ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Ο Νεϊμάρ θα πληρώσει μόνος του τη ρήτρα των 222.000.000 για να φύγει

Barcelona's Neymar celebrates after scoring a goal during the Copa del Rey final soccer match between Barcelona and Alaves at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Spain, Saturday May 27, 2017. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Barcelona's Neymar celebrates after scoring a goal during the Copa del Rey final soccer match between Barcelona and Alaves at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Spain, Saturday May 27, 2017. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

Οι άνθρωποι της Παρί βρήκαν ένα απίθανο τρικ για να κάνουν μία μεταγραφή συνολικής αξίας μισού δισεκατομμυρίου και να μην τιμωρηθούν από την UEFA!

Καταιγιστικός είναι ο ρυθμός των δημοσιευμάτων για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ και όλα καταλήγουν στο μεγάλο ερώτημα: πώς θα κατορθώσει η Παρί Σεν Ζερμέν να προσφέρει συνολικά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ για να κάνει δικό της τον Βραζιλιάνο επιθετικό, χωρίς επιπτώσεις από την UEFA.

Ήδη, η "Equipe" μεταδίδει ότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ήρθε σε επαφή με τους Γάλλους παράγοντες και τους εξήγησε ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας μεταγραφής θα οδηγήσει σε έλεγχο για το εάν προκύπτει παραβίαση των κανονισμών περί Financial Fair Play.

Οι οικονομικοί περιορισμοί θέλουν τις ομάδες να μην ζημιώνονται με περισσότερα από 30.000.000 ευρώ σε βάθος τριών οικονομικών ετών. Σε αυτόν τον υπολογισμό περιλαμβάνονται τα περισσότερα έσοδα του λογιστικού ισολογισμού της ομάδας και τα περισσότερα έξοδα, με εξαίρεση αυτά που αφορούν στα γήπεδα, τις προπονητικές εγκαταστάσεις, τις ακαδημίες και το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Ως εκ τούτου, με την Παρί τα τελευταία τρία χρόνια να βρίσκεται στο -177.000.000 ευρώ στο μεταγραφικό ισοζύγιο, σε περίπτωση που δαπανήσει τα ποσά που ακούγονται για τον Νεϊμάρ, δεν θα μπορεί να ισοσκελίσει το έλλειμμα με τα έσοδά της και θα τιμωρηθεί εκ νέου από την UEFA, όπως προ τριών ετών, και ίσως ακόμα πιο αυστηρά, παραδείγματος χάριν με ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ, η Παρί θα κάνει δικό της τον Νεϊμάρ καλύπτοντας τη ρήτρα αποδέσμευσης 222.000.000 ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιο του 25χρονου διεθνή με την Μπαρτσελόνα, ενώ θα προσφέρει 30.000.000 ευρώ καθαρές ετήσιες απολαβές στον παίκτη και μπόνους υπογραφής 100.000.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 40.000.000 ευρώ θα καταλήξουν στον πατέρα και ατζέντη του παίκτη, ως προμήθεια.

Κοινώς, τα καθαρά έξοδα για το 2017 ανέρχονται σε 352.000.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΑΡΙ, ΑΛΛΑ Ο ΝΕΪΜΑΡ

Σε περίπτωση που οι Άραβες της Παρί Σεν Ζερμέν αναλάβουν εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος της μεταγραφής, τότε ο σύλλογος θα υποστεί τις συνέπειες από την UEFA. Μπορεί οι ιδιοκτήτες του συλλόγου να είναι σε θέση να ξοδέψουν τέτοια χρήματα, ωστόσο ο σύλλογος δεν μπορεί, εκτός εάν τα... φέρει πίσω.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που πρώτος υποστήριξε ότι ο Νεϊμάρ είπε το "ναι" στους Γάλλους, Μαρσέλο Μπέσλερ, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είναι αυτός που θα καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης για να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει στην Παρί, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα φαίνεται να μην έχει ξοδέψει ούτε ευρώ για τη μεταγραφή!

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΝΕΪΜΑΡ

Στην Ισπανία, είθισται να υπάρχουν δύο τρόποι μεταγραφής παικτών, όταν το ποσό της μετακίνησης είναι ίσο με τη ρήτρα αποδέσμευσης, η οποία είναι υποχρεωτική σε κάθε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή στη χώρα.

Υπάρχει η "φιλική μετακίνηση", με βάση την οποία η πωλήτρια ομάδα δεν ενοχλείται από την ισοφάριση της ρήτρας (αλλά όχι την ενεργοποίησή της) και παραχωρεί τον ποδοσφαιριστή στην αγοράστρια ομάδα, χωρίς να αξιώνει τίποτα περισσότερο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγοράστρια ομάδα αποφεύγει και την καταβολή ΦΠΑ 18% στο ισπανικό κράτος, αφού μετά από τη μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ίντερ στη Ρεάλ το 2002, η ισπανική λίγκα ήρθε σε συμφωνία με την Εφορία της χώρας για απαλλαγή ΦΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Barcelona's Neymar shouts during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Neymar shouts during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Ο δεύτερος τύπος μεταγραφής με ρήτρα αποδέσμευσης είναι η "εχθρική μετακίνηση", σύμφωνα με την οποία η πωλήτρια ομάδα δεν θέλει να χάσει τον ποδοσφαιριστή της και αναγκάζει την αγοράστρια ομάδα να ολοκληρώσει τη μεταγραφή μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας αποδέσμευσης. Για να ενεργοποιηθεί μια ρήτρα αποδέσμευσης στην Ισπανία, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πληρώσει την ισπανική λίγκα, μαζί με τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος, και η λίγκα από την πλευρά της να αποδώσει τον φόρο στην ισπανική εφορία και το καθαρό ποσό της ρήτρας στην πωλήτρια ομάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγοράστρια ομάδα είναι εκείνη που εξαρχής χρηματοδοτεί τον ποδοσφαιριστή, ώστε αυτός να μπορεί να καλύψει μόνος του τη ρήτρα αποδέσμευσής του.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην περίπτωση της Παρί και του Νεϊμάρ, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένας από τους δύο τύπους μεταγραφών με την άνωθεν έννοια. Η Παρί δεν μπορεί να δώσει 222.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αποδέσμευσης, διότι το ποσό θα εμπίπτει στα έξοδα που υπολογίζονται στο FFP. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορεί να δώσει τα χρήματα στον Νεϊμάρ για να πληρώσει ο ίδιος το ποσό, ενεργοποιώντας τη ρήτρα αποδέσμευσης, σε μία τύποις "εχθρική μετακίνηση", από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να αντιδράσει.

Η μέθοδος που προκρίνεται με βάση τα όσα ακούγονται στα ΜΜΕ είναι όντως ο Νεϊμάρ να καταβάλλει τα 222.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να του τα δώσει όλα, τουλάχιστον εξ αρχής, η Παρί. Συγκεκριμένα, με τα δικά του αποθέματα καθώς και με το μπόνους των 100.000.000 ευρώ, να μπορέσει να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης, με την Παρί να μην εμπλέκεται καθόλου ή να αναλάβει κι αυτή ένα μέρος του ποσού, τόσο ώστε να μπορεί να το καλύψει με τα έσοδά της στο FFP.

Εξάλλου, η FIFA επιβάλλει στους κανονισμούς της οι ρήτρες αποδέσμευσης ανά τον κόσμο να καλύπτονται από κοινού από τους ποδοσφαιριστές και τις αγοράστριες ομάδες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ποσοστό που θα αναλάβει η κάθε πλευρά. Στην πράξη, οι σύλλογοι το καλύπτουν εξ ολοκλήρου, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η πλευρά του ποδοσφαιριστή είναι αυτή που θα πληρώσει το μεγαλύτερο ή και όλο το ποσό, σύμφωνα με το εξεταζόμενο σενάριο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΩ Ο ΝΕΪΜΑΡ

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η σχέση Παρί - Νεϊμάρ θα αρχίσει με τους Γάλλους να έχουν μία τεράστια οφειλή στον ποδοσφαιριστή. Μπορεί ο Βραζιλιάνος να μην αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ωστόσο θα αξιώσει να αποπληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οποιαδήποτε πληρωμή της Παρί στον Νεϊμάρ θα καταγραφή ως έξοδο στον ισολογισμό του FFP και θα την επιβαρύνει, οπότε ο σύλλογος δεν είναι σε θέση να τον αποζημιώσει άμεσα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μέθοδος να πάρει -σχετικά γρήγορα- τα λεφτά του πίσω ο Βραζιλιάνος, έστω και μέσω... τρίτων.

Ένας σύλλογος, σε κάθε απόκτηση ποδοσφαιριστή και δη γνωστού στο κοινό, διευθετεί και το ζήτημα των δικαιωμάτων προβολής που κατέχει ο παίκτης. Σε περιπτώσεις μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, αυτά είναι που αποφέρουν τα πιο κομβικά έσοδα στους συλλόγους, μεγαλύτερα ακόμα και από τις διαφημίσεις.

FILE - In this July 17, 2017, file photo, FC Barcelona's Neymar attends a training session in Sant Joan Despi, Spain. Neymar is not for sale, according to Barcelona President Josep Bartomeu. Speaking Thursday, July 20, 2017,  during an interview at The Associated Press, Bartomeu said: "He is not on the market." (AP Photo/Manu Fernandez, File)
FILE - In this July 17, 2017, file photo, FC Barcelona's Neymar attends a training session in Sant Joan Despi, Spain. Neymar is not for sale, according to Barcelona President Josep Bartomeu. Speaking Thursday, July 20, 2017, during an interview at The Associated Press, Bartomeu said: "He is not on the market." (AP Photo/Manu Fernandez, File) AP

Ο Νεϊμάρ είναι ένας από τους πιο εμπορικούς ποδοσφαιριστές του πλανήτη και τα δικαιώματα προβολής του αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, αυτά ήταν που τον έμπλεξαν σε υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ισπανία, αφού ανήκαν σε εταιρίες με έδρα παράκτιες χώρες, για την αποφυγή καταβολής φόρων.

Για να αποπληρώσει η Παρί τον Νεϊμάρ θα του επιτρέψει να κρατήσει το 100% των εσόδων που αφορούν στην εικόνα του, σε αντίθεση με το τι ισχύει με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της, που είτε έχουν παραχωρήσει ποσοστό των δικαιωμάτων είτε έχουν παραχωρήσει το 100% και δεν εισπράττουν τίποτα από την εμπορική εκμετάλλευσή του ονόματός τους!

Με αυτόν τον τρόπο, οι Παριζιάνοι ευελπιστούν να παρακάμψουν τις επιταγές του FFP, αφού δεν θα είναι εκείνοι που θα δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Νεϊμάρ, αλλά όσοι εκμεταλλεύονται εμπορικά το όνομα και την εικόνα του Βραζιλιάνου επιθετικού, με την άδεια της Παρί.

Photo credits: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ