ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ

Έρευνα της UEFA για τις μεταγραφές της Παρί Σεν Ζερμέν

PSG's Neymar attends a training session before the French League One soccer match between PSG and Toulouse at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Aug. 20, 2017. (AP Photo/Kamil Zihnioglu)
PSG's Neymar attends a training session before the French League One soccer match between PSG and Toulouse at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Aug. 20, 2017. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP PHOTO/KAMIL ZIHNIOGLU

Η UEFA ενεργοποιήθηκε για το θέμα της Παρί Σεν Ζερμέν και της συμμόρφωσης στο Financial Fair Play, ανακοινώνοντας ότι αρχίζει έρευνα. Γιατί άργησε τόσο, πού ποντάρει ο γαλλικός σύλλογος.

Η UEFA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αρχίζει έρευνα για τα οικονομικά της Παρί Σεν Ζερμέν και για το εάν υπάγεται ακόμα στους κανονισμούς του Financial Fair Play, μετά από τις πρόσφατες μετακινήσεις του Νεϊμάρ και του Κιλιάν Εμπαπέ.

Οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας είχαν επισημάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι το θέμα θα εξεταστεί στην ώρα του και ότι δεν ήταν δυνατό να προβάλλουν εμπόδια εκ των προτέρων στην ολοκλήρωση των μεταγραφικών κινήσεων του γαλλικού συλλόγου.

Μάλιστα, υποστήριζαν ότι η Παρί θα μπορούσε να πουλήσει κάποιον ή κάποιους από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει στο έμψυχο δυναμικό της κι έτσι να ισοσκέλιζε τις όποιες δαπάνες προέκυπταν από κοστοβόρες κινήσεις στο καλοκαιρινό "παζάρι".

Από τη στιγμή που η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και δεν προέκυψαν έσοδα από πωλήσεις, οι άνθρωποι της UEFA αποφάσισαν να κινηθούν με όποιον τρόπο μπορούν κι έτσι να προβούν σε ελέγχους στα οικονομικά του συλλόγου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA, πάντως, οι έρευνες για το ζήτημα της Παρί τοποθετούνται χρονικά στους "επόμενους μήνες", κάτι που σημαίνει ότι οι Γάλλοι θα έχουν την ευχέρεια, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις και δεν καλύπτονται με τα τρέχοντα έσοδα, να κλείσουν χορηγικές συμφωνίες που θα μειώσουν την "ψαλίδα" με τα έξοδα.

Σημειώνεται ότι για το FFP, ένας σύλλογος απαγορεύεται να έχει έξοδα μεγαλύτερα από 30.000.000 ευρώ σε σχέση με τα έσοδά του σε βάθος τριετίας. Ως έσοδα, η UEFA λαμβάνει υπόψιν όλα τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία ενός συλλόγου, προσαρμοσμένα στις τιμές της τρέχουσας αγοράς, ώστε να μην υπολογίζονται πάντοτε στο σύνολό τους "φιλικές" χορηγίες, όπως αυτές που δέχεται πχ. η Παρί Σεν Ζερμέν από τη χώρα των ιδιοκτητών της, το Κατάρ. Ως έξοδα λογίζονται όλες οι δαπάνες, πλην εκείνων που αφορούν σε ακαδημίες, γήπεδα, γυναικεία τμήματα ποδοσφαίρου και οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Η Παρί Σεν Ζερμέν οφείλει να συμμορφώνεται σε αυτό το γενικό πλαίσιο κανονισμών, κάτι που εξετάζεται κάθε Μάρτιο, ώστε να αδειοδοτηθεί για την εκάστοτε νέα σεζόν. Για φέτος έχει εξασφαλιστεί η άδεια, με συνέπεια οι Γάλλοι να έχουν περιθώριο αρκετών μηνών για να... τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους (εφόσον χρειάζεται) για την επόμενη σεζόν.

Η ανακοίνωση της UEFA

"Το ερευνητικό τμήμα του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των Συλλόγων της UEFA άνοιξε επίσημη έρευνα για την Παρί Σεν Ζερμέν, στο πλαίσιο του διαρκούς ελέγχου των συλλόγων υπό τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP). Η έρευνα θα εστιάσει στη συμμόρφωση του συλλόγου με τις απαιτήσεις του ισοσκελισμού των οικονομικών, συγκεκριμένα μετά από την πρόσφατη μεταγραφική δραστηριότητα.

Τους επόμενους μήνες, το ερευνητικό τμήμα του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των Συλλόγων της UEFA θα κάνει διαδοχικές συναντήσεις ώστε να αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση.

Η UEFA θεωρεί το Financial Fair Play κομβικό διοικητικό μηχανισμό, που αποσκοπεί στη διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η UEFA δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια πάνω στο θέμα, όσο υπάρχει σε εξέλιξη η έρευνα".

Photo credits: AP Photo/Kamil Zihnioglu

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ