ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόσα ποδοσφαιρικά συστήματα χωράνε στο 5x5;

Πόσα ποδοσφαιρικά συστήματα χωράνε στο 5x5;

Ένας ρεπόρτερ του Sport24.gr αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να εξηγήσει κατά πόσο στο 5x5 χωράνε τα συστήματα του ποδοσφαίρου, οι τακτικές και οι προπονήσεις.

Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου σε επίπεδο προπονητικής είναι αυτή που ουσιαστικά "γέννησε" τα γήπεδα 5x5 και δημιούργησε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να μπαίνει όσο συχνά θέλει στο γήπεδο. Έστω και για την... μικρογραφία του αθλήματος.

Είναι γεγονός πως ενώ η φύση του παιχνιδιού παραμένει αναλλοίωτη, δεν συμβαίνει το ίδιο στον τρόπο που παίζεται εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Και οι αλλαγές ξεκινούν από την προπόνηση - εσχάτως και την τεχνολογία. Αλλά ας μείνουμε στα καθαρά τεχνικά ζητήματα.

Με τις απαιτήσεις να αυξάνονται και νέες ιδέες να κάνουν την εμφάνιση τους στο άθλημα, ήταν ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή τους θα ήταν δυνατή μονάχα να δοκιμαζόταν σε διάρκεια μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις. Η ανάγκη για συνεχή κίνηση στον χώρο και την διάλυση των στερεότυπων, έφερε νέες πρακτικές στα προγράμματα εκγύμνασης.

Μια από αυτές ήταν η δημιουργία μικρών χώρων στο γήπεδο με τη βοήθεια κώνων και "διπλά" με την μορφή του 5x5. Ζητούμενο πρώτο: η διαρκής κίνηση χωρίς την μπάλα. Τόσο σε φάση άμυνας (συνεχείς καλύψεις διαγώνιες), όσο και φάση επίθεσης (δημιουργία τριγώνων). Ζητούμενο δεύτερο: η συμμετοχή όλων των παικτών σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Στην ανασταλτική λειτουργία, την δημιουργία, την επιθετική λειτουργία.

Κάπως έτσι έμπαινε ένα τέλος στο αμυντικός = άμυνα, μέσος = δημιουργία, επιθετικός = γκολ. Όταν το παιχνίδι γίνεται σε μικρό χώρο όλοι οφείλουν να συνεισφέρουν σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Η διάλυση των στερεοτύπων που λέγαμε. Κάτι που βοήθησε στην εξέλιξη του παιχνιδιού όπως το ξέρουμε σήμερα: μπακ που επιτίθενται σαν εξτρέμ, μέσοι που αμύνονται, δημιουργούν και σκοράρουν με θαυμαστή συνέπεια, φορ και εξτρέμ που μαρκάρουν λυσσαλέα.

Ας υποθέσουμε όμως ότι κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα 5x5, να πάρει την παρέα του και να συμμετέχει στο Ultrex Cup 5x5. Πώς μπορεί να την προετοιμάσει καλύτερα; Με προπόνηση, τακτική και μοίρασμα ρόλων που θα φέρει το ιδανικό σύστημα. Αν ευσταθούν τα συστήματα σε αγώνες μικρών χώρων; Ασφαλώς. Και σε αναλογία μοιάζουν με αυτά που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ομάδα 11x11 σε ένα γήπεδο κανονικών διαστάσεων.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ

Απλοϊκή διάταξη που προϋποθέτει συνεχή διαγώνια κάλυψη σε φάση άμυνας και κυκλική κίνηση στην επίθεση, ανάλογα από την πλευρά που εκδηλώνεται.

Αν οι έχοντες τον ρόλο αμυντικού έχουν καλή τεχνική, τότε βολεύει οι δύο επιθετικοί να μένουν βαθιά στο αντίπαλο μισό του γηπέδου, δημιουργώντας προϋποθέσεις υπεραριθμίας στους συμπαίκτες τους μέσα από καταστάσεις "ένας εναντίον ενός".

Πόσα ποδοσφαιρικά συστήματα χωράνε στο 5x5;

Πλεονεκτήματα: απλή τακτική για τους παίκτες και τον χώρο που ευθύνης που καλύπτουν.

Μειονεκτήματα: διαβάζεται σχετικά γρήγορα από τον αντίπαλο, χωρίς να σημαίνει πως εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Απαιτείται: έγκαιρη μετάβαση από την φάση επίθεσης σε αυτή της άμυνας (marking αυστηρά σε ζώνη) και περισσότερο εγκεφαλικό παιχνίδι στην δημιουργία.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΟΜΒΟΥ

Η διάταξη ρόμβου είναι ένα στρατηγικό σχήμα που εφόσον εκτελεστεί σωστά προσφέρει απόλυτη ισορροπία με δημιουργία τριγώνων (αμυντικά, επιθετικά), περισσότερο αποτελεσματική στον χώρο ανάμεσα στις δύο περιοχές. Σχήμα που βοηθά στην γρήγορη ανταπόκριση σε αλλαγές καταστάσεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Πόσα ποδοσφαιρικά συστήματα χωράνε στο 5x5;

Πλεονεκτήματα: απόλυτος έλεγχος στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Μειονεκτήματα: προϋποθέτει έκρηξη και συνεχή σπριντ που φέρνουν γρήγορα καταπόνηση.

Απαιτείται: υψηλή τεχνική στην κυκλοφορία και το κοντρόλ της μπάλας, φρεσκάρισμα των μέσων (από τον πάγκο) και κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στις δύο κορυφές.

ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ "Υ"

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι αμυντικογενής και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ποιοτικότερων αντιπάλων. Ρόλος "κλειδί" αυτός του παίκτη μπροστά από τους δύο αμυντικούς.

Ανασταλτικά η κίνηση του πρέπει να εγκάρσια, να μην εγκαταλείπει ποτέ τα μέτρα του άξονα, κινούμενος πάντα κάθετα. Δημιουργικά οφείλει πάντα να βρει και να κινηθεί ανάμεσα στα κενά, περιμένοντας την μπάλα στον χώρο και κινούμενος προς αυτή, και όχι να την περιμένει στα πόδια του και σε στάση.

Πόσα ποδοσφαιρικά συστήματα χωράνε στο 5x5;

Πλεονεκτήματα: εξασφαλίζει αμυντική ισορροπία με μίνιμουμ τρεις παίκτες πάντα πίσω από την μπάλα.

Μειονεκτήματα: δεν δίνει επιλογές στο επιθετικό παιχνίδι που μοιραία στηρίζεται πολύ στην ατομική ποιότητα.

Απαιτείται: η ύπαρξη του παίκτη με τα στοιχεία εκείνα που του επιτρέπουν να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του μεταφερόμενου κεντρώου, που πρέπει να συνδυάζει ανασταλτικές και δημιουργικές ικανότητες και βεβαίως την ανάλογη αντοχή για την εκτέλεση τους. Ο ρόλος αυτός είναι ζωτικής σημασίας στο σύστημα.

*** Και τα τρία παραπάνω συστήματα έχουν τις παραλλαγές τους, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με την φιλοσοφία της εκάστοτε ομάδας, τα χαρακτηριστικά των παικτών που καλούνται να τις υπηρετήσουν και τα δυνατά σημεία του αντιπάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ