ΞΑΝΘΗ

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!
Πανόπουλος INTIME SPORTS

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, μιλάει στο Sport24.gr λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο του τελικό! Ο παλαιότερος παράγοντας ομάδας της Superleague τοποθετείται για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την Παράγκα, τις μεταγραφές και τις ''περιέργειές'' του.

Ο Χρήστος Πανόπουλος αποφάσισε το 1990 να επενδύσει ως χορηγός στην Ξάνθη και από τον Οκτώβριο του 1991 έγινε ο ιδιοκτήτης της. Ξεκάθαρα πρόκειται για τον παλαιότερο παράγοντα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ομάδα της Superleague. Ύστερα από 24 χρόνια οδήγησε τους ακρίτες στον πρώτο τους τελικό!

Λίγες μέρες πριν από το μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το αφεντικό της Ξάνθης παίρνει θέση στο Sport24.gr. Μιλάει για την τωρινή ομάδα που πέτυχε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά δεν στέκεται εκεί. Σχολιάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, παραδέχεται ότι υπήρξε Παράγκα, ενώ αναφέρεται στην καλύτερη Ξάνθη επί των ημερών του.

Τι απαντάει σε αυτούς που τον χαρακτηρίζουν παράξενο και αιρετικό, ποιοι... γράφουν τις περίφημες ανακοινώσεις του και αν νιώθει αδικημένος παράγοντας. Δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, καθώς ' 'τίποτα δεν με κρατάει πλέον''. Αναφέρεται στον Ξανθιώτη πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, αλλά και στον προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου που '' δεν είναι δημοσιοσχετίστας''. Ποια ήταν η στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ όσο βρίσκεται στην Ξάνθη!

-Τι διαφορετικό έκανε φέτος η Ξάνθη και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ τις προηγούμενες φορές πλησίαζε στον στόχο και δεν τα κατάφερνε;

''Άλλες 3-4 φορές πήγαμε να φτάσουμε κοντά στον στόχο. Δεν μας βγήκε. Ίσως γιατί είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές μας. Ίσως γιατί είχαμε πιστέψει από τον ημιτελικό ότι φτάσαμε στον τελικό. Η διαφορά φέτος ήταν ότι κάναμε ακριβώς το αντίθετο. Αντιμετωπίσαμε τον Ηρακλή όχι σαν να είναι ομάδα της Superleague, αλλά σαν ομάδα ακόμα υψηλότερου επιπέδου από Superleague''.

-Η Ξάνθη μπορεί να ''χτυπήσει'' τον Ολυμπιακό στον τελικό;

''Ο Ολυμπιακός δίκαια πήρε το πρωτάθλημα. Ήταν η πιο πλήρης ομάδα. Όχι όμως ότι έχει παίξει καλά σε όλα τα παιχνίδια. Θεωρώ ότι πάμε σε ένα παιχνίδι στο οποίο είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε ίσα δικαιώματα με τον μεγάλο μας αντίπαλο. Θέλουμε να τον κάνουμε τον Ολυμπιακό να βρεθεί σε δύσκολη μέρα και να κερδίσουμε το Κύπελλο''.

-Πέρυσι παίξατε στα μπαράζ για την παραμονή στη Superleague και φέτος όχι μόνο αποδώσατε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, φτάσατε στον τελικό του Κυπέλλου και μείνατε εύκολα στην κατηγορία. Τι εξήγηση δίνεται σε αυτό; Τι αλλάξατε και είχαμε αυτή τη ριζικά διαφορετική εικόνα;

''Εύχομαι σε κανέναν ιδιοκτήτη ομάδας να μη βρεθεί στη θέση που βρεθήκαμε εμείς πέρυσι. Η ζωή συνεχίζεται και στη θέση της Ξάνθης βρίσκονται τώρα αρκετές ομάδες. Μέσα από την ψυχή μου εύχομαι σε αυτές τις ομάδες να πετύχουν τον στόχο τους. Το ξέρω ότι κάποιοι θα πληγωθούν. Είναι μια διαδικασία που δεν αξίζει να την περνάει κανένας άνθρωπος. Αν είναι επιχειρηματίας, έχει τις δουλειές του και ασχολείται με το... κολοποδόσφαιρο, δεν μπορεί να έχει την ησυχία του στο μυαλό και στο σπίτι του''.

-Ποια Ξάνθη επί εποχής σας εκτιμάτε ότι ήταν η καλύτερη που είχατε φτιάξει;

PHOTO :BRANCO PEIC
PHOTO :BRANCO PEIC INTIME SPORTS

''Όταν είχαμε προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη για δύο συνεχόμενα χρόνια. Ήταν δύο συνεχόμενες χρονιές που η Skoda Ξάνθη είχε βγει στην Ευρώπη, αν θυμάμαι καλά. Έπαιζε πάρα πολλές φορές εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Εκείνη την εποχή είχαμε τον Λουτσιάνο, τον Έμερσον, μπορεί να ήταν και ο Άντζας. Πραγματικά πιστεύω ότι ήταν μια ομάδα για πολλά πράγματα. Με τη βοήθεια του Ματζουράκη, που ήταν μαέστρος''.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ MOTION TEAM - ()

-Ήταν αυτοί που μου αναφέρατε οι καλύτεροι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Ξάνθης;

''Στόπερ όπως ο Άντζας, είναι δύσκολο να βρεις. Ο Άντζας αδίκησε τον εαυτό του που σταμάτησε νωρίς. Ήταν δική του επιλογή. Στοιχεία τέτοιου παίκτη δεν ξέρω αν ξαναδούμε στην Ελλάδα. Ήταν και ο Ρατζίνσκι. Παλιότερα ο Παπαδημητρίου και άλλοι Έλληνες παίκτες. Ο Λαμπριάκος που κάπνιζε τα Marlboro...''.

-Και μπροστά σας κάπνιζε;

ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE / ΛΑΜΠΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE / ΛΑΜΠΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ MOTIONTEAM

''Από σεβασμό όχι, αλλά όταν ήταν... παραδίπλα κάπνιζε, τι να κάνουμε... Το θέμα είναι τι έδινε στο γήπεδο''.

-Όταν έρθει η στιγμή να πουλήσετε έναν ποδοσφαιριστή, νιώθετε χαρά ως μάνατζερ που φτάσατε στο σημείο αυτό ή λυπάστε που φεύγει μια πολύτιμη μονάδα;

''Είναι business as usual. Μεγαλύτερη χαρά από τον παίκτη, να φύγει για παράδειγμα από την Ξάνθη και να πάει στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ ή στην Ευρώπη, δεν υπάρχει. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Τι χρήμα μπορεί να μπει στην εταιρεία για να μπορέσει να φυτοζωεί η Ξάνθη με τις όποιες οικονομικές ενέσεις κάνουμε εμείς για να συμπληρώσουμε τη ζωή της Ξάνθης στη Superleague ή παλιότερα στην Α' Εθνική''.

-Πολλοί σας έχουν χαρακτηρίσει παράξενο και αιρετικό με τις ανακοινώσεις που βγάζατε. Τι απαντάτε σε αυτό;

''Προσπαθώ να δω τα πράγματα, όταν τοποθετούμαι προσωπικά, ώστε να μη διαφέρω με την κοινή λογική. Έτσι όπως θα τα έλεγε ένας άνθρωπος λογικός, ο μέσος Έλληνας από τα 10 εκατ. που έχει η πατρίδα μας. Δεν προσπαθώ να κάνω κάτι το διαφορετικό, ούτε καμιά εξυπνάδα. Προσπαθώ να λέω αλήθειες, κάποιες φορές ίσως πέφτω έξω. Άσχετα αν κάποιες φορές αυτό είναι ενάντια στην ομάδα μου. Όπως για παράδειγμα όταν λέω ότι είμαστε χωριό. Το βλέπει κάθε Έλληνας, δεν το βλέπω μόνο εγώ. Τα ίδια μάτια έχουμε. Διαφορετικά μυαλά, τα μάτια είναι ίδια. Όποια ανακοίνωση και αν έχω βγάλει, στόχο έχει την αλήθεια. Όχι να παραπληροφορήσω τον οποιονδήποτε. Δεν με ενδιαφέρει αυτό''.

NewSports             16/9/2002
ªYNENTEY¥H TY¦OY ¦ANO¦OY¤Oª.
NewSports 16/9/2002 ªYNENTEY¥H TY¦OY ¦ANO¦OY¤Oª. INTIME SPORTS

-Τις περίφημες ανακοινώσεις σας ποιος τις γράφει;

''Βγαίνει ένα δελτίο Τύπου της Skoda Ξάνθη από άτομα που δουλεύουν στην Skoda Ξάνθη. Αυτοί μπορεί να δουλεύουν στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία. Μας τα στέλνουν, τα μεταφράζουμε και τα δίνουμε...''.

-Από τον κόσμο της Ξάνθης έχετε κάποιο παράπονο;

ΞΑΝΘΗ-ΑΙΓΑΛΕΩ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
ΞΑΝΘΗ-ΑΙΓΑΛΕΩ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ INTIME SPORTS

''Είμαστε λίγοι. Αυτοί οι λίγοι που είμαστε έτσι θα πορευτούμε. Ελάχιστοι είναι κοντά στην ομάδα. Η ομάδα περνούσε σε έναν τελικό και από τα 5500 εισιτήρια που ήταν για τους Ξανθιώτες, πήραν εισιτήριο οι 2.950. Αυτό είναι ένα κριτήριο για να καταλάβετε ότι ο κόσμος είναι μακριά από την ομάδα. Ο κόσμος έχει τα δικά του προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι προβλήματα επιβίωσης. Οπότε δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό''.

-Θα μπορούσατε να κάνετε κουμάντο σε μια ομάδα την οποία ακολουθούν εκατομμύρια οπαδοί;

''Δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Χθες θα ήθελα να φύγω από το ποδόσφαιρο. Χθες. Στην κυριολεξία. Αλλά είτε κάνεις μάνατζμεντ σε μια μικρή, είτε σε μια μεγάλη ομάδα, η μεθοδολογία, η σκέψη και το structure δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Σε μια μεγάλη ομάδα μπαίνουν κάποια άλλα στοιχεία. Ο ορθολογισμός και ο στόχος σε όποια δουλειά και αν κάνεις, είναι ένας. Σε ένα επαγγελματικό οργανόγραμμα, πάντα υπάρχουν τα ίδια τετραγωνάκια. Η ποιότητα των ανθρώπων που θα σου τρέξουν αυτά τα τετραγωνάκια αλλάζει''.

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!
INTIME SPORTS

-Υπάρχουν παίκτες από το υπάρχον ρόστερ, όπως ο Γούτας, ο Κλέιτον, ο Μπέρτος που κατά πάσα πιθανότητα θα αποχωρήσουν. Θεωρείτε ότι θα κλείσει ο κύκλος αυτής της ομάδας;

''Όταν φεύγει κάποιος, κάποιος άλλος έρχεται. Αν συνεχίσω να είμαι στην Ξάνθη θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που κάνω, μέσα από τις δυνατότητες που έχω και μέσα από το μυαλό που κουβαλάω''.

-Έχουμε καμία εξέλιξη με τον Γούτα, τον Μπέρτο ή τον Κλέιτον;

''Τον Κλέιτον μόλις τον κλείσαμε γύρω στα 15 εκατ. euro. Τον Γούτα γύρω στα 22 και τον Μπέρτο 44''.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες διαιτητές;

ΞΑΝΘΗ-ΗΡΑΚΛΗΣ / Α' ΕΘΝΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ-ΗΡΑΚΛΗΣ / Α' ΕΘΝΙΚΗ INTIME SPORTS

' 'Οι διαιτητές δεν είναι κακοί στην Ελλάδα. Το περιβάλλον είναι άσχημο. Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ζημιά στο χώρο την κάνουν οι παράγοντες. Αυτοί σχεδιάζουν το ποδόσφαιρο. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Το να θέλω να κάνω καλό ποδόσφαιρο εξαρτάται από το πώς θα έχω τοποθετήσει τα πράγματα και ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα βάλω''.

- Τι έχετε να σχολιάσετε για τις τελευταίες αποκαλύψεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!
INTIME SPORTS

''Απευθύνετε την ερώτηση σε κάποιον που σε μια άλλη παράγκα τον φώναζαν περίεργο. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τώρα γιατί ήμουν περίεργος δεν είναι της παρούσης να το αναπτύξουμε. Από εκεί και πέρα, το σκηνικό που βιώνουμε είναι απίστευτο. Αυτόν βέβαια που τώρα κατηγορείς, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος. Υπάρχουν άνθρωποι με οικογένειες, με μικρά παιδιά. Τα Μέσα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή. Το να με πουν και να με γράψουν κλέφτη, αν εγώ απαντήσω μετά από δύο χρόνια ότι δεν είμαι κλέφτης, θα κρατήσει μια μέρα και θα το ξεχάσει ο κόσμος. Η εικόνα που θα έχει σχηματιστεί όμως για εμένα ως άνθρωπος και ως οικογενειάρχης, αυτό που θα έχω χάσει, δεν εξαργυρώνεται με τίποτα''.

-Τελικά όντως πιστεύετε ότι υπήρχε τότε παράγκα;

''Κάτι υπήρχε. Νομίζω ότι ήταν όμως σε νηπιακό επίπεδο. Ήταν κάτι που ίσως γινόταν σε όλα τα πρωταθλήματα. Δεν θυμάμαι τα αποτελέσματα, αλλά τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα''.

-Ποιοι παράγοντες νομίζετε ότι ήταν ή είναι οι πιο αδικημένοι; Εσείς αισθάνεστε αδικημένος;

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!
INTIME SPORTS

''Εγώ δεν αισθάνομαι αδικημένος. Θα γίνω όταν επιλέξω να φύγω. Όποιος έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και αποφασίσει να φύγει, λίγο προτού το πράξει θα φύγει αποδοκιμαζόμενος. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δίχως να έχω ιδιαίτερες σχέσεις, θα πω ότι ήταν άδικη αντιμετώπιση που είχε ο Πηλαδάκης στη Λάρισα. Και «γαμη...ος και γδαρμένος». Η αποχώρηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη από το ποδόσφαιρο δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Η οικογένεια είχε τον Παναθηναϊκό στα σαλόνια της Ευρώπης. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερη υπομονή κα να απέδιδαν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», που δεν το έπραξαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Αλαφούζος δεν κάνει μια σωστή διαχείριση, με βάση τα δεδομένα που έχει στον Παναθηναϊκό για να τον βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση''.

-Ένας επιχειρηματίας όπως εσείς, τι σας κρατάει στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

' 'Δεν με κρατάει απολύτως τίποτα. Αν μου βρείτε ανθρώπους να τους μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρείας, μια εταιρείας που δεν χρωστάει, που δεν έχει δάνεια, που όλα είναι πληρωμένα (ΙΚΑ, εφορία, προσωπικό), και την τρέχει από αύριο, μπορείτε να του πείτε να έρθει να χτυπήσει την πόρτα μου. Εγώ αύριο φεύγω''.

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!

- Το σχόλιό σας για την επέκταση της συνεργασίας της Superleague με τη NOVA;

''Θεωρώ ότι είναι μια λογική κίνηση το να υπογράψεις στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση. Ειδικά οι μικρομεσαίες ομάδες μπορούν να κάνουν έναν μίνιμουμ οικονομικό προγραμματισμό. Με αυτή την έννοια νομίζω ότι σωστά επέλεξαν οι ομάδες να επιμηκυνθεί η συνεργασία αυτή. Είναι και ένας σεβασμός απέναντι σε έναν επενδυτή που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο''.

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Γκιρτζίκη; Πρώην πρόεδρος της Skoda Ξάνθη και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!

''Είναι τιμή για την Ξάνθη που ένα μέλος της πόλης της είναι πρόεδρος στην ΕΠΟ. Όπως τιμή είναι και για τον ίδιο. Αν είχε την επιδίωξη αυτή, τον στόχο του τον πέτυχε''.

-Ο νυν προπονητής, Ραζβάν Λουτσέσκου, είναι από τους καλύτερους προπονητές που έχουν περάσει από την Ξάνθη;

Πανόπουλος: Η Παράγκα, το τσιγάρο και το Βέλγιο!
INTIME SPORTS

''Είναι πολύ καλός προπονητής. Ένας προπονητής που δουλεύει πολύ. Δεν είναι οι 2-3 ώρες που αφιερώνει πριν και μετά την προπόνηση, αλλά οι ατελείωτες ώρες που ασχολείται από μόνος του με την ομάδα. Είναι ορθολογιστής, δεν μασάει τα λόγια του, λέει τα πράγματα face to face, δεν είναι δημοσιοσχετίστας και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μου ταιριάζουν για να συνεργάζομαι με κάποιον''.

-Στα χρόνια που είστε στην Ξάνθη, ποια στιγμή δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

''Είναι πολλά. Αλλά επειδή όπως λένε «φρέσκα κουλούρια κουλουράς», αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η περσινή διαδικασία κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου και το γκολ που έβαλε ένα νέο παιδί. Μια φάση που δεν συμβαίνει ούτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, που λέει ο λόγος. Το πώς βρίσκει τη μπάλα και την βάζει στα δίχτυα. Λυτρωθήκαμε. Μιλάω για το Ράνο. Κι άλλες φορές υπάρχει λύτρωση, αλλά αυτό ήταν καθολική λύτρωση''.

-Πώς αντιδράσατε στο γκολ;

''Θέλω να το κρατήσω για τον εαυτό μου...''.

Follow me on Twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΞΑΝΘΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ