ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σκάνδαλα με στημένα παιχνίδια που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Σκάνδαλα με στημένα παιχνίδια που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Από το "Totonero" το 1980 μέχρι και το "Calciopolis" το 2006 με ενδιάμεσο σταθμό την Μαρσέϊγ (1993), το Sport24.gr παρουσιάζει τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τις ποινές τις οποίες επέφεραν στις εμπλεκόμενες ομάδες.

"Στημένα παιχνίδια" και η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό είναι "Calciopolis", καθώς το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιταλία και συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο συνέβη μόλις πριν 5 χρόνια οδηγώντας τη Γιουβέντους στον υποβιβασμό.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στη γείτονα χώρα, καθώς το 1980 είχαμε το σκάνδαλο "Totonero" που οδήγησε και αυτό σε υποβιβασμό σπουδαίων συλλόγων, ενώ ενδιάμεσα η Ευρώπη ταρακουνήθηκε και από το σκάνδαλο "Μαρσέιγ".

Φυσικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου τα σκάνδαλα που αφορούν στημένα παιχνίδια είναι δεκάδες, ωστόσο αυτά τα τρία ήταν αυτά που έκαναν την μεγαλύτερη αίσθηση, στέλνοντας ομάδες όπως η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Λάτσιο και η Μαρσέιγ στις δεύτερες κατηγορίες των πρωταθλημάτων τους.

Σκάνδαλο "Totonero" (1980)

Δυό μπουκμέικερς από το Αβελίνο σε συνεργασία κυρίως με παίκτες, αλλά και ομάδες, κανόνιζαν αρχικά τα στοιχήματα στους πρώτους σκόρερ (ποιός θα έρθει πρώτος, ποιός θα σκοράρει την Κυριακή κ.λπ.) και στη συνέχεια έφτιαχναν και αγώνες με διακύμανση σκορ, τελικό νικητή και άλλα πολλά, με επίμαχο παιχνίδι το Λάτσιο-Μίλαν 1-2.

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς καθώς η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 25 βαθμοί από διάφορες ομάδες και τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές (σε υψηλό επίπεδο επανήλθαν ουσιαστικά μόνο οι Ρόσι, Τζορντάνο και Μανφρεντόνια).

Σκάνδαλο "Μαρσέιγ" (1993)

Εχοντας προκριθεί ήδη για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ και λίγο πριν αντιμετωπίσει τη Μίλαν, η Μαρσέιγ ήθελε τη νίκη κόντρα στην Βαλενσιέν ώστε να εξασφαλίσει και μαθηματικά το "Σαμπιονά". Ο παίκτης της Βαλενσιέν Ζακ Γκλασμάν, αποκάλυψε απόπειρα δωροδοκίας του ιδίου από τον γενικό διευθυντή της ομάδας της Μασσαλίας και δεξί χέρι του Ταπί, Ζαν Πιέρ Μπερνς.

Αποτέλεσμα; Η Μαρσέιγ υποβιβάστηκε στην "Lique 2", της αφαιρέθηκε ο τίτλος, ενώ οι Ταπί, Μπερνς, Ρομπέρτ και Εϊντίλ τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από το γαλλικό ποδόσφαιρο.

Σκάνδαλο "Calciopolis" (2006)

Πριν από 5 χρόνια αποκαλύφθηκε το «σύστημα Μότζι», μια μεγάλη οργάνωση που δημιουργήθηκε από τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιανο Μότζι , η οποία είχε στηθεί με σκοπό τον έλεγχο της διαιτησίας όχι μόνο στα παιχνίδια της Γηραιάς Κυρίας αλλά και των αντιπάλων της.

Η ιταλική δικαιοσύνη δεν χαρίστηκε και αποφάσισε για τις παρακάτω ομάδες:

Γιουβεντους:

Αφαίρεση πρωταθλημάτων 2005 και 2006, υποβιβασμός στην Serie B, 3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07

Μιλαν:

Αφαίρεση 30 βαθμών από το πρωτάθλημα, ένας κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07

Φιορεντινα:

Αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07 , δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Λατσιο:

Αποκλεισμός από το ΟΥΕΦΑ 2006-07, δυο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Όσον αφορά τον Μότζι, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή και πέντε χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητικό χώρο.

Για αναλυτικές πληροφορίες για τα 3 σκάνδαλα με τα στημένα παιχνίδια που συγκλόνισαν την Ευρώπη, δείτε το αφιέρωμα του Γιάννη Λαμπίρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ