ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς είναι να αγωνίζεσαι σε πολικό ψύχος;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι Νίκος Τζουρούδης και Παναγιώτης Βούλγαρης εξηγούν στο Sport24.gr πόσο μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση των παικτών σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, με αφορμή την αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Ντινάμο στο Κίεβο.

Το βράδυ της Πέμπτης (22/02, 20:00) η ΑΕΚ κοντράρεται με την Ντινάμο Κιέβου στο "Ολιμπίνσκι" στη ρεβάνς του 1-1 του πρώτου αγώνα και θέλει να κάνει την έκπληξη και να πάρει την πρόκριση για τη φάση των 16 του Europa League.

Οι "κιτρινόμαυροι" θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την ουκρανική ομάδα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, την ώρα του αγώνα ο υδράργυρος θα "κατρακυλήσει" στους εννέα με δέκα βαθμούς υπό του μηδενός. Οι παίκτες της Ένωσης δεν είναι μαθημένοι σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, ενώ το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως η πρόβλεψη δεν αναφέρει χιονοπτώσεις.

Κατά το παρελθόν, έχει συζητηθεί αρκετές φορές το πόσο μπορεί να επηρεάσουν μία ελληνική ομάδα τα καιρικά φαινόμενα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, αλλά κι αν πραγματικά δημιουργούν αβαντάζ στους γηπεδούχους την ώρα του παιχνιδιού. Γι' αυτό το λόγο, το Sport24.gr αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη δύο ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα απ' τον καθένα πώς είναι να αγωνίζεται κανείς σε τέτοιες συνθήκες, αλλά και με ποιους τρόπους μπορεί να μην επηρεαστεί η απόδοση των παικτών.

Ο λόγος για τον πρώην επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Παναθηναϊκού και νυν του ΑΠΟΕΛ, Νίκο Τζουρούδη και τον πρώην γυμναστή της ΑΕΚ και κυπελλούχο με τη Shanghai Shenhua στην Κίνα, Παναγιώτη Βούλγαρη. Υπάρχει πλεονέκτημα; Πώς μπορεί να προετοιμαστεί σωστά μία ομάδα; Ποιο είναι πιο δύσκολο για έναν παίκτη, το κρύο ή η ζέστη;

ΤΖΟΥΡΟΥΔΗΣ: "ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΖΕΣΤΗ & Η ΥΓΡΑΣΙΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΨΥΧΟΣ"

Πώς είναι να αγωνίζεσαι σε πολικό ψύχος;

Πολίτης (και επαγγελματίας) του κόσμου ο Νίκος Τζουρούδης, έχοντας εργαστεί στη Serie A και την Premier League (και όχι μόνο στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό), έχοντας βιώσει και το αγγλικό ψύχος, αλλά και τις θερμοκρασίες στο Αλ Αΐν των ΗΑΕ, καταθέτει στο Sport24.gr την άποψή του για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει μια άμαθη στο κρύο ομάδα, όπως απόψε η ΑΕΚ στο Κίεβο. Όχι πως τώρα στη Λευκωσία οι συνθήκες είναι εύκολες για όσους "βόρειους" αντιμετωπίζουν τον ΑΠΟΕΛ! Ο πολύπειρος αθλητίατρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Το πρόβλημα πλέον δεν εντοπίζεται στη χαμηλή θερμοκρασία, παρά μόνο στην κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Είτε ένα γήπεδο είναι κλειστό, είτε ανοιχτό, ο προπονητής και οι παίκτες μιας ομάδας που πάει να αγωνιστεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να ανησυχούν κυρίως για τον αγωνιστικό χώρο και όχι για το ψύχος. Και ειδικότερα για τον πάγο, είτε στην επιφάνεια, είτε στο υπόστρωμα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πολύ επιβαρυντικός συνδυασμός για τους ποδοσφαιριστές είναι αυτός της υγρασίας μαζί με υψηλή θερμοκρασία. Σ' αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο δύσκολο για τους αθλητές, ειδικά όσους δεν είναι συνηθισμένοι να αγωνίζονται σε τέτοιες συνθήκες, να αντεπεξέρχονται στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργείται και τους δυσκολεύει στις ανάσες και στις αντοχές τους. Επί παραδείγματι, είναι πολύ πιο δύσκολο για μια σκανδιναβική ή ρωσική ομάδα να έρθει να παίξει στην Ελλάδα ή στην Κύπρο τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου συγκριτικά με την αποστολή μιας ελληνικής ή κυπριακής ομάδας σε χώρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο, όπως συμβαίνει τώρα με την ΑΕΚ στο Κίεβο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ασφαλώς όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι μια ομάδα θα πάει σε τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες σαν να παίζει στην Αθήνα ή στη Λάρνακα. Θα πάει προετοιμασμένη με τα κατάλληλα εφόδια, το προπονητικό και το ιατρικό τιμ θα έχει κάνει τον προγραμματισμό του για παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Οι παίκτες πρέπει να είναι συνεπείς στις οδηγίες και για τον ρουχισμό τους και για τις κινήσεις τους εκτός γηπέδου. Αλλά να ξέρετε ότι το ψύχος δεν εμποδίζει τον ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια του αγώνα, εκτός πια κι αν μιλάμε για θερμοκρασίες υπερβολικές. Εμείς με τον ΑΠΟΕΛ, που είχαμε αντιμετωπίσει την Αστανά στο Καζακστάν σε -20, δεν είχαμε προβλήματα.

Σημαντικό ρόλο σε τέτοιου είδους αγώνες παίζει κάθε μέλος του τιμ. Κυρίως οι γυμναστές της ομάδας, όχι τόσο πολύ εμείς οι γιατροί. Ο γυμναστής ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παίκτη. Πάντως, ας μην θεωρούμε ότι με το ψύχος προκαλούνται επιπρόσθετοι κίνδυνοι στο μυϊκό σύστημα ή για κακώσεις των παικτών. Ασφαλώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη του προγράμματος προθέρμανσης μέχρι οι παίκτες να βγουν και πάλι στο γήπεδο για την έναρξη του αγώνα. Σ' αυτό το πεντάλεπτο – δεκάλεπτο πρέπει να γίνονται ασκήσεις στα αποδυτήρια και για τις αρθρώσεις και για να διατηρήσει το σώμα τη θερμοκρασία του. Το ίδιο ισχύει και πριν από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ προσοχή χρειάζεται και στους παίκτες που μπαίνουν ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος".

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ"

Όπως ανέφερε και ο Νίκος Τζουρούδης σημαντικό ρόλο όταν μία ομάδα προετοιμάζεται για να αγωνιστεί σε τέτοιες συνθήκες, έχουν οι γυμναστές και το Sport24.gr ζήτησε την άποψη του Παναγιώτη Βούλγαρη επί του θέματος. Η εμπειρία του 33χρονου γυμναστή της Shanghai Shenhua με παραστάσεις από Ελλάδα (Πανιώνιο, ΑΕΚ) και εξωτερικό ( Μπράιτον), με παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές (Τέβες, Γκουαρίν, Ντεμπά Μπα, Μάρτινς, κλπ) είναι αδιαμφισβήτητη και όπως μας επεσήμανε, το πλεονέκτημα της Ντιναμό είναι από ανύπαρκτο έως μικρό.

" Δεν θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα η Ντιναμό, θα προσαρμοστούν εύκολα και γρήγορα οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Πλέον οι επαγγελματίες αθλητές προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν καθώς υπάρχουν και όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο αγωνιστικός χώρος και το γεγονός πως οι παίκτες της Ντιναμό ίσως να έχουν συνηθίσει το τερέν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν θα είναι πρόβλημα". Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία έχει βοηθήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια για να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που θα συναντήσει η ΑΕΚ στο Κίεβο με τα εσωθερμικά να κρατούν τη θερμοκρασία του σώματος στα επιθυμητά επίπεδα.

" Δεν αλλάζει κάτι στο πρόγραμμα της ομάδας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εκτός από το γεγονός πως πως μπορεί να κάνεις περισσότερες προπονήσεις εκεί για να υπάρχει καλύτερη προσαρμογή. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι κάποια πράγματα μέσα στα αποδυτήρια όπως ποδήλατο ή κάτι παρόμοιο για να υπάρξει μυική ενεργοποίηση ώστε να βγαίνουν οι παίκτες πιο έτοιμοι στο γήπεδο για να ξεκινήσουν την προθέρμανση τους. Κάνεις καλύτερη και πιο προοδευτική προθέρμανση γιατί το κρύο μπορεί με το παραμικρό να δημιουργήσει τραυματισμούς. Πριν το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές κάνουν συγκεκριμένα προγράμματα μυικής ενεργοποίησης και πρόληψης για να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το ζέσταμα πριν το παιχνίδι αλλά και πριν βγουν για τη σέντρα της αναμέτρησης. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς το σώμα πρέπει να είναι πιο έτοιμο σε αυτές τις καιρικές συνθήκες".

Πώς είναι να αγωνίζεσαι σε πολικό ψύχος;
EUROKINISSI

Όπως λένε και οι ειδικοί οι κιτρινόμαυροι δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα από τις θερμοκρασίες που θα συναντήσουν στο Κίεβο αλλά αυτό ισχύει μόνο για θερμοκρασίες υπό του μηδενός. " Οι χαμηλές θερμοκρασίες ίσως επηρεάσουν κάποια ομάδα, αλλά σημαντικότερο ρόλο σε αυτές τις συνθήκες παίζει η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, κυρίως για την ομάδα που δεν έχει ξαναπαίξει σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο, γιατί οι αντίπαλοι μπορεί να έχουν συνηθίσει. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι τελείως διαφορετικές και εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα και προβάδισμα για την ομάδα που είναι γηπεδούχος. Οι παίκτες επηρεάζονται στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς χάνουν περισσότερη ενέργεια και κουράζονται πιο εύκολα. Αντίθετα στο κρύο οι παίκτες τρέχουν περισσότερο και είναι περισσότερη ώρα σε κίνηση γιατί το απαιτεί ο οργανισμός τους ώστε να παραμένουν ζεστοί".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Εν κατακλείδι και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τις απόψεις του γιατρού Νίκου Τζουρούδη αλλά και του γυμναστή Παναγιώτη Βούλγαρη οι κιτρινόμαυροι δεν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα παρά το -10 που μπορεί να συναντήσουν. Οι ανάσες και οι αντοχές των παικτών δεν επηρεάζονται και με τη σωστή προετοιμασία που θα φέρει το σώμα στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο και σε συνδυασμό με τα εσωθερμικά τα προβλήματα εκμηδενίζονται καθώς οι γυμναστές γνωρίζουν πως θα φέρουν τους παίκτες στην κατάλληλη κατάσταση πριν πατήσουν χορτάρι. Το σίγουρο είναι πως σε αυτές τις θερμοκρασίες κανένας δεν μένει στάσιμος μέσα στο γήπεδο και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ