 18 ετών)

Επί της ουσίας καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα της PSV λίγο πριν φύγει το 2011, ενώ πολύ σύντομα μπήκε και στη λίστα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Ντεμπούτο με την Εθνική Ολλανδίας έκανε τον Μάιο, όταν έγινε ο τέταρτος νεαρότερος παίκτης που αγωνίζεται με τους "οράνιε". Στη συνέχεια ήταν στην αποστολή του Euro 2012 και σε ηλικία 18 ετών και 71 ημερών έγινε ο νεώτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που συμμετείχε σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ματέο Κόβασιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ, 18 ετών)

Μπορεί για πολλούς το όνομά του να μη λέει τίποτα, αλλά οι περισσότεροι σκάουτερ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων δύσκολα δε θα το έχουν σημειωμένο στο μπλοκάκι τους. Μαζί με τον 16χρονο Άλεν Χαλίλοβιτς, ο οποίος φέτος άρχισε να αγωνίζεται με την πρώτη ομάδα, έχουν προσεγγίσει τα βλέμματα πάρα πολλών συλλόγων. Επίσης, με το γκολ του επί της Λιόν έγινε ο δεύτερος πιο νεαρός σκόρερ στην ιστορία του Champions League.

Μπερντ Λένο (Μπάγερ Λεβερκούζεν, 20 ετών)

Άρχισε να παίζει σε επίπεδο Bundesliga στο δεύτερο μισό του 2011 και έκτοτε δεν έχει βγει από την 11αδα των "ασπιρίνων", οι οποίες τον αγόρασαν πριν από έναν χρόνο. Έγινε μόλις ο τρίτος τερματοφύλακας που κράτησε στα τρία πρώτα του παιχνίδια στην Bundesliga ανέπαφη την εστία του, ενώ είναι ο πιο νεαρός Γερμανός τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε παιχνίδι του Champions League (κόντρα στην Τσέλσι). Έχει συμμετοχές σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Γερμανίας και φαίνεται πως δε θα αργήσει η στιγμή που θα κληθεί και στην ανδρών.

Γουίλφριντ Ζάχα (Κρίσταλ Πάλας, 20 ετών)

Ίσως είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της Championship και πιθανότατα εκείνος που κοστολογείται περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν αποκλείεται εντός και του Ιανουαρίου να κάνει το μεγάλο βήμα για την Premier League, αφού το ενδιαφέρον είναι έντονο από τις μεγάλες ομάδες και κυρίως από τις Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές με τους "αετούς" και τον Νοέμβριο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας.

Ρεμί Καμπελά (Μονπελιέ, 22 ετών)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πιο προικισμένος παίκτης της Μονπελιέ είναι ο Γιουνές Μπελχαντά. Ωστόσο, ο Μαροκινός δεν ήταν μόνο φέτος πάρα πολύ καλός, σε αντίθεση με τον Γάλλο που επί της ουσίας συστήθηκε στο ευρωπαϊκό στερέωμα όπως και αρκετοί ακόμη παίκτες της Μονπελιέ το 2012, μαζί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμη με τη Μονπελιέ έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Γκαμπαρντελά, διοργάνωση για ηλικίες κάτω των 19.

Λορέντζο Ινσίνιε (Νάπολι, 21 ετών)

Ο Εζεκιέλ Λαβέτσι πουλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν και ο Ιταλός πήρε την ευκαιρία που περίμενε τόσο καιρό στη Νάπολι. Αιτία οι εξαιρετικές του εμφανίσεις την περσινή σεζόν με την Πεσκάρα Ήδη με τους "παρτενοπέι" έχει ανοίξει λογαριασμό, ενώ από τον Σεπτέμβριο μπορεί να λογίζεται διεθνής με την ανδρών λόγω της συμμετοχής του στον αγώνα με τη Μάλτα.

Νέιθαν Ρέντμοντ (Μπέρμιγχαμ, 18 ετών)

Από πέρυσι είναι βασικό μέλος της Μπέρμιγχαμ, αλλά φέτος έχει ήδη ξεπεράσει τον περσινό του χρόνο συμμετοχής. Διαθέτει μερικά εξαιρετικά στοιχεία για εξτρέμ και βοήθησε την ομάδα του πέρυσι να μπει στα πλέι οφ της Championship. Ήταν μέλος της Εθνικής Αγγλίας Κ19 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αγωνίστηκε και κόντρα στην Ελλάδα.

Όλα Τζον (Μπενφίκα, 20 ετών)

Περίεργη χρονιά ήταν το 2012 για τον Όλα Τζον, ο οποίος μπήκε πολύ δυναμικά αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Οι εμφανίσεις του με την Τβέντε ήταν εξαιρετικές και γι' αυτό η Μπενφίκα δε δίστασε να δώσει 9 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της (με τα μπόνους μπορεί να πάει ως τα 12 εκατ. ευρώ). Προς το παρόν δεν έχει τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε, όμως, έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει την κατάσταση.

Κέβιν ντε Μπράινε (Βέρντερ Βρέμης, 21 ετών)

Από πολύ μικρή ηλικία αγωνιζόταν στην Γκενκ, όμως, η καριέρα του άλλαξε τον Ιανουάριο, όταν πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι. Στους "μπλε" πήγε το καλοκαίρι, αλλά προτιμήθηκε να παραχωρηθεί δανεικός στη Βέρντερ για να πάρει παιχνίδια. Οι ως τώρα εμφανίσεις του είναι αξιοπρόσεκτες, απόδειξη του ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Είναι μέλος της Εθνικής Βελγίου και έχει ήδη στο παλμαρέ του ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Βελγίου.

Χασίμ Μαστούρ (Μίλαν, 15 ετών)

Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του άρθρου δεν έχει αγωνιστεί ούτε μία φορά ως τώρα με την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στον νεαρό Μαροκινό, ο οποίος πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του με την Κ15 της Ιταλίας. Ο λόγος είναι πως έχει γίνει πασίγνωστος εξαιτίας του αιτήματος που έκανε η Μίλαν να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα παρόλο που δεν έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του όπως επιτάσσει η νομοθεσία της Serie A.

Πάτρικ Χέρμαν (Γκλάντμπαχ, 21 ετών)

Από την εκπληκτική περσινή σεζόν της Γκλάντμπαχ δεν ξεχώρισε μόνο ο Μάρκο Ρόις. Ένας από τους άξιους συμπαραστάτες του νυν παίκτη της Ντόρτμουντ ήταν ο Χέρμαν, ο οποίος απέδειξε πως είναι ικανός για μεγάλα πράγματα. Φέτος αποκτά τις πρώτες του ευρωπαϊκές εμπειρίες και στα παιχνίδια με τη Λάτσιο θα πάρει γεύση για πρώτη φορά από νοκ άουτ. Τέλος, ήταν μέλος σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες των Γερμανών.

Κρίστιαν Τέγιο (Μπαρτσελόνα, 21 ετών)

Τον Ιανουάριο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Primera Division. Σταδιακά πήρε ευκαιρίες και έδειξε πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας. Αυτός ήταν και ο λόγος που το καλοκαίρι είχε διάφορες προτάσεις. Ο ίδιος έκλεισε τα αφτιά του στις σειρήνες, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Καταλανούς και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος του δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Ακόμη, το καλοκαίρι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Ισπανίας.

Γουίλ Χιουζ (Ντέρμπι Κάουντι, 17 ετών)

Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι άγνωστος στους περισσότερους, αλλά δε θα μείνει για πολύ ακόμη. Στην πρώτη του γεμάτη χρονιά είναι αναντικατάστατο μέλος της Ντέρμπι και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων όπως οι Άρσεναλ και Λίβερπουλ. "Πιθανότατα τον κοιτούν 10 ομάδες της Premier League" δήλωσε ο Μάρτιν Γιολ, προπονητής της Φούλαμ, για τον 17χρονο, ο οποίος είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία που έχει αγωνιστεί με την Εθνική Αγγλίας Κ21 (σ.σ. Θίο Γουόλκοτ ο πρώτος).

Λούκας Πιαζόν (Τσέλσι, 18 ετών)

Η μεταγραφή του στην Τσέλσι ήταν το πρώτο βήμα για τη λαμπρή καριέρα που πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου πιστεύουν πως θα κάνει. Έχει μόλις τρεις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, αλλά σε αυτές έχει φροντίσει να αφήσει καλά δείγματα γραφής. Επιπλέον, κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας για τους νέους με τους "μπλε", αναδείχτηκε καλύτερος νέος παίκτης της Τσέλσι τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ για να τον κάνουν δικό τους οι Λονδρέζοι χρειάστηκε να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους, 19 ετών)

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις τρεις φορές σε επίπεδο Premier League. Παρόλα αυτά η μεταγραφή του στη Γιουβέντους εκτυλίχθηκε σε σίριαλ λόγω του πολύ μεγάλου ταλέντου του. Ο ίδιος από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια έχει δικαιώσει τον ντόρο που είχε γίνει για το όνομά του παίρνοντας σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Συν τοις άλλοις, το καλοκαίρι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ19 με τη Γαλλία, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Ισπανία.

Άνταμ Μάχερ (Αλμάαρ, 19 ετών)

Το ολλανδικό ποδόσφαιρο παρήγαγε ανέκαθεν ταλέντα και ένας από τους διακριθέντες της νέας γενιάς μαζί με τους Τζετρό Βίλεμς και Ζόρντι Κλασιέ είναι ο Μάχερ. Έχει ήδη μία γεμάτη σεζόν στην πλάτη του, δύο συμμετοχές με την Εθνική Ολλανδίας και ένα ρεκόρ, αυτό του πιο νεαρού σκόρερ στο Europa League (ή ΟΥΕΦΑ) στην ιστορία των ολλανδικών συλλόγων, με το γκολ που πέτυχε στο ντεμπούτο του επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

Τσίρο Ιμόμπιλε (Τζένοα, 22 ετών)

Στην εντυπωσιακή χρονιά που είχε πέρυσι η Πεσκάρα υπήρχε ένας ακόμη πρωταγωνιστής εκτός των Βεράτι και Ινσίνιε. Ο λόγος για τον Ιμόμπιλε των 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τη φετινή σεζόν έχει συνεχίσει με κεκτημένη ταχύτητα και ήδη έχει βρει δίχτυα 5 φορές την ώρα που η ομάδα του έχει συνολικά 18 τέρματα. Τέλος, μετράει 5 τέρματα με την ελπίδων της Ιταλίας και περιμένει την πρώτη του κλήση στην ανδρών.

Ζεράρντ Ντεουλοφέου (Μπαρτσελόνα, 18 ετών)

Τον μάθαμε κυρίως μέσα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ19 που μας πέρασε, όταν στον τελικό η εθνική μας βρήκε αντίπαλό της την Ισπανία. Ο Ντεουλοφέου, ο οποίος αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο είχε πάρει και την προηγούμενη χρονιά. Αποτελεί ένα ακόμη δημιούργημα της Μασία, ενώ ήδη έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν (Γκλάντμπαχ, 20 ετών)

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαφορά στην περσινή Γκλάντμπαχ, ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο του γερμανικού ποδοσφαίρου. Πολλοί τον έχουν παρομοιάσει με τον παιδικό του ήρωα, τον Όλιβερ Καν, λόγω του στυλ παιχνιδιού του και του πάθους του. Το καλοκαίρι βρέθηκε στην προεπιλογή της Γερμανίας για το Euro 2012, έκανε τις πρώτες του συμμετοχές (2) με τα "πάντσερ", αλλά τελικά δεν πήγε στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Στεφάν Ελ Σαραουί (Μίλαν, 20 ετών)

Στο πρόσωπό του οι οπαδοί της Μίλαν έχουν βρει έναν νέο ήρωα, κάτι που είχαν μεγάλη ανάγκη μετά τη φυγή τόσων παικτών το καλοκαίρι. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Serie A, έχει σημειώσει τα πρώτα του γκολ σε επίπεδο Champions League και έχει κάνει και τις πρώτες του συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας σκοράροντας και στο φιλικό με τη Γαλλία. Αποτελεί αναμφίβολα το πρόσωπο της σεζόν ως τώρα στη γειτονική χώρα και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Μίλαν δε θα αργήσουν να τον προσεγγίσουν πολλές ομάδες.

Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν (Άρσεναλ, 19 ετών)

Είναι ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της Αγγλίας αν θεωρήσουμε πως ο Τζακ Γουίλσιρ με τις παραστάσεις του πλέον πρέπει να λογίζεται κανονικός ποδοσφαιριστής. Η Άρσεναλ έδωσε 12 εκατομμύρια λίρες (θα γίνουν 15 εκατ. λίρες με τα μπόνους) και ο Τσάμπερλεϊν από πέρυσι έχει εμπειρίες από Premier League και Champions League (σ.σ. έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στον Ολυμπιακό σε βάρος του οποίου πέτυχε και γκολ). Οι εμφανίσεις του, μάλιστα, ήταν τέτοιες που αποτέλεσε μέλος της Αγγλίας και στο Euro 2012. Αυτή τη σεζόν είναι βασικό γρανάζι της μηχανής του Αρσέν Βενγκέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ