ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχει γνωρίσει το άθλημα κι αυτό το αποδεικνύουν οι τίτλοι που έχει στην τροπαιοθήκη του. Έχει αυτοαποκαλέσει τον εαυτό του παλαιότερα, "Special one", παραμένει ακόμα όμως τόσο Special όσο τότε; Ένας απολογισμός στα συν και τα πλην της καριέρας του Πορτογάλου, μας δείχνει προς τα που γέρνει η ζυγαριά.

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία σχετικά με το Ζοζέ Μουρίνιο και την φυγή του από τη Ρεάλ. Αρκετοί είναι αυτοί κάνουν λόγο για μια αποτυχημένη τριετία του Πορτογάλου.

Άλλοι ισχυρίζονται πως πλέον ο Special One, έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Μπορεί όμως μια αποτυχημένη χρονιά, να μειώσει τις (πολλές) επιτυχίες του παρελθόντος; Βάζοντας στη ζυγαριά τα συν και τα πλην της καριέρας του Μουρίνιο από τη μέρα που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, μπορούμε εύκολα να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα.

1992 - Σπόρτινγκ Λισαβώνας : Εργάζεται ως μεταφραστής του θρυλικού Μπόμπι Ρόμπσον πριν αρχίσει να εμπλέκεται όλο και περισσότερο με τα της ομάδας. Αυτή ήταν και η αρχή μιας λαμπρής καριέρας. (Συν)

1993 - Πόρτο : Ακολουθεί τον Μπόμπι Ρόμπσον στην Πόρτο, ενώ μετά πηγαίνει και στην Μπαρτσελόνα σαν βοηθός του, το 1996. (Συν)

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

2000 - Μπενφίκα : Μένει μόλις 9 παιχνίδια στον πάγκο των "αετών", αφού παραιτήθηκε μετά από πιέσεις του τότε προέδρου της Μπενφίκα. (Πλην)

2001 - Λεϊρία : Ξανακάνει όνομα στην Πορτογαλία, οδηγώντας την Λεϊρία στην καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ στο πρωτάθλημα, 5η. (Συν)

2003 - Πόρτο : Έχοντας επιστρέψει στην Πόρτο, αυτή τη φορά σαν προπονητής, την οδηγεί στο τρεμπλ, σηκώνοντας πρωτάθλημα, κύπελλο και κύπελλο Uefa. (Συν)

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

2004 - Πόρτο : Η μια χρονιά καλύτερη από την άλλη. Ο Μουρίνιο καταφέρνει να κατακτήσει με την Πόρτο και την κούπα του Champions League, γράφοντας με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου το όνομά του. (Συν)

2005 - Τσέλσι : Ο Μουρίνιο αυτοαποκαλείται ως "Special One", όταν πηγαίνει στην Τσέλσι, αλλά απέδειξε πως ήταν σωστός ο χαρακτηρισμός του, αφού κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα των "μπλε", μετά από 50 χρόνια. Κέρδισε και τη Λίβερπουλ στον τελικό του Λιγκ Καπ, κάνοντας το νταμπλ. (Συν)

2006 - Τσέλσι : Κατακτάει ξανά το πρωτάθλημα, κάνοντας 4 συνεχόμενους, τους τίτλους του στο Νησί. (Συν)

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

2007 - Τσέλσι : Κερδίζει το Λιγκ Καπ, αλλά μένει εκτός στα ημιτελικά του Champions League από την Λίβερπουλ χάρη στο γκολ φάντασμα του Γκαρσία. Κερδίζει και το Κύπελλο Αγγλίας, αλλά οι κακές εμφανίσεις τις ομάδας στη νέα σεζόν, κάνουν τον Πορτογάλο να φύγει από τη Τσέλσι ξαφνικά. (Πλην)

2009 - Ίντερ : Πρώτη σεζόν του στην Ίντερ, κάνει το καθήκον του, σηκώνοντας τον τίτλο της Σέριε Α. (Συν)

2010 - Ίντερ : Οδηγεί τους Ιταλούς στο απίστευτο τρεμπλ, κατακτώντας κύπελλο Ιταλίας, πρωτάθλημα, αλλά και Champions League. Ίσως όμως ο Μουρίνιο να ευχαριστήθηκε πιο πολύ όταν απέκλεισε την πρώην ομάδα του, Τσέλσι, στη φάση των "16", δείχνοντας τους την αξία του. (Συν)

Τα συν και τα πλην στην καριέρα του Μουρίνιο

2011 - Ρεάλ Μαδρίτης : Περίεργη η πρώτη του χρονιά στη Μαδρίτη. Μένει εκτός στα ημιτελικά του Champions League από τη μισητή Μπαρτσελόνα. Αν και κατάφερε να κατακτήσει το Κόπα ντελ Ρέι, χάνει το Σούπερ Καπ Ισπανίας και πάλι από την Μπάρτσα, αμαυρώνοντας με τα καμώματά του τον τελικό. (Πλην)

2012 - Ρεάλ Μαδρίτης : Κερδίζει εύκολα το πρωτάθλημα συγκεντρώνοντας 100 βαθμούς, κάνοντας μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της Ρεάλ στην Ισπανία. Παίρνει και το Σούπερ Καπ Ισπανίας, στην καλύτερη χρονιά του Πορτογάλου με τη "βασίλισσα". Στα ημιτελικά του Champions League, φτάνει και πάλι στα ημιτελικά. (Συν)

2013 - Ρεάλ Μαδρίτης : Πολύ κακή η άμυνα της Ρεάλ φέτος, η οποία δεχόταν εύκολα γκολ, ήταν και ένας από τους λόγους που δεν κατάφεραν κάτι αξιόλογο φέτος. Κατάφερε να δημιουργήσει κακό κλίμα στις τάξεις της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Ίκερ Κασίγιας με τον Ντιέγκο Λόπεθ, στην 11άδα. Δεν κατέκτησε ούτε μια κούπα μετά από πολύ καιρό και ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για επιστροφή στην Τσέλσι. (Πλην)

Αποτέλεσμα:

Inter Milan's coach Jose Mourinho reacts during the Italian Serie A soccer match against Napoli at the San Paolo stadium in Naples, April 26, 2009.  REUTERS/Tony Gentile  (ITALY SPORT SOCCER)
Inter Milan's coach Jose Mourinho reacts during the Italian Serie A soccer match against Napoli at the San Paolo stadium in Naples, April 26, 2009. REUTERS/Tony Gentile (ITALY SPORT SOCCER) REUTERS

Ο "Special One", δεν εκθρονίζεται. Τα "συν" του Πορτογάλου κερδίσουν κατά κράτος τα "πλην" (δέκα συν - 4 πλην). Μπορεί στη Ρεάλ να μην κατάφερε να γράψει ιστορία, όπως με τις Πόρτο και Τσέλσι, αλλά σίγουρα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο Μουρίνιο έχει χάσει την αίγλη του "Εκλεκτού". Ίσως επιστρέφοντας στην Τσέλσι, να καταφέρει να αποδείξει στους επικριτές του στη Μαδρίτη, ότι ο "Special One" είναι και πάλι εδώ.

TAGS ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ