ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Στοπ" στην διαγραφή χρεών των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών βάζει ο Κοντονής

"Στοπ" στην διαγραφή χρεών των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών βάζει ο Κοντονής
Κοντονής ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για τις ομάδες που μπαίνουν σε καθεστώς εκκαθάρισης και ποιος θα «κληρονομεί» τα χρέη τους.

Υποχρεωτική κάρτα φιλάθλου από 30 Σεπτεμβρίου στα γήπεδα, κώδικας δεοντολογίας για όλες τις ομοσπονδίες, ολυμπιακές και μη, ανασύσταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που δεν λειτουργούσε λόγω μη νόμιμης σύνθεσης αλλά κυρίως «στοπ» στην διαγραφή των χρεών των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών που επιλέγουν το καθεστώς της εκκαθάρισης για να πετύχουν τον στόχο τους, βάζει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, με τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη 27/7 το μεσημέρι στην Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού.

«Έδινε το σωματείο τη δυνατότητα σε έναν άλλον επιχειρηματία να ιδρύσει μια άλλη ΠΑΕ, η οποία τις περισσότερες φορές ακολουθούσε τον δρόμο της προηγούμενης. Ανέβαινε κάποιες κατηγορίες, δημιουργούσε χρέη, έπεφτε και πάλι είχαμε αυτήν την κατάσταση» τόνισε στην εισήγηση του ο Σταύρος Κοντονής και συμπλήρωσε. «Αυτό, λοιπόν, το καθεστώς τελειώνει. Και τελειώνει από την 1η Σεπτεμβρίου, από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Όποιοι, δηλαδή, αναλάβουν τέτοιες υποχρεώσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτές τις υποχρεώσεις θα τις αντιμετωπίσουν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο».

Στην τροπολογία λοιπόν, προβλέπεται ότι όταν μία Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα Α.Α.Ε από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο ή σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, «η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτο». Με απλά λόγια, η νέα εταιρία θα «κληρονομεί» και τα χρέη.

Στην παράγραφο 5 σημειώνεται ότι … «πριν από την πάροδο 10 ετών δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στην μετοχική σύνθεση και στην με οποιονδήποτε τρόπο διοίκηση, είτε της νέας Α.Α.Ε που τυχόν συστήνεται από το ίδιο αθλητικό σωματείο για το ίδιο άθλημα, πρόσωπα τα οποία στην προηγούμενη ΑΑΕ είχαν την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. αυτής ή του μετόχου της με ποσοστό τουλάχιστον 10% εκτός και αν η προηγούμενη αυτή Α.Α.Ε. εξόφλησε το σύνολο των υποχρεώσεων που την βάρυναν».

- Στην παράγραφο 6 τονίζεται ότι «ΑΑΕ που μπαίνει σε εκκαθάριση χάνει κάθε δικαίωμα χρήσης η εκμετάλλευσης του σήματος και των λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του ιδρυτικού αθλητικού σωματείο εκτός και αν η ΑΑΕ αναβιώσει ή συσταθεί νέα ΑΑΕ».

- Όσον αφορά τον ερασιτέχνη, αναλαμβάνει την θέση της ΑΑΕ που μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης όχι όμως και τα χρέη της. «Το αθλητικό σωματείο σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει τυχόν ενοχικές ή οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση» αναφέρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ