ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Το "φούσκωμα" των χορηγιών αυξάνει την απειλή αποκλεισμού της Παρί από το Champions League

Paris Saint Germain's Kylian Mbappe, right, reacts with Neymar after he scored the second goal against Lyon during their French League One soccer match between PSG and Olympique Lyon at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Sept. 17, 2016. (AP Photo/Francois Mori)
Paris Saint Germain's Kylian Mbappe, right, reacts with Neymar after he scored the second goal against Lyon during their French League One soccer match between PSG and Olympique Lyon at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Sept. 17, 2016. (AP Photo/Francois Mori) AP PHOTO/FRANCOIS MORI

Διαρροή συμπερασμάτων από την έρευνα της UEFA για τις χορηγίες της Παρί Σεν Ζερμέν φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον γαλλικό σύλλογο, ελέω... Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν ενδέχεται να βρεθεί σε δεινή θέση όταν κληθεί να εξηγήσει στην UEFA τα έσοδα και τις δαπάνες της τρέχουσας σεζόν, σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι " Financial Times" εξασφάλισαν πληροφορίες από την πορεία των ερευνών που άρχισαν το 2017, με αφορμή την αγορά του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα έναντι 222.000.000 ευρώ και τον δανεισμό του Κιλιάν Εμπαπέ από τη Μονακό, που θα εξελισσόταν σε αγορά ύψους 180.000.000 ευρώ.

Μαζί με τους μισθούς τους, που αθροιστικά φτάνουν τα 40.000.000 ευρώ τη σεζόν σύμφωνα με τα πενταετή συμβόλαια που υπέγραψαν οι δύο σούπερ σταρ, η Παρί θα πρέπει να δικαιολογεί 120.000.000 ευρώ ετησίως μόνο γι' αυτούς, στον ισολογισμό που καταθέτει για το Financial Fair Play.

Την ώρα που διάφοροι παράγοντες του ποδοσφαίρου και ανταγωνιστικοί σύλλογοι κατηγορούν τους Γάλλους για οικονομικό ντόπινγκ, η UEFA διενεργεί έρευνα για να διαπιστώσει εάν παραβιάζονται βασικοί κανονισμοί του οικονομικού μοντέλου που έχει θεσπίσει για την εξυγίανση των οικονομικών του αθλήματος.

"ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ" ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Η έρευνα ανατέθηκε στη συμβουλευτική εταιρία "Octagon", συνεργάτη της UEFA, η οποία εξετάζει τα χορηγικά συμβόλαια της Παρί για να εξακριβωθεί η πραγματική αξία τους, ανεξαρτήτως του ποσού που έχει συμφωνηθεί να εισπράξει ο σύλλογος.

Ένας από τους κανονισμούς του FFP επιτάσσει η UEFA να είναι εκείνη που καθορίζει τις αξίες των χορηγικών συμβολαίων, με βάση τις τιμές της αγοράς, ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις όπου εταιρίες που σχετίζονται με ποδοσφαιρικούς συλλόγους με οποιονδήποτε τρόπο, να προσφέρουν χορηγίες πολύ πιο "γενναιόδωρες" από το σύνηθες, ώστε να καλύπτεται η "μαύρη τρύπα" στα ταμεία.

Μιλώντας με δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του πορίσματος, οι "FT" υποστηρίζουν ότι τα χορηγικά συμβόλαια της Παρί θεωρούνται "σημαντικά φουσκωμένα" σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Το πόρισμα φέρεται να έχει ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στο ερευνητικό τμήμα του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων της UEFA, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την Παρί.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

Σύμφωνα με πηγές από την ομάδα, οι χορηγίες που εισπράττουν τη φετινή περίοδο είναι αυξημένες ακριβώς εξαιτίας της απόκτησης των δύο ποδοσφαιριστών, που αμέσως βελτίωσαν την εμπορικότητα του συλλόγου, ενώ παράλληλα τον επανέφεραν στα πρωταθλήματα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Αυτό θα υποστηρίξει η Παρί κι ενώπιον των ανθρώπων της UEFA, με στόχο να τους πείσει ότι τα χορηγικά έσοδα που παρουσιάζει, δικαιολογούνται λόγω βελτιωμένου προϊόντος.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πείσουν για τις πραγματικές αξίες των συμβολαίων τους, οι Γάλλοι κινδυνεύουν με ποινές από πρόστιμο μέχρι και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του FFP.

Το καλοκαίρι του 2014, εξάλλου, η UEFA είχε τιμωρήσει την Παρί με πρόστιμο 60.000.000 ευρώ μεταξύ άλλων, για παρόμοιους λόγους.

Αν οι Γάλλοι κριθούν ένοχοι, πάντως, δεν μπορούν να τιμωρηθούν πριν από το τέλος Ιουνίου, όταν θα συντάξουν τον πιο πρόσφατο οικονομικό ισολογισμό τους. Ως εκ τούτου, έχουν περιθώριο 2,5 μηνών για να προσθέσουν νέες χορηγίες σε αυτόν και να αυξήσουν τα έσοδά τους, ισοσκελίζοντάς τα με τα έξοδα, όπως απαιτείται από το FFP, το οποίο επιτρέπει μέγιστη ζημία 30.000.000 ευρώ σε βάθος τριετίας.

Photo credits: AP Photo/Francois Mori

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ